140 kvadratų medžio virš galvos. Lubos.

Bent jau man atrodo, kad populiaru mūsuose akcentuoti grindis interjere. Tačiau užmiesčio namas tam ir yra atostogų namas, kad jame gali surizikuoti padayti kažką atvirkščiai. Todėl mano sodyboje tvirtą žodį taria ne grindys, o lubos. Ta prasme lubos ženkliai ryškesnės ir su didesne pretenzija nei tai, kas po kojomis. Tai, kas dabar kabo virš galvos - man labai patinka. Tai nėra tobula, bet patinka. Juodalksnis virš galvos kažkokiu būdu sugeba mesti tokį saulėtą šiltą atspalvį, ir patalpos pasidaro labai jaukios. Net kai saulės nėra, atrodo, kad ji į namuką užsukusi :)

Visų pirma - apie idėją, kokios tai lubos. Tai lentutės su tarpeliais tarp jų. Ne su špuntu ir nejungiamos tarpusavy, o taip vadinamos "grotelės" su tarpeliu tarp jų. Aš iš pradžių galvojau kad medines lubas dažysiu kokia balta spala - čia tokiu atveju jeigu būtų standartinės pušinės lentos. Bet tėtis kažkur kažkada girdėjo ar matė jog galima padaryti su tarpeliais ir atrodo tuomet nesunkiai ir moderniai. Medieną pirkau "Nemenčinės medienoje", jie turi ir drebulės (kam patinka ypač šviesios), ir juodalksnio. Tai taip vadinamos grotelės - jos siauresnės. t.y. 7 cm pločio. Ilgis - įvairus, galima supjaustyti pagal poreikį, taigi kruopščiai išmatavę patalpas, užsakėme įvairaus ilgio.

Į didįji kambarį ir koridorių pirkau pirmarūšį juodalksnį, o į visas kitas patalpas - antrarūšį. Tiesą sakant jeigu daryčiau sprendimą dabar, pirkčiau visą pirmarūšį. Antrarūšio visi minusai, visas margumas nulakavus labai išryškėja. Viename kambaryje pabandžiau lakuoti balintu laku, tačiau toks netinka juodalksniui - jis pasidaro toks ne pačio gražiausio rožinio atspalvio. Žodžiu, rezultate miegamuosiuose tokios margos lubos kiek gavosi, na ir viename dar ir su keistu rožiniu atspalviu :)

Kaip vyko darbas.

Pradžioje per visą plotą pritvirtinama juoda medžiaga - ji uždengia blizgią garo izoliacinę plėvelę ir niekas neblizga pro lentučių tarpus. Štai taip:


Tai paprasčiausia agroplėvelė, kuri neturėtų būti plati, su siauresne patogiau dirbti, ir ne per ilga:


Lentutės buvo padengtos matiniu laku (20 proc. blizgumo), pirkti visokių lakų važiuoju į "Milesija" Savanorių pr.



Įsitaisiau vasarą terasoje ir lakavau lakavau lakavau :)



Tėtis siaubingai bijojo šio "lubų projekto", nes darbas šis visų pirma nepatogus, visų antra lentučių tvirtinimas uždavė daug klausimų - ar įmanoma vienam darbuotis, ir ar atrodys gerai. Iš ansto žinoma buvo, kad viskas tęsis ilgai - visą vasarą, po truputį. Visgi sprendimas atėjo visiškai netyčia - besišnekučiuojant su vienu meistru tas patarė imti pneumatinį plaktuką ir... paskolino visai vasarai šį gėrį. Vienas dalykas - darbo daug mažiau - imi ir įšauni tą vinuką, visų antra - vinukai nematomi. Va:


Atrodo tas stebuklingas instrumentas taip:



Štai pirmoji pritvirtinta lentutė tambūre, menas :)



Atstumai tarp lentučių -  kokie 6 mm, jie formuojami tiesiog su paruoštuku i medine tokia "pliauska"ar pan. 

Viename miegamajame, vonioje ir wc lubos paprastos, nešlaitinės:



O čia šlaitinės:





Lakuotos tonuotu laku, kur norėjau prislopinti visokius antros rūšies juodalksnio minusus, atrodo taip:


Na o didžiajame kambaryje su virtuve bei koridoriuose - tai viena bendra praktiškai erdvė - panaudotas pirmarūšis juodalksnis. Jis nulakavus ne toks margas, gražios šiltos spalvos. Svetainės zonoje naudojome 1,8 m ilgio lentutes - buvo sumanymas, kad per susidurimus eis skersinukai. Bet pradėjus kalti lentutes, pamačiau, kad labai gražiai tos lentutės tarpusavy susiduria, ir nusprendžiau taip ir palikti, susidūrimai matosi, tačiau visiškai negadina vaizdo. Eiga:







Meistras :)

O čia koridoriuje sudūrimas dviejų šlaitų:


Be ypatingo planavimo po truputį susivedė tos lentutės ir gavosi tvarkingai. O iš pradžių labai bijojau, kad tokios matomoj vieto (šalia klinkerio sienelės) bus kažkoks nesusipratimas. O gavosi puošmena :)


Labai gražiai išryškėjo balkiai:


Na va, beliko sijas užlopyti...


Tom sijom uždengti buvo konstruojami tokie "loviai":



.. ir tvirtinami prie sijų, jau su rimtesnėm tvirtinimo detalėm nei nematomi vinukai :)


Ir štai su užlopytom sijom jau vaizdelis:





Ikea šviestuvas užkabintas ant balkio - kad pratintųsi prie vietos :)





O čia pora nuotraukų jau su grindimis, kurios neseniai susidėtos, kad matytųsi, kas čia akcentas :)




Ką gi, ir pinigėliai, apytiksliai taip (patikslinsiu vėliau, o tai naminukas nušvilpė nuo stalo sąsaitas):
Lentutės - apie 1500 eur
Lakas - apie 100 eur
Vinukai - velnias žino...
Lentos sijoms uždengti - apie 150
Agroplėvelė - na sakykim iki 50 eur
Už pneumatinio plaktuko paskolinimą - 50 eur
Viso maždaug 1900 eur už nemažą plotą lubų. Namo plotas 135, o lubos šlaitinės, tai manyčiau kokie 150 būtų kv m. Gaunasi, apie 12-13 eur / kv lubu m.

O grindis suklijavo meistrai. Per dvi dienas. Lubas darėm 3 gražius vasaros mėnesius. Tiesa, po truputį, neskubant, su didelėm pertraukom. Užtat labai smagios gavosi ir originalios :)

Komentarai

  1. Slaitinems luboms ir sodybai - 100%. Labai grazus ir kruopstus darbas. Beja, koks lubu aukstis paciam virsuj? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėgstate eksperimentuoti su medžiu. Galite kokį elementą pabandyti išbalinti su visiškai ekologišku Junckers balinančiu muilu: https://www.dropbox.com/s/6dgp2kmw1sssba4/20161022_124116.jpg?dl=0. Aš vieną rąstų sieną išbalinęs ir man labai liuks. Jei gautų drėgmės, nusiplautų. Skandinavijoje ne tik sienas-lubas balina, bet ir alyvuotas grindis plauna juo bei balina baldus. Aš pirkau prieš 5 m. Teatro g. Vilniuje už tikrai nebrangiai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Fantastiškas rezultatas. Gal nesupyksit, jei siūlysiu tą patį padaryti savo tėvukam jų rąstinuke :) Lubos aukštos, šlaitinės, idealiai tiks.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man ir patinka . Medis priduoda namams jaukumo :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Super, medinės lubos yra vienas gražiausių akcentų namuose,mūsų namuose visad mieliau žiūrisi antro aukšto medis, nei pirmo aukšto gipsas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gerai, bet tai ne visad tinka, manau.
    Jei kambarys siauresnis ar žemesnis gaunasi šulinio efektas, palėpėje tai netiktų.
    Aš gal šviesesnes daryčiau. Taip.. daryčiau aukštame salone. Bet jau vėlu :) Užgipsavom, glaistom. Pigiau, bet terlionės su gipsu lyg daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. zinoma, kad ne visur tinka :) del sulinio efekto - tai manau galim isspresti atitinkama kryptimi kalant lentutes - labai skirtingas optinis efektas gaunasi (norint praplatinti patalpa, reiketu isilgai kalti). Del sviesesniu - kadangi pas mane ausktos baltos sienos, tai norejosi spalvos.

      Panaikinti
  7. pritariu, kaip sodybai tai superinis variantas.
    Dar tokios lubos turėtų būti labai gerai dėl akustikos, mažiau garso atspindžių, mažesnis aidas.
    Nes kai gipso lubos lygios, labai skamba viskas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm as galvoju kad garsa nuima visokie minksti baldai ir kilimai :)

      Panaikinti
  8. Labai gražios lubos, sveikinu :) Nors darėte ilgai, bet savo darbo rezultatas visad atrodo mielesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pastebėjau 1 niuansėlį su čerpinu stogu.
    Kol neuždėjom gipso, pučiant stipriam vėjuj garo zoliacinė plėvė kai kuriuose vietose "vaikščiojo ir braškėjo". Nors vatą kimšome patys, atidžiai, bet gal kokia skylutė liko.
    TRUMPIAU: tokios lubos su čerpiniu stogu turi būti daromos su rimtesne tūrio ir garso izoliacija.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, kad čia esmė čerpėse. Jei vata ne priešvėjinė, ją sėkmingai perpučia vėjas. O vėjui į vatą patekt nėr taip ir sunku, jei difuzinė neklijuota. Taip pat ties frontonų kraštais, jei nesandarinta spec. priemonėm, dar ties tom vietom, kur difuzinė jungiasi su siena/sienos šiltinimu. Daug kur esu matęs tą "kvėpuojančią" plėvelę.

      Panaikinti
    2. Mintis nebloga. Apie ją visiškai nepagalvojau statydamas.
      O dabar pakelkite rankas, kas dėjote priešvėjinę vatą! :)

      Panaikinti
    3. Šiemet padarėme pakalimą, ir prieš tai visur sudėjome priešvėjinę plėvelę, tad manau problema išspręsta, name vėjuotomis dienomis žymiai šilčiau nei buvo pernai :)

      Panaikinti
  10. Lubos labai pavydėtinai gražiai atrodo, super!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Graži sodyba, kiek daug darbo įdėta. Bet kad taip pasidaryti tai tik pačiam reikia viską meistrauti ir rūpintis. Kiek pažiūrėjus skelbimus kur parduodamos sodybos, tai nieko panašaus nerasi nusipirkti. Visi kas puoselėja ir gražiai rūpinasi, tai tą viską susikuria savo rankomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu :) tikrai taip, kazko panasaus nerasi - nelabai kas ir parduoda tokias sodybos kai tiek ideju ir darbo ideta...

      Panaikinti
  12. labai graziai sudetos lenteles!

    ________________________
    betonavimas

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, mes labai panasias lubas daromes. Sakykit vonios kambaryje virs dailylenciu deta ta pati agroplevele, ar kazkokia garo izoliacija.
    Nes va priejom prie vonios lubu ir kyla klausimas ar neprades drekti tos lenteles nuo kondensato.

    dekui

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai