Stogo sumuštinis

Su tuo sumuštiniu ne taip lengva, o tiksliau tikrai nelengva buvo išsiaiškinti, o ir dabar dengiant namo stogą išgirsti vis naujų patarimų, pamokymų. Tai grebėstai per retai sudėti, tai osb per plona, ir taip toliau. Niuansų daug, rezultatas matysis kaip viskas atrodo mažiausiai po poros savaičių. Kol kas užtiestas paklotas išryškina visus OSB kraštų pakilimus, kurie susidarė dėl gausių liūčių. Ar tai bus matoma, kai užsidengs čerpelėm - sako, kad taip, na bet kol kas ten, kur užklota, viskas atrodo gražiai ir lygiai. Pagyvensim - pažiūrėsim.


Na o mano namuko stogo sumuštinis (be apšiltinimo veiksmų) iš apačios į viršų toks:

  1. Gegnės
  2. Difuzinė plėvelė
  3. Makaronai (2,5 cm)
  4. Grebėstai (2,5 cm)
  5. OSB (12 mm)
    • Laštakiai ir vėjalentės iš kraštų (jie uždedami prieš klojant paklotą)
  6. Bituminis paklotas
  7. Pintari juosta (tik ant šlaitų sudūrimų)
  8. Bituminės čerpelės
  9. Kraigo ventiliacijos detalė ant kraigo (ant jos vėl gi užsiklos bituminės čerpelės)

Turbūt pasikartosiu, tačiau dengiant stogą bituminėm čerpėm, ypatingai svarbu įrengti taip, kad stogas labai gerai ventiliuotųsi. Todėl reikia ne mažiau kaip 5 cm tarpo tar gegnių, užklotų difuzine plėvelė ir OSB, kuris sudaromas makaronų ir grebėstų pagalba (kai kurie nededa grebėstų, tačiau grebėstų pagalba mes išlyginome stogą, nes gegnės vis tiek neidealiai juk tiesios - na bet stogo mediena kartu su visais grebėstais ir toliau gali kraipytis, žinoma...). O viršuje ant kraigo, kur tarp osb plokščių paliekamas tarpas, dedama kraigo vėdinimo detalė. Vietoj jos galima įrengti kaminėlius, tačiau kraigo vėdinimo detalė kažkaip ir gražiau atrodo, ir per visa kraigą eina, o tai yra aukščiausia stogo vieta ir oras puikiai cirkuliuoja nuo apačios į viršų.

Dėl apatinio pakloto - aš nutariau jį dėti ant viso stogo ploto, o ne tik ant plokštesniojo, nuomonių yra įvairių, mano kol kas tokia.

Ką dėti kaip kietą pagrindą - OSB ar lentas. Na kiek supranu, OSB yra lygiausias daiktas, plius kloti jį nesudėtinga ir palyginus greitai darbas einasi. Ką manau galėjom padaryti kitaip, bet nežinojom - iškart ant OSB uždengti apatinį paklotą, kad vasaros liūtys, kurios šiemet ypatingai įspūdingos, nemirkytų OSB plokščių. Na bet šaukštai po pietų dabar, bent jau man. Dėl lentų - šiandien kaip tik buvo atvažiavęs skardininkas, ir pasakojo, kad lentos dar labiau kraiposi, ir stogas gali gautis labai jau"garbanotas" - būna net perdarinėja dėl to. Kiek suprantu, idealus atvejis yra tiesiog ženkliai storesnė OSB, na bet ji ir brangesnė taip pat ženkliai.

Kur tas stogo sumuštinis prakerpamas - tai kaminas ir ventiliacijos kaminėliai, skirti patalpoms vėdinti. Pas mane tokių bus du - iš gartraukio virtuvėjė ir iš vonios kambario. Iš kitų patalpų viskas nuvedama į kamine įtaisytą ventiliacijos kanalą. Taigi šiandien sukome galva, jog prakirpus difuzinę plėvelę toj vietoj, kur įsistato ventililacijos kaminėlis, kondensatas galės lašėti tiesiai į apšiltinimo sluoksnį - vatą. Todėl sumastėmė, kad įtaisant kaminėlį, difuzinę plėvelę atsargiau reikės iškirpti ir taip uždėti ant kaminėlio, kad sudarytų pakilimą, ir kad vanduo jokiu būdu netekėtų link kaminėlio krašto. Žodžiu kas žingsnis vis tenka pasukti galvą, pasikalbėti ir kažkaip sugalvoti sprendimą...

Na o tėtis sumanė padaryti eksperimentą, nes jam niekaip nedavė ramybės tai, jog paklotas kalamas prie osb vinimis. Kaip gi drėgmė pro tas vinių sudaromas skylutes gali nepatekti. Logiškai atrodė tai, kad matyt bitumas įkaitęs taip "užspaudžia" tuos vinukus, kad vandeniui šansų prabėgti jau ir nelieka. Taigi paėme ir padarė tokią vonelę iš bituminio pakloto, ir vinimis prikalė ją prie OSB gabaliuko - pripylė vandens ir paliko parai, o gal dviem. Štai vonelė, su vinukais:


 Vinukai kiaurai pro OSB įkalti:


Išpylus vandenį ir nuplėšs vonelę, po apačia - sausut sausutėlė OSB:


Taigi stogas bus tikrai patikimai apsaugotas nuodrėgmės :)

Na ir patarimas tiems, kas ruošiasi patys dengti stogą - nusipirkti tokius štai antkelius - kainavo 45 Lt Akropolyje parduotuvėlėje darbo drabužių priešais Ermitažo kasas:


Labai patogu su tokiais dirbti - nes "klūpoti" ant stogo tenga oi daug. Štai koks tėtis patenkintas juos užsidėjęs :)

Komentarai

  1. o grebėstus kokiu žingsniu dėliojot? 2.5x5cm? aš būčiau dėjęs vieno pjovimo lentas- butų pigiau..

    kur matosi osb konturai, reiktų pašlifuot kraštus, bet paklotas jau sudėtas.. manau išryškės tie nelygumai ir per dangą..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na su tais OSB kraštais - tai nebuvo ką šlifuoti prieš klojant paklotą, kažkaip viskas lyg ir lygu buvo, kiek išryškėjo tik tuomet, kai paklotas užsiklojo :(

      Panaikinti
    2. o dėl lentų - nuomonių ir patirčių yra įvairių, kai kurių nuomone lentos išsisukioja labiau - juk tai medis, ir nelygumų gali būti dau gaugiau. Bet pati nemačiau, taigi tik perduodu nuomonę tų, kurie ruošiasi perdarinėti stogą, kur lentos buvo sudėtos, vat kaip...

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. na, manau atsakymas aiskus, kad mediniai. Del lentu tik perduodu issakyta vieno stogdengio patirti. Tikrai netikrinau, ar jis nemeluoja :)

      Panaikinti
  3. Matau irgi sutrukinejo kolonos. Kaip sykis si savaitgali ta pacia beda salinau pas save. Rekomenduoju Acril 100. Galima pasirinkti spalva. Elastingas hermetikas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. bet tai kai pasiulymas - naturalias medines kolonas akrilu tepti :)))
    tie skilima ir yra tikrasis grozis. medis juk gyvas. nepatinka medzio itrukimai - metaline arba marmurine kolona pasistatytkit, tikrai netrukines :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. sutinku, su tuo medziu reikalas toks, kad tie itrukimai daug kam, tame tarpe ir man - grazu :) Kaip kad man grazu papilkejusios "pasenusios" naturalios maumedzio grindys. O kitiems tas pats dalyjas atrodo netvarkingai ir negraziai. Na bet tokiuose dalykuose nepasigincysi...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Grazu kai nedideli itrukimai, o kai plysiai per 1cm plocio kaip ,kad vietomis pas mane tai kaip ir to grozio nera. Na ir tokiame plisije nesikaupia dregme nesiveisia grybas.

    O Petrui D. patarciau pasiskaityti apie si hermetika, o paskui isjuoka daryti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. neteisingai sukalto stogo sumustinio pavyzdys

    http://postimg.org/gallery/3rxrxw4s/4c320352/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai