Kada geriausia tinkuoti sienas?

Statant namą po truputį, reikia matyt protingai ir atsargiai suplanuoti darbų seką. Jau džiaugsmingai norėjau įsistatyti langus, tačiau galbūt tą dėl saugumo derėtų nukelti kitam sezonui. Nes dabar namas neapšiltintas, ir jame negalime padaryti pamatėlių pertvarom, na ir tų pačių pertvarų išmūryti. Kodėl? Nes pamatėliai pertvaroms tiesiog daromi smėlyje atremiant juos į žemę. O stuktelėjus šaltai žiemai tą žemę kartu su pamatėliais ir visom pertvarom gali kilstelėti. Taigi pertvaras tik pavasarį.

Na o nėra pertvarų - nėra prasmės nieko kito ir daryti. O kam tuomet langus ir duris statyti - tai galima bus padaryti ir kitą vasarą.

Ir yra tokie štai darbai, kaip grindų išbetonavimas ir sienų tinkavimas, kurie siaubingai drėgni. Dabar vat suku galvą, kada geriausiai tas sienas tinkuoti laikas būtų. Galbūt verta kitąmet ir pradėti nuo šių darbų, iškart pavasarį? Ir sakykim, kaip ta drėgmė didžiulė - ar ji veikia kažkokiu būdu kitas medžiagas name, sakykim - ar difuzinė plėvelė atlaikys tokį didžiulį drėgmės kiekį?

Dabar galvoju, kad šiemet, kai uždengsime stogą, beliks apskardinti kaminus ir apšiltinti pamatus. Su namo darbais galima būtų ties tuo ir pabaigti.

O pavasarį pradėti nuo:
1) pamatėlių išliejimas
2) pertvarų išmūrijimas
3) grindų išbetonavimo, apšiltinant putplasčiu ir išvedžiojus vamzdžius santechnikai
4) elektros išvedžiojimas
5) sienų tinkavimas
6) langai ir durys
7) išorės sienų apšiltinimas ir išorės apdaila
o vėlų rudenį ar žiemą galima būtų po truputį apšiltinti ir stogą...jeigu užteks finansų visam šitam reikalui...

Anksčiau galvojau, kad išorės apdailą galima būtų daryti ženkliai vėlesniame etame. Bet neapšiltintame name nelabai ką toliau galima veikti. O drėgnus tinkavimo darbus matyt logiška kuo anksčiau padaryti...



Komentarai

  1. Nepamenu ar rašėt dėl rostverko apšiltinimo tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Ta galima padaryti šiemet.
    Jeigu rostverkas bus apšiltintas, tada galima padaryti pamatus vidinėms sienoms, sudėti visas komunikacijas ir padaryti grindis, kurios bus apšiltintos.
    Taip įšalas sunkiai pateks į gruntą po namu. O kadangi stogas yra, tai gruntas po namu negauna drėgmės, tai nebus kam kilnoti jį net prie neigiamų temperatūrų.
    Jei dar spėsit galima ir vidines sienas išsikelti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, rostvreka is isores apsiltinsime siemet, nes norime islyginti zemes ir kad vanduo nesikauptu prie pamatu. Bet del pamateliu vidinems sienoms abejoju - juk namas stoves saltyje, ir sltis pro smeliuka jug skverbsis gylyn. Tiesiog zonome, kad viename name buvo ismurytos pertvaros ir palikta, tai vat pertvaras su ju pamateliais praeita ziema iskele. Juk apsiltintas rostverkas tik tiek kad is vienos puses putplastis - visa kita juk kaip ir lauke gaunasi...

      Panaikinti
    2. Pagal visą eiliškumą pamatai iš išorės šiltinami po sienų apšiltinimo, nes tada geriausiai užsandarinami visi plyšiai.

      Panaikinti
    3. O negeriau namo sienos šiltalą nuleisti kokius 5cm žemiau pamatų viršutinės linijos? Taip pamato ir sienos jungimosi vieta bus geriau apšiltinta, nes kaip termovizijos rodo, tai dažniausiai būna silpnos vietos. Ir jeigu taip daryti, tada pradžioje daromas pamato apšiltinimas, o vėliau sienos.

      Panaikinti
  2. siemet siulyciau dar apsilti nama is lauko, ir ismuryti vidines pertvaras.

    AtsakytiPanaikinti
  3. nėra jau TIEK tos drėgmės nuo betonavimo ir tinkavimo. Aišku santykinė drėgmė padidėja, bet ant sienų kondensatas tikrai nesidaro, jau nekalbu apie visokių plėvelių šlapimą ar kitokius poveikius.
    Kai grindis betonavo pas mane, jau vata buvo sudėta (be garo plėvelės) - nieko jai neatsitiko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na zinokite tinkuojant sienas oj oj kiek tos dregmes...

      Panaikinti
    2. tikrai be reikalo bijote tos dregmes tinkaimo ir betonavimo metu.
      Taip, dregmes tuo etapu name buna daugiau, bet jei nebus duru ir angu tai skersvejis ta dregme staigiai ispus.
      Manau jei stogas yra ir lietus nelija i namo vidu, tai jokiu ten pamatuku vidiniu neturetu Jums iskilnoti...

      Panaikinti
    3. Man tinkuotojai griežtai pareiškė, kad būtų sudėti langai prieš tinkuojant ir jokie skersvėjai čia nepageidaujami, nes per staigiai džiūnant tinkui atsiranda tempimo ir plyšimo siūlės, tinkas susmunka vietomis.

      Panaikinti
  4. Galima pradėti nuo pamatėlių išmūrijimo pavasarį, tada susidėti langus ir duris, išvedžioti santechniką, elektrą, tada sienų tinkavimas, grindų paruošimas ir betonavimas.
    Tinkuoti sienas tikslinga tik po pertvarų išmūrijimo, kad kartu viską nutinkuotų. Šiltinti stogą reikėtų po visų aukščiau išvardintų darbų.
    Difuzinei plėvelei nieko nenutiks po uždengtu stogu jei nelaikysite jos be langų ilgiau kaip iki pavasario. Teko skaityti, kad ilgiau nei po keletą metų stovinčiuose namuose paukščiai išdrasko visą plėvelę, kaip suvarpyta lieka. Ir pas mus net padraskė vienoje vietoje difuzinę prie stoglangio, matyt norėjo ištrūkti į laivę, bet nerado pro kur, tai išdraskė skyles...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kodel siltinti stoga reikia po visu situ darbu, ar yra kokiu niuansu? nes buvo kazkada tokia dar mintis, kad gal jeigu siemet isidejus langus butu galima kaip tik apsiltinti stoga velu rudeni...

      Panaikinti
    2. esmė, vėl dėl tų pačių paukščiukų :)jie šiltinsis su jūsų Paroc savo lizdelius, nes plyšių visų tikrai neįmanoma bus užsandarinti. kalbu iš savos ankstesnės patirties. buvom apšiltinę vata visus mūro frontonus, tai kiekvieną rytą teko rankioti vis didesnius vatos kuokštus aplink visą namą...

      Panaikinti
  5. tiesa, pamiršau parašyti, kad po pamatėlių dar pertvaras išsimūryti, o toliau visas kitas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vat apie pauksciuku gresme difuzinei mintis nebuvo kilusi :) siaubas :)

      Panaikinti
  6. Ideali eiga man butu tokia:
    siemet dar ismuryti pertvaras ir isistatyti langus bei duris
    Pavasari issivedzioti grindyse santechnika, uzbetonuoti grindis
    Issivedzioti elektra
    Istinkuoti sienas
    Apsiltini nama ir apkalti medine apdaila
    o rudeni veliau jau ramiai siltinti stoga

    Bet yra DU pagrindiniai BET:
    - ar neissikels ziema pamateliai kartu su pertvarom neapsildytom sienom ir stogu name
    - ar neisvogs ir neisdaus langu

    Del tu BET gali buti, kad apsiltinusi pamatus ties tuo si sezona ir sustosiu. Na dar aisku tikiuosi pavesine pabaigti ir saslyka zidinyje jau issikepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. nesu profas,bet pagal jusu aprasymus nieko gero nebus.pagal visa eiliskuma,dabar reikalingi pamateliai pertvarinems sienoms,poto sienu murinimas,poto langai,poto elektra,poto
    sienu tinkavimas,ir tik paskui santechnika ir grindu betonavimas,vatos kimsimas.nes tarp tinkuotos sienos ir grindu dedama kompensacine juosta del betoniniu grindu vaiksciojimo.priesingu atveju tinkas prie grindu trukines.pataisykit jei esu neteisus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Norejau pasiteirauti, kokio gylio vidiniu pertvaru pamatus zadate daryti? Ar desite armaturos? Ir kaip situos pamatukus rysite su namo "tikruoju" pamatu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. siam momentuo padareme tokius "stulpelius" is likusiu haus pamatiniu blokeliu ir uzbetonavome - jie remiasi i kieta pagrinda - zeme. Is ju styro armaturos. Toliau jau betonuosime pacius pamatelius - juos ikasime i zvyra, kiek cm - kol kas nedareme, negaleciau pasakyti, nes galutinai nenuspresta. Armatura butinai desime, ir ketiname armaturos kazkokiu tai budu ikisti ir i namo pamata, kad susiristu. Ketinome tai padaryti kartu su nuoteku vamzdziu isvedziojimu, taciau viskas nusikele pavasariui del juokingo dalyko - man architektas visa menesi nesugebejo atsiusti pdf formatu plano atskirame faile, kad galeciau nusiusti santechnikams. Juokas pro asaras, bet ka padarysi. Del to menesio velavimo gan rimtas darbas nusikele per sezona...

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai