Vidinės pertvaros

Tiesą sakant pavadinimą šiam įrašui kūriau ilgai...nes jame norėjau atspindėti savo neviltį dėl alsuoklio. Į alsuoklį niekas neatreipė dėmesio, neperspėjo apie jį vargšą, o mūrininkai pagalvojo, kad tai dar vienas nuotekų sistemai priklausantis išsikišimas ir... žodžiu, dabar tai atrodo taip:


Iš kurios pusės bepažiūrėtum - nu juokinga nors tu ką...kaip mes pamiršom apie jį...? Ir svarbiausia prieš savaitę po namą vaikštinėjau - žiūrinėjau, ir nesumąsčiau, kad čia ne viskas tvarkoje. Ką gi, teks kūrybiškai suktis iš padėties. Kuo toliau, tuo labiau juokas ima dėl tokio apsižioplinimo...

O geroji žinia yra ta, kad pertvaras, kurios sudaro 162 kvadratų, išmūrytos. Išmūrytos lygiai, tvarkingai - tą žinau, nes tinkuotojai apžiūrėjo jau viską ir įvertino sienų lygumą.

Pertvarų mūrijimas mano sodyboje - darbas ne iš lengviausių. Visų pirma, pertvarų aukštis ties kraigu - virš 4 m, o antra - stogas šlaitinis, taigi pertvaros ne stačiakampės, o visokios kokios trikampių ir trapecijų formų. Be to (trečia), ilgajai sijai paremti yra panaudotos metalinės kolonos, atsirandančios pertvarų viduje, taigi papildomai dar pjaustymo ir armavimo. Už darbą kartu su pastoliais, ir neskaičiuojant papildomai už jokias sąramas suderėjau 33 Lt . kv m. Prieš pusantrų metų kainos pas normalius mūrininkus buvo 25 Lt / kv (bet skaičiuotų papildomai už pastolių nuomą ir už sąramas).

Taigi, kaip jau minėjau, po visomis pertvaromis yra pamatėliai. Pertvaros taip pat turi būti "surištos" su išorės sienomis (čia matyt tas reikalas vadinamas inkaravimu), t.y. sienose pragręžiamos skylutės (tarp dviejų Haus blokelių, kur ne tuštuma, o betonas), skylutėse įsitaiso armatūra, kuri ir jungia išorės sienas su pertvaromis viduje. Čia štai virtuvės siena vidinė "susiduria" su išorine:


O čia kampas:

Visur, kur durys, reikalingos sąramos:


Sąramos daromos su profilių gipskartoniui pagalba. Imamas Knauf profilis, štai toks UW, jo plotis 10 cm:

Jis tarnauja tiesiog kaip forma. Į tą profiliuką guldoma armatūra ir dedamas skiedinys. O jau ant to reikalo statomi Haus blokeliai. Štai taip tvarkingai ir greitai viskas gaunasi:


Kadangi kambariukų ir visokių kitų patalpų ne tiek jau mažai, durų pas mane bus net 9 vnt, taigi sąrama ant sąramos..

Tamburo plačios 1,5 m durys:


Na ir potinkinė kolektoriaus spinta - ji taip pat su tokios pat sąramos pagalba įpaišyta į sieną:


Pertvaros gražiai susiriša tarpusavy, štai matosi kasantroj eilėj persidengia blokeliai:


Čia už štai šios sienos pertvara ten, kur blokelių šonai matosi:


Dar svarbus momentas, kiek skirtingai padarytas nuo projekto - suformuoti išsikišimai durims, kuriuos turbūt galima būtų pavadinti "petukais", nes mūrininkai juos "naplečikais" vadino. Tiesiog kampe, kur bus durys, mūrininkai pasiūlė padaryti kampą, kad po to būtų patogiau staktą įstatyti. Iš arti ir iš toli:

 


Iš patirties žinau, kad tikrai geras reikalas yra turėti patogų priėjima su stakta durims, mažiau vargo po to tiesiog.

Kampai viršuje išmūryti labai tvarkingai, pagal stogo formą:



Kažaip reikės pasitarti su tinkuotojais, kaip užtaisyti tokias skyles, paliktas dėl santechnikos vamzdžių:


Na o bendras įspūdis labai geras - didysis kambarys įgavo savo formą ir dydį - išryškėjo lubų aukštumas ir didelė erdvė. Jau matosi, kur bus virtuvė, kur koks kambariukas ir visa kita:


Ištuštėjo terasos vieta, pasidarė erdvu:


O buvo taip:

Ir likučiai:

Blokelių pjaustymas šalia terasos lango langui baigėsi nešvariai:


Štai kaip darbingai, galingai ir truputį alsuokliškai-žiopliškai prasidėjo 2015 metų sezonas! Gal jau žiema pagaliau prasidės? Reikėtų žinoti kokie tie orai bus, nes planuoti tinkavimo darbus reikėtų - jeigu užeis dideli šalčiai, lauksiu kovo, jeigu žiema ir toliau pavasariu kvepės - ką gi, tinkuosim.

O kol žiema, štai prisiminimai apie vasarą ir nerealų lauko dušą po beržų lapais (žiūrėti su garsu). Procesas, žinoma, bus aprašyta detaliai...dar šią žiemą :)

Komentarai

  1. Gražiai, sveikinimai!
    Bet SĄRAMOS tai nustebino.
    Tokio aukščio jos nieko nelaiko. Gal tik savo svorį išlaiko.
    Rimčiau būtų tiesiog sudėjus kelis D16 armatūros strypus ;)
    Bet gal ne bėda - angos nedidelės, armatūra yra.
    Keista, kad rimti mūrininkai tokią chaltūrą daro.
    Įdomu, kitų įspūdžiai kokie bus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. jo, uz "saramas" tai nagus nukapoti darbininkams.
    na, ir melskites, kad nebutu langas sugadintas nes ten ne "dulkes", ten skulkios smelio ir cemento kruopelytes. o jos labai smagiai sulenda tiek i lango rema, tiek i pati stiklo paketa.
    o su alsuokliu viskas gerai, iskisite is sienos skylute ir ramu. jis aplamai nereikalingas, bet jei jau pasidarwtm tai turekites :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tai alsuoklį gi reikia iškišti pro ventiliacinę angą stoge...? ar galima neiškišinėti - o jis kvapo negero neskleidžia ar ko ten?

      Panaikinti
    2. Alsuoklis tikrai skleidžia kvapą - tai yra paprasčiausias vamzdis, kuris tiesiogiai sujungtas su nuotėkų sistema. Pabandykit nuimti nuo bet kurio sanitarinio įrenginio sifoną, pauostykit ir suprasit, koks kvapas eis iš alsuoklio :)
      Šiaip ne bėda, galit dėti vakuuminius alsuoklius. Jie statosi prie san. įrenginių ir moka tik paimti orą, bet jo neišleidžia. Pas save taip tikriausiai ir darysiu, nes nepasidariau tvarkingo išmetimo per stogą. Būna kad išvis neįrengia jokių alsuoklių ir gyvena vargo nematydami :)

      Panaikinti
    3. Alsuoklio paskirtis - leisti iš WC ir kitų prietaisų nuleidžiamam vandeniui paskui save pasiimti pakankamą oro srautą ir tokiu būdų "nukunkuliuoti", "nepliurpti", "negargaliuoti" ir sklandžiai nubėgti į kanalizaciją. Kitu būdu neesant alsuokliui momentinis wc vandens nubėgimas orą pasiima iš patalpos. Alsuoklis išvestas ant stogo arba pro ventiliuojamą/neventiliuojamą fasadą - idealu, o su vidiniais membraniniais/vakuuminiais alsuokliais viskas būtų tvarkoje jeigu ne gamintojų taupumas prastinti gumos kokybę, kuri laikui bėgant prastėja, kietėja ir galiausiai alsuoklis išsisandarina t.y. pradeda skleisti kanalizacijos vamzdyje esančius kvapus į patalpų vidų. :)

      Panaikinti
  3. Dar tokių sąramų nesu matęs :) Man tai klausimas kyla, kaip tinkas prie jų lips? Ar tinkuotojams jos neužkliuvo?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Su tinkavimu, mano manymu, neskubekit, luktelkit kol ziema oficialiai pasibaigs, nepaisant, kad turite krosnele, po tinkavimo buna daug dregmes, kuriai reikia pasisalinti, krosnele visu patalpu tiek nesusildys kiek bus dregmes, tinkas gali tiesiog nusilaikyti, tinkuotojais sakys, kad viska jie gali, bet gali pridaryti chalturos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žiūrėsime, žinoma. reikės įsitikinti, kad temperatūra nesmuks patalpų viduje žemiau +5 C. Gal ir verta sulaukti sausesnio pavasario. Bet dar laukiu elektrikų ir turiu susiplanuoti plytelėms plotus, tai irgi užims pora gerų savaičių, taigi skubėsiu ramiai :) Beje, tinkas bus gipsinis, jie bent jau džiūna dukart greičiau nei kalkinis, nors tokia paguoda...

      Panaikinti
    2. tiesą sakant nežinau, ar antrą kartą tinkuočiau gipsiniu.
      Šiaip viskas su juo ok, šiltas, malonus, lygus, bet pas mane labai jau minkštas. Su kietesniu daiktu prisilieti ir lieka duobutė...
      Gal prichaltūrino ką tinkuotojai, gal blogas mišinys buvo, nieks dabar nepasakys.
      Tinkuojama buvo Knauf tinku, su aparatu.

      Panaikinti
    3. Aš ir antrą kartą gipsinio nedėčiau. Gyvenu name nepilnai metus, o jau duobelių tikrai nemažai....

      Panaikinti
  5. Negąsdinkit dėl tų sąramų - viskas priklauso nuo sienos svorio, kuri eina virš sąramos. Pas mane vienoje vietoje, kur yra tiesiog pertvara (be apkrovos) ir virš jos eina 2 silikatinių blokelių M12 eilės, konstruktorius leido naudoti labai panašų principą (tik nebuvo profiliai naudojami) - sudėti 2 ar tai 3 D12 armtūros strypai, kurie paskandinti ~3-4 cm storio betone. Haus blokeliai turėtų būti lengvesni.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Langas tai gerai apipeckiotas...patikrinkit, ar garo plėvelės nepažeidė mūrininkai, kur susikerta pertvaros ir garo plėvelė...

    AtsakytiPanaikinti
  7. siūlyčiau ateityje meistrai su elektriniais pjaustymo įrankiai iš vis neleisti artintis prie langų, žiežirbos gali pažeisti plastikinių langų selektyvinę dangą, tada teks keisti visą stiklą....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad selektyvinė danga yra stiklo paketo viduje, t.y. vidinėse stiklo pusėse, o ne išorinėse.

      Panaikinti
    2. siūlau tada pasiimti kampinį šlifuoklį, pasileisti ramsteinus ir pažiūrėt kas gausis :)

      Panaikinti
    3. O jei be pokštų - kaip gali žiežirbos pažeisti selektyvą?

      Panaikinti
    4. Selektyvo pažeisti negali, nes jis yra vidinėje stiklo paketo pusėje. Žiežirbos nuo pjaustomo gipso kartono profilių ir naudojant diskelį gali sugadinti ne tik rėmą, nesvarbu ar jis medinis, plastikinis ar net metalinis, bet sėkmingai prikibti prie stiklo paviršiaus ir jūs jo tikrai nebenuvalysit ir nenuskusit, įkaitusios metalo mikro drožlės įsilydo į stiklą.

      Panaikinti
  8. Dėl sąramų aš kažkaip esu rami, nes patys aiškinomės, kaip jas derėtų darytis, ir patys paprašėme mūrininkų sąramas būtent tokiu būdu daryti. Tarėmės ir su Haus blokelių atstovais, jie patvirtino, kad toks sąramų įrengimo būdas visiškai tenkina statybų inspekcijas rimtesnius objektus statant. Tiesiog patogus paprastas būdas ir matyt dėl to kelia visiems įtarimą :) Tinkuotojams nesukėlė tai jokio nepasitenkinimo, kad būtų kokių bėdų tuos profilius aptinkuoti, kaip ir kolektoriaus dėžę ar pan.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jei limpa tinkas prie metalinių kampukų, tai ir prie šitų sąramų lips.

    AtsakytiPanaikinti
  10. maciau yra namu kur langu angas murino be saramu ir ka stovi :)
    Ir cia susirish, sukibs ir laikys normaliai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nepamirškit, kad vidinės pertvaros negauna apkrovos iš viršaus, kaip laikanti siena. Jom tik savo svorį reikia išlaikyt. O jis yra labai mažytis - tuščiaviduriai blokeliai vos 10cm pločio.

    Fibo analogiškiem blokeliam išvis siūlo omega profilį vietoj sąramos. Tiesa, nesidomėjau kiek virš jo leidžia kelt.. Bet berods viso 4m be jokių armavimų. Šį tą pasako. Tai negasdinkit blog'o autorės :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai čia visi gasdina.. Sąramos puikiai įrengtos, puikiai viskas ten laikysis ir nėra čia ko kabinėtis. Apie tinką net šnekos nėra, tikrai viskas laikysis.

    Dėl selektyvinės stiklų dangos, tai hm.. Kam komentuoti jeigu nežinoma :) Kas be ko salektyvinė danga yra stiklo vidinėje pusėje ir drąsiai ten šalia viską galima pjaustyti. Nei ten tos dulkės baisios nei ten kas tam langui atsitiks. Juolab kad pjaustoma lauko pusėje, o ne vidinėje kur rankenos, lankstai ir panašiai.

    O dėl tinkavimo, tai nejuokinkit, drąsiai galite betkada tinkuoti, nieko neatsitiks, jokie šalčiai nebaisūs. Gi namas apšiltintas. Bet kadangi nešildomas be priežiūros (stovi krosnelė kurią nuolat reikia pakurti), tinkavimo metu ir po tinkavimo palikti įjungtą paprastą buitinį 2kw ventiliatorių ir išsinuomoti perteklinės drėgmės surinktuvą, kad ir iš tų pačių SINC įnakių nuomos. Šitaip nepriklausomai nuo oro salygų galėsite betkada tinkuoti, bus pakankamai šilumos (ir ne per daug), ir visa išgaravusi drėgmė bus surenkama spec. prietaisu. O kai sienos apdžius gerokai, išjungti šildytuvą ir grąžinti drėgmės surinktuvą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinkavimui turi būti ne žemesnė tam tikra pastovi pliusinė temperatūra, berods ne mažiau +15, ir po tinkavimo taip pat turi likti teigiama pastovi temperatūra. Mūras turi išdžiūti ir susistovėti bent 3 savaites iki tinkavimo, tad geriau neskubėti. Mūsų alsuoklis kol kas irgi tokiam pačiam pavidale kaip jūsų, bet kol kas jo nepasigendam..., nuotekos naudojamos ir viskas veikia puikiai, tad manau nereikėtų dėl jo smarkiai pergyventi...

      Panaikinti
    2. kadangi pas mane berods tie patys tinkuotojai bus kaip jusu, tai ta temperatura ne zemiau kurios - +5, o darbui sake geriausia apie +10, nes smarkiai silcciau jau net nepatogu jiems dirbti butu. Na matyt reikia nepamirsti - pas mus aukstos lubos, ir temperatura apacioje ir virsuje skiriasi (sildant patalpa krosnele) gana zenkliai. Del alsuoklio as igyju vis daugiau optimizmo :)

      Panaikinti
  13. Gąstina nes žino, pasidomėkite pas bet kurį langų atstovą, visi pasakys, kad žiežirbos gali pažeisti lango selektyvinę dangą, pjaustant blokelius žiežirbų nebūną, čia patarimas ateičiai :)
    žinau bent kelis atvejus, kai meistrai sugadino žmonėms taip stiklo paketus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pjaustant keramzitbetonio blokelius žiežirbų pasitaiko :)

      Panaikinti
    2. Taip, pjaustant prie lango žiežirbos tikrai gali pažeisti stiklo paketą. Esu tokį sugadintą langą turėjęs bute, tai teko keisti stiklo paketą, nes neejo jo nuvalyti.

      Panaikinti
  14. Nuplovus stikla matysis ar nera mazu taskuciu ant stiklo. jei bus tai ziezerbos isdegino. Esu pjoves su bulgarke prie pat lango, tai jam kliuvo siek tiek. Akiniu stiklus irgi esu ne vienus sugadines su bulgarke/ziezerbom :D

    AtsakytiPanaikinti
  15. Neklaidinkite žmonių :) Cituoju: "Selektyvinis stiklas – tai stiklas, padengtas plonu metalo oksidų sluoksniu, sulaikančiu šilumą. Kad selektyvinis stiklas atliktų savo funkciją, jis dedamas vidinėje stiklo paketo pusėje. Tokiu būdu kambario šiluma kaip nuo reflektoriaus atspindima atgal į kambarį." Taip, kad ponai nesiginčykite :)

    O akiniai tai ne lango stiklo paketas ir nėra čia ką lyginti.

    Jeigu pjauni prie pat stiklo, ir visos dulkės ir žiežirbos vanoja tiesiai į stiklą, tai vienas atvejis, bet kai nuotraukoje matosi truputį apdulkėjęs stiklas ir visi gąsdina selektyvinio sluoksnio (kuris yra viduje uždarytas) sugadinimu tai atsiprašau... :D

    O tie "bent keli atvejai" kai sugadinami stiklo paketai žmonėms, tai gali būti dėl pačių žmonių kaltės, kai netesingai valo visas dulkes, ir beplaunant stiklą subraižo paviršių, tai čia jau su galva galvoti reikia kaip langą plauti. Tas pats su automobiliu, jei visas smėlėtas ir dulkėtas ir pulsi trinti su kempyne, tai subraižysi laką ir tai matysis. Čia tas pats.

    Taip, kad neužsiimkim beletristika, viskas ten bus gerai, tik langą nuvalyti reikia tvarkingai. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jau matau kad reikes atskiro iraso apie langu plovima ir vaizdo is labai arti kaip langas jauciasi :D

      Panaikinti
  16. Netikiu, kad konstruktorius leistų tokias sąramas daryt.
    Bet tikiu, kad blokai neiškris ;)
    Beje, tokia betoninė siena - tai gal geriausia kainos/kokybės atžvilgiu. Statosi greitai ir gerai garsą izoliuoja.
    Irgi tokias darysiu. Ir gal pavasarį paprašysiu šių charturščikų kontaktų :)
    Kiek jiems užtruko tie 162 kvadratų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. užtruko jei neklystu kokias 9 darbo dienas, kai ir rasiau - ne is lengvuju mano variantas, bet dirbo labai tvarkingai (tetis sake - tai as tikiu). kontaktus galesiu duoti, zinoma. sienas is haus blokeliu ir tinkuotojas pagyre, sake - geri blokeliai. na ziuresime kai istinkuos dar :)

      Panaikinti
    2. Geros saramos, ko jums jos netinka? apkrova virš angos pasiskirsto trikampiu, anga 90cm, tai svoris ant sąramos ~40kg, tiek ir betoninė monolitinė juosta 10cm aukščio be armatūros laikytų..

      Panaikinti
    3. 10 cm tai laikytų. O ten 4 cm aukštis. 1cm armatūra per vidurį tikėkimės, reiškia laikantis betonas viršuje geriausiu atveju bus tik 1,5 cm. Medžiagų švaistymas tik ;) net neverta jo ten krėsti. O šiaip abejoju ar ten mūrininkai betoną sudėjo.
      Na ok, laikys, tikiu laikys ... ;)

      Panaikinti
    4. taip, murininkai tikrai sudejo ten betona :) aukstis tu saramu kazkur 6 cm. Siaip vaizdziai galvoju kaip paaiskinti - jus ismurytoj sienoj jeigu skyle prapjautumete - siena gi nesugriuna. Labai daug paranojos del siu saramu, bet taip yra daroma, ir taip yra tinkama. Gal tiesiog labai patogus budas ir del to visiems neramu - juk negali gi buti tai paprasta. Idomus tie fizikos desniai :)

      Panaikinti
    5. Beje, ten kur numatytos durys is tamuro, ir saramos ilgis 1,5 m, tai ji padaryta stora, mazdaug 20 cm. Skubu nuraminti :)

      Panaikinti
  17. Sąramos laikys tikrai - galite būti ramūs. Nepamirškite, jog armatūra ant jo su betonu. O pats profiliukas tik kaip lovys tarnauja. Tam ir patariau naudoti geresnius profilius, kurių skarda storesnė. Plius ir konstruktorius patarė kokią armatūrą naudoti. Tokios sąramos padarytos jau ne viename daugiabutyje.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Dėl tinkavimo... Patariu palaukti šiltesnių orų, nes HAUS blokeliai beveik neįgeria drėgmės - labai ilgai džius tinkas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Drėgmė turi išgaruoti iš tinko, o ne susigerti į mūrą.

      Panaikinti
    2. Drėgmė turi išgaruoti iš tinko, o ne susigerti į mūrą.

      Panaikinti
    3. Bet naudojant kitus blokelius (dujų silikato, silikatinius ar keraminius) didelę drėgmės dalį sugeria būtent blokelis...

      Panaikinti
    4. Tai taip, bet esmė ta, kad drėgmė neišgaravo, o susigėrė į paminėtus blokelius. Todėl šaltu metu reikia papildomai džiovinti patalpas. Be abejo, tai kainuoja, bet todėl ir tinkavimo kainos atitinkamai žemesnės, bent pas mus.

      nuoroda

      Panaikinti
    5. Dabar ir darbų mažiau - todėl ir kainos kritusios :-).
      Kas liečia tinkavimą iš manęs nekoks patarėjas. Galiu rimčiau pakomentuoti blokelių klausimais - ypatingai HAUS'o.

      Panaikinti
  19. Gal galima sužinot stogas virš terasos: jo aukštos, atstumas nuo sienos; stulpeliu atstumas nuo sienos; Kaip su šviesos patekimu į vidų per tokį stogą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jus man parasykite sodybastatau@gmail.com - as jums atsiusiu brezini, nes man rodos parasyms nebus labai aiskus. Stogo slaito krastas - mazdaug 2,5 m matuojant nuo cokolio virsaus. Terasos ismatavimai - mazdaug 7X4 m. Kolona nuo namo sienos - nutolusi per 3,86 m. Kas del sviesos patekimo - manau toks variantas nebutu tinkamas pasyviam namui, kai norima kad maksimaliai sviesos patektu i nama pro langus :) Kitavertus - mano namas tarp medziu, ir tie patys berzai bei pusys irgi kazkiek uzstoja saules sviesa. As tiesa sakant kazkiek jaudinausi del to - na kad bus tamsokas didysis kambarys, nors jo orientacija i pietus ir langai ziuri i rytus, pietus bei pietvarkarius. Bet tamsoka buvo kai lubos buvo juodos, dabar kazkaip sviesiau darosi (virsuje dabar garo izoliacija - folija tokia). Manau kad situacija su sviesa namie kardinaliai pasikeis kai sienos pataps sviesios. Bet tikrai taip - tokia nemaza terasa uzstoja vasaros metu sviesa. Ziemos metu, kai saule zemiau, sviesos neuzstoja.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai