Lauko apdailos (fasado) dailylenčių profiliai

Mano namukas nors ir mūrinis, tačiau išorės apdaila bus medis. Kažkaip planuodama namą, tikrai galvoja kad bus tinkuotas su medžio inkliūzais, tačiau vėliau vieno gamtos mylėtojo - puikaus bitininko tarp kitko išsprūdęs sakinys "mieste to mūro gana, gamtoj norisi medžio" per kelias sekundes apvertė mano nuomonę tiesiog aukštyn kojom. Architektas, pabandęs "uždėti" ant namo projekto medinį drabužėlį irgi maloniai nustebo - "lengvesnis toks namukas gaunasi". Taigi tikimasi, jog natūroje vaizdelis bus ne blogesnis nei šis, na šviesesnis tai jis tikrai bus:



Medinės apdailos pliusas mano atveju tas, kad tokią apdailą galima pasidaryti savo jėgomis ir sutaupyti darbams (tiesa, aš įsivaizduoju, kad medinės ir tinko apdilos medžiagų sąnaudos daugmaž panašios, nors prisipažinsiu - nesigilinau į šią temą, tiesiog iš serijos "savaime suprantama"...). Medinės apdailos minusas - medis yra medis ir jį reikia prižiūrėti, laikas nuo laiko perdažyti ir t.t. Tam, kad būtų tokio vargo mažiau ir rečiau, mano žiniomis būtina:

1) lauko dailylentes pasirinkti ne obliuotas, o šiurkščias, dažai ženkliai geriau įsigeria ir  taip ženkliai atsparesnės bjauriom ir ekstremaliom oro sąlygom patampa (minusas - tokiom dažų reikia vos ne dvigubai brangiau)

2) reikia tikrai gerų kokybiškų dažų, ir tai neturi būti permatomi ir panašaus pobūdžio "noriu natūralaus medžio ir spalvos" (kaip kad mano pavėsinės variantas). Čia minusas - tokie dažai brangesni nei prastesni.

Taigi faktas, kad lauko dailylentės bus šiurkščios. Žodids neobliuotos čia gal net nelabai tinka, nes tai nereiškia, kad jos bus pigesnės, nes obliavimo nėra. Tas šiurkštumas išgaunamas pjaunant lentas specialiu būdu, taigi šioj vietoj labai nepasitaupo. Iš pat pradžių man keistai pasirodė neobluotos, "o kaip gi tai atrodys?!", bet kai pamačiau, labai patiko, tikrai.

Bet esminis dabar klausimas - išsirinkti, kokios formos tos apdailos lentos profilis bus, t.y. kokia forma. O tai lemia ir paties namo projektas, stilius, matyt net spalva ir apskritai aplinka. Labai ilgai sukau galva niekur internete neradusi išsamaus profilių tipų suskaidymo, bet štai pagaliau aptikau sąrašą nuorodų, pagal kurias labai neblogai galima susigaudyti profilių pasirinkime (nes paprastai lentpjūvėse jums pasako, kad yra keli profiliai: eglutė, rombas ir rąsto imitacja), o jų yra ženkliai ženkliai daugiau. Taigi nuorodos:
Vudva - tai mano atrastas  pats išsamiausias įvairiausių tipų dailylenčių profilių išvardijimas
Puumerkki - irgi išsamu, gal kiek sausai pateikta info, sunkiai susiprasti man (Profiliai: UYV, UTV, UTK, UTP, UTS, UYS, UYL, UYH, UYVk, UYKh, UYKv, SH - kosmosas kažkoks...)
Medžio gausa - ne taip išsamiai, bet labai paprastai ir suprantamai suskirsto
Stilmeda - ženkliai glaustesnis aprašymas, bet visai kitaip įvardina / pavadina
Statybų medis - irgi glaustai, padeda susigaudyti

Dėl profilio - na tikrai nebus rastų imitacija ir matyt nebus "eglutės" profilis, bet tikrai bus horizontalus, o ne vertikalus. Vertikalios labai gražu kai nendriniai stogai - taip, kaip Klaipėdos krašto stiliaus. Bet pas mane visai kitaip, modernus ir lengvas namukas, todėl reikia, kad lentų profilis atitiktų visą bendrą idėją. Tikiuosi ir architekto patarimų čia. Aš kažkaip linkstu link kažko su tarpeliu, bet be jokių apvalumų ar išsikišimų ir  įmantrumų, be tarpelio kad būtų - man nelabai patinka.

Būna eglės, pušies ir maumedžio, maniau kad turėčiau rinktis pušį, bet rašo, kad eglė geriau, nes  mažiau drėgmės įsiurba ir dėl to mažiau deformuojasi. Na reikės dar pasiaiškinti kaip yra iš tikrųjų.

Komentarai

  1. O kaip tvirtinsite dailylentes prie polistirolo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na akivaizdu jog polistiroluvsiltint bus negalima - netenkis st produkto atsparumo ugniai klase

      Panaikinti
    2. Bus medinis karkasas, ir bus šiltinama matyt akmens vata. Aprašiau idėją jau vėlesniame, sausio 12 d. įraše

      Panaikinti
  2. sau dailylentes pirkausi iš inepas.lt, likau patenkintas tiek kokybe, pasirinkimo įvairove, aptarnavimu, konsultavimu, kainomis :)
    Gavosi ženkliai pigiau pirkti dailylentes nei Vilniuje, pristatymas skyrėsi neženkliai keliom dešimtim tik.

    AtsakytiPanaikinti
  3. na bet kokiu atveju pradziai ta grozi reiktu pasiskaiciuoti, kiap kazkas ir minejo, vietoj polistirolo teks siltinti vata, skaiciuoti kvadratura ir lyginti medi vs tinka, polistirola vs vata. Medzio tvirtinimui, vatos siltinimui, taip pat bus reikalingas kazkoks karkasas, vel islaidos, aisku polistirolas irgi klijuojasi, tvirtinasi su grybukais...na skaiciuoti reikia... aisku jei pinigine leidzia, kitas reikalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. As taip pat darausi medini fasada vieno auksto namukui. Namas muras siltintas polistirolu siltinsiu dviem sluoksniai po 10 cm vardant to kad virsutiniam sluoksny ideti 5*10 bruselius kad galeciau tvirtint medini karkasa. tokiu budu siltinimo detalumas puikiai aprasytas cia http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/ Susitaupo ant polistirolo kliju (nereikia klijuot prie fasado tik iseina putu tarpam tarp lapu uzpildyt kazkiek) Fasado apdaila dailylentes. domejausi kainomis tai paciu dailylenciu is egles kaina nuo 25 iki 35 lt. Dazus man rekomendavo gerus didmenine kaina tai suma kazkur gaunasi apie 12-15 lt kvadratui lenteliu. Lenteles sukamos medvarscai prie medinio karkaso. Medvarsciu kaina (esve lauko darbam) kazkur iki 2 lt kvadratui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na žinokit ketinu šiltinti vata, dėl tos priežasties kad medinei apdailai esant pelės nesunkiai patenka po ja ir polistiroliui būtų kaput: jis sugrautas - susmulkintas sudribs ir šiltalo nelieka kaip ir. O vata bado pelei snukutį ir ji jos nevalgo. Tai vat dėl tokios pūkuotos-dantuotos priežasties bus vata...

      Panaikinti
  5. esam girdėję daugybę atveju kaip pelės labai sėkmingai įsitaiso akmens vatoje ir po keliolikos metų iš jų nieko nelieka, manau eilinis prekybininkų mitas apie polistirolą ir graužikus, katinus du geriau turėkite :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. pritariu Ik namai. beto kad apsaugot vata vistiek reikes kazkokio profilio. as ruosiuos cokoli ir vedinimo tarpa uzdengt skarda L (apverstos) taip nepaliekant jokios galimybes ilyst i polistirola is cokolio.

    AtsakytiPanaikinti
  7. medis grazu bet ir vargo daugiau, dazniau reikes perdazinet nei tinkuota fasada. ko gero ir darbai siltinimas vata + dailylentes sukimas brangiau kainuos uz putplasti + tinkas?+

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. neisivaizduoju, kiek kainuoja tinkuojant medziagos. Bet kadangi esu nusprendusi deti medi, tai kazkaip gaila laiko gilintis i tinkavimo kastus ir ju struktura. Nebent kas nors pasidalintu nesena savo patirtimi, kiek sakykim kvadratinis metras kainavo tinko/medziagu ir kiek kainuoja atitinkamai darbas. O del vatos ar putplascio - pacios medziagos kazkaip pradiniame lyginine nesiskyre kaip nors siaubingai. Gal tik papildomu medziagu reikia kokiu nors. O del darbo - tai kadangi apkalsime savo jegomis, tai cia tauposi manau nemaza sumele

      Panaikinti
    2. 2012 metais medziagos + darbas kainavo 100lt/m2.
      Pacios medziagos tinkui (armavimo misiniai, smeiges, tinkleliai, dekoras) 8000Lt.
      Putplastis Neo 20cm 12 000Lt.
      Darbas 10 000 Lt (33lt/m2)
      Sienu plotas 300m2.

      Siemet, t.y.2013m kaimynas sildesi kieta vata, tai jau uz darba mokejo 45Lt/m2 su pastoliais.

      Panaikinti
  8. As esu susiskaiciaves taip. man pilnai reikes 150 m2 apsiltint ir apdailint. medziagos
    neoporas 30 m3 apie 5300 (lenkiskas)
    mediena prispaust polistirola ir suformuot karkasa Kalibruota 2 m3 - 1500 lt
    putu polistirolo klijai tarpam uzpildyt max 500 lt
    Kitos detales susijusios su karkasu (varztai, kampai ir t.t ) 400 lt
    Medine apdaila dailylentes 150 m2 po 30 lt - 4500
    dazai 150 m2 * 14 lt apie 2000 lt

    Medziagu kaina gaunasi apie 14200 kvadratas apie 95 LT

    Darbas darysiu pats su pagalbiniu. taigi darant paciam gausis apie 100 lt uz kvadrata.
    Kodel nenoriu tinkuoto fasado. Vieno auksto zemo stogo namukas. namas salia misko gamtoj, nepatinka ivairiausi nubegimai nuo kampu palangiu ir t.t kurie puikiai matos ant fasado.

    AtsakytiPanaikinti
  9. O kokio storio putplasti desite?
    Ir jusu dailylentes siurscios ar obluotos lygiunpavirsium
    Idomu butu pamatyti jusu namumo projekta, nes pas mane panasiai - vieno auksto namukas miskelyje :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. dar nedejau putplascio bet jau uzsisakiau bus 20 cm ant sienos. Dailylesntes tik siurksciu pavirsiumi. Namo projekto vizualizacijos neturiu (taupiau ant architekto) bendras vaizdas rudens pabaigoje http://www.part.lt/perziura/22c04f8df7a5ae20fcd4d0d5622a4912534.JPG

    AtsakytiPanaikinti
  11. siaurinis fasadas http://www.part.lt/perziura/75b75abc756c3181a7fcbfbd1dbc60a3157.JPG

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jus labai panasioj stadijoj kaip as esat :) tik manau aplenksite, nes as isores apsiltinimo ir apdailos darbais ketinu uzsiimti vasara, pasiemusi atostogu :) bet pavasari kitokie svarbus darbai vyks

    AtsakytiPanaikinti
  13. na pas mane jau apsiltinta perdanga isvedziota kanalizacija ir uzsakyti langai. Pavasaris bus darbingas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mantai R, o kokias jus dailylentes uzsakete - puse spuno ar viso spunto, ir gal teko si klausima kiek panagrineti, ar yra skirtumai ar kokie niuansai?

      Panaikinti
  14. Jus tik nepamirskite padaryti specialiu profiliu, kuriu deka pelytes neturetu prasmukti, dabar siais klausimais kaip tik tiek as, tiek tetis domimes, tai berod reikes daryti profili, greiciausiai is skardos, kad uztverti kelia. `Nagrinejame net galimybe uzteti koki metra tinklelio, bet dar paziuresime, ar verta. Taigi dabar paieskose.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Mes tai dėjome klinkerio plyteles savo namo fasadui. Pasiteisino šis variantas.:))

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai