Kuris sprendžia?!

Čia tokia įdomi diskusija pas mus įvyko ir pagalvojau - būtų įdomu susižinoti blogerių nuomonę ir įpročius :) Ne kartą esu pastebėjusi, jog sprendžiant namų interjero ir medžiagų klausimą - nuskamba frazė, jog paliekama spręsti moteriškajai pusei: kokiomis plytelėmis išklijuoti vonią ar virtuvę, suplanuoti ir pasirinkti virtuvės baldus, tapetus pasirinkti, kambarių sienų spalvas, duris gal net vidines, parketlentes, santechniką, šviestuvus, pagaliau - na nežinau...natūralaus akmens sienos reikia... ir t.t. ir t.t.

Kas visgi renkasi ir sprendžia ką ir kur ir už kiek pirkti? Žinoma, nuostabu, kai architektas yra ir dar toks, kuris už rankutės atveda ir parodo - štai tokios plytelės, štai toks parketas tau tiks. O gal net susiradus meistrą - sakykim, plytelių klojėją - su juo draugiškai einate ir jis gal net gali gauti nuolaidų kokių...ir renkatės bei tariatės su juo? O gal tiesiog mes, moteriškės, sulakstom visur kur, išsirenkam, susiderinam, o tuomet kimba į darbą vyrija, skaičiuoja, derasi, užsako, veža, klijuoja :)

Kas sprendžia? Žmona, dviese, architektas, santechnikas, plytelių klojėjas, dažytojas, bet koks kitas meistras? Kokia jūsų patirtis? :)

Komentarai

  1. Bendrai žiūrint tai viskas priklauso nuo vyro/moters vaidmenų suvokimo, pareigų pasiskirstymo poroje, skonio (ne)turėjimo.

    Jei apie savo patirtį, tai aš galvoju, kad sprendimas turi būti priimtas toks, kad tiktų abiem. Mums pasisekė, kad turim labai panašų skonį, tai tiek kai butą įsirenginėjom, tiek dabar namą įsirenginėjant problemų nekyla. Viską renkamės kartu kiek tai įmanoma ir nėra jokių "iš lubų nuleistų" vieno žmogaus sprendimų alia "čia bus raudona sofa ir viskas".

    Neįsivaizduoju, kaip galima dėl interjero ar šiaip vizualinių dalykų tartis su darbininku. Nebent šiaip dėl įdomumo užklaust ar jam atrodytu gražu, bet realiai koks skirtumas kas jam gražu bus? Juk ne jis ten gyvens, o aš! Dėl to ir dizainerių nepripažįstu :)

    Išvis statybos yra sudėtingas laikas ir mano galva abi pusės turėtų prisidėti kiek įmanoma. Mes kai viską savom rankom darom, nuo pamatų iki plytelių taip sakant, krūvis dar didesnis. Dėl to negaliu apsakyt kaip džiaugiuosi, kad mano antra pusė nesėdėjo rankų sudėjusi per visas statybas, nelaukė kol galės "išrinkti spalvas virtuvės baldam", o padėjo maksimaliai kiek galėjo. Kalbu ne apie blokų tampymą (nors turėjo ir kastuvą rankose :) ), bet krūvą skambučių, informacijos paiešką, derybas, medžiagų priėmimą. Dirba ji net labai moterišką darbą, bet per du metus statybų tiek statybinių žinių sukaupė, kad daug vyrų galėtų pavydėti :D

    Gal kiek išsiplėčiau, bet manau visai į temą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turbūt paantrinčiau Gediminui. Didžiąja dalimi interjero planavimą esu delegavęs žmonai, bet procese dalyvauju, kai pribręsta laikas vieną ar kitą sprendimą priimti, tariamės, diskutuojame. Dizainerių, statybininkų ar kitų specialistų nuomonę galima išklausyti, bet niekad jiems nepatikėčiau įrenginėti savo namų! Juose gyvensi tu pats ir niekas kitas už tave negali geriau žinoti ko tu nori, kas tau patinka ir tinka.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Interjero dizaineris arba architektas:) Geri savo specialybės žinovai kuria bendrą stilių, Dažnai klientas viską mato siaurai, patinka šitos plytelės marmurinės - perkam. Nepagalvoja, kad namuose turėtų vyrauti harmonija, kad marmuras dvelkia klasika. O va štai kitoje erdvėje modenizmas.
    Dažnai būna sunku kai skiriasi architekto ir klientų skoniai. Ar galima rinkti tai, kas pačiam nepatinka. Juk klientas visada teisus. Lengvi klientai tie, kurie turi nuomonę, žino ko nori, tada ir darbas lengviau einasi. Belieka padaryti brėžinius. Beje renkantis plyteles labai svarbu, kad pavyzdžius pačiupinėtų ir plytelščikas. Jis pažiūro plytelių kalibraciją, glazuravimo kokybę, tada pasako ar bus lengva suleisti 45 laipsnių kampu ar dėti aliuminę juostelę kampe.
    Jei reikės konsultacijos prašom, žinoma tau nemokamai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet jeigu žmogui patinka vienam kambary klasika, o kitam modernas - tai koks skirtumas? Taip, "tautai" čia bus kažkas baisaus, o tas žmogus bus laimingas, nes įsirengė kaip jam patinka :)

      Panaikinti
  4. Mano atveju žmona derino interjero dizaina (spalvas, plyteles). Man tik reikejo pritarti arba atmesti pasiūlymus :) Labai padėjo kaimynė interjero dizainerė :)
    Darbininko ir musu skoniai skyresi kardinaliai. Jam atnešdavome parodyti tik medžiagas (dažai, plytelės). Jei sakydavo, kad kokybė prasta, tai rinkdavomės kitas medžiagas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei rinksitės plyteles patarčiau tik pirmos rūšies, nes ir darbas lengvesnis ir sienos ar grindys bus lygesnės, kadangi patys lipdėm tai patirties jau šiokios tokios turim :).

    Spalvas rinkomės pastelines, klasikines, kad neišeitų iš mados ir akių neerzintų po kiek laiko. Visus medžiagų pavyzdžius tempiau į namą ir žiūrėjau kaip atrodo tai natūralioj šviesoj, ar dera sienų ir grindų plytelės kartu ar nesipjaus su baldais kiti atspalviai. Stengiausi renkantis medžiagas, o vėliau ir baldus pataikyti kad atspalvių tonai sudarytų vientisą vaizdą visam name, aišku kartais finansai truputėlį koreguoja pasirinkimus, bet nebūtina rinktis visų brangių medžiagų. Galima kartais pasirinkti tik vieną kitą elementą brangesnį suderinant su pigesniais sprendimais ir visuma gaunasi labai netgi neprasta. Jaukumą namuose galima pasiekti paprastomis detalėmis, bet reikia įdėti ir nepagailėti tam savo pastangų ir laiko.

    Reikia pamėginti nusipaišyti mintyse viso namo viziją, pasitarti jei turite su kuom dėl spalvų ir tada pradėti planuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip tik siandien maciau plyteles grindims uz padoria kaina - pasirodo antraruses :) Siaip kad plyteliu pavyzdius galima butu parsivezti ir paziureti vietoje - puiki mintis... :)

      Panaikinti
  6. O as visiskai nesutinku, kad viska turetu spresti tik moteris. Juk tam abu ir gyvena, kad bendrai galetu viska ir nuspresti. aisku, galbut vienas ir turi buti ta vadinama galva ir priimti sprendima, taciau vis tiek tartis turi abu ir priimti konsensusa. ir manau kad visai nesvabru, ar tai buto interjeras, kotedzo interjeras, namo interjeras ar sodo interjeras.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nežinau, su sodyba galbūt kitaip yra, bet buto dizainas, mano nuomone, turėtų būti vientisas. Pasikonsultuojame su draugu, bet galutinį sprendimą jis palieka man išrinkti. Nes esu studijavusi VTDK, tai didesnį supratimą turiu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai