Kaminas lauko židiniui

Štai ir turime veikiantį lauko židinuką.


Ilgai lauktas momentas, o ilgai todėl, kad sudėtinga buvo sulaukti skardininko. Apskritai skardininkas tai kažkokia mistinė profesija - jie visi siaubingai užsiėmę, atsilaisvinti gali tik po mėnesio, arba poryt emigruoja... Žodžiu sutariau su skardininku, kurį man rekomendavo kažkada Židinių meistrai.

Kaminas židiniui pavėsinėje - ypatingas ta prasme, kad reikėjo jį labai saugiai įrengti, nes aplink arti daug medinių konstrukcijų, ir stogas dar iš bitumo. Todėl nepigus malonumas tai bus.

Pats kaminas - metalinis vamzdis. Jame nusprendėme įrengti sklendę (aukštaitijoj dar berods zasupka vadinama). Tėtis suveikė metalinį apskritimą, privirino kai ką ir štai, vartosi:


Tą dalį kamino, kuri statysis ant gaubto, perdažome į spalvą, kuria yra nudažytas ir metalinis židinio gaubtas:

Na o kaminui daromas karkasas. Išpjaunama skylė ir iš profilių toks štai įrengiamas pagrindas:


Tuomet štai koks rimtas reikaliukas įrengiamas:


Karkasas daromas iš cetrio plokštės:

 
Štai koks:

Visas tas karkasas reikalingas tam, kad vamzdis jame tupėtų įvyniotas į akmens vatą, kuri labai saugiai sergės visas medines konstrukcijas ir pavėsinės stogą nuo karšto metalinio kamino. Įvyniojamas kaminas į tą akmens vatą:


Įkišti su ta vata kaminą ne taip jau lengva buvo:


Štai iš apačios kaip atrodo,  išlenda iš viršaus. Vėliau tai užsidengs lantutėmis ir nesimatys tos vatos.

Kaminas apskardinamas, ir dar papildomai uždėtas dar pusmetris vamzdžio, tuomet kaminas gaunasi gana ilgas - virš kraigo gavosi beveik metras. Pavėsinė visgi tarp medžių, vėjo nedaug, todėl tegu būna aukštas kaminas, bet to, ir žiežirbos aukščiau išlekia - tai ne pro šalį. Štai kaip atrodo šis mano galva nestandartinis kaminas:





Dar reikėtų įrengti kažkokią kepuraitę, nelengva tokiam kaminu bus sumastyti, matyt kažką manašaus į vietnamiečių skrybėlės formą. Kamino kainą skaičiavo su visom medžiagom i darbais apie 650 Lt, kol kas skardininkai turi baigti skardinti name esančius kaminus, susiskaičiuosim galutinai kiek vėliau. Nelengva su skardininkais kažkaip konkrečiai sutarti...

Na o židinuke baisiai jau noriu iškepti šašlykų. Trauka židinyje yra gera - su tuo viskas gerai. Tačiau dūmai užkuriant ugnį kiek veržiasi pro įvairias kol kas neužsanarintas skyles ir priekį. Taip greičiausiai yra dėl to, kad nėra tobula gaubto forma. Ugniai įsiliepsnojus viskas susitvarko. Tačiau iš pradžių dalis dūmų užsisuka. Na, reikės kažkaip patobulinti gaubto viduje tą dūmų kelią.

Bet kaip gera turėti ugnies! Jauku ir šilta net vėsų vakarą. Ryt laukia šašlykai ir šampanas. Reikia atšvęsti namo stogo uždengimo pabaigtuves!!! Na ir pasitikti rudenį - į mūsų sklypą jau atkeliavo raudonikiai, štai šiandienos radynės:



Komentarai

  1. Ar neisdegs jums tas vamzdis. Ar ten kazkoks spec metalas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na tai ne tiesiog vamzdis, tai metalinis kaminas. Tokiu yra senukuose, ermitazuoze ir makvezoj

      Panaikinti
  2. O kaip su degiom konstrucijomis. Ar išlaikėte reikiamus atstumus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai vat ir buvo vyniojamas kaminas i specialia akmens vata ir dedamas i karkasa, kad butu saugu. Nes viskas pakankamai arti. Karkasiukas padarytas 40 X 40, o kamino diametras 18 mm. Taigi vatos sluoksnis gaunasi minimum 10 cm. O vata tokia net su tinkleliu is isorines puses, ir su folje. Gerai, kad kaminas statomas buvo pries dengiant stoga, galima buvo irengti viska kaip reikiant.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai