Kaminas krosnelei sumūrytas savo jėgom!

Sunkiausi dalykai mūrijant Isokern kaminą buvo du: užkelti sunkius blokus ant stogo ir po stogu, na ir užėmė laiko išpjauti viename iš jų sklendei vietos ir kitame įėjimo skylutę. O dėlioti blokelius palyginus lengva - svarbu, kad klijų užtepti lygiai :)

Va įtaisyta sklendė, dar juška vadinama:


Čia tėtis sugalvojo, kad reikia panaudoti tokią specialią virvę, kad nesiliestų viduje su blokeliu:


Va virvutė jau viduje virš sklendės:


Atsidaro - užsidaro :) Sklenė tokiam aukšty, kad po to terasoje ją norint atidaryti teikėtų smaaarkiai pasistiebti

Tiesa sakant, sklendę nusprendžiau padaryti matyt tam, kad žiemą užsklendus neitų per kaminą šaltas oras. Kokia bus krosnelė - nežinau, bet jeigu net ir turės ta krosnelė savyje sklendę, kažkaip norisi, kad būtų ir sklendė ne namo viduje - visgi užlaikys šaltą oro gūsį...

Mūrijant šį kaminą dar reikia žinoti, kad jo negalima sulipinti su siena - tai kad būtų bent kažkoks mini-tarpelis, patogu įkišti kokį ploną kartoną ir po to išimti. Taip garantuotai kaminas bus laisvas nuo sienos, nes jis nuo temperatūros kaitos visgi juda, tai kad netraumuotų tuo savo judesio sienos, reikalingas tas tarpelis. Po to reikės pritvirtinti tą kaminą, idant ateity netabaluotų, bet matyt čia tėtis sugalvojo kaip nors gudriai ir super patikimai pritvirtinti - čia kiek vėliau, kai paaiškės užmanymas.

 Na ir tam, kad kaminas pro stogą praeitų, reikėjo nupjauti gegnę. jeigu anksčiau būtume žinoję, kad kaminas bus mūrijamas, tai gal su gegnių išsidėstymu ir kitaip būtume išsprendę šioj vietoj. Na bet gegnę ties siena nupjauti dabar jau kaip ne kaip reikia, ir po to jos pratęsimą kažkaip tarp kitų dviejų gegnių, kas jau terasoje, sutvirtinti.

Na o kaminui stoge prapjauta skylutė:


Štai matosi gegnė, kurią ir nupjauname:


Nupjauname gegnę (ji kad gražiai laikytųsi, po stogu sutvirtinama su kitomis iš šonų esančiomis gegnėmis, kad nenukristų ar pan.) Na ir toliau jau mūrijami-lipdomi kamino blokeliai:


Pro stogą išėjęs kaminas iškeliamas virš kraigo 35 cm.:


Iš tikrųjų tai turėjome dar vieną blokelį, su juo kaminas virš kraigo būtų iškilęs jau 60 cm. Tačiau labai jau ilgas tas kaminas tuomet atrodo... Kadangi kaminas nuo kraigo nutolęs daugiau kaip 1,5 m - o jeigu tiksliai - 1,85 m, tai užtenka ir tų 35 cm. Tam, kad įsitikintume, ar su trauka esant tokiam kamino aukščiui viskas ok, uždegėm prie krosnelės įėjimo į kaminą ugnį:


Iškart ugnis smarkiai pakrypsta, t.y. įtraukiama į angą - trauka yra! Ir ugnį smarkiai traukai aukštyn, tiesiog puiku:


Taigi nusprendėme, kad tokio kaminėlio ir užteks. Pradėjo tėtis jį sandarinti. Kadangi Pintari dangos jau neliko, tai šį kaminą teko aplipdyti su likusiu paklotu:


Čia labai svarbu nepagailėti mastikos su tais kaminais:


Spalva pakloto kiek skiriasi (ji pilko atspalvio, o čerpelių - melsvo), tačiau stogo nuolydis mažas ir tikrai nesimatys to spalvos skirtumo iš apačios. Taigi kaminas apvyniojamas kaip į kokius vystyklus:


Tiesą sakant kokių formų ir dydžių iškarpas išpjaustyti yra gražiai parodyta prie kamino įdėtoje instrukcijoje:


Pagal tai iškarpoma, priklijuojama, o po to padaromi įpjovimai kampukuose, kad patogu būtų užlenkti:


Užlenkiama ir su mastikos pagalba klijuojama:



Kad tepti sunkiai besitepančią mastiką būtų patogu, geriau iš medžio išskaptuoti medinę tvirtą lopetėlę, nes pirktos metalinės lankstosi ir visokiais kitais įmanomais būdais nepatogios, o medinė - super:




Kaminas aptaisytas, belieka pratęsti stogo dengimą, kurį galbūt rytoj pavyks ir pabaigti:


Po to beliks pritvirtinti kraigo vėdinimo detales, o ant jų užkloti čerpeles. Stogas atrodo tikrai gražiai. Dar tikiuosi pavyks artimiausiu metu ir visus kaminus apskardinti ( du name ir vienas pavėsinėje).

Komentarai

  1. Dėl kamino sujungimo su siena - ar tikrai šitie kaminai plečiasi tiek, kad net išorės išmatavimai keičiasi? Čia iš Schiedel informacija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na apie rasoma stai taip:
      „Isokern“ kaminų sistemos negalima standžiai sujungti su pastato konstrukcijomis, kad nevaržytų laisvo kamino judėjimo dėl temperatūrinio plėtimosi.

      kaip suprantu, jie juda vertikaliai, nes dar vienoj vietoj parasyta:

      "Isokern" moduliniai vienkanaliai kaminai gali būti montuojami vienas šalia kito išlaikant ne mažiau nei 2 mm tarpą tarp blokelių, kad užtikrintume laisvą vertikalų atskirų kaminų judėjimą.

      si info rasta stai cia: http://zidiniumeistrai.lt/informacija/schiedel_isokern.html

      Panaikinti
    2. Ne išorės matavimai keičiasi, o kaip ir bet koks kitas statinys gali šiek tiek pavaikščioti aukštyn/žemyn. Tuo pačiu dėl savo aukščio ir palinguoti truputį. Aišku minimaliai.

      Panaikinti
    3. 2 mm tarpelio užtenka palikti kartono pagalba ir viskas ok :)

      Panaikinti
  2. Jau gal išbandėte kaminą normaliai, įdomu, kiek jie įkaista, ar galima būtų jį naudoti kaip šilumos šaltinį?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai