Pirmieji statiniai

Žinoma, tai lauko WC ir laikinas namukas-stogas virš galvos. Galbūt kam nors nereikalingas koks "kioskelis"? Mielai priglausčiau :) Veikiausiai pigiai čia neprasisuksiu, tuomet teks įsirengti patiems iš osb plokščių. Na bet būna stebuklų ir gal kam nors nėra kur dėti atitarnavusio daikto...

Bandymas pasistatyti lauko WC... nevyksta viskas taip paprastai, deja...
Praeitą savaitgalį iškasėme duobę sklypo kampe 1 m3. Sukonstravome medinį karkasą ir palikome, kad šį savaitgalį pabaigtume. Labai neramina gruntinio vandens lygis - toje vietoje kur kasėme, 70 cm gylyje pradėjo sunktis vanduo. Na ir praeitą savaitę palijo... Palijo matyt labai smarkiai, nes penktadienį smalsumo vedama nuvažiavau žvilgtelt kaip "laikosi" duobė - ji buvo pilnut pilnutėlė vandens iki pat kraštų!

Matyt vanduo neprasisunkia, pagalvojau, išsemsime vandenį, ir kai bus stogas virš duobės, tai vanduo laikysis ties 70 cm riba. Tačiau šiandien atvažiavome, semtelėjome vandens - pasirodo, žemė apgriuvusi ir tikrai gana didelė rizika kad viskas įgrius.

Žemė apgriuvusi iš apačios - matyti čia:

Taigi pradėjome viską iš naujo - kasti kitoj aukštesnėj vietoj duobę. Čia mus užklupo lietus, sušlapome, susipakavome ir išvažiavome.

Tiesą sakant man iš pradžių nekilo klausimų kaip įsirengti lauko WC, nes tėtis sakė, kad žino kaip - iškasi duobę, pastatai būdelę, po trijų metų tas WC jau gal nereikalingas bus, užverti žeme ir viskas... Šiandien prisėdau ir pasirodo, kad toks WC gan smarkiai gali užteršti aplinką. Dar radau informacijos apie kompostuojančius tualetus - jie berods ekologiški, bet tuomet matyt nereikia net ir duobės kastis - tiesiog statai gana didelį kibirą ir reikia užsitikrinti nemažą pjuvenų kiekį...

Tiesą pasakius kaip žingsnis po žingsniuko padaryti lauko WC niekur neradau :( O gal aš per daug stresuoju ir reikia žiūrėti paprasčiau į tokį reikalą? Tuo WC naudosimės labai fragmentiškai iki kol neįrengsime normalaus wc, dažniausiai tik šiltu metų metu ir t.t.

Tiesa, laukiu iš architekto topo nuotraukos su namo kontūrais, kad galėčiau užsakyti grunto tyrimus. Renku informaciją kas už kokią kainą tokį tyrimą daro, bandau išsiaiškinti, kas yra "zondavimas" ir ar man reikia ir jį darytis. Beje, padarytas elektros projektas - perduotas tinklams. Apie tą elektrą parašysiu atskirą įrašą tikrai :) Nežinau kaip dėl žemėtvarkos projekto - paskutinis parašas turėjo būti balandžio 13,  po to nusikėlė į balandžio 20, bet niekas ragelio nekelia, tai kol kas nežinioje ir su viltim... nes eilinis valdininkas eilinį kartą išeis dviem savaitėm atostogų ir viskas gali nusikelti, o turėjo būti baigta kovo vidury. Kantrybės... Pagalvojau, kaip būtų nuostabu, jeigu visi valdininkai atostogautų kartu visi vienu metu :)

Komentarai

  1. Aš apsiejau be tualeto. Vyram dzin, moteriškėm sudetingiau :) Asmeniškai patarčiau įsigyti kelioninį BIO toletą. Įsimeti į mašina atvažiuoji, įsmeigi 4 kuolus į žemę, apvynioji pačiu pigiausiu popieriumi (užuovėja ir pasislėpti) pastatai tualeta ir psio. Vakare viską darai atvirkščiai...

    Aukšti gruntiniai vandenys nėra labai gerai, bet ne pasaulio pabaiga. Su šuliniu gali būti problemų, truputį sudėtingiau bus įrengti valymo įrenginį. Bet visa tai yra padaroma. Jei bus rusys, teks drenuoti visą namą, nes aukšti gruntiniai vandenys kesinsis į turtą :)

    Grunto tyrimas. Čia labai svarbus momentas, kad aspsipręstumėt kokius pamatus ketinat daryti. Nes grunto tyrimas reikalingas Jums ir Jūsų konstruktoriui. Tai reikalinga ne dėl to, kad turėtumėt popierių, o tam kad žinotumėt kokio stiprumo parinkti pamatus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, WC man tikrai reikalingas :) vis gi svarstau kompostuojančio tualeto variantą, tai ekologiška ir viskas atsieis labai nebrangiai.

      Dėl grunto tyrimo - būtinai jį darysiu, nes sklypas išmelioruotas, kažkada ten stovėjo vanduo, tai su tokiais dalykais geriau nejuokaut. Jau beveik susitaikiau su mintim, kad pamatų kaina bus deja deja bet ženkliai didensė nei galvojau iš pat pradžių...

      Panaikinti
  2. Nesusidaryk baubų galvoje dėl aukštesnių gruntinių vandenų - prarasi rimtą kozirį derybose dėl darbų (laimės tie, kurie baisiau kalbės, kai diktuosi situaciją).

    Mano tėtis pastatė namą pelkėje. Namas dar stovi, sienos irgi vietoje.

    Blogiausiu atveju, šnekėk ne su 1, bet su keliais konstruktoriais. Niekad nepasikliauk 1 žmogumi. Dar tik statybų pradžia, tad aukščiau nosį!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pas mane irgi pirmas statinys bus laikinas WC :) Kažkaip irgi galvojau reikia - nereikia, paskaičiavau - su keliasdešimt litų prasisukt tikrai nepavyks... Bet kažkaip nusprendžiau kad gal reikia, porą sezonų tarnaus, o per tiek laiko visi sklypo kampai statybininkų nu#$@%$#ti bus :)
    Bene išsamiausiai konstrukciją pavaizduotą radau čia:
    http://stataupirti.blogspot.com/2009/03/karaliskas-sostas.html

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai