Medinis stalas pavėsinėje

Praeitą vasarą darėme grindis pavėsinėje, pavykus rasti nebrangiai visai padorių maumedžio lentų. Užsakant maumedį, tiesiog paėmiau, paskaičiavau pavėsinės grindų plotą, dar pridėjau pusę kvadrato dėl viso pikto. O juk grindys su tarpeliais tarp lentų, ir niekad negalėčiau pagalvoti, kad visokie tarpeliai  užima tiek daug bendro ploto. Vienu žodžiu, gavosi taip, kad maumedžio lentų liko lauko dušo padui (apie lauko dušą neužilgo) ir dar teisiog puikiam stalui. Štai koks gavosi staliukas:


Jo paviršius iš maumedžio, o kojelės iš eglės lentų. Išmatavimai:  2m x 0,9 mažaug. Taigi kaip pasidaryti tokį stalą. 

2 m ilgio lentutes sudedamos ir tarp jų paliekami tarpeliai - tarpelius darėm po 8 mm, ir kad jie visur išliktų vienodi, pakišom plaušeles tokias į tuos tarpus:


Tuomet abiejuose galuose, po kokių 40 cm nuo krašto tos lentos sutvirtinamos su egliniais tokiai tašeliais - kiekviename gal po du (tarp jų po to kojelės įsideda gražiai). Kadangi turėjome gana trumpus medvarščius, tai tvirtinamas vyko išgręžiant platesnes skylutes bruseliuose, skylutės žinoma ne iki galo gręžiamos:

Va kaip atrodo išgręžiotos - po skylutę priešais kiekvieną maumedžio lentutę:



 Tuomet į skylutę įsideda medvaržtis ir jis prisukamas:



Gaunasi taip, kad visas stalo paviršius be jokio vinuko ar varžtelio, viskas tvirtinasi tik iš apačios. Kai po du tokius tašelus prisukame, tarp jų įdedamos kojelės ir prisukama medvarščiais iš šonų. Koleles padarėme kryžiuku. Kryčiuku padarytos kojelės ir atitrauktos nuo stalo krašto po 40 - 50 cm leidžia atsisėsti laisvai prie stalo krašto kam nors netrankant kojų, o iš šonų sėdint irgi jos nė kiek netrukdo, taigi stalas puikus ir mažai kompanijai ir 6 žmonių labai patogiai ir laisvai. Taigi kojelės dvi:

 
Jos tarpusavy tvirtinasi išpjaunant jų dalį ir sudedant ir iš vienos pusės prisukant medvarščiais: 


Kita pusė lieka švari:


Ir štai taip kojelės įstatomos tarp dviejų bruselių, surišusių stalviršio lentas:


Ir iš šonų gražiai prisukami, tvirtinama buvo prieš tai suspaudus bruselius spaustuvais (strubcinomis) - tam, kad kojos labai tvirtai laikytųsi tarp bruselių ir nebūtų jokio klibėjimo:

 

Štai, dvi kojelės pritvirtintos:


 Tarp kojelių įstatoma ir prisukama lenta - be jos stalas judėtų į visas puses:


Šiek tiek teko pašlifuoti apatine kojelių dalį, nes kiek klinėjo dėl milimetrinių nelygumų, ir štai tvirtai stovintis stalas. Tiesa, matyt apačioje kojelių reikės dar po bruselį pritvirtinti, nes stalviršis gana masyvus, o kojeles gana labos. Ir galbut eglines kojeles nudašysiu. O maumedžio nutariau nedažyti - tegu pilkėja ir būna natūralus.

Kadangi prie stalo jau sėdėta ir puotauta galiu pasakyti kad gavosi tikrai patogus ir labai mielas staliukas pasisėdėjimams gamtoje.

Komentarai

  1. Nu va kaip gerai, paprastas, nebrangus ir praktiškas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus stalas. O kaip laikosi pati terasa,neislinko?
    Kokio storio jusu pasirinktos lentos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. is tikruju tai ir grazus tikria gavosi ir labai patogus, negalui atsidziaugti :) Del grindu - laikosi kol kas puikiai, pora medvarztuku atsilaisvino, matyt del lentu judejimo, na ir gerai, kad tarpeliai padaryti tarp lentu nemazi - nes kai buvo slapias ruduo ir ziema, tai tie tarpeliai smarkiai susiaureja, sausu oru - isplateja. Taigi po truputi grindys pilkeja, ir laikosi puikiai :)

      Panaikinti
  3. Stalas grazus, stilingas, tvarkingas praktiskas. Kruopstus darbelis:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gražiai padaryta. Tik įdomu per kiek laiko padarėt ir kiek kainavo? Nes artėja šiltų orų metas, tai svarstom ar patiems darytis ar įsigyti. Nes kėdes tai greičiausiai pirksim iš šios parduotuvės http://laukobaldaijums.lt/ nors yra ten ir lauko stalų, bet lauko stalo norėtųsi iš medžio.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai