Lenda centimetrai ir milimetrai

Statant namo dėžutę pakeliui priimi sprendimus, kurie matyt yra logiški ir teisingi, o po to virsta į tokius mažus niuansėlius, kad jeigu būtumei žinojęs, jog jie atsiras - gal kiek kitaip anuomet būtum nusprenęs. Perspėti apie tuos niuansus nėra kam, nes visi, ką samdai sprendžią čia ir dabar, ir ne jų rūpestis, kaip suksies iš situacijos po to. Nieko čia baisaus, ir viskas bus išspręsta, bet pastarosiomis dienomis, planuojant naujo sezono darbus, atkreipiau dėmesį, jog vis išnyra koks per aukštas ar per trumpas centimetras ar milimetras, ir tai gręsia tai papildomu nedėkingu darbu, tai kažkokiu kompromisu. Tikiu, kad po to, kai viskas bus padaryta, bus smagu prisiminti, kaip jaudinaisi ir baiminaisi, ir niekas turbūt nė neįtars, kiek ten ar šen buvo mąstyta, sukta galvos. Bet kadangi mano tinklaraštis labai atviras ir turbūt net labai (gal kartais per labai, už ką atsiprašau jeigu ką "užkniso"...) smulkmeniškas, taigi štai tie rūpestėliai.

1. Pradėjome ruoštis vidinių pertvarų mūrijimui, nupjovėme kompensacinias juostas, kurios buvo padarytos prieš betonuojant grindis iš putplasčio palei visą perimetrą. Ir čia atradau, kad grindys išbetonuotas kiek žemiau nei norėtųsi - norėtųsi pora milimetrų aukščiau... Štai nupjautas putplastis, iš tolo viskas gražu...


O vat iš arti matosi aukščių skirtumas, tik nuotraukoje gal jis taip drąstiškai atrodo, čia kokie keli milimetrai:

Dabar mąstau, kad betonuotojai, kai pasiūlė grindų lygį daryti pagal tą lygmenį, kuris ties įėjimu į namą, jeigu būtų patikrinę su savo prietaisais kur yra kiek aukščiau, o kur kiek žemiau, dabar matyt prašyčiau daryti pagal aukščiausą tašką. Tie keli, o kai kur keletas milimetrų - dedant parketlentes trukdys, ir matyt (kol kas tai pirmiausia šauna į galvą) reikės kažkaip nuiminėti tuos milimetrus kad išlyginti. Bet net prie įėjimo, kur bus tambūras, pagal kurio lygmenį jie betonavo, yra milimetro ar dviejų skirtumas. Ir to skirtumo nesimatė, nes tarp betonuojamų grindų ir pamato buvo kompensacinės juostos, kas neleido įžiūrėti to aukščio skirtumo. Taigi, toks niuansas, tik vat reikės bereikalingo darbo įdėti, ir kiek apmaudu...

2. Vonios kambarys yra siauras - 1,5 m pločio, ir tas atstumas turi būti ne tarp pertvarų blokelių, o jau tarp tinkuotų ir išklijuotų plytelėmis. Po centimetrą tiek tinkui tiek plytelėms reikėtų numatyti, ir iš abiejų pusių. Vadinasi, tarp pertvarų turi būti 1,54 cm plius 1 atsarginis cm, kad kažkaip pavyktų 1,5 m vonią įsprausti. O pastebėjome, kad paruošta viskas taip, kad lieka 1,52 m. Taigi teko po 1,5 cm paplatinti virtualiai vonią. Labai į vieną ar kitą pusę negali pastumti, nes iš vienos pusės - metalinis strypas, remiantis siją, kuris liks po to pertvaros viduje, jo storis 6 cm, pertvaros plotis bus 10 cm taigi gaug nepasistumsi. O iš kitos pusės - jau pravesti visi nuotekų, vandens padavimo ir vėdinimo vamzdžiai, kurie irgi pertvaroje turi likti. Čia va nuotraukoje iš kairės matosi metalinis vamzdis, o dešinėje - komunikacijos:

 Kas gi čia tokio, imam, ir nurodome būsimų pertvarų centrus po pusnatro cm į šoną.
 Kyla klausimas, ką būtume darę kitaip su dabartine patritim? Būtume žiūrėję įdėmiau į brėžinį, ir pastebėję, kad kairioji vonios siena sutampa su angokraščiu, ir nuo to angokraščio būtume pridėję 2 cm, o tuomet jau dar matavę 1,5 cm + 2 cm apdailai palikę + 1 rezervinį cm. Nieko baisaus, tiesiog šiek tiek nerimo, bandymo suprasti, kas čia ne taip ir kiek brangiau atsieis tinkavimas, nes teks papildomą kampuką daryti, nes atitraukus kiek sieną, toks durnas mažas kampukas gausis, kurio neturėtų būti:

Na bet gi dar gerai, kad yra galimybė po tuos 1,5 cm paslinkti. Labai jau nesinori dėl trūkstamo centimetro vonią ne 1,5 m, o 1,4 m statyti...

3. O čia jau senas sprendimas, kurio sąlygojamos pasekmės verčia sukti galvą ir matyt daryti geriau patogiau nei gražiau, nors tiesą sakant gal tas grožis ir nenukentės, na pagyvensim - pamatysim. Reikalas tame, kad pagal projektą, vitrininių langų ir durų apačia yra ten, kur baigiasi cokolis:


Tokiam pat lygmeny ir gėlyno kraštas. O juk mes nulinį grindų lygį pakėlėme kiek pamenu 12 cm. Tiesiog kiek suprantu, geriau, kad išbetonuotų grindų paviršius nesutaptų su pamatų paviršiumi, idannt nesusidarytų šalčio tiltai, juos geriau kad skirtų putplasčio apšiltinimo sluoksnis. Taigi visi slenksčiai pakelti, galvojant apie vidaus šilumą ir komfortą.

Reziumė toks - pakilus slenksčiams, išeiti pro vitrininius langus ir duris dabar gaunasi toks laiptukas. Tai, ant ko koją statai, turi būti tvirta, ir nesinorėtų, kad tai būtų žemiau namų grindų lygio - sakykim, išeinant į terasą, norisi, kad terasos grindys būtų tam pačiam lygmeny kaip ir namų grindys. Na ir kažkaip nesinori daryti terasoje ar kur kitur laiptelio ar dviejų lygių grindų - nesamonė kažkokia... Kol kas ore sklando sprendimas - terasos grindis ir visus kitus pagrindus po kojomis (įėjimas į namą, iėjimas į katilinę, išėjimas iš miegamojo pro vitrininį langą) - padaryti pakeltų slenksčių lygmenyje. Taip gausis, kad tai bus aukščiau nei kad baigiasi cokolis, ir visa viena apatine dailylente aukščiau...

Štai matosi skirtumas tarp cokolio viršaus ir vitrininio lango, išeinančio į terasą, apačios:


Terasa siauru ruožu nusidriekia iki miegamojo vitrininio lango, taigi ir čia bus gana aukštai:


Katilinės įėjimas:

Pagrindinis įėjimas:

Labiausiai neramina terasos aukštis, nes matyt tuomet reikės ir kilstelti gėlyno kraštinę tiek pat, o kad vikas būtų proporcingai, tai matyt ir žemės lygį. Aišku , ta proga galima bus padaryti nuolydį, kad namas būtų kiek aukščiau ir tas nėra blogai. Klausimas ar pats namas nepasidarys dėl tų kilstelėtų terasinių dalykų toks "priplotas".

Tiesa terasą rengiuosi daryti iš maumedžio lentų, ne iš trinkelių, kai pavaizduota projekte.

Na tai štai kokie tie centimetrai ir milimetrai, atsirado ir išlindo, niekšeliai :)

Tuo tarpu vyksta planavimas, visko jau tiek daug - mastau, kad šiais metais reikia pradėti tvarkyti teritoriją, nes tai susiję ir su terasa, ir su gėlynu šalia kolonos, o tai lemia ir poreikį susiplanuoti lauko apšvietimą, nes juk jam reikia laidus pavedžioti po žeme. Gali būti, kad šiemet bus daug rausimo, bet taip pat gali būti, kad vasarą jau bus žaliau ir švariau kieme ir aplink namą...gali būti :)


Komentarai

  1. Jūsų tinklaraštis labai įdomiai skaitomas, labai smagu skaityti įrašus, kurie aprašyti labai vaizdžiai ir plačiai. Nesustokit :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man irgi patinka. Moterys tokios smulkmeniškos :) Bet svarbiausia - atkreipia dėmesį į svarbius dalykus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jo, tie milimetrai ir centimetrai gadina reikalus. Ganėtinai dažna klaida su langais iki žemės ir grindimis. Šiaip langistai statydami langus iki žemės dažniausiai tikrina aukščius su įėjimo durimis.
    Nelabai supratau kaip ten dėl tų sienų, bet jei tiesiai išmūrysit, galit plyteles klijuoti tiesiai ant pertvaros, t.y. 3mm klijų + 8 plytelė. Vonią galima įleisti į plyteles, t.y. pirma pastatyti vonia, tada dėti plyteles.
    Mano Puspasyviame buvo iššukis padaryti trapą duše po 45cm nuo sienų. Sudėtingumas tame, kad trapas įbetonuojamas plokštuminiame pamate, t.y. dar neesant pamatui turi labai tiksliai suvedžioti kanalizaciją žemeje. Buvo įvertinti plytelių storiai, išsirinktos plytelės, subraižytos išklotinės ir visa tai projektavimo stadijoje. Galiausiai, dėl paklaidų reikėjo vieną sieną patinkuoti 1cm daugiau. Rezultatas toks http://www.livinprojects.lt/wp-content/uploads/2015/01/photo-e1420460531471.jpg

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tuos kelis mm manau lengvai apžaisite pasirinkdami skirtingo storio grindų paklotą :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. del mm nereiktu jaudintis, net ir kelis cm galima pataisyti :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai