Namo pridavimas

Metų pradžia puikios nuotaikos. Pridaviau namuką savo, šimtaprocentinis baigtumas, B klasė. Viską organzavau ir sukėliau pati. Lengva nebuvo, bet iš kitos pusės buvo lengviau nei bijojau. Apie viską nuo pradžių, bet rašau šį įrašą jausdamasi štai taip :)

Pradžioje perskaičiau kitus blogerius ir mano vedliai ir didieji motyvatoriai kad viską galima padaryti pačiam buvo "A&A Namukas" - čia bei "Euras" - čia. Skirtumai esminiai nuo jų mano du: 1) jie tai darė 2013 ie 2015 m; b) pas mane ūkininko sodyba, suformavus kaimo plėtros projektą žemės ūkio paskirties žemėje. 

Taigi mane kiek neramino, ar galima bus priduoti namą nepastačius ūkinio pastato? Nes ūkinis turi būti suprojektuotas, jeigu statai ūkininko sodybą. Bet apeliavau į sveiką logiką - juk namą pastačiau, tai kodėl negalima deklaruoti jo baigtumo. Neapsirikau.

Dėl viso pikto pasidomėjau kiek kainuotų mano namo pridavimas jeigu samdyčiau tai darančius. Klausiau prieš 2-3 metus, gavau atsakymą 2000 eur. Kodėl tiek daug galiu tik spėlioti, matyt dėl to kad tai ūkininko sodyba. Nusprendžiau, kad kadangi viską tvarkingai stačiau, laikiausi visų reikalavimų, tai kodėl gi negaliu priduoti visko pati.

Iš tikrųjų galėjau tai padaryti jau 2018 metais, laikau kad namo užbaigtumas realizavosi su įėjimo iš trinkelių išplidymu. Iš tiesų pradėjau viskuo domėtis 2018 m pabaigoje, 2020 metų rudenį užsakiau darbus pas matininkus, na o rankos priėjo viską iš tiesų užbaigti ir sukelti tik 2021 metų rudenį.

Taigi kokius dokumentus pasiruošiau iš pat pradžių:

1. Inžinierinių tinklų geodezinis planas (70 eur)

2. Kadastriniai sklypo matavimai (140 eur)

3. Nekilnojamojo daikto (namo) kadastrinė byla (170 eur)

4. Pastato energetinio naudingumo sertifikatas (100 eur) 

Energetinio naudingumo sertifikatui gauti reikėjo pateikti jau paruoštą matininkės kadastrinę bylą, objekto nuotraukas, unikalų numerį, taip pat langų atitikties deklaraciją, uždavė klausimą kiek ir kaip apšiltintos sienos ir stogas. Taigi turiu B kategoriją (pagal dokumentaciją man užtetų ir C, bet viskas daryta orientuojantis į A, taigi - fiksuojam B)

Matininkui, ruošiančiam geodezinį planą bei atnaujinančiam kadastrinius matavimus buvo iškilę nesklandumš registrų centre dėl servitutų, tai teko važiuoti į Registrų centrą to dokumento pačiai išsiimti. Toks buvo šioks toks neaiškus nesusipratimas, gal tie dokumentai kur pasiklysta, nes viskas yra derinta, pasirašyta. Na bet su tuo Registrų centru aš kartas nuo karto turiu vis įdomių "komunikacijos sutrikimų".

Taigi prisėdu prie infostatybos puslapio spalio pradžioje, šiaip ne taip supildau informaciją, iš ko namas, kokie plotai ir tūriai pagal projektą, kokie pagal faktą (iš matininkės bylos). Gaunu savaitės bėgyje atsakymą, kad atmestas, gražiai supildytas sąrašas ko trūksta. Trūko tokių dalykų:

1) Klaidingai suvestas vienas skaičiukas - gyvenamas plotas, tai tiesiog reikia tą skaičiuką pakoreguoti.

2) Nepateiktas darbo projektas. Aiškinausi kaip suprasti, tai supratau kad matyt architektas priduodamas dokumentus leidimui statyti nesukėlė projekto dokumentų. Aš tiesiog visą projektą su visais "mazgais", brėžiniais nuskanavau, pavadinau "Darbo projektas" ir tuomet sukėliau antruoju kartu.

3) Nepateiktas valstybės rinkliavos apmokėjimą patvirtinantis dokumentas. Čia įdomiai, buvau sumokėjusi ir pateikusi. Na bet antrąsyk nesunku. (35 eur)

4) Būtina pasirodo pateikti projektinius inžinierinius geologinius (IGG) tyrimus. Nuskanavau doką 2012 m senumo - gerai kad turiu viską išsaugojusi.

5) Būtina pateikti Inspekcijos viršininko įsakymu patvirtintą pažymą apie statinio atitiktį statinio projektui (2020-12-01 Inspekcijos viršininko įsakymas Nr. 1V-222) Iš pradžių pagalvojau kad reikės kviesti kažkokį inspektorių į vietą, pet pasirodo susirandi tokį šabloną internete, supildai pats kad pastatei pagal projektą, pasirašai ir keli į infostatybą.

6) Pakeista projekte numatyta nuotekų valymo įrenginio vieta. Kai po namo statybą leidžiančio dokumento išdavimo keičiami neesminiai statinio projekto sprendiniai ir parengti darbo projekto sprendinių keitimai, papildymai ar taisymai neatitinka techninio projekto sprendinių, techninis projektas turi būti pakeistas. O vat apie šį punktą plačiau...

... nes jis mane išgąsdino. Taip, aš NVĮ įrengiau kitoje vietoje - pagal visus reikalavimus. Nes numatyta projekte vieta yra ženkliai toliau nuo vamzdžių išėjimo iš namo, ir ta numatytoji vieta praktiškai kieme, matytųsi sakykim sėdint prie laužo, bet svarbiausia - numatytoji vieta yra ženkliai aukščiau, ir ten auga gražūs dideli medžiai. Taigi pasirinkome kitą tinkamą žemesnį vietą NVĮ. Išsigandau ar nereikės čia keisti viso projekto. Teko kreiptis į projektavimo įmonę, kurie paruošė techninio darbo projekto dalį - toks 30 psl. apimties dokumentas, su paaiškinamuoju raštu, kodėl NVĮ vieta yra pakeista ir visais įrodymais kad viskas atlikta pagal reikelavimus. Ruošė man tą projektą visą mėnesį, nes darbais visi dabar labai apkrauti, tai anksčiau ir nežadėjo. Paruošė laiku kaip ir žadėjo (150 eur). Labai pergyvenau ar to užteks, ar nieko kito nereikės dar perdarinėti.

Na ką gi, prisėdau aš lapkričio pabaigoje supildyti antru užėjimu infostatybą. Ir še tau... o visas išdėstymas pasikeitės. Infostatybos puslaspis atrodo visiškai kitaip, vėl iš naujo reikia susigaudyti. Visi tie pokyčiai nuo lapkričio 4 dienos. Na ir sekasi man...

Kovoju su nauja planuojustatau logika, sunkiai sekasi, nes nežinia ką koks mygtukas reiškia, žodžiu nėra draugiška ta visa aplinka, kaip po kokį labirintą vaikštau. Na ir štai užsiraunu, kad žingsnio į priekį negaliu padaryti kol... matininko kadastrinė byla nebus įregistruota kažkokioje matininkų sistemoje Registrų centre. Tai toks naujas reikalavimas atsiradęs nuo lapkričio mėn. Skambinu matininkui, pažada per savaitę tai padaryti. Laukiu. Tiksliau skrendu į Egiptą atostogų ir po dviejų savaičių vasaros ir kaitavimo pamokų, po Kalėdų vėl kimbu į infostatybą, nes matininkas atsiuntė info jog bylutė suderinta Registrų centre (5,8 eur) 

Sukėlus visą trūkstamą dokumentaciją suglaudusi ausis laukiu nuosprendžio. Atėjo "atmesta" nes trūksta vandens gręžinio paso. Na aš jį turiu. Įkeliu. Laukti ilgai nereikėjo, matau ekrane, kad Deklaracija GALIOJANTI. Ot tai Kalėdinė dovanėlė :) 

Per tą pačią Infostatybą užsakau NT registro išrašą, Pastato įregistravimą bei Nuosavybės teisę į NT. Iš to džiaugsmo kad pavyko užbaigti namo pridavimą, noriu to skubiai ir prašau kad tai įvyktų per 2 darbo dienas. Tas skubumas kainuoja 50 eur (vietoj 14).  Laukiu.

Sulaukiu skambuio iš Registrų centro, ir prašo kad užpildyčiau pažymą dėl žemės sklypo kadastrinių matavimų patikslinimo. Niekur internete nerandu tokio dalyko, skambinu kur ieškoti, sako - nežinau, skambink i info / konsultaciją. Ok, skambinu Registrų centro konsultantei, o ši man sako - kviesk matitinikus. Na sakau, matininkau jau buvo, man tiesiog reikia pažymos apie atliktą patikslinimą. Vis tiek sako kviesk matininkus. Nu blin...

Na ir žinot tą jausmą, kai skambini vienam - kitam, o jie teigia prieštaraujančius dalykus, o tu jautiesi taip sakyčiau idiotiškai. Skambinu matininkui net, klausiu ar tikrai darė tuos patikslinimus - na taip, viskas yra priduota Registrų centrui. Tuomet Registrų centro darbuotoja sako, neskambink tu tai konsultantei į infocentrą, atvažiuok fiziškai pas mus ir užildyk tą prašymą. Na ok, skubiai važiuoju, pusvalanduką palaukiu eilėje, dvi darbuotojos teikia man pagalbą, bėga pas vadovę pasiaikškiti. Pasirodo, kad kažkaip ką tik Registrų centras su kažkokia kita instritucija atsakomybėmis perskiskirstė, ten šiek tiek gal ir chaotiškas periodas pas juos. Na ir sekasi man galvoju vėl :) Galų gale iš manęs Registrų centras dar nuplėšia 30 eur -  už Nekilnojamojo turto išrašo dokumentą matyt? Jau nebežinau.

Taigi gruodžio 31 dieną aš gaunu elektroniniu paštu Neklilnojamojo turto registro išrašą. Taigi vakare turėjau dvi geras progas švęsti. Užverstas biurokratinis puslapiukas, su kuo save ir sveikinu :)


Komentarai

  1. Sveikinu! Tas namo pridavimas tikrai nelengvas biurokratinis iššukis, nenuostabu, kad žmonės bijo tuo užsiimti patys. Mes savo namo pridavimui taip pat samdėm kitus. Jus tikrai galite savimi didžiuotis😀👏

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinimai. Gal galite pasidalinti energijos sertifikuotojų kontaktais?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai