Kaip šildyti sodybą


Mąstymas apie šildymą man atrodė tolimas dalykas. Bet tai reikia nuspręsti pačioje pradžioje, nes tai svarbu projektuojant. O dar svarbiau skaičiuojant, kiek galėsi skirti investicijom į šildymo sistemą, na ir galiausiai - kurui.

Užbėgant už akių – noriu namą pasistatyti taupydama. Todėl labai svarbu rasti balansą. Keblumas tame, kad neturiu nei didelių pradinių investicijų, nei noro imti paskolą. Todėl reikės derinti galimybės nebuvimą suinvestuoti didelę sumą pradžioje ir norą neišlaidauti vėliau kurui.

Pasidomėjus ir perskaičius daugybė straipsniukų, įrašų, atsiliepimų, komentarų, atradau labai daug būdų:
  •  Kieto kuro katilas. Iš tiesų tai buvo mano pradinė idėja – pigiausia, kūrenamų malkų dūmas visuomet malonus ir t.t. Bėda tame, kad aš tikrai tingėsiu vaikščioti ir pastoviai kūrenti tą katilą. Dar viena bėda – jeigu dingtų elektra, kieto kuro katilui tai labai kenkia, jis gali sugesti.
  • Geoterminis šildymas. Jeigu aš statyčiau gyvenamą namą, tai būtų tikriausiai tas pasirinkimas. Mane vilioja ne tie efektyvumas, kiek kažkokiu mistiniu būdu iš žemės išgaunama šiluma, žodžiu žiauriai žiauriai faina turėtų būti. Ir svarbiausia – patogu. Deja, pradinės investicijos kažkur 40 000 Lt. Sodybai tai per didelė prabanga, na ir kas ne mažiau svarbu – aš tiesiog neturiu tam tokių pinigų.
  • Dujos. Patogu bet brangu. Na ir nejuokaukim, mano kaime jokių dujų niekas gyvenime nepraves :)
  • Joninis šildymas. Vat čia naujiena, labai įdomu, kažkokia labai nauja technologija. Tam reikia turėti mažiausiai 15 kw elektrą. Dėl pigumo – déjà, niekur nėra tiksliai apskaičiuota, kokios tos sąnaudos ir kaip tai efektyvu. Truputį katė maiše. Bet įrengimas būtų nebrangus, vat tik didesnis kieks watų kainuoja atitinkamai brangiau, o aš užsisakiau tik 7 kW iš Lesto. Žodžiu, pernelyg daug nežinomųjų.
  • Elektrinis. Pigiausias įrengimas, brangiausia eksploatacija. Kai kurie žmonės gražiai išsivedžioja laidelius po grindimis ir vaikšto jaukiomis šiltomis plytelėmis. Bet visų pirma, aš noriu medinių grindų, o jas įšildyti problematiška. Antras dalykas – tai nelabai sveika, nes nuo šiltų grindų dulkės visuomet pakeliamos ir laikosi pusės metro aukštyje. Todėl miegamajame apskritai nesveika taip šildytis. Bet vis gi svarbiausias NE teko eksploatacijos sąnaudoms.
  • Židinys su ortakiais. Po kieto kuro katilo tai buvo beveik galutinis sprendimas. Bet… iš ortakių pučiamas labai karštas oras, ir tai man saugumo jausmo kažkaip nekelia. Židinys yra labai gražu, bet įsirengti jį sąlyginai brangu. Tai, kad svetainė taps katiline mane ne taip ir baugina, gražiai sudėtos malkos gali net puošti interjerą. Vis gi patogumo žavesys atgrasė mane nuo židinio. Įsirengsiu lauko židinį pavėsinėjė.

Kai galvojau apie židinį, jau įsivaizdavau, kaip gražiai bus sudėtos malkos svetainėje. Jeigu kas turite namie židinį, ir galvojate, kaip malkų krūvą paverti interjero detale, štai jums pavyzdys, kurį nupaveikslavau Barcelonoj:

  • Granulinis katilas. Katilas kainuoja apie 8 000, na priklauso koks ir kur gamintas, bet plius minus po dviejų metų, kai man jo prireiks tikiuosi kainuos maždaug tiek. Mane patraukė du dalykai: pirma) granulinį katilą nereikia kaip kieto kuro katila dažnai bėgioti ir kūrenti, užtenka kartą per porą – trejetą dienų; antra) kūrenama biokuru, medžio granulėm, o tai ekologiška, kas man tiesiog glosto širdį (kažkada važiavau slidinėti per Lenkiją ir patekom į miestelį, kur namai buvo šildomi anglimis, na ir kvapas ten…nuo tada itin vertinu paprasčiausių malkų skleidžiamus dūmus). Bus medžio granulių katilas.

Štai toks buvo mano tyrimas. Juokingiausia, kad įsirenginėti katilą galėsiu tik tada, kai dėžutė su stogu jau stovės, tai geriausiu atveju po poros metų. Tačiau architektui reikia jau dabar pasakyti, ar bus reikalingi ortakiai, kokio dydžio katilinė būtina ir t.t. 

Komentarai

  1. prisijungsiu prie tavo blogo. Smagu, kad ir merginos ryžtasi rašyti savo išgyvenimus statant svajonių namus. O kiek matau rašyti tu mėgsti :) Tik nenustok ir nestokok ryžto informuoti savo skaitytojus ;)
    Trumpai įsiterpsiu dėl šildymo:
    KKK (kieto kuro katilas) buna įvairiausių, tikrai ne visiems jiems elektros dingimas yra nesveikas. Nemažai katilų, kuriems iki lemputės dingusi elektra, apart nebeveikiančio cirkuliacinio siurblio (todėl reiktų daryti atsarginį kontūro abėjimą, arba rinktis tokį siurblį, kuriam neveikiant savitakinė sistema jį prasuka). Pasiklausk pardavimo salonuose, tikrai parodys. Didesnė bėda renkantis KKK mano akimis - ilgas įšilimas (grubiai: pusvalandį kuitiesi katilinėj, kol užkuri, tada praeina pusvalandis kol pradeda šilti, plius dar kažkiek kol įšyla namai), o ir kažkokį ypač brangu marmalą turėsi pilti į sistemą, kad prie minusinės temp neužšalinėtų. Tad mano akimis, jei sobydoje žiemą bus gyvenama tik savaitgaliais, KKK iš principo neturėtų tikti. Aš nesirinkčiau.

    Geoterminis, viskas su juo gerai, tik jam reikės irgi 15kw elektros, o ir investicija tik savaitgaliams statant biudžetinį variantą nelabai :) Aš nesirinkčiau.

    Joninis ir elektrinis yra vienas ir tas pats. Įtarčiau, kad populiariausi Lietuvoje - http://www.galan.lt/ - ten aprašyti ir visas veikimo principas (skaitydama turėk omeny, kad ten reklaminis reikalas). Dar neaptikau kokios kvadratūros bus sodyba, bet jei ji viršys 100kv.m., tada vėl reiktų skaičiuoti, faktas, kad namas turės būti labai sandarus (t.y. gerai apšiltintas). Iš principo tai neturėtų būti pigus šildymo būdas, bet labai patogus ir ekologiškas. Šildymą galėtum reguliuoti pvz mobiliaku, t.y. išvažinėji į sodyba, telefone suprogramuoji, kad už valandos temp būtų 18-19C. Atvažiuoji - šilta, nei galvos sukti, nei malkų nešioti per pusnis. Apie tokį tikrai galvočiau.

    Židinys su ortakiais mano akimis pigiausias ir priimtiniausias variantas, pliusas jo, kad užkurus iškart pradeda šilti namai (ne kaip KKK), plius sukuria jaukumą, o ir tavo minėtas dūmelis per kaminą :) Priešgaisriniai reikalavimai šiandieninėj statyboj labai griežti, todėl dėl karšto oro pučiamo iš ortakių nereiktų jaudintis. Aš veikiausiai rinkčiausi tokį ir, jei galimybės (ir kw) leistų, kaip rezervinį pasirinkčiau GALANą, kad bent iki kokių +10C pakeltų temp namie tik įėjus pro duris. Toliau dasišildyčiau židiniu.

    Granulinis yra tas pats KKK, tik kuro padavimas ten automatizuotas. Tad išlieka tie patys KKK minusai: ilgas įšilimas ir galimas sistemos užšalimas.

    P.S. kviečiu prisijungti prie manojo blogo, kolkas ten tik pradžia, bet judam į priekį :P

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turiu granulini, tiesa tik pirma sezona. Tai jis veikia taip kad ijungia granuliu padavima kai jo temperatura nukrenta zemiau 58 ir sustoja kai vyrsyja 66. Kambario daviklis jam duoda siganla ar uzduota temperatura pasiekta arba ne, pagal tai katilas reguliuoja vandens padavima i radiatorius. O nuo to kaip salta lauke ir priklauso kiek silumos katilui reikia atiduoti i radiatorius ir kaip daznai kartuojasi ciklai nuo 58 iki 66 laipsniu.
      Tai nesupratau apie ilga isilima - cia nebent ijungiant katila sildymo sezono pradzioje ir tai ten viskas gan greitai. Nes kai isjungiu ji pvz. valymui, jo temperatura per pora valandu nukrenta tik iki kokiu 40-45.
      Ir apie galima sistemos uzsalima irgi nesupratau.

      Panaikinti
    2. tai tu nuolat gyveni tame name? Čia gi kalbame apie sodybą. Nematau, kad žiemą po savaitgalio sodyboje ir neplanuojant ten grįžti tarkim 2sav bus paliekamas įjungtas KKK? Aišku čia jau savininko sprendimas. Aš nepalikinėčiau (tiek dėl finansų, tiek dėl saugumo). Todėl kitąkart atvažiavus namas yra šaltas, ko pasakoje gali užšąlti vanduo sistemoje, o ir vėl įšildyti visą sistemą bei namus užima nemazai laiko.

      Beje, Artūrai, parašyk koks pas tave namas (kvadratūra, apšiltymas, etc) ir kokius kiekius suvartoji granulių? Svarstyčiau ir aš apie tokį KKK pas save :)

      Panaikinti
    3. Nu jo, nepagalvojau kad cia nebus nuolat gyvenama. Tai tokiu atveju gal geresnis variantas elektra arba koks zidinys su ortakiais. Nebent isvaziuojant palikineti kokius 15 C patalpose. Bet 2 savaitem granulinio nepaliksi.

      Pas mane sildomas apie 155m2. Sienos 15 cm polistirolas su grafitu, stogas 25 cm multirock vata. Del suvartojimo sunku pasakyti nes dar ten negyvenu ir laikau tik 15 C plius boileris 55 C. Ziemai nusipirkau 4 t granuliu po 560 Lt/t, nuo spalio 15d sunaudojau 3 padeklus is 5. Su paprastu KKK neteko bendraut, bet manau komforto zymiai daugiau. I bunkeri telpa kokie 7 maisai po 15kg - mano katilas nedidelis 15kW. Gruodi bunkerio uzkrovimo uztekdavo mazdaug savaitei, valyti reikejo karta per 2 sav. Sausio pabaigoje per salcius uztekdavo 3-4 dienom, valiau jau karta per sav. Katilas pats pasileidzia, sustoja, valdo cirkuliacinius siurblius, per el. pavara ketureigi voztuva.

      Panaikinti
  2. Reikes pasidometi del to sistemos uzsalimo niuanso, aciu! Beje, prisijungiau prie Tavo Blogo, idomu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikios įžvalgos, sakykite ar jau pasistatėte sodybą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. yra namas su stogu ir langais, siais metais vedziosime grindini sildyma ir betonuosime grindis. Sodybos statybas planuoju uzbaigti 2016 tik :)

      Panaikinti
  4. Patys neseniai baigėm įsirenginėti sodybą, pagal visų kitų atsiliepimus ir rasta info internete galiu pasakyti, kad granulinės krosnelės su ortakiais super. O kaip bus ištikrųjų bus matyt. Bet esu beveik visiškai užtikrinta, kad rezultatas nenuvils.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Melody, gal jau baigėte įsirenginėti sodybą ir įsimontavote granulinę krosnelę su ortakiais? Nes mes namuose svarstome, ar kieto kuro katilai verti dėmesio ar ne, nes taip pat, kaip ir Jūs, internete įvairių nuomonių prisiskaitėme, ir atrodo, kad dauguma jų teigiamos, bet kaip mums bus, tai neaišku, ar tik, ar pritiks. Įdomu išgirsti Jūsų patirtį.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai