Kiek kainuoja stogas

Daug. Tai neįtikėtinai brangus momentas viso namo statyboje. Stogas su visa konstrukcija, papildomom detalėm, kurių prireikė, stogo danga ir darbais, kuriuos atlikom ne patys (o tai gegnių sudėjimas ir grebėstavimas) kainavo 38 400 Lt. Ir tai be apšiltinimo. Iš kitos pusės manau kad viską padarėme pagal galimybes taupiai, o ir stogas nemažas - 275 kv. m.

Na bet apie viską po truputį. Pirmiausia apie stogo dangą, t.y. sumuštinį. O jis iš apačios į viršų atrodo štai taip:



- Difuzinė plėvelė (klojama ant gegnių)
- Makaronai
- Išlyginimui naudojama fanera (matosi plokštelė tarp makarono ir grebėsto)
- Grebėstai
- OSB plokštė (12 cm)
- Apatinis paklotas
- Katepal čerpelės
Na, pačiam viršuje dar kraiginė vėdinimo detalė, o taip pat priskaičiuota į bendrą sąmatą du vėdinimo kaminėliai (jie abu kainavo 545 Lt) - kaminėliai ne stogui vėdinti, o patalpoms, todėl labai tiksliai norint suskaičiuoti, jų sumą galima būtų ir atimti.

Teisybės dėlei reikėtų atimti ir 10 OSB plokščių, kurių nupirkom perdaug, bet aš jas palikau, nes išlaidos padarytos (jų viršaus yra už 400 Lt).

Taigi tas stogo sumuštinis su visais vinukais, mastikom, varžteliais, čerpelėm, OSB, vėdinimo detalėm, pintari įlūžio juosta, apatiniu paklotu, Katepal čerpelėm ir vėdinimo kaminėliais man kainavo 16.681 Lt

Skaičiuojant kvadratinio metro kainą matyt reikėtų atimti tą OSB nepanaudotą likutį ir ventiliacijos kaminėlius, ir dalinti iš 275. Ir reikia prisiminti, kad aš dėjau apatinį paklotą ne tik ten, kur nuolydis mažesnis, bet po visu stogu (o tai žinoma kainavo papildomai netoli tūkstančio). Taigi gautųsi, kad su KATEPAL stogo sumuštinumas kainuoja apie 58 Lt / m2. Čia be samdomų darbų.

Stogo konstrukcija - mūsų atveju tai buvo ir mediena stogui, kurią užsakinėjome žiemą, ir metaliniai vamzdžiai, kuriuos nusprendėme įtaisyti pertvarose, ir kurios remia kraiginę siją, ir sija, kurią vežėmės iš Alytaus stogo konstrukcijai sustiprinti ir sudaryti papildomą atramos tašką ilgosioms gegnėms. Vien visokie medvaržčiai, kampai, ir visoks kitoks metalas kainavo beveik pusantro tūkstančio. Be to, mes visgi nusprendėme gegnes sudėti kas 60 cm, o ne kas 84, kaip buvo numatyta projekte, kad po to būtų patogiau sudėti vatą apšiltinimui. Taigi stogo konstrukcijos medžiagos kainavo 9.246 Lt. Darbai stogo konstrukcijos kainavo 20 Lt / kv. Dėl kainų - galbūt būna ir mažiau, bet. Bet reikia nepamiršti, kad stogas stogui nelygu - pas mane nėra perdangos, gegnės tarpusavy nejungiamos A raide, taigi darbas nebuvo lengvas - tikrai vyrai darbavosi keliese ir smarkiai. Taigi stogo konstrukcija su darbais man kainavo beveik 15 tūkst. Lt

Na ir dėl kitų darbų - nusprendėme patikėti darbininkams ir grebėstavimą. O tai reiškia, kad jie uždėjo difuzinę plėvelę, pritvirtino ją makaronais, ir atliko grebėstavimo bei stogo išlyginimo darbus su savo prietaisais. Aišku, stogo mediena kraiposi ir prieš ją išlyginant, ir po, tačiau išlyginti prieš uždedant OSB - būtina. Grebėstavimo darbai skaičiuojasi paprastai - 10 Lt / kv. Šiaip rinkoje visi stogo darbai - su stogo konstrukcija ir danga pas neblogus meistrus kainuoja kiek domėjausi maždaug 55 Lt / kv - nelygu, kokia danga, koks stogas, na ir kokie meistrai. Galima rasti ir po 40, galima ir už 70. Man darbai daliai stogo kainavo 30 Lt / kv, visą kita - t.y. bituminėm čerpelėm klojom - savo jėgom.

Na ir reikia nepamiršti, kad yra visokių papildomų išlaidų, tokių, kaip pastoliai, transporto paslaugos įvairiom medžiagom atvežti ir pan.
Na ir žinoma, kai kuriuos dalykus reikia pritvirtinti iš ankslto - laštakiai, latakai, visa lietaus sistema - dar papildomai keli tūkstančiai.

Štai kaip viskas susidėliojo:


Na ką aš galiu pasakyti. Aš planavau stogui 20 tūkst. Gavosi 38 tūkst. :) Labai tikiuosi, kad tai vienintelis toks grandiozinis išlipimas iš sąmatos. Tiesą sakant tai smarkiai pakirto mano tikėjimą nuomone, jog vieno aukšto namas standartiškai pigesnis 10 proc. už dviejų aukštų. Manau, perdangos ir jos apšiltinimo bei apdailos, laiptų ir papildomų santechninių rūpesčių kaštus didelis platus stogas, reikalingas vieno aukšto namui, lengvai perspjauna. Visgi tenka pripažinti, kad mano namelio stogas yra tikrai platus - nes po juo glaudžiasi dar ir didžiulė terasa, kuri visa yra po stogu.

Aš nenusiminiau dėl tos sąmatos. Spėjau padaryti šiemet tai, ką planavau, ir pinigų tam užteko. bet nustebau suvedusi visus skaičiukus...gerokai :) Na, o iš mano paplanavimo dar kartelį galima pasijuokti štai čia :)

O pabaigai - turiu stogą tokį, apie kokį svajojau. Tikrai gražu, labai modernu, aš patenkinta. Ir labai dėkinga tėčiui :)


Komentarai

  1. Normalus nuokripimas nuo biudzeto, juolab kai nesi tame specialistas.
    Sako, kai stataisi pats tai paskaiciavai dar puse tiek primesk.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jūsų stogo kaina su darbais gavosi beveik 140Lt/m2, nors dar ir patys daug įdėjote dirbdami savų pastangų, nemažai litų tikrai sutaupydami. Manau tiek ir reikia minimum planuotis stogui pinigų... Mes išleidom panašiai apie 150Lt/m2 (su keraminėm čerpėm).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha, nebuciau pagalvojes, kad tokia suma gali tekti siai namo daliai. Mano samatele preliminari 46000Lt(264m2), dar ieskosim galimybiu ja maksimaliai mazinti, bet jauciu, kad +- 40k Lt vistiek subyres :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kur galima sutaupyti, tai gal sakykim, patiems grebestuoti, jeigu bitumines cerpes - galbut galima pakloto nedeti po visu stogu, sumoje galima sutaupyti kokius 15 lt/m2. Tai sudarys kelis tukstancius. Arba sakykim renkantis pigias dangas, kaip siferis - bet tai jau skonio reikalas, ir viso projekto bendros isvaizdos klausimas. Bet kokiu atveju skaiciuoti minimum 130 Lt / m2 manau butina. O jeigu uz visus darbus moketi, t.y. paciam nedaryti, tai siulyciau skaiciuoti sakykim medziagos 100 - 110 Lt / m, darbai 50 - 60 Lt / m. Bet buna zmoniu kurie ir gegnes patys sustato - jeigu seimje yra daug stipriu vyru ir bent vienas patyres statybose, vat tada tai galima stoga ir uz 100 Lt / m uzsidengti :)

      Panaikinti
  4. Dėkingas už tokią išsamią informaciją. Tikrai pravers ;)
    Nes ketinu irgi bituminį dėliotis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Planuojam statybas kita vasara,liux info...nusirasiau dali medziagu kuriu prireiks,kainu neziuriu nes jos 100% bus pakitusios,renku info...nes galvoju daryt pats,isskyrus gegniu dejima..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nieko sau kokia didelė stogo keitimo kaina. Mes irgi planavome patys keisti stogą. O kiek maždaug kainuoja lietvamzdziu keitimas?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šiuo metu kaip skambinuosi visiems iš eilės- stogo medinės dalies, plėvelių ir dangos (skarda) darbų kaina prasideda nuo 15 eur/ kv. Ir čia dar be skardinimo, lietvamzdžių, etc.ir šiltinimo. Sakyčiau arba kainos žvėriškai darbų pakilę, arba aš nemoku rasti tų, kurie dirba pigiai.

    AtsakytiPanaikinti
  8. baisu kaip kainos pakilo po euro įvedimo...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai