Obelų skiepijimas

Sklype priaugę daug obelų - neišmanau, ar galima jas vadinti "laukinėmis", nes jos matyt tiesiog išaugusios iš numestų graužtukų. Tačiau kai kurios jų atrodo stiprios ir gražios. Todėl dvejomis sugalvojome rūpintis, tam kad paskiepyti ir galbūt turėti skanių obuolių.

Visų pirma liūdna, kad nepavyko su nuo rudens saugomais įskiepiais. Visas rūpestis nuėjo perniek, nes šaldytuve saugomi įskiepiai išdžiūna... Kad įskiepiai išdžiuvę, juos apžiūrėjęs pasakė p.Vrublevskis, į jo medelyną tėtis važiavo pasikonsultuoti dėl skiepijimo. Taigi teko paprašyti, kad duotų kelis įskiepius. Na o aš paprašiau nupjauti įskiepių Sodaitytės medelyne, kai tręšnes pirkau.

O šiandien skiepijom. Diena tam buvo ideali, nes nebuvo saulės ir nebuvo lietaus. Taigi pasistatėm "ožius", ir pradėjom darbuotis, na tiksliau tėtis darbavosi o aš stebėjau ir bandžiau paduoti tai lipnią juostelę, tai pjūklą, tai sodo tepalą, tai peilį (labai aštrų).

Iš pradžių laukinės obelys atrodė taip:

Ir buvo apkarpytos negailestingai:



Įskiepius reikia supjaustyti taip, kad būtų po tris pumpurus. Turėjome labai nedaug deja, na tai ir sukomės su tuo, ką turėjome. Įskiepį reikia štai taip nupjauti - iš dviejų pusių, gaunasi toks užaštrėjęs kaip strėlytė.:


Obels šaką reikia gražiai nupjauti ir aštriu peiliu taip pat apipjauti, nes po pjūklo tai tokia pasišiaušusi gaunasi.


Reikia įpjauti šią šaką - na kokiais pora cm, bet atsargia, kad nenuskiltų. Galima prieš tai žemiau lipnia juostele apsisaugojimui apvynioti. Taigi į šį įskeltą reikala gražiai įspraudžiamas įskiepis - dažniausiai du įskiepiai, nes įskiepiai ženkliai siauresni, taigi kad geriau gytų, būtų gerai po du. Mums visur po du neužteko, tai kai kur po vieną skiepijom.


Tuomet apvyniojama lipnia juosta, ir visos žaisdelės užtepamos sodo tepalu, štai taip, riebiai:



Dar reikės užmauti maišelius, tačiau reikia tokių siaurų turėti, kol kas tokių sodo reikmenų parduotuvėj neradom, reikės kitur paieškoti. Ir tie maišeliai ilgą laiką turės taip ir būti, tik gal po to prakirpti skylutes reikės, kad kvėpuotų. O maišelis reikalingas, kad saugotų nuo visokio blogio obels žaizdas su šiais įskiepiais.

Pasak vienų, progis 30 proc įskiepių, pasak optimistų - 80 proc.

Ką įskiepijome:

  • Vėlyva vasarinė "Orlovim"
  • Rudeninė "Freedom"
  • Žieminė "Topaz"

 O sode gražiai prigiję praeitą pavasarį sodintos "Alyvinis" ir "Auksis"

 Na o tai - kaip obelaitė atrodo, kai ji jau paskiepyta, vargšiukė - plika tokia :)


Komentarai

  1. įdomu, kaip ar daug prigijo skiepų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prigijo pagal optimistinį variantą - beveik viskas, tik vienos obels vienas skiepas kažkaip keista kryptimi užaugo, ir po to jaukai buvo obuolių nemažai - nulūžo... bet iš esmės pats skiepijimas buvo labai galima sakyti rezultatyvus. Turime obuolių ;)

      Panaikinti
  2. maišelis ne nuo ligų, o, kad nenudžiūtų įskiepis. Reikia nedaug iškirpti, kad truputįs oro įeitų ir nesušustų, bet būtų drėgna.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai