Namo išorės apšvietimo planai

Artimiausiu metu ketinu pasidaryti kelis su elektra ir apšvietimu susijusius planus: namo išorės apšvietimas, elektros išvedžiojimas namo viduje, aplinkos apšvietimas.

Namo išorės apšvietimą ir rozetes būtina susiplanuoti ir išvedžioti laidus prieš fasado apšiltinimo darbus. Ir man žinoma kyla aibė klausimų ir nuogąstavimų nepraleisti ko nors svarbaus ir ne tokio svarbaus.

Pagal mano pradinį planą išorėje prireiks tokių šviestuvų:

1. Šviestuvas prie įėjimo durų, sieninis - 2 vnt.
2. Šviestuvas sieninis ant kolonos prie įėjimo - 2 vnt. Gražiai apšviečia "reprezentacinę" namo dalį - koloną, ir galbūt būtent šie turėtų būti su judesio davikliais?
Čia va gerai matosi tie šviestuvai ant sienos namo projekte:


3. Pakabinamas (nuo lubų) šviestuvas terasoje - 1 vnt.
4. Sieniniai šviestuvai terasoje ant didžiosios vitrinos sienos - 3 vnt.
5. Sieniai šviestuvai ant sienos (į terasos / kolonos pusę) - 2 vnt.
Čia štai matosi tie sieniniai šviestuvai tiek terasoje, tiek ant kitos sienos:


Gal reikia kokio šviestuvo kiemui apšviesti? Pvz sieninis šviestuvas ant aklinos sienos? Bet gal ne... gal tam pasitelkti kokius lauko šviestuvus, kyšančius iš žemės...tik šite velniai brangūs gali būti...

Jungiklius šviesoms matyt geriausia daryti ne namo išorėje, o viduje - nesinorėtų, kad namie niekam nesant kas nors junginėtų šviesas ar pan. Bent jau šiam momentui man taip atrodo :)

Rozetės:
1. Rozetė terasoje, ten kur lietus nepasiekia – tolimiausiame kampe (dviguba)
2. Rozetė kalėdinei girliandai - gal 2 vnt. Viena terasoje, kita prie įėjimo į namą (o kokiam aukštyje jas reikėtų daryti - kad įjungti būtų patogu?)
3.  Rozetė Kalėdinės eglutės apžvietimui. Kadangi netoliese auga eglučių, tai būtų miela jas papuošti girliandomis. Taigi matyt reikia numatyti patogioj vietoje rozetę šiam reikalui? O gal aš čia pernelyg jau į tą šventinį apšvietimą gilinuos. Ir apskritai negi bėgiosi šaltą žiemą junginėti į lauką - gal civilizuoti žmonės daro jungiklį namie ir kažkokių būtų sujungia?

Dėl šviestuvų su judesio davikliais - nesinori to daryti toje pusėje, kur miegamų kambarių langai. Prabėgs koks gyvūnas ir užsidegs šviesa pabudindama visus. Gal tiesiog ta savaime užsideganti šviesa patogumo dėlei prie įėjimo į namą, ir tiek, ir užteks?

Jeigu kas turi patarimų, patirties ką daryti, ir ko nedaryti - būsiu dėkinga :)
Ir labai būčiau dėkinga už patarimus, kur galima nebrangiai (bet ne baisiausios kokybės) įsigyti lauko šviestuvų?

Komentarai

  1. Lauko rozetėms darykite atskirą automatuką, kad išvažiavę galėtumėt jas išjungti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nepamirškite sudėlioti šviestuvus taip, kad gautų kuo mažiau tiesioginių kritulių. Per laiką nuo nubėgančio vandens labai negražiai pajuoduoja sienos...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mes dėliojome kiemo šviestuvus kyšančius iš žemės. Jiems padarėme poliuka, t.y. įkasėme 50 cm kanalizacijos vamzdį į žemę ir užbetonavome jį. Skersmenį atitaikėme pagal šviestuvą, poliuko viduje viduje pravedėme laidus, kurie ateina iš po žemės, ir išlenda tiesiai į šviestuvo vidų, kuris užsuktas ant to poliuko. Varžtus tiesiai atmatuodami įbetonavome, ant jų vėliau prisukome šviestuvą. Šviestuvus pastatomus pirkome ermitaže per akcijas, (ten tikrai yra gražių nebrangiai), ir IKEA nusipirkome LED lemputes 3W. Šviestuvus pajungėme ant šviesos rėlės, ir dabar ryškiai kiemas šviečia visa naktį. Vienas šviestuvas su viskuo gavosi apie 60-70LT, neįskaičiuojant el laidų kainos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neblogas planas išorės. Lauko šviestuvai gerai pritaikyti manau bus galutiniame rezultate.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šauniai! Ketiname irgi panašiai daryti, tik sunku išsirinkti konkrečiai.. Beje, radau daugiau info apie šviestuvus ir kur galima/negalima juos pritaikyti http://www.gaudre.lt/gaminiu-katalogas/sviestuvai/ tikiuosi pagelbės!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai