Stogo medienos ruošimas

Medieną stogui nusprendžiau dengti antiseptiku "Bertilas". Kiek suprantu, jis svarbus ne tiek kaip impregnantas, kiek turi atitinkama priešgaisrinio atsparumo klasę. Jis taip pat apsaugo medieną nuo puvimą sukelenčių grybų, pelėsių, kinvarpų ir pan. Man tai atrodo labai svarbu, nes visgi stogo mediena bus tarp daug stogo šiltinimo medžiagų. O apie Bertilą sužinojau iš Namuko tinklaraščio, ačiū :)

Tačiau kaip aš pirkau tą "Bertilą"... Nusprendžiau nuvykti į Ermitažą - ten neradau, sako, baigėsi, buvo akcija ir greitai nesitikėk. Na siaubas kažkoks. Užsėdau ant telefono perskambinti kur gi galėčiau jo rasti. Nesisekė, bet kažkodėl nusprendžiau pasiskambinti į kažkokią Šiaulių parduotuvę (nežinau ko aš tikėjausi ten skambindama) - o ten ir sako: žinote, nelabai turbūt kur rasite, nes ta gamyklėlė kuri Telšiuose berods jį gamina, sudegė neseniai... Ot tai tau...

Bet aš radau Bertilo likučių "Moki veži"(o gal ten ne likučiai, gal nieks nesudegė - iš tiesų tai ir nežinau, bet turbūt taip žmonės nejuokauja?). Nusipirkau per du pirkimus 85 litrus (17 po 5 kg pakuočių). Tikiuosi, užteks. Tiesa, reikėtų tuos čekiukus matyt saugoti, nes kaip gi įrodysi, kad laikeisi priešgaisrinių reikalavimų priduodant namą (medienos juk nesimatys).

Patogiausia medieną nupurkšti - tai dešimtis kartų greičiau ir patogiau. Tam reikalingas purkštuvas už kokių 30 litų jeigu kinietiškas:


Ir reikia patogiai susistatyti medieną - sakykim ant blokelių. Ir sudėti taip, kad nebūtų tarpų - taip nelašės tokie brangūs Betilo lašai perniek, viskas tik į medį :)

Ir purški sau:

Iš pradžių mediena nusidažo žalsvai:


O po to pabąla...
 

Šiandien pradėjo kauptis debesys, dėl to išpurštą medieną uždengėme plėvele. Ir gerai padarėme - tokių liūčių kaip ką tik buvo retai pasitaiko. Bet kokią užtat vaivorykštę matėme!!! Didelė, visa nuo vieno krašto iki kito, visos jos spalvos ryškiai švietė, grožis neapsakoma. Gaila kad į kadrą telpa tik dalis :)



O štai rąstas jau su nuimta žieve. Iš pradžių pabandęs tai atlikti su kirvuku, tėtis nusprendė nesikankiti - pasigalando...kastuvą...ir greitai nuėme visą žievę. Dabar nuobliuoti belieka:


O štai padarytas pamatėlis tam rąstui-kolonai. Atrastas garaže kažkoks mėlynas "nežinau kas", nupjauta, ir pripilta betono, prikaišiojant armatūros kad strytotų į įvairias puses, nes matyt reikės kažkaip betonuoti kad viskas tvirtai rištųsi.

Nuspręsta iš pradžių sudėti gegnes, o po to mūryti vidines pertvaras - kad jos gražiai pagal stogo formą galėtų būti išmūrytos. Ir visgi nusprendėme, kad statybininkai ir grebėstus sudės bei "išlygins" stogą. Užtat tėtis imsis pats vidinėms pertvaroms pamatėlių padarymu. Jam pamatėlis atrodo suprantamesnis darbas nei grebėstavimas, manau, kad ir gerai - rūpesčių užteks ir patiems stogą dengiant su OSB ir bituminėm čerpėm...

Tiesa Bertilas man kainavo 338 Lt + 32 Lt už purkštuvą. Viso: 420 Lt.

Komentarai

  1. Matėm, vakar vakare labai graži vaivorykštė buvo prie Vilniaus :)
    Gražiai pas jus darbai juda!
    Gaili istorija dėl to fabrikėlio... Dėl medienos spalvos, tai tikrai, pabąla visa mediena kai išdžiūna, druskom apsitraukia. Ir geriau nepalikti ant saulės džiūti, kad neišsikraipytų, tai dėl uždengimo dar dviguba nauda ta, kad geriau įsigers impregnantas.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai