Atstumai statant tvorą

Prieš imantis darbų, susijusių su tvora, nusprendžiau pasidomėti dėl reikalaujamų atstumų nuo žvyrkelio ir dėl servitutinio keliuko. Ne viskas čia taip jau aišku ir paprasta.

Visų pirma turiu pasakyti, kad tvora bus pati paprasčiausia - vielos tinkliukas (toks, kokiu autostradose nuo žvėrių aptveria), taigi permatoma, ir be pamato, t.y. bus išbetonuoti žemėje tik stulpeliai. Tokia tvora be jokių suderinimu galima atsitverti nuo kaimynų, aišku neišlipant į jų teritoriją.

O vat su žvyrekliu tokia situacija. Projekte pas mane numatyta kelių apsaugos zona 10 m (t.y. joje negalima jokių statinių statyti), tie 10 m pasideda ne nuo žvyrkelio krašto, bet nuo mano sklypo ribos. Iš jų pirmi 5 metrai - teritorija - teisė tiesti požemines ir antžemines komunikacijas. Nuėjau į Vilniaus rajono savivaldybę išsiaiškinti, kaip ten iš tiesų su tais atstumais. Parekomendavo tvorą statyti 5 metrai į sklypo gylį nuo sklypo ribos. O tai maždaug 9-10 m. nuo kelio krašto. Tokiu būdu aš palieku didžiulį platų ruožą savo žemės tiesiog kažkam.

Tuomet bandžiau išsiaiškinti, kodėl tokie reikalavimai. Na, sako, galbūt kažkada kelią platins. Ok, bet yra platinimui dar keletas laisvų metrų tarp žvyrkelio ir mano sklypo, plius ten kelio platinimas yra labai teorinė galimybė - žvyrkelis ir taip kaip autostrada visiškam kaime, pavydėtinas tiesiog privažiavimas. OK, sako, o gal ten kokius laidus elektros tiesti ar kt. komunikacijas sugalvos. Bet tam juk nereikia turėti daugiau nei 10 m nuo žvyrkelio platumo ruožą, sakau.

Aš prieš porą metų pasodinau pušaičių gyvatvorę kokius 5,5 m nuo  žvyrkelio, galvodama, kad taisyklė tokia, jog privalai palikti 5 m. Gyvatvorė - kažkiek dulkių nuo žvyrkelio sulaikyti (pušys sparčiai auga). Tai jeigu aš tvorą statyčiau pagal keliamus reikalavimus, tai tvora atsidurtų maždaug tokiu atstumu, kaip nuotraukoje dešinėje toks geltonuoja aprištas geltonu tinkliuku gluosniukas:


Kažkaip labai nehumaniška man pasirodė tokia taisyklė mano atžvilgiu. Tuomet klausiu - ar yra kokios nors baudos, jeigu statai arčiau? Sako, ne. Ir kitavertus juk tai gabalas mano žemės, su ja tvarkytis juk galiu tik aš. Čia aš prisiminiau, kad kai man teko derinti elektros privedimą, aš turėjau gauti raštiškus kaimynų sutikimus, ar galiu palei kelią prakasti elektros kabelį. Nors yra ant popieriaus suformuota sertivutinė zona visokiems tinklams, vis tiek be tavo sutikimo tavo žemėje nelabai kas ką galės tiesti. O jeigu turi duoti sutikimą, tai niekas tau vieną dieną neatvažiuos ir nesugriaus tvoros ir nenupjaus medžių, turės derinti gražiuoju, ir turėsi išsakyti savo reikalavimus kuo mažiau sujaukti sukurto gerbūvį.

Todėl nusprendžiau, kad tvorą, žinodama visas rizikas statysiu iškart už pušaičių, t.y. pušaites palikdama už tvoros, išorėje. Taip gausis, kad tvora bus maždaug 6,5 - 7 m atstumu nuo žvyrkelio.

Dėl servitutinio keliuko, dalinančio mano sklypą į dvi dalis, sužinojau įdomų faktą  - jis pagal popierius yra 5 m. platumo. Realiame gyvenime jis - 3,5 m. Savivaldybėj matavo-žiūrėjo, sako, ne, visgi jis  5 m. Sako, matuok nuo dabartinio vidurio keliuko 3 metrus - ten ir bus popierinis servituto kraštas. Ant servituto tvoros statyti negalima. Pamatavau šiandien - tai kraštas kelio ten, kur kastuvas įbestas :)


Smagu... tai žodžiu turiu įsivaizduoti kad keliukas baigiasi čia....

Na lipti su tvora ant kelio aš nenoriu. Tačiau tokiu atstumu nuo kelio tvoros man nesinori statyti, nes keliose vietose auga labai gražių medžių, ir norėčiau juos išsaugoti:


Todėl nusprendžiau, kad tvorą slinktelsiu kokių 40 cm ant "servituto", o iš tiesų nuo realaus keliuko krašto apie 1 m. Nebus labai patogu, nes tvorą ant tokio nuolydžio reikės statyti, bet nėra baisus čia reikalas.

Teisingas būdas būtų arba iškirsti medžius, arba atitraukti tvorą už jų - atiduoti kokių 5 m ruožą. Visgi įvertinus visus už ir prieš, manau niekam nekils minčių, kad kelias baigiasi iš tiesų ne ten kur jis baigiasi. O projekte visai iš kitos kelio pusės numatytas ruožas vėlgi įvairiom komunikacijom, t.y. ne šioje pusėje, kur planuoju tvorą.

Aišku labai nesmagu, kad tenka nusižengti. Bet mano nusižengimai bus labai jau teoriniai. Ir manau kad visgi aš einu į labai priimtiną kompromisą. Ir manau gana saugų mano atžvilgiu. Tikiuosi, kad čia sumąsčiau gudriai, o ne kvailai :)

Komentarai

  1. Kiek susidūriau su valdininkėliais, tai galiu drasiai sakyt kad į tokius pasvaičiojimus "kas bus jeigu bus" galima visiškai nekreipti dėmesio. Pasižiūri kad būtų pora metrų kabeliams, kad netrugdytų kaimynams, pravažiavimui, va ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as tiesa sakant esu linkusi laikytis taisykliu, bet kartais jos yra tiesiog nesaziningos ir absurdiskos. Siuo atveju manau tikrai nenuskriausiu nieko, bet ir saves taip pat :)

      Panaikinti
  2. Mes statydami tvorą palikome 6 metrus nuo sklypo ribos, nors reikėjo 8 :). Įdomiausia tai, kad į sklypą ateina keliukas, kuris šiuo metu yra siauras, tik vienai mašinai pravažiuoti, nors numatyta, kad turi būti 8 metrų pločio, tai matuojant nuo dabartinio kelio vidurio į abi puses po 4 metrus, jis užeina į mūsų sklypą beveik 3 metrus, tačiau kai mums vedė elektrą, griovį elektros laidui kloti, kasė šalia dabartinio siaurojo kelio. Reiškia asfalto niekada nebus... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man sia savaite matavo tai nuo esflatuoto gyvenvietes kelio tai matavo ne nuo kelio krasto o nuo centro...komunikacijoms palikta maximum ~3metrai gal...Tiksliai nelabai rupejo.Nuo gyvatvores buvusios pasisilinko apie 1-1.5metro i mano puse...t.y.. pamazejo,nes gfyvatvore stovejo kur ir elektros stulpas...
    SIuo atveju gal su kitu valdinkeliu bandyti pasneketi geriau ar pabendrauti nes kazkaip nelogiskai daug ten visko atrodo....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano argumentas, kodel nenoreciau daug laisvos vietos palikti uz tvoros (be egoistisko nenoro uzleisti savo nuosava zeme kazkam) - yra ir tas, kad kai zeme atrodo "niekieno" ar "valdiska" tai kaimo zmogeliams ir siaip praeiviams kyla nenumaldomas noras metyti ten alaus bambalius, butelius, cigaretes, grudetos varskes pakelius ir cipsu maiselius. Kaimynu sklypas jau buvo uzsideges nuo numestu siuksliu. Kai tvora arciau kelio - tai ir noras tersti apmazeja - visgi kazkieno konkreti teritorija. Taigi yra daug niuansu ir motyvu - kai yra aisku kad yra savininkas to kelkrascio (tvora arciau kelio) tai bus tik tvarkingiau. Nes jeigu siuksles bus uz tvoros, juk vis tiek jusu teritorija - tvoros a la negali statyti, bet tvarkyti juk turi. Taigi geriau jau gal tvarkytis su tvora.

      Panaikinti
  4. Na baudų gal ir nėra, bet teoriškai gali paprašyti tvorą nugriauti, jei ji kuom nors užklius darbininkams, o tada tai džiaugsmo būtų! Ypač jei tvorą rimtą darysit. Aš dariau tvarkingai- stulpai 10 metrų nuo kelio, bet mano žemė maždaug ten ir baigiasi, tai nesuku galvos. Viską čia rinkausi http://www.tvora.eu/lt/produkcija/tvoros/tvoros-stulpai

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mes ir buvome susidūrę su panašia situacija. Statėme segmentine tvora, tačiau pagal visus reikalavimus palikome apie 10 m, kad paskui neturėtume galvos skausmo jeigu viską reikėtų nugriauti ir pertiesti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kur reikia kreiptis, kad suzinoti kiek tikrai reikia palikti vietos. Pas mus pagrindinis asvaltotas kelias tai ar 10metru ar 5metrus palikti

      Panaikinti
  6. Nu ydomu ce pas jus o ka man daryti patarsit.irgi statysiu twora paprasta tai jei zeceu tu reikalavimu 10 metru nuo zwyrkelio tai jau ir taip reiketu namo siena nugreut nes mano namas duok diewe 8-9 metrai nuo kelio tai kur twora statyt?!ant stogo?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai