Krosnelė. Stiklas po krosnele. Specialus siurblys krosnelei.

Šiandien krosnelė gelbsti, nes artėja šalčiausia žiemos naktis, o oras-vanduo siurblys nustojo veikti, mat elektros maitinimas jam nutrūko, dėl nežinia kokių priežasčių. O namie šilta - krosnelė sau bruzda, už lango šiąnakt -15 C laukiam.

Krosnelę, kaip žinia, pirkau smarkiai naudotą, prieš keturis metus, dar statybų metu, apie tai rašiau čia. Po statybinio periodo ji atrodė labai nekaip - murzina ir dulkina. Tai ten, iš kur aš pirkau, galima atnaujinti krosnelę - ją man perdažė ir vėl kaip nauja, graži.

Buvo įdomus toks momentas - už krosnelės siena labai kaito. Pasirodo, kad nebuvo pritaisyta tokia plokštė, kuri atspindėti turi tą einantį karštį. Tai tokią plokštę pritaisėme ir dabar už krosnelės jaučiasi ne karštis, o šiluma ir siena nekaista. Štai matosi prisukta varžteliais ta plokštė:


Taigi perkant naudotą krosnelę rekėtų atkreipti dėmesį, kad būtų būtinai tokia detalė.

Po krosnele - stiklas. Jis turi būti didelis - čia mano asmeninė nuomonė ir patirtis. Nes iš krosnelės ją atidarius įmesti malkų, dažnai išbyra karšti angliukai ir jie išsibarsto gan plačiai. Taigi mano stiklas po krosnele - 120 cm ilgio ir 100 cm pločio:



Pirkau jį Panerių gatvėje (Vilniuje) Židinių parduotvė.lt- ten didžiulis pasirinkimas, nuorodą su stiklų asortimetnu ne taip lengva rasti, todėl dalinuosi: apsauginis stiklas

Na ir dar vienas naudingas atributas, į kurio įsigijimą kažkada labai kreivai žiūrėjau, bet dabar atsidžiaugti negaliu - tai specialus siurbliukas. Tokia beveik dėžė su siurbimo funkcija - ji kaip mat susiurbia pelenus, stambesnius gabaliukus visokius - tokių dalykų su paprastu siurbliu geriau nesiurbti, o šis darbuojasi puikiai. Atrodo štai taip:


Dar viena detalė, kuri pasirodo svarbi naudojantis krosnele - tokia svirtelė, kuri jau įsidegus malkoms, įstumiama. Anksčiau jos nenaudodavome, nelabai supratome, kam ji reikalinga. Ją įstūmus, krosnelės stiklas praskaidrėja - išdeginamos juodos nuosėdos. Mėginau stiklą kažkada valyti su specialia chemija - nelabai kas valosi... Geriausiai išdegina viską karštis pasirodo.


Tai tiek papildomų žinių apie krosnelę. Kol kas nesigailiu, kad pirkau naudotą, mokėjau už ją eurais 500 pinigų. Vis džiugina sielą ir kūną, ypač tokiais šaltais baltos žiemos vakarais :)

Komentarai

  1. Mano šiemet kaminas kažko smirdėt pradėjo. Mūrijom iš baltų plytų, matyt jos prisigerė smarvės, tai teko kaminą užkimšti. Stovi grožis kol kas nenaudojamas, reikės matyt indėklą dėt. Smagu tokiu oru prie ugnies pasišildyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš ne ekspertė, bet man kažko galvojasi, kad baltos plytos mėgsta sugerti drėgmę ir būtų drėgnos, o tai manau labai įtakoja apskritai trauką ir oro judėjimą kaminu. Subtilus reikalas ta trauka, tai manyčiau kuo greičiau įrenkite normalų dėklą ir mėgaukitės krosnelės teikiamais malonumais.

      Panaikinti
  2. Saugokit šito siurbliuko žarną. Jos labai silpnos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Per tiek laiko kojų nykščio neteko į stiklo kantą nusitrenkti? :) man tai vienintelis dalykas nepatinka.. tai ta kanta :)
    O šiaip tai puikiai viskas pas jus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad ne, šiaip per tą stiklą nevaikštom - nes kai krosbelė veikia tai ji karšta, tai reikia stengtis prie jos nesiglausti smarkiai ir per arti nevaikščioti :)

      Panaikinti
  4. Jei neklystu Morso čia pas jus :) ? Viena geriausių iš krosnelių. Ar su stiklu neiškyla problemų, kad po juo palendu dulkės ir kiti nešvarumai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Morso :) Man ju dizainas labai prie širdies. Ne jokių problemų, čia prieš porą dienų atsinešiau malkų iš lauko, tai sniejo patirpo, po stiklu kažkiek nutekėjo - bet kažkaip išdžiuvo, nieko nesimato, jokių parketlentės defektų. Šiaip švaru, gražu po tuo stiklu - jį prispaudusi nejuokingo svorio krosnelė, tai nelabai ten kas ir pralįs po tuo stiklu.

      Panaikinti
  5. Krosnelės stiklo apipūtimas - nuostabus reikalas. Deja, mano "karaliaus pirties" židinys tokio neturi.
    Stiklas po krosnele - ne taip žavu. Jei įmanoma - susiplanuoti ir išsiklijuot plyteles. Tas pas mane ir numatyta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pas mus senojoje sodyboje taip pat stiklas prie pečiaus - nenusidaužai ten pirštų, nes stiklo kantas apšlifuotas, jei kas palenda - pakeli ir pravalai. Sekantį sykį vėl daryčiau su juo, tik nežinau, kada tai bus, nes naujame "pamiršome" kaminą išsimūryti:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Krosnelės stiklą valau su pelenais. Ryte, kai krosnelės stiklas nėra karštas, sušlapinęs rankšluostinį popierių pavilgau į pelenus. Nuvalo suodžius. Jei labai suodžiais apsineša, tai net chemija prastai nuima.
    Mano pelenų siurblys tik įjungus išmeta pelenų debesį per oro išpūtimo angą, nors filtrą ir pakeitęs. Tenka šiūpėle semt :|
    Krosnelės įrankių nenaudojate?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mes, pas save, esame stikla "ileide" i parketlentes:) toj vietoj kur buvo numatytas stiklas, neklijavome parketlenciu. Nuvezeme ta kvadrata parketlenciu kad su staklemis nuimtu virsutini sluoksni. Ji uzklijavome prie grindu ir pagal reikiama auksti uzsakeme grudinta stikla. Taip rezultate turime stikla vienam lygy su parketlente.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mes irgi nusipirkom krosnelę į sodą. Bet kaip suprantu dar reiks ir siurbliuką nusipirkti :) Kur jį pirkai ? Beje prie krosnelės reikia ir dūmų detektoriaus. Sename savo įraše (čia: http://statausodyba.blogspot.com/2014/04/signalizacija.html) raßei, jog samdeisi elektrikus. Aš galvoju pats pasikabinti, nes yra magnetinių ir su baterijom (pvz. https://www.jung.de/lt/1605/sprendimai/dumu-detektoriai/ arba
    https://www.amazon.com/Smoke-Detector-Carbon-Monoxide-Warning/dp/B07BLS34R6/ref=sr_1_6?keywords=smoke+detector+easy+install+magnetic&qid=1551378667&s=gateway&sr=8-6), tai tokį manau galėčiau savarankiškai pritvirtint. Ar vis tik geriau samdyti specialistus,kad laidus pratemptų ir t.t.?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai