Elektros privedimas

Jeigu jūsų sklype yra elektros stulpas, tai absoliučiai nieko nereiškia. Tai reiškia tik tiek, kad jis stovi. Tai, kad jums leis pasijungti elektrą nuo elektros stulpų - yra tik tokios naivuolės kaip aš samprotavimai perkant žemės sklypą.

LESTO tokių kaip aš atžvilgiu turi kitų planų. Kurį laiką mano pietų pertraukos buvo dedikuotos apsilankymui LESTO. Nes aš gi nieko - ničnieko nesupratau, todėl ėjau ir ėjau, kol man pagaliau vargšei viską išaiškino.

Visų pirma, tik įsigijus sklypą nedelsiant, nieko nelaukiant reikia kreiptis dėl techninių sąlygų. Jose nurodoma, kokiu būdu galima privesti elektrą. Techninį projektą parengia tiesiog žaibiškai - per kelias dienas. Iš pradžių aš, kad maža nepasirodytų, driokstelėjau 19 kW galingumui. Bet...galia kainuoja. Kiekvienas tas kW kainuoja 119 Litukų. O kadangi vietoj paprasto pajungimo nuo stulpų sąlygose pasiūlė mano slype įrengti modulinę transformatorinę (toks siaubingas žodžių junginys labai išgąsdino iš pradžių) - tai kiekvienas metras kainuoja dar 15 Lt. Na metrų pas mane gavosi 187. Taigi vien už atstumą gaunasi 2805 Lt. Taigi teko sumažinti ambicijas dėl galios - užsisakiau naujas sąlygas su 7 kW. Viso gavosi 4400 Lt už elektros privedimą į sklypą.

Na būčiau ne aš, jei nepatikrinčiau - o kas gi yra ta modulinė transformatorinė. Labiausiai mane žinoma neramino du dalykai: pirma - ar neatrodo tai labai baisiai, antra - ar neūžia. Kaip tai patikrinti - važiavau ieškoti tokių TM, ir klausiausi, ar girdisi koks triukšmas... :) Taigi atrodo šis dalykas maždaug taip:
Aišku perspektyva, kad toks siaubas stovės mano sklype manęs nežavėjo. Na bet ką padarysi... Ir kaip paaiškėjo - dabar jas LESTO tiesiog ima ir pastato, o jeigu tai būtų daroma prieš kelis metus, tai už šį "grožį" dar reikėtų sumokėti 20 tūks. Lt. iš savo kišenės. Išgirdusi tokią sumą, kuo greičiau pasirašiau sutartį ir pervedžiau avansu tuos 4400 Lt - kad tik LESTO nepersigalvotų ir pastatytų tą savo TM.

Ruošiant elektros projektą yra vienas labai svarbus momentas....KAIMYNAI. Juk per jų sklypų teritoriją reikės pravesti tuos laidus. Kaimynų sutikimas turi būti patvirtintas pas notarą. Ir jeigu kaimynas pasako, kad nenori ir nesutinka....jūsų viltys gali žlugti - nėra jokios galimybės kaip nors juos priversti sutikti. Bet pradžioje man reikėjo surasti tuos kaimynus. Pasitikėti, kad juos operatyviai suras ir sutars firmelė, kuri gavo ruošti mano projektą, kažkaip nenorėjau. Pati susiradau kaimynų kontaktus (tai nebuvo lengva, nes realių kaimynų nėra - yra tik pievos ir miškeliai, šalia mano sklypo, kurie kažkam priklauso, o kam ir ar tas kažkas nebus koks nervus mėgstantis patampyti tipas...?) Susiskambinau, paaiškinau situacija ir - valio - abu kaimynai gražiai pasirašė visus dokumentus.

Taigi elektros projektas paruoštas, reikia tik įgyvendinti popieriuje nubraižytą reikalą realiam gyvenime. O tam LESTO yra užsidėjusi gražias 310 dienų nuo įmokos dienos - toks objekto prijungimo terminas. Taigi elektra bus tikriausiai tik spalio mėn.

Tiesa, stulpai eina ir palei sklypą, ir dar per sklypo vidurį eina kiti elektros stulpai - pas kaimyną. Tačiau dabar naikinti šių ir vestis laidus po žeme LESTO nepatarė - sako, kad vis tiek kokių 5-7 metų bėgyje patys viską slėps po žeme ir kam dabar mokėti, jei po to bus daroma nemokamai.

Didelis dėkui kaimynams už normalumą :) O elektros projektas su visais parašais paruoštas, tinklams jis tiko, dabar galiu internete stebėti eigą on-line :) wow...

Komentarai

  1. Žiurint iš savo daržo 7 kW yra per mazai (vien el. virykle srebia pusė tiek). Kitas aspektas, ar ateity bus įmanoma pasididinti galią, nekasant naujo kabelio į TM? Dar vienas vertas dėmesio klausimas: jei kaimynai nuspręs turėti elektra, ar užteks tam TM galios.
    Beje, bent jau mūsų kvartale esantis TM tylumu nepasižymi :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš vat taip ir galvojau, kad pasididinti po to - sako, taip net paprasčiau. Būtų truputį nelogiška statyti TM ir tik 7 kW kad užtektų, tai manau užteks ir kaimynams. O suprojektavo TM sklypoko kampuke, šalia kelio, tai ten dar medžiai užstos - ir tikiuosi nesigirdės - atstumas nuo namo bus kokie 80 m. Yra teisa apsaugos zona - 10 m, bet ten aplink vis tiek nieko nestatyčiau - viska projektuoju statytis (namuką, pavėsinę, ūkinį) - kuo toliau nuo kelio. O zyzia tos TM labai skirtingai - vienos labiau, kitos mažiau. Tikiuosi, kad vis gi tai nebus į isteriją vedantis zyzimas. Kitavertus - nelabai sugalvojau kitų alternatyvų, juk Lesto - tai monopolis. O statybai leidimo be elektros projekto niekas gi neišduos -galėčiau apsimesti, kad savo vėjo mini jėgainę statyčiausi :) Žodžiu, kai pradedi statytis nuo apvalaus nulio komunikacijų atžvilgiu, tai yra štai tokių niuansų...

      Panaikinti
  2. Žiauriai didelis atstumas nuo namo... Argumentai keli - jei klosi storesnį laidą (tarkim 10 kvadratų), į ateitį apsidraudimui, jo 1 m kaina ganėtinai aukšta. Kadangi didelis atstumas, spėju papildomai teks kalti įžeminimo vamzdžius, nes tokio ilgio kabeliui jis nebetiks... TM yra viena, o skaitiklis yra kita, kur jis yra projektuojamas? 80 metrų tikrai nebegirdėsi šito monstro :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm, skaitiklį suprojektav šalia TM... tai galvoju - čia geriau ar blogiau? Šiaip bet kokiu atveju prie skaitiklio turi būti priėjimas laisvas, tai jį tik šalia kelio ir daryti matyt išeina, o namą vis tiek toliau nuo kelio norisi statyti dėl visokiausių priežasčių.

      Panaikinti
  3. Aš nesu elektrikas ir nenoriu kelti bangų :)

    Bet mano nuoširdus patarimas pakalbėti su elektrikais, kaip daugmaž būtų klojamas kabelis ir kokį jie rekomenduotų šitai situacijai (būtinai pabrėžk, kad galbūt ateity kelsies galią), paminėk atstumus. Elektrikų kontaktus gali išduoti pati Lesto (vistiek turėsi atlikti varžų matavimus). Nepradėk klausimo kiek kainuotų, pradėk klausimą kaip daryti. Galbūt gausi patarimų ką galima pakeisti, kad būtų pigiau, o rezultatas tas pats.

    Stengiuos tik padėti numatyti kelis žingsnius į priekį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. būtinai, ačiū už patarimą. Bet kokiu atveju parinkau artimiausią sklypo kampą nuo namo, kad visom prasmėm galutiniam variante gautųsi pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aplink moduline transf., kuri numatoma tavo sklype, bus uzbrezta 10 m spindulio apsaugos zona. Reikes pasirasyti serviruta. Galejai imti ne 7 o 6kW. O galia turetum ta pacia. Nes jei ivadas trifazis, tai 6-7kW statomas tas pats 13A automatinis jungiklis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, dėl tų 10 metrų apsaugos zonos žinau, dėl to ir projektą darant kaip įmanoma arčiau kelio suprojektavo, ir šalia kaimynų sklypo, kad dalis apsaugos zonos būtų ir kitame sklpype, ne tik pas mane. Servitutai pasirašyti jau. Dėl 6 ir 7 kW - tai kažkaip LESTO patys sako iš kiek galima rinktis - arba 19, arba 7 arba dar kažkiek - t.y. man susidarė toks įspūdis, kad pats negali iš dangaus pasakyti skaičiaus, o pasirenki...

      Panaikinti
  6. tai dabar taip gaunasi, kad dėl tavęs vienos ten statys transformatorinę? Bet ar tikrai nuo oro linijos neišėjo paimti tų 7kw? Absurdas kiek dabar tų transformatorinių prišaikios....

    Man irgi teko girdėti, kad pradžiai reikia imti kiek galima mažiau kw, o tada tuos pasididinti bus labai nesudėtinga (ir nebrangu).

    Na, bet kokiu atveju įdomu realūs terminai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, gaunasi kad taip...iš tiesų tai visaip kaip klausiau LESTO ar tikrai negalima paprasčiau, sakė griežtai kad ne. O dėl taktios, kad pradžioj imti mažiau, o po to prisidėti - aš lygiai tą patį girdėjau, kad taip yra gudriau :) kiek pamenu, klausiau, ar galėsiu pasididinti, sakė, kad be problemų, aišku sakė žodžiu, bet kažkaip gi vis tik mano sklype yra ta transformatorinė, tai manau man neturėtų būti problemų pasididinti kW :)

      Panaikinti
  7. Atsakymai
    1. Visais įmanomais būdais, per facebooka, googla, infotarnybas ir t.t. Manau, tokiais atvejais labai pravartų būtų turėti kokių giminaičių, turinčių priėjimą prie kokių nors duomenų :) šiaip gal galima ir per registrų centrą tikriausiai, bet pati interneto pagalba kažkaip greičiau susiorganizavau. Labai bijojau, kad nebūtų kokie emigravę, tuomet būtų problema, nes būtų kiek sudėtingiau tvarkytis įgaliojimus ir pan. Bet mano kaimynai - abu, kurie turėjo patvirtinti parašais pas notarą - Lietuvoje ir plius geranoriški :)

      Panaikinti
    2. Registru centras sklypo savininko prasymu gali pasakyti to sklypo kaimyniniu sklypu savininku pavardes. Zinoma, pavardes turejimas dar nereiskia, kad zmogu bus lengva rasti, taciau tai jau sis bei tas...

      Panaikinti
    3. Pavardes tai taip - be problemu, o vat kontaktus kad isgirsti gyva tu zmoniu balsa, cia toks issukis. Ne visi nori, kad ju telefonai butu skelbiami, buna zmones dirba ivairiose darbovietese uzslaptintais pareigunais ir t.t. ir t.t. Ypac sunkiu atveju reikia pasitelkti visus socialinius tinklus, visus pazistamus ir pan. Po to yra sekancios dvi gresmes: 1) emigraves kaimynas 2) nepatiklus-bailus kaimynas. Na yra ir dar zinoma 3) pasipelnyt linkes kaimynas.

      Man labai pasiseke su kaimynais siuo atzvilgiu - net elektros projekta ruosusi imone nustebo kad taip greiai visus radau ir suderinau, gavau zodinius sutikimus. Beje - patarimas: elektros projekta ruosianti imone kaip ir pati iesko tu kaimynu kontaktu, bet manau jeigu jie butu ieskoje, tai tikrai truktu daug kartu ilgiau nei kai pats imiesi. As ieskojau pati ir patariu taip ir daryti.

      Panaikinti
  8. O kokia firma jums renge ta projekta ir kiek jis kainuoja? Ir ar tikrai padaro zaibiskai? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Projekta ruose firma, kuria LESTO parinko, berods projekto budu. Tai atskirai nekainuoja, mokejau uz kW ir uz atstuma tik. Kiek pamenu, galima paciam daryti projekta, cia reikia tiksliau pasidometi pas LESTO, gal tokiu atveju butu greiciau gal. Taciau mano atveju kai moduline transformatorine numatyta buvo, tai paciam daryto projekta butu manau zenkliai brangiau, na ir rupesciu... Firma kuri dare vadinasi "Neiluva", del zaibiskumo - Lesto atveju daro pagal Lesto numatytus terminus, neskubiau...stabdo viska labiau monstras Lesto...

      Panaikinti
  9. Sakykit, o kiek kainuoja techninių sąlygų užsakymas? Ir kokių dokumentų reikia einant jas užsakinėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nieko nekainuoja, paruosia nemokamai, maza to, galite keisti uzklausima - as sakykim radziai uzklausiai 19 kw, o po to nusprendziau kad uzteks maziau galios ir uzsakiau kad paruostu 7 kw (kiekvienas kw kainuoja 119 lt), o veliau jeigu reikes, galima pasididinti bus. Dokumentai - kiek pamenu, nuosavybes dokumentus ir ukininko pazymejima (nes as ukininke), daugiau kazko man nereikejo

      Panaikinti
  10. Ačiū už atsakymą :) Mes irgi patapę ūkininkais statyti ruošiamės, tik kad, dar ūkininko kursai priešaky... Kaip supratau, kol neturime ūkininko pažymėjimo, tai į LESTO nėr ko ir eiti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man rodos kad galima, cia jus nueikite i Lesto su nuosavybes dokumentais ir pasiaiskinkite, jie turi paaiskinti ir suteikti info. Ukininko pazymejimo reikejo, kai jau sutarti pasirasinejau, nes jie i mane "paziurejo" kaip i juridini jau asmeni, o ne kaip fizini :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai