Lūkesčių sąrašas namo projektui


Architekto paieškos man neužėme nei vienos minutės, visuomet žinojau, į ką kreipsiuos, jeigu kada remontuočiausi butą, statyčiau sodybą ar pan. Donatą pažįstu jau daugel metų, jis iš mano buto tarybinam miegamajam Vilniaus rajone sukūrė labai jaukius, šiltus ir labai patogius MANO namus.

Taigi nuvažiavome į sklypą, iškart sutapo nuomonė, kur turėtų maždaug stovėti namukas. Abiems nekėlė dvejonių, kad namas turi susilieti su gamta. Dvejojau tik, ar nereikėtų namuko su dviem aukštais ir nuostabiais mediniais laiptais. Tačiau Donatui paminėjus faktą, jog vieno aukšto namas kainuoja apie 15 (net 15!) proc. pigiau nei tokio pat ploto dviejų aukštų namas, iškart viskas susidėliojo į vietas. Man be galo patinka vieno aukšto žemi namukai, o kadangi sklype vietos į valias, žemės nereikia taupyti, tai sutarėm, kad tai bus vieno aukšto sodyba. Donatas be to parekomendavo statyti ne mažesnį nei 120 kv.m  bendro ploto namą.

Štai kokį sąrašą išsiunčiau architektui, kad jis galėtų atsižvelgti projektuodamas namą:
  • Tai 1 aukšto namas, tačiau lubos turi būti aukštos - matyt dvišlaičio stogo atveju tai nuostabiai išsisprendžia
  • Didelė terasa po stogu, apie 30 kv. m
  • Virtuvė valgomasis - svetainė norėčiau, kad būtų vienoje erdvėje
  • Kadangi šildymas numatomas granuliniu katilu, todėl katilinė turėtų būti ne mažiau kaip 8 kv. m. (katilinėje greičiausia bus saugomos ir granulės, tačiau jas perkant maišuose, krauti galima iki viršaus taip taupant vietą)
  • Name neįrenginėsiu židinio (priežastis – pro židinio kaminą namas netenka tikrai daug šillumos šaltuoju sezonu, be to, jo įrengimas nepigus)
  • 4 “miegamieji” kambariukai, 1 iš jų kiek didesnis, o 3 gali būti visai mažučiukai
  • Būtinas tambūras įėjusdrabužiams ir batams sumesti, batams sumesti
  • Mažiukas sandėliukas visokiom uogienėm (4 – 5 kv. m.)
  • 2 san-mazgai, viename iš jų tik tualetas, kitame dar ir vonia - dušas
  • Svajoju apie medines grindis, o tokias įrenginėjant grindys būna truputį aukštesnės, taigi tai reikia turėti omeny
  • Man labiausiai patinka mūriniai namukai su medžio apdailos intarpais,  kuomet kai kuriuose vietos apkalta lentutėmis. Domėjausi įvairiomis medžiagomis ir manau, kad ARKO blokeliai – tiek kainos, tiek ekologiškumo, tiek drėgmės sugėrimo ir izoliacijos atžvilgiu bus geriausias pasirinkimas. Nenoriu rąstinio namo ar vien tik medinio…
  • Stogas – bandytume bituminių čerpių
Papildomai su namu reikia iš karto suprojektuoti dar kelis dalykus. Visų pirma, projektuojant ūkininko sodybą, būtinas (privalomas) ūkinis pastatas. Antra, labai noriu pavėsinės, kurioje įrengsiu lauko židinį. Todėl nutariau, kad reikia iškart suprojektuoti visus pastatus, derinant juos prie namo (derinti ir projektuoti viską vienu sykiu tiesiog paprasčiau).


Architektas užklausė kokios patalpos man reikalingos papildomuose pastatuose. Taigi…
  • Dėl pirties: reikalinga rūbinės patalpa, priešpirtis, kur galima būtų pasėdėti ir išgerti alaus, pati pirtis, būtų gerai dušas. Nežinau dėl tualeto. Problema tame, kad pirtį statyti ketinu beržų parke, kuris yra antrojoje sklypo dalyje, už keliuko. O įrenginėti  atskirai pirčiai kanalizaciją... pernelyg brangus malonumas. Pirtelės norėtusi rąstinės.
  • Ūkinis pastatas: dvi patalpos; viena – mažesnė, toks sandėliuko variantas, o kita patalpa didesnė. Įėjimai į abi patalpas iš lauko, tarp jų galėtų būti vidinės durys.
Viena svarbiausių idėjų (nežinau, kiek man seksis ją realizuoti) – pasistengti, kad namukas būtų sandarus ir ekonomiškas. Daug kalbama apie pasyvius namus, ir tam tikros idėjos man atrodo įdomios. Vis gi kol kas tikrai pasyvus namas yra pernelyg didelė prabanga paprastam žmogui. Tačiau nepersistengiant ir visgi racionaliai mastant, daugelį idėjų galima pasiskolinti. Žiūrėsime, kas iš to išeis :)





Na ir, žinoma, kainos. Namo projektas – 30 lt už kv.m , o kiti pastatai – 20 lt už kv. m.

Komentarai

  1. Tiek daug svajoniu sudetu i viena nama brangiai kainuoja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. na bet lyg ir labai apsvarstytos ir apskaiciuotos svajones :) daug svajoniu ir atsisakyta, pvz mansardinio auksto ir zidinio :( aisku, pagyvensim, paziuresim...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, svajone svajonems... As tik savo asmeninius pastebejimus rasau, nepriimkit to kaip kritikos :)
    1. Aukstos lubos yra grazu is pirmo karto, labai aukstos lubos neprideda jokio grozio, net sukelia baisu jausma. Pas mane lubos +/- 4 m, eina kartu su stogu, man asmeniskai, vakare atsigulus nelabai patinka matyti toki vaizda. Pas kaimyna 5 m, jausmas tikrai nekoks, per daug erdves i virsu, per mazai i sonus. Patariu gyvai pajusti, pries uzbaigiant bruksnius ant popieriaus.
    2. Terasa yra geris, po stogu geris. Neturiu jokiu komentaru :) Tik gal tas dydis 30 kv.m. yra kiek per didelis, vistik erdve yra lauke, o erdve lauke ir name skiriasi, as mazinciau drasiai per puse. Bet kuriuo atveju cia gera svajone :)
    3. Is pradziu virtuve su svetaine atrodo egzotika kurios pasiilgstama, taciau realiai as to nebenoriu. Maisto kvapas vistiek pasiekia likusius kambarius, o bendroje erdveje ji sugaudyti i gartrauki ganetinai sunku...
    4. Del sildymo manau daug kartu keisis nuomone. Taciau sandeliuoti toje pacioje patalpoje granules vargu ar noresit, o kas jei gaisras? Plius aukstos lubos, na tarkim sukrausit viska i 2m aukscio kugi, nejau su kopeciom pasiiminesit kaskart? Papildomai pasvarstant - granulinis katilas nebus smarkiai pigiau nei pvz geoterminis ar skysto kuro katilas. Vietos atzvilgiu net prastesnis.
    5. Zidinys yra daug kartu geriau nei 2 vonios. 100% garantuoju. Arba Jus ne gamtos zmogus :) Bet atsisesti vakare prie degancios ugneles, tai nerealu... Del prarandamos silumos per kamina, maziau skaitykit forumu :) Blogiausiu atveju apsiltinsit ji, jei jau taip kankins paranoja :) Beje, zidiny irengti yra pigiau nei 2 vonias...
    6. Miegamieji kambariukai... Nekomentuosiu :)
    7. Tamburas butinas. Jis butinas tik salciausiu laiku, kadk siluma praverus duris nepabegtu is namo (beje, si siluma iseis greiciau nei per kamina)
    8. Sandeliukas... Mano asmenine nuomone jis nereikalingas, nes as jo nepasigendu gyvenime. Kitiems - cia jau asmeninis reikalas. Taciau nepamirskit, sandeliuko temperatura bus labai panasi i kambariu temperatura, jei tai maistui ne problema, turbut darykit kaip liepia sirdis :)
    9. Apie san mazgus jau minejau
    10. Medines grindys yra brangus grozis. Tai nerealu. Taciau tai keis sildymo buda. Tarkim grindinis sildymas jau bus problema. Su kitokiu sildymu teks rimciau svarstyti apie peciu ir t.t. Bet kuriuo atveju, tai lengvai keiciama statybu eigoje...
    11. As apie medzio apdaila esu prastos nuomones. Aisku yra visokie vakuuminiai apdirbimai, bet vistiek, mano nuomone tai varginantis dalykas, reikalaujantis nuolatines prieziuros, jei norima, kad neprarastu vertes. O tai savaime aisku didesnes eksploatacines islaidas. As sakyciau, paieskoti daugiau info tuo klausimu... Nesaliskos.
    12. Bitumine cerpe nera ilgaamze ir yra ganetinai brangi. Biudzeto nezinau, todel sakau tik asmeninius pastebejimus :)

    Ar tikrai reikalingas ukinis pastatas?

    Bet kuriuo atveju as cia pateikiau tik savo asmeninius pastebejimus, kadangi sia liga pats isgyvenau ir zinau, kad tie kas pradeda statybas daugiau maziau suserga ir praserga.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labai aciu! reakcija i kritika tikrai TIK teigiama, nes tam ir pradejau rasyti blog'a, kad galima butu sulaukti patarimu :)

      del zidinio as iki siol nerimauju...gal tiesiog numatyti, kad galima butu pasistatyti grazia ketaus krosnele, kai bus pinigu kada atliekamu?

      del kitu niuansu - visus uz ir pries paminetus vertinau, daug galvojau. Virtuve ir svetaine viename - bute ar gyvename name sutinku, to nedaryciau, bet sodyboje valgio gaminimas labiau socialinis procesas, taigi prisiemusi visus minusus zinau kad to noriu :)

      del dvieju tualetu - na su vienu tualetu ir bute buna "mustyniu" prie jo duru, taigi siekant taikos tebunie du wc...kitaip tiesiog bus nekas

      Ukinis pastatas - butinas su projektu ukininko sodybai, kitaip niekas leidimo statytis neduos. tokios tokeles jau cia...

      Panaikinti
  4. Sodyboje netureti zidinio tai jau butu nuodeme :), geriausiai butu isirengti tikra peciu su stiklinem zidinio durelem ir vienu suviu du zuikius nusauti.I sildymo problemos issprestos ir grozis vakarais. Siuolaikiniai keraminiai kaminai jau buna apsildyti, papildomai ju apsildymu rupintis nereikes. Karsta vandeni galima ruosti ir kitais budais nei nuo sildymo katilo, pvz. momentinis sildytuvas, ar nedidelis elektrinis boileris, juk vistiek ten daug negyvensite saltuoju metu laiku, tai kam tiek daug ivestuoti i katiline, minimum 10 tukst. juk reikes ja apristi. As isivaizduoju sodyba kaime tik mediniam name, kuris greit isyla nuo peciaus, naturaliai 'kvepuoja' sienos, sako mediniam name nesikaupia dulkes, palaikomas naturalus mikroklimatas, o ir sienoms nereikia daug apdailos, medis ir taip puosia... Sekmes apmastymuose! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi kaip man sunku dėl to židinio...tikrai jo labai norėčiau... tiesiog matyt kiekvienas remiamės savo patirtimi, o mano štai tokia:
      pas tėvus sode (kuriame praleisdavome daug laiko ir šaltuoju metų laiku) buvo židinys ir kieto kuro katilas. Kas rytą atsikėlusryte būdavo labai šalta, ir kol tėtė nepakurdavo katilo ir kažkiek namas nesušildavo, nelįsdavau iš patalų...ir visuomet džiaugdavausi, kad tai ne man reikia bėgti per šaltą namą į katilinę...Dėl to ir ieškau sprendimo kuris nebūtų vargo vakarienė kasdien...
      Na o židinys...labai gražu, labai jauku. Tačiau turėti ir katilą ir židinį man jau prabanga. Tai tik reiškia, kad teko darytis pasirinkimą. Na, turėsiu lauko židinį bent jau :)
      Na o medinis namukas - kažkodėl nenoriu. Labai mėgstu medį - medines grindis, baldus, apdailą, tačiau medinis namas man labai senoviška...tiesiog matyt ne mano. Beje, teko kažkada svečiuotis rąstiniame name, vėsią vasarą - ten buvo siaubingai šalta ir drėgna. Matyt buvo blogai suręstas, bet tuomet dar pagalvojau, kad nenorėčiau tokios sodybos. Žinau, kad yra daug pliusų medinių namų. Pačiai patinka ekologiškos idėjos, dėl to pasirinkau Arko blokelius, kurie yra (kiek teko domėtis) ekologiški. Ir svarbiausia, kad būtų namie sausa ir šilta :)

      Panaikinti
  5. mažiau galvok dėl to židinio dabar, susisuks visai galva. Daryk dabar taip, o paskui (201n-aisiais metais) kai jau bus link pradėjimo gyventi matysi pagal situaciją, jei katilinės siena ribosis su svetaine, tada geriau numatyti lišną angą kamine židiniui, jei ne, pasistatysi modulinį, kad ir vidury svetainės. Nedaug jie kainuoja, pažįstamas 7metrus pirko už 2500lt, o tau jei vieno aukšto tai bus dar pigiau. O prie jo junk jau ka nori: židinį, krosnelė, krosnį, etc.

    O sandėliukas prie virtuvės yra labai labai gėris, dabar tokį turime viso labo 2kv.m., bet daiktas nepakeičiamas. Labai gailiuose, kad dabar projektuojamame name niekaip neišeina tokio padaryti. Tiesa, jei tai sandėliukas daugiau bulvėm ir stiklainiam laikyti ir retai lankytis, tai gal geriau jį tuomet ūkiniam pastate daryti?

    Bet kokiu atveju, daugiau komentuoti dėl erdvių ir pan. galėsime, kai bus aiškus architekto sudėliotas išplanavimas. va tada tai apsireikš visi :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl židinio galima prigalvoti įvairių dalykų. PVz.: pečius su didelėmis stiklo durelėmis atstos ir židinį ir jaukumą ir skleis šilumą. Jei panaudojus gražius koklius tai ir puošmena.

      Panaikinti
  6. Ponui Romualdui dėl bendros svetainės: dabar gartraukiai yra gana modernūs ir išsirinkus tikrai kokybišką atitinkantį standartus labai nesunku sugaudyti visus kvapus, kad jie nepersineštų į kitus kambarius.:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki,gal galite architekto kontaktais pasidalinti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki. Kaip jūsų svajonių namai? Kaip pavyko įgyvendinti svajones? Parašykite!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai