Lauko židinio pagrindas

Nuo pat pirmų pavasariškesnių dienų puolėm į darbus pavėsinėje. O tiksliau - lauko židinio darbus. Židinio projektėlis, pieštas ranka yra jau kažkada pavaizduotas. Kadangi židinio pagrindas 150 cm pločio, tai ir židinio pagrindą nusprenėme daryti tokio pat pločio. Bet iš pradžių reikėjo pasigaminti betoninę plokštę - tokia kaip ir perdanga ji būtų.

Židinio dugnas (kaip ir sienos) turėtų būti išklotos šamotinėmis plytomis. Tačiau nesinorėjo to šamoti dėti tiesiog ant plokštės viršaus - labai jau išsikišusios būtų. Taigi nuspręsta kažkokiu tai būtų jas "įspausti". Tam pagaminome reikiamos formos dėžutę, kuria po to iš išlietos formos išėmus - gautųsi reikalingos formos įduba. Štai fanieros ir lentučių kūrinys:


O štai pagrindo forma. Jo storis (lentų) - 12 cm:

Paruošiamas lygus pagrindas:


Kad viskas būtų lygu ir po to super lengvai atsilupama - patiesiama skarda, prispaudžiama plytomis dėl stabilumo:

Į vidų įdeda forma, kad po to būtų tokios štai formos duobutė:


Ši forma gražiai apdengiama plėvele, taip, kad susidarytų tiesūs gražūs kampukai. To reikia, kad formą po to būtų lengviau išimti - betonas nebus įsisiurbęs į ją. Na ir betonuojama, atsargiai, pagaliukais pabaksnojant, kad visur tvarkingai užtekėtų, o forma neatšoktų ir nepajudėtų:


Tuomet padengiama betonu ir forma, bet dar ne iki viršaus:

Gražiai išlyginama:

Ir pridedama armatūros:

Ir truputį dar isokių geležiukų:


 Na dabar jau betono iki krašto ir gražiai išlyginama:


Labai gražiai :)

Ir palikome džiūti - tvirteti. Apskaičiavome - turėtų sverti apie 260 kg... Na, kadangi Žydrūno Savicko artimų draugų tare neturiu...teks kviesti daug vyrų, kad keliese užkeltų šį griozdą:


Tuomet mūryjamos kojos. Iš silikatinių plytų - nes jų tiesiog liko nuo pavėsinės sienų (kažkaip neapskaičiavome - liko daug, nat bet bus kur jas panaudoti tai tikrai, ir jau greitai):


Po trupučiuką:

Ir štai jau dvi. Iš pradžių galvojau, kad pagrindas bus 90 cm aukščio, tačiau pasisukiojau ir nusprendžiau kad per aukštai - ne itin patogu bus. Todėl nuspręsta mūryti taip, kad pagrindas būtų 80 cm aukščio (po to, kai jau bus sudėtos medinės grindys):


Va kaip gražiai plokštė atrodo, jau sutvirtėjusi:


Na o šiandien 5 vyrų pagalba vertėm plokštę ir kėlėm ją ant išmūrytų kolonų. Ant kraštų padedami tokie pagaliukai, kad dedant plokštę ir ją taisant neištikštų skiedinys. Po to pagaliukai bus išimti.


Dedamas skiedinio sluoksnis - prie jo plokštė prilips:


Plokštė apverčiama ir apsukama:


Na ir užkeliama ant kolonų, pagaliukai išimami, viskas atsistoja į savo vietas - lygiai - gulsčiukas rodo, kad labai horizintaliai - valio!


Plokštė su forma:

O čia jau be formos ir be plėvelės - net blizga viskas!


Pagrindas židiniui paruoštas! Baisiausias darbas - plokštės užkėlimas padarytas:


Labai didžiulis ačiū Andriui, Kostui, Algirdui ir jo sodo kaimynui, na ir žinoma tėčiui! Ir palaikymo komandai Annai ir Akvilei :)

Dar laukia daug darbų: židinio sienelių išmūryjimas, gaubto dažymas ir tvirtinimas, kaminas, apdailos darbai - klijuosiu klinkeriu (na, bandysiu kažkaip...). O tuomet jau galima bus ir pavėsinės grindis įrengti, o tada jau ir šašlyką kepti. Tik visko tiek daug, kad manau, iki birželio vidurio vargu ar apsisuksime. Bet labai norėtųsi iki birželio vidurio užbaigti. Labai :) Tik tegu kiek atšyla, nes per šį savaitgalį kiek sušalau net: šeštadienį oro temperatūra per kelias valandas nukrito nuo 22 iki 7 laipsnių...

Komentarai

  1. Lauko židinys yra brangus malonumas, kartais geriau pagalvoti apie lauko kepsninę: pigiau, funkcionaliau patogiau http://krosneles.eu/lauko_kepsnine

    AtsakytiPanaikinti
  2. mano zidinys kainavo keleta kartu pigiau nei jusu reklamuojama krosnele. Ir jo neisves kokie "sveciai" taip paprastai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viska patys pasidarete??

    www.domuslangai.lt

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai