Stogas jau su paklotu!

Teko išlaukti keletą dienų be lietaus, kad išdžiūtų OSB plokštės ir grebėstai po jomis. Orai tokie, kad kas kelias dienas prognozuojamos liūtys, taigi nelengva tas dieneles išgaudyti. Visas savaitgalis buvo saulėtas, ir pirmadienį jau buvo galima kibti į darbus. Kartu su broliu tėtis padarė sunkią pradžią ir kažkokiu būdu per pora dienų visas stogas atsidūrė po saugiu paklotu.

Turiu pasakyti, kad pakloto rulonai, kurie po 15 m, yra sunkūs, sveria berods 35 kg. Todėl geriausia išmatuoti reikiama ilgį nuo kraigo iki stogo apačios ir supjaustyti reikiamom atkarom paklotą apačioje. Štai, patiesus kelias OSB plokštes:


Būtina įsigyti specialų peiliuką bitumui pjaustyti, kad būtų patogu dirbti, pirkom nebrangų bet ir ne pigiausią Stanley - visai geras:


Supjaustomas paklotas reikalingais ilgiais: 


Susukamas rulonėliais:


Ir užkeliami tie rulonėliai ant stogo:

Tėtis iš pradžių galvojo, kad darbai vyks ant stogo, bet tai būtų klaida - apačioje langviau viską paruošti. Kadangi pirmadienis buvo karštas, tai pakloto juostos viena prie kitos puikiai lipo. Vakare, temperatūrai "nukritus" iki 21 laipsnio, lipumas smarkiai sumažėjo.

Iš pradžių patiesiamas paklotas per šlaitų sudūrimą:


Pasikartosiu, bet tėtis vis gi nutarė per tuos šlaitų sudūrimus patiesti skartos prieš tai, ankstėliau:


Kiek konsultavomės, tai įtikinėjo, kad to visiškai nereikia. Tačiau jau po visko nuomonė tokia: skarda - gerai, nes apart to, kad kampas gražiai tvarkingai atrodo, reikia nepamiršti, kad ant to stogo vaikščiojama, ir be kietesnio pagrindo kampe - sudūrime atsistojus labai lengvai tame paklote pradurti skylę galima, o to visiškai nesinori. 

Dar vienas momentas - paklotą galima uždėti vertikaliai ir horizontaliai. Patarimas - geriau iš viršaus į apačią - mažiau kankynės. Tiesiog rulonėlį nusineši ant viršaus ir gražiai paleidi nusiridenti savaime apačion. O jeigu bandytumėt horizontaliai, tai prisibėgiotumėt - maža nepasirodytų.


Per pirmą dieną nuo ankstaus ryto iki sutemų dviese, deginant saulei (karšta labai buvo...) tėtis su broliu užklojo  beveik visą "didijį" stogą ir užkėlė visus reikiamais ilgiais supjaustytus rulonėlius.


Čia kairėje tik nuridentos pakloto juostos, bet dar nesuklijuotos:


O čia jau suklijuota viename šlaite:


Taigi po intensyvaus pirmos dienos darbo vaizdelis buvo toks:

Labai pergyvenau, nes antradienį žadėjo lietų, škvalą... Bet antradienį virš sodybos palijo tik šiek tiek, nesmarkiai ir neilgai, todėl nieko nesugadino, darbai ėjosi toliau. Pritrūko pakloto, teko nusipirkti dar du rulonėlius. Viso 22 rulonai. Tiesa iš paskutiniojo tereikėjo 3 metrų, gal likutį kada nors galima bus panaudoti ūkinio pastato stogui.

Ir štai per porą dienų paklotas buvov uždėtas ant viso 275 kv.m. stogo:


Žiūrint iš arti - reikia, kad apačioje būtų gražiai lygiai nupjauta:


Kadangi ant skardos nepjaustysi, tai toks štai medinis "kampas" sutaisytas:


Jis po paklotu pakišamas ir jau tuomet gražiai lygiai nupjaunama tiek, kiek reikia - greitai ir patogiai:


OSB gražiai išdžiuvo, ir viskas atrodo gražiai ir lygiai, be išsikišimų ar pabangavimų:



Dar vienas momentas - gerai būtų palikti vėdinimuisi tarpelį. Uždėjus visas skardas ir laštakius bei pritvirtinus latakus, jeigu aklinai viską "uždarysi", tai orui bus sunku patekti - o reikėtų kad grebėstai ir OSB nuolat vėdintųsi. Sunku parodyti tai nuotraukoje, tačiau po laštakio apačia kronšteinai ir skardos pritvirtinti taip, kad yra tarpelis (niuotraukoje tas tarpas tarp latako ir pakalimo lentutės):


Tokiu būdu oras patenka iš stogo apačios, ir jį žinoma automatiškai įsiurbia - nes ant kraigo irgi bus tarpelis (ir bus vėdinimo detalė). Stogas tamsus, iš bitumo, smarkiai kaista, o medinės dalys neturi šusti po juo, taigi turi būti itin geros sąlygos vėdintis.

Na belieka sulaukti bituminių čerpelių, man jas vėluoja jau geras dvi savaites atvežti. Tuo tarpu kadangi rudenį buvau nupirkusi čerpeles pavėsinei, tėtis pradėjo "treniruotis" ant pavėsinės stogo. Tiesa, čia nereikia pakloto, kalamos tiesiai ant OSB. Tai, kad bitumines čerpeles pačiam labai lengva susidėti - tikra tiesa. Labai smagiai dėliojasi, ir gana greitai!


Na ir labai gražiai atrodo. Net gaila, kad visi šlaitai nuožulnūs, ne itin to stogo ir matysis, o jau matyti, kad jis bus tikrai simpatiškas :) Labai patenkinta pasirinkta spalva ir "raštu" Rocky.

Komentarai

  1. Dėl ko nusprendėte dėti ant viso stogo paklotą. Turbūt tai ženkliai pakėlė stogo kainą? Kiek kainuoja 1kv.m. tokio pakloto? Bendrai kokia gavosi sumuštinio kvadrato kaina be darbo?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėl ko nusprendėte dėti ant viso stogo paklotą. Turbūt tai ženkliai pakėlė stogo kainą? Kiek kainuoja 1kv.m. tokio pakloto? Bendrai kokia gavosi sumuštinio kvadrato kaina be darbo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na iš tiesų tai priemiau toki sprendima, nes suzinojau, kad pagal instrukcijas su paklotu ir dedama is tiesu, o kad su t.t. nuolydziu jo nereikia - tai cia musuose sugalvotas budas atpiginti stoga. Zinoma, pabrangino stoga, viso paklotas kainavo virs 2000 Lt. Na bet pas mus stogus papigina ir neirenginedami geros ventiliacijos bituminiam stogui, dabar turi darbo stogdengiai ardyti ir taisyti tokius stogus.

      1 kv m - paskaiciuosiu tiksliai kiek veliau, nes tai mastikos papildomai reikia, tai gal dar ko prireiks...
      Del pakloto - pagalvojau, kad stogo tai tikrai norisi maximaliai saugaus nuo dregmes. Nezinau, ar rekomenduociau taip "perinvestuoti", bet pasitarusi su vienais ir kitais, pasirode visgi kad verta. Bet tai yra labai subjektyvi mano nuomone, pripazistu :)

      Ka dabar galiu pasakyti - paklota uzdengi ir ramiai jau gali nesinervuoti kad lyja - nes kiekviena liutis stabdytu darbus minimus trim dienom, kad viskas isdziutu (ant slapiu osb ar lentu nedesi cerpeliu). O jeigu dengi pats - tai uzims minimum 3 savaites (jeigu nelyja) - tai galima isivaizduoti, jeigu del kiekvienos vasaros liuties uzsitestu viskas po truputi. Na bet siuo atveju nesigincyciau, kad pataupyti verta. Tiesiog stai taip nusprendziau...

      Panaikinti
    2. Kalbėjau su vienais stogdengiais, tai jie paminėjo vieną argumentą kodėl neįrenginėtų pakloto po visu stogu. Kai stogas neturi bituminio pakloto, tai šerpėlės prilimpa prie OSB, o kai yra paklotas, tai čerpelės prilimpa prie pakloto, kuris nėra prilipęs prie OSB. Taip gauname stogo dangą, kuri laikosi tik ant vinukų. Ar to užtenka - atviras klausimas.
      Tai vat ir nežinau ar įrenginėti tą bituminį paklotą ar ne?

      Panaikinti
    3. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    4. Kaip tai "TIK ANT VINUKU"? Gi ne paklotas laiko, o laiko vinukai, kurie kalami į ČERPELES, kurie eina kiaurai ir per paklotą ir per OSB. Sulimpa pačios čerpelės viena su kita, pažiurėkit, lipnus kraštas yra tik toje vietoje kur ČERPELĖ lipa ANT ČERPELĖS, taip kad OSB bet kokiu atveju lipnus kraštas nesiekia :) Paklotas yra būtinas dalykas tiek technologiškai tiek pagal montavimo instrukcijas, nėra nei vieno bituminių čerpių gamintojo, kuris suteiks Jums garantiją nenaudojant pakloto, esant garantiniam atvejui žinoma :)

      Panaikinti
    5. Tomai, teisybės dėlei reikėtų atkreipti dėmesį, kokiomis oro sąlygomis dedamas paklotas - jeigu karšta - jis prilimpa iškart prie osb taip, kad nenuplėši. Jeigu vėsu, tai iškart neprilimpa (tam reikia sulaukti kol saulė įkaitins stogą tik, kad priliptų) - taigi tą laikotarpį, kol neprilipęs paklotas, jis išties gali laikytis tik ant vinukų. Tuomet reikia kruopščiai stebėti orų prognozes - jeigu bus vėtra ar audra ar super stiprus vėjas, kas mūsuose dažnau jau ir nutinka, tai tą paklotą gali ir nupūsti :) Teks gaudyti ir išnaujo jį tvirtinti, štai kaip iš tiesų yra. Aš bet kokiu atveju tikraimanau kad BŪTINAI paklotą reikia dėti - mažiau širdį skaudės dėl sandarumo, sėklų, prasiskverbiančių po čerpelėmis, ir pan. dalykų. Manau, kad pardavėjai tiesiog "pataupo" sąmatose skačius įkalbinėdami, jog galima ir be pakloto dėti čerpeles. Patikėkite, bitumo čerpių stogas yra tikrai nepigus malonumas, ir pakklotas tikrai ne brangiausia čia dalis, todėl jeigu jau daryti iš bitumo čerpelių (o kas yra gražu, šiuolaikiška ir visaip kitaip "wow" mano subjektyvia nuomone) - tai daryti su paklotu, su normaliu kokybišku stogo "sumuštiniu".

      Panaikinti
  3. Na pas mus paklotas irgi prilipo prie osb. Kadangi dengeme vasara, buvo karsta, tai paklotas kaip reikiant prilpo. Zinome, nes bandeme vienoje vietoje atplesti pakloto dali, nes nepatiko susidariusi bangele - be sansu, prilipe viskas. Ne ir siaip apie vinukus kalbant - ju tukstanciai, tai kazkaip ir vinukai irgi laiko manau neblogai :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai