Televizorius. Kur jam vieta ir kaip gauti tą televizijos signalą kaime?

Na štai toks klausimas mąstant apie visokius laidus išorėje iškilo: o kaip žinoti, kokioj vietoj reikia numatyti, kur bus laidas, skirtas televizijai?

Kadangi tai už Vilniaus ir aplinkui yra miškų, tai matyt apskritai reikia išsitirti galimybes kas ten "trauktų". Kaip suprantu tokiose vietose galima arba satelitinę lėkštę statyti (a la viasat) arba anteną sakykim a la Gala televizijai? Pastarasis variantas pigesnis, bet reikia daryti "tyrimą" dėl techninių galimybių - čia tokį man pasiūlymą išmetė internete įvedus mano sodybos adresą.

Aš kažkaip televizijos apskritai nežiūriu, bet kiti mėgsta pažiūrėti, tai gal geriau nusimatyti kokią skylę kokiam kambary sienoje dėl viso pikto iš anksto.

Nenoriu televizoriaus turėti svetainėje, nes mane baisiai trikdo nuolat veikiantis aparatas, atitraukiantis dėmesį ir neleidžiantis bendrauti. Svajoju nuo balkio pakabinti kokį projektorių, nukreipus jį į tuščią baltą sieną - filmų peržiūrai ir panašiems dalykams. O televizoriui numatyti vieną iš mažųjų kambarių.

Na bet matyt reikia išsiaiškinti, kurioj stogo vietoj įmanoma sumontuoti anteną... Siaubas, apie ką reikia galvoti taip iš anksto!?


O štai ir iškart ir išsamesnis daug daugiau išmanančio apie tokius reikalus Niuniausko straipsniukas - http://niuniauskas.blogspot.com/2014/01/tv-tinklas.html

Komentarai

  1. Is tikro aktuali problema, daug galvos skausmo kainavo ji man. Ikvepei post'ui bloge. Greitu laiku parasysiu placiau, kaip planuoju daryti pas save. Gal pades :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. vilniaus rajone užteks ir kad rodys tv polonia, tv bulbarus ir gros radija znad wili :), kam ten litvinų televizija reikalinga :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išsibandymui nusipirkti siūlau arba pasiskolinti paprastą anteną - kryptinę ir geriau su stiprintuvu (jei gilus užmiestis) ir bandyti prisijungti sodyboje. Jei rodys daugumą nemokamų skaitmeninių kanalų - turi pakui rodyti ir kitus, mokamus, jei užsinorėsit nusipirkti korteles ir mokėt mokesčius.
    Kauno apylinkėj tokiam kaime 10-15km nuo miesto reikėjo pajungti vienai senyvo amžiaus moteriai skaitmeninę televiziją. Nupirkau aš jai priedėlį, kažkokią labai stiprią anteną (be stiprintuvo, bet kryptinė ir 1,5m ilgio specialiai sunkioms sąlygoms), tai teisingai sureguliavus kryptį, per miškus iš daubos, nukreipta į teisingą pusę, rodo 13 iš 14 nemokamų kanalų. Šita skaitmeninė TV, priešingai nei analogas, nerodo visai, kai yra labai prastas signalas (seniau išvis tą TV signalą pagaudavom mieste įkišę į teliko lizdą žirkles ar virbalą remonto metu, kai atjungti kabeliai ir antenos), bet dauguma atvejų miesto ribose ar netoli miesto pakanka kambarinės antenos, o užmiesty kažko tokio rimtesnio, ir pagauti gerą signalą dabar nėra sunku, dengiamuams geras. Aišku, kaip ir visose ryšio srityse, yra tokių kaip juodųjų skylių ar baltų dėmių, kur galima daryti, ką nori - nieko nesigauna. Bet pabandyti juk verta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip suprantu, reikia tiesiog matyt prakišti atitinkamą laidą toj vietoj kur anteną maždaug numatoma tvirtinti, o po to pagal situacija?

      Panaikinti
    2. pagal situacija negerai, sienas uztinkuosi, gipsu apkalsi ir bus negerai, kai kabeliai metysis, dabar pats laikas pasiplanuoti, sumeciau post'a cia: http://niuniauskas.blogspot.com/2014/01/tv-tinklas.html, su siokiom tokiom nuorodelem...

      Panaikinti
  4. Sodyboj manau tai jau tikrai galima "ištverti" ir be TV :)) , melomanams, galima pastatyti dvd :), o jei labai jau nesinori ramybės sodyboje ir žūt būt reikia TV, galima "lėkštę" pasikabint, svarbu tik anteninį laidą pakankamo ilgio nuvedus pastogėj palikti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na vat kad ta lekste kaip ir brangiausias variantas gaunasi :) ir klausimas - kur ta laida ikisti jeigu ateity teliko prireiktu visgi?

      Panaikinti
  5. Satelitinės lėkštės visada būna nukreiptos į pietų pusę. Tad pietinėje namo pusėje reiktų pasiplanuoti tinkamiausią vietą kabeliui pravesti. Tiesa, kryptis nėra griežtai peitų yra kelių laipsnų nuokrypiai į abi puses.
    Dar vienas variantas - antenos iškelimas ne ant stogo, o ant ūkinio pastato ar atskiro stovo. Tada reiktų prasimesti techninį vamzduką iki namų ir prakišus po pamatu atsivesti iki techninės patalpos. Taip namuko stogas nebus sudarkytas svetimkūniais ir stogas sandaresnis liks.

    AtsakytiPanaikinti
  6. TV vietą reik numatyt iš anksto. Toje vietoje atsivedi laidus, kaip ir kalbama - geriau du, sat ir antenos, būtinai intiko kabelį, nu ir rozečių minimum bent 3, geriau visos 5 (neaišku kada kiek prireiks, kad nebūtų taip kad ant šakotuvo šakotuvas kaba :)). Rozetes galima daryt tiek viršuje, TV kabinimo vietoje, tiek žemai, palei grindis. Jei daroma žemai, tada geriau nuo teliko kabinimo vietos nusileist instaliacinį vamzdį, tinka D50 santechninis arba ovalus ventiliacinis. Juo galima bus nuleist laidus nuo televizoriaus ir jie nesimaskatuos. Vamzdžio ilgis tik neturi viršyt TV laido ilgio, arba kitaip reikės jį ilgint.
    Jei siena gipsinė, tada reikia papildomai ją stiprint, numatyt kabinimą, nes kad ir nauji telikai, bet pakankamai sunkūs (nekalbu apie sprindžio dydžio). Gipsinėj sienoj galima platesnę nišą laidams daryt. Įleidinėt teliko nepatariu, jie dažnai keičiasi, o būva ir su pašvietimu.

    Pats planuoju TV vietą svetainėje, jis yra centras. Simetriškai aplink statysis garso aparatūra, todėl iš anksto planavau taip, kad nebūtų TV kampe, kolonėlės "kur tiko ten pastačiau".
    Projektorius ir lieka projektoriumi, nemanau kad jis gali su teliku lygintis.
    Kad TV trugdo bendraut tai nesutiksiu, čia žmonių problema o ne teliko :) o kita vertus, jei svečių daugiau, tai tegu ir žiūri jei nori. Kam kas.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. interneto kabelio tikrai nereikia vesti, yra toks daiktas kaip WIFI. nebent jums hakeriai-makeriai visur vaidenasi :)

      Panaikinti
    2. Kabelis tai geriau, patikimiau,pigiau ir pralaidumas didesnis.

      Panaikinti
    3. Taip, Tomas teisus, ir nors technologija nestovi vietoj, kabelis dar patikimiau ir pigiau. Namie daba intikas yra ir wifi ir kabelinis.

      Panaikinti
    4. yra saliu, kurios wifi jau apskritai pradejo salinti is viesuju erdviu. namie, mano giliu isitikinimu, ivairiu bangu turi buti kuo maziau, tuo namu aura bus svaresne, tuo gyvenimo kokybe geresne. uz varini kabeli kol kas geriau, tik optinis kabelis, wifi tik is dideles bedos...

      Panaikinti
    5. Tai gal ir langus užsikalkite su lentom, kad šviesos nepatektų juk tai irgi elektromagnetinės bangos tik kito dažnio :))

      Panaikinti
    6. as uz wifi rysi namie. Nereikia rupintis laidu vedziojimu. Pas mane nera TV namuose. Kazkaip sio daikto ir nepasigendam.
      Kam jo reikia kai yra laptopai, kompiuteriai?

      Panaikinti
    7. Tam, kad dabar ziuriu filma per 50' plazma, o ne per 21' monitoriu :)

      Panaikinti
    8. Va va, TV man tai tas pats kompas, tik dar negreitas. Tai laiko klausimas.

      Panaikinti
    9. Plazma jau atgyvena ir ziaurus elektros edrunas :) Kiekvienam savo, man ir 15.4 per uztenka.

      Panaikinti
    10. Kazkada ir as bendrabuty dziaugiausi 15' moniku, bet jau sorry- nebereikia :) Mes, plazmininkai, plazmas renkames del baltesnes baltos, juodesnes juodos, teisingo kontrasto ir naturaliu spalvu :) O elektros sanaudos tarkim 50' 150-250w, tai sakyciau nera daug :)
      O kad postas nebutu visai ne it tema- mazas pastebejimas. Turint namie interneta, galima ziureti TV visai nebrangiai- tarkim Viasat 10-15lt men. I google iveskit "sharingas" ir paskaitykit. Reikalinga tik pradine investicija i pagerinta tiuneriuka ir lekste su priedais sumoj 300-400lt.

      Panaikinti
  7. Siulyciau geriau isirengti platu zidini panasaus dydzio kaip TV. Ir silta ir bus i ka ziuret :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visgi, zidinys- jau prabangos dalis. Be 5-10tukst litu islaidu (kaminas+ kapsule+ priedai+ galimas darbas) neisivaizduoju. Be to, neretai turim papildoma skyle stoge+ papildoma salcio tilta+ silumos istraukima per kapsules nesandarumus. Be to, reikia galvoti papildoma oro padavima is lauko.
      Pagal naudotoju patirti, zidinio uzkurimu vidurkis sudaro gal 5-10 kartu per metus (dazniau naudojasi tik tie, kurie nama sildo kitu kuru- dujom ar geoterminiu).
      Asmeniskai as buvau nuplanaves, bet laikui begant kamino jau nebestaciau. Geriau pasistatysiu silumos siurbli aka kondicionieriu su sildymo funkcija staigesniam pasisildymui arba pereinamam laikui pavasari ar rudeni. Ir biudzetas tik 2-3 tukst. :)

      Panaikinti
    2. O, del gyvos ugnies as turiu savo istorija ir nuomomiu kaita, ir biudzeta taip pat perpratau. Planavau nama be jokios krosneles ar zidinio, bet architektas ikalbejo. Sprendimas tureti krosnele buvo labiau emocijis - na taip, uzmiesty gamtos apsupty ir be krosneles ar zidinio - nesmagu. Dabar mano isvada - krosnele labai gerai kaip alternatyvus silumos saltinis - cia Lietuva, cia elektra kartais dingsta. Ir kartais ji dingsta prie -20, taigi tokiems atvejams tureti koki zidinuka ar krosnele - butina. Del kainu - sumuoti reikia VISKA. Kroesnele galima nusipirkti uz kelis tusktancius, bet reikia zinoti, kad kaminas, kuris butu saugus ir t.t. jums kainuos dar apie pora tukstanciu. Taigi be 5-6 tukst. krosneles (kartu su irengimu) ne neplanuokite. Dėl salcio tiltu - na, mes kamina pastateme lauke, ir jame numateme sklende, kaminas mus apsiltintas siek tiek, taigi matyt mano atveju maksimaliai pabandem sumazinti si reikala.

      Panaikinti
    3. Del elektros tiekimo tiesiog butina tureti:
      http://meistroff.lt/lt/901057300-vienfaziai-benzininiai-generatoriai

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai