Sklypo ribų apželdinimas

Norėčiau dar šį pavasarį apželdinti sklypo ribą su keliu ir kitą pusę, kuri ribojasi su kaimyno ariamu lauku.
Nors anksčiau galvojau, kad nuo žvyrkelio atsitversiu alyvomis - vis gi šiandien, vaikščiodama po sklypą sugalvojau, kad apsodinti pušaitėmis - matyt bus geresnis sprendimas.

Vienavertus, jų pilna aplink auga: dvimečių-trimečių pušaičių pilnas skypas, taigi tiesiog reikės persodinti. Pirmus metus jos žinoma sustos augusios, bet po keleto metų išaugs į iki 1,5 metro aukščio tvorą. Pušys auga gana greitai - tai didelis pliusas, nes tikrai norisi atsitverti nuo kelio dulkiu, nors keliuku automobiliai ir nevažinėja labai dažnai. Na ir didelis privalumas - tokia "tvora" yra vasarą-žiemą žalia ir graži. Norėjau imti ir susodinti šį pavasarį, bet pasirodo, ankstyvą pavasarį sodinti pušų negerai - jos nemėgsta šaltos dirvos (tiesą sakant, būtų persodinamos iš vienos vietos į kitą...reikės dar pasitikslinti).

Vat tik niekur nerandu konkrečios informacijos, ar galima sodinti medelius kelio apsaugos zonoje. Radau tik teiginį, kad "Kelių apsaugos zonose medžiai, jų grupės ir krūmai, augantys ne miško žemėje, nukertami ar kitaip pertvarkomi nustatytąja tvarka savivaldybės institucijai išdavus leidimą."  T.y. reglamentuojamas tik iškirtimas? Tuo pačiu visokių įstatymų ir tvarkų paskirtis - reguliuoti, kad netrukdytų eismo sąlygoms, gerintų kraštovaizdį ir gyvenimo kokybę. Todėl galvoju, kad apsodinus pušų tvorele visas tas sąlygas išpildyčiau... Nežinau, kur čia reikėtų teirautis.

Su kaimynais lyg ir viskas aišku - krūmus galima sodinti ne arčiau kaip 1 metras nuo sklypo ribos, žemaūgius medžius, kurie užauga iki 3 metrų - ne arčiau kaip 2 metrai, o aukštesnius - ne arčiau kaip 3 metrai nuo kaimyno sklypo. Vadinasi, jeigu pasodinsiu pušeles ir jas formuosiu (berods, tai galima), skatindama augti ne į aukštį, o į plotį - tai gal reikėtų susodinti 2 m. atstumu nuo kaimyno sklypo.

Nuo kito kaimyno sklypo (jis tuščias - laukinė gamta) nutariau nesitverti (kol kas), nes labai gražus vaizdas - beržai su pušimis. Apskritai mano planai statyti tvorą priklausys nuo to, kokie čia kaimynai kaime. Jeigu vietiniai elgiasi draugiškai - tai kam tos tvoros...

Tačiau labiausiai norėčiau atsitverti nuo kelio - nes jau šį pavasarį iš pakelės pririnkau kelis maišus šiukšlių. Gal gyvatvorė duos vietiniams ženklą, kad sklypas yra puoselėjamas ir kiek sulaikys juos nuo bambalių ir čipsų maišlių mėtymo į mano sklypą? :)

Komentarai

  1. Berods, kad pušeles genėti galima tiesiog vasaro nugnybiant dar minkštus ūglius vasaro pradžioje.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pušis tikrai galima genėti, ūglius šiūmečius geriau ne gnybti, bet daugiau nei per pusę patrumpinti sekatoriumi.
    Želdiniai keliu apsaugos juostoms įveisiami 15-20 metrų atstumu.
    Kadangi jūsų keliukas kaip suprantu nėra rajoninės reikšmės siūlau sodinti 3 metrai nuo kelio atstumu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū už patarimą!
      O dėl kelio žinios tokios: pats kelias yra vietinės reikšmės ir jo apsaugos zona 10 metr. T.y. tokiu atstumu negalima nieko statyti. O vat iš 5 m iš jų yra infrastruktūros kanalas. Tai reiškia, kad kada nors gali atvažiuoti koks "valstybinis" traktorius ir pavažinėti per mano sklypą 5 metrų atstumu nu kelio. Taigi nusprendžiau pušeles sodinti 5,5 m atstumu nuo kelio krašto, kad visuomet būčiau rami, kad ūgtelėjusius medelius niekas neturėtų nė menkos galimybės ištrypti, sužaloti ir pan.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai