Kaip jau šildomas namukas laikosi šalčiausiu metu

Iškrito ilgai lauktas sniegas, kartu su šalčiais. Kai šiandien mieste buvo -22 paryčiui, baisu pagalvoti, kas buvo sodyboje - ten keliais laipsniais visuomet žvarbiau... Nauji metai atėjo su naktimis apie -20, ir  labai buvo įdomu pažiūrėti, kaip laikosi namukas: kiek prisuko O-V siurblys, ar langai aprasoję, ir ar apšerkšniję įėjimo durys (kai pirkausi perspėjo, kad turėtų apšerkšnyti prie itin didelių šalčių).

Lygiai per tris tas šaltas paras (naktinimis apie -20, dienomis šilčiau, tai -10, tai -15) elektros šilumos siurblys išdegino lygiai 100 kW. Tai po 33 kW per parą. Taigi galima sakyti, kad šalčiausią žiemą pasišildyti mano namuką kainuoja 3,65 Eur per parą. Žinoma, tokiu šalčių būna retai ir jie trunka dažniausiai ne ilgiau nei savaitę.

Temperatūra namie palaikoma apie 17 laipsnių, per tas kelias šaltas paras (nuogruodžio 30 iki sausio 2) pakrito iki 14,5 - namas tuščias, jokių elektros prietaisų, jokios kvėpuojančios gyvybės, su nemažai vitrininių didelių langų. Na tai aš visai patenkinta kol kas.

Štai kaip atrodo išorinis blokas :)



Tikrai tikėjausi atrasti apšerkšnijusias laiko suris, ten mat slenkstis gi metalinis, na ir sandarumu nesigiria plastikinių durų pardavėjai, ypaš kai su šaliduriu tos durys. Bet kol kas nieko panašaus, viskas švaru gražu:

 


Langai neužrasoję, kažkaip galvojau kad vitrininius langus atrasiu kokius aprasojusius... 


Bet viskas tvarkoje, o didžiausias malonumas prasieiti pro visus langus ir pajausti, kad jokios šaltos oro srovės nevaikšto ir šaltas oras į namuką nesiskverbia :)

Namukas užsidėjo baltą kepurę, gėlynas pasislėpė po sniegu, šviesu gražu gamtoje. Kas dar džiugina - pačiame name, viduje - šviesu ir jauku. Kiek pergyvenau kad šviesą užstos medžiai ir terasos stogas, bet saulė žemai, tai į vidų jauki šviesa be problemų patenka pro vitrininius langus.



Komentarai

  1. Su naujais! Gal galima pasitikslinti, čia šildant namuką temperatūra nukrito 2,5 laipsnio ar su išjungtu šildymu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. sunaudota elektra matuojama kwh (kw per laiko tarpa). O kw matuojama galia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet tai manau visi suprato ka as ten turejau omeny :) skubejau rasyt ;)

      Panaikinti
    2. tai visiskai skirtingi matavimo vienetai :)

      Panaikinti
  3. Na bet jei sildant iki 14-17 laipsniu per 3 d. 100kwh tai gana nemazai, nepamenu bet +1laipsn rodos padidina nuostolius 5-7%, tai palaikant 23 prisuktu pakankamai daug. Gal sodyboj neaktualu bet gyvenan.. Pats metausi ar vestis zeme vanduo ar oras vanduo, truputi salciai gasdina, galeciau oras vanduo ir dujas, bet tada kaina jau kaip zeme vanduo gausis.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na plestis labai sia tema nenoriu, nes dabar viskas atvira daug kas: tamburas, nera atskirtas durimis, o tai tikrai nesandari vieta; katiline - ji nesildoma ir su ne itin sandariomis durimis, nesildomas sandeliukas, kuris turetu buti veliau vesi vieta ir dabar siltas... Yra pora kambariuku, kur tiesiog pakabintos paklodes - na tokios kaip ir uzuolaidos- durys, tai ten laaabai silta. Zodziu tai negyvenamas namas su daug vietu kurios dar transformuosis, del to dabartinis rezultatas kol kas tenkina tikrai.

      Panaikinti
    2. Aurimai, yra dar išmetamo oro ŠS kaip Nibe F370. du viename ir vedina ir vandeni/grindis sildo. Taip pat gali butu pajungtas kombinuotai su dujomis. Turesiu toki naudota 3 metus pardavimui kita menesi https://www.youtube.com/watch?v=dEzZOscV_qc

      Panaikinti
  4. Kokteiliams ledo matome nepritrūksite :) įdomu bus pamatyti jau pilnai gyvenamo namo sąnaudos, kokios jos bus palaikant 21-22 laipsnius.

    AtsakytiPanaikinti
  5. NEPAMIRŠKIT, kad tokiu oru oras-vanduo dirba 1:1, o ne 1:3, todėl ir sąskaitos yra didelės už šias dienas. Jei atšilus orui iki +10 lyginsit sąskaitas su gruntas-vanduo, tai oras-vanduo COP bus didesnis. Vidutinė metų temperatūra yra apie +7, o gruntas visada yra kelių laipsnių šilumos, todėl asmeniškai labiau teisinu oras-vanduo sistemą. Ir vis tiek, jei šaltom dienom jau labai skaudu žiūrėti į dideles šilumos sąskaitas už oras-vanduo, tai ne veltui kiekvienas normalus oras-vanduo sistemos pardavėjas siūlo kartu įsirengti krosnelę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man rodos jeigu dirbtu 1:1 tai butu kiek kitokios sanaudos :) o del krosneles - tai siulo ne del to, siul del to, kad oras-vanduo yra tinkamas is esmes tik grindiniam sildymui, paduodama temperatura yra pakankamai zema, todel pakyla temperatura patalpoj labai letai, del to greitam pasildymui patalpos, jeigu jau toks poreikis atsiranda, reikalinga krosnele - nuo jos mano 50 kv svetaine-virtuve dviem laipsniais pasyla vos ne per pusvalandi, tikrai greitai (na cia dar aisku ziurint kokia krosnele). Taigi mano galva krosnele reikalinga tam greitam kompensavimui silumos is esmes. Turekit omeny, kad 1:1 santykis yra prie tikrai zemos temperaturos. Aisku, galesiu viska stebeti ir fiksuoti tik kitais metais, kad mano teorines zinios ir supratimas butu pagristi skaiciukais ;)

      Panaikinti
  6. Saviškis Mitsubishi šiuo metu (naktį -22 buvo) dirba apie 1:1.2 max. Į darbą pilnai paleista krosnelė, todėl jam didelio krūvio netenka, tik palaikyt šiltas grindis bei ruošti karštą vandenį. Patalpas šildo krosnelė, prie kurios tokiu oru pasišildyti vienas malonumas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagu, kad sistema pasiteisino ir normaliai veikia esant dideliems šalčiams be jokios priežiūros.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pas mane nuo -15 persijungia į el. režimą (Viessmann 242-S). Taip, COP tuo metu 1:1. Bet tai buvo vos kelios valandos pastarasias dienas, nes naudoju siublio taimerį, kad šildytų tik dieną, kai aukštesnė lauko T. To pakanka palaikyti 21-22 name.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, kai bendravau su Viessmann, jie teige kad prie -15 tampa 1:1. Daikin statantys sake kad -20 yra ta riba, as nelabai patikejau, na bet ziuresime, ka parodys praktika. Yra pastatytas atskiras skaitliukas, taigi galima bus sekti ir ziureti, kaip yra is tikruju.

      Panaikinti
  9. Siaip yra das vienas momentas su persiujingimu ant elektros, parasysiu atskira post'a apie tai, nes idomus reikalas, mane kiek nustebines...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maniskis dar nebuvo ant elektros persijunges, uztemka kompresoriaus. 11 kw, sanaudos - 33kw/parai, su vandens ruosimu

      Panaikinti
    2. Ai, kinietis, ES Energy analogas.

      Panaikinti
  10. Kap su dB?
    Pas mane Samsungas nepersijungia visiškai, įsijungia tik papildomas pašildymas, kompresorius vis tiek veikia, labai nesigilinau, tiesiog pastebėjimas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Garsumo matavimo vienetas vadinamas belu (sutrumpintai žymimas B), pagerbiant amerikiečių išradėją Aleksandrą Grehemą Belą. Praktikoje dažniau vartojamas dešimt kartų mažesnis vienetas - decibelas: 1 dB = 0,1 B

      Panaikinti
  11. Tiesa priminkit kiek m2 sildomo ploto?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tiesa priminkit kiek m2 sildomo ploto?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Is viso 135, nesildoma katiline ir sandeliukas, tai sildomo gaunasi 123 m2

      Panaikinti
  13. dB manau norejo paklausto apie decibelus, kitaip tariant apie triuksmavima. Arba ne?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Oi,kokia įdomi tema,kaip tik domiuosi oras-vanduo sistema,labai bijau apsigauti.Labai sunku rasti bet kokios nešališkos informacijos apie šią sistemą,o čia štai prašau viskas vienoje vietoje,ačiū jums labai:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, kadangi Jus naudojate toki silumos siurbli, kaip galvojate jeigu isorinis blokas bus atsuktas i kaimynu nama, o atstumas apie 8metrus ar keltu triuksma jiems? Planuoju lygiai toki pat isirengineti tik neisivaizduoju ar jis labai triuksmingas, ar nebus problemu su kaimynais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Esant uzdarytiems kaimynu langams - netrukdys. Vasara jis retai dirba, tik vandeniui pasildyt, nu bet jeigu sakykim tiesiai i grazia kaintnu terasa gal nelabai gerai, o jeigu ne - tai manyciau galima... cia ziurint kaip tas kaintnu namas pasuktas..

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai