Šiltnamis

Šiltnamio reikėjo nebrangaus ir ilgamečio. Būna kad šiltnamį padaro nešiojamą, perstato kasmet vis į kitą vietą kad žemė "šviežia" būtų. Tačiau pasirinkome kiek kitokį variantą - šiltnamį su kasmet keičiamu stogu: rudenį nuimama stogo plėvelė, ir šiltnamio žemė atsigauna nuo lietaus ir sniego, o pavasarį stogas vėl uždengiamas - vieną sezoną atlaiko ir pati pigiausia plėvelė. Užtat visas šiltnamis - iš armuotos plėvelės, kuri tarnauja ilgus metus. Teisingai viska sutvirtintus ir numačius :)

Štai kokia šio daržo architektūros šedevro istorija...


Šiltnamį nusprendžiau daryti erdvų,  kad būtų malonu ir patogu ten darbuotis. Ilgis truputį mažiau nei 6 m, plotis 3 metrai. Aukštis: šonai - 1,6 m, kraigas gavosi maždaug 2,3 m aukštyje.
Išbetonuojami pamatėliai, skylutė apie 70 cm gylio,  užbetonuojama ir įstatomas sriegis su plokštele. Patikslinu: ta plokštelė - tai poveržlė, o po ja yra dar veržlė. Tokiu būdu kai ant to sriegio pastatysite bruselį (jame skylutė tam išgręžiama) - tai aukštį galima reguliuoti veržlės pagalba.


Po pamatėlį maždaug kas metrą -, nes ant kiekvieno to pamatėlio bus po vertikalų bruselį. Svarbiausia čia tai, kad mediniai bruseliai visiškai nesiliečia su žeme, jie kaip ir "kabo" ant tų sriegių.


Taigi bruseliai laikosi ant šių sriegių, apačioje juosia lentos sudarydamos žiedą, viršuje tas pat. Kas svarbu šiltamyje ir ko išmokau Geltono karučio kursuose - būtinai reikia padaryti orlaides abiejuose šiltnamio galuose. Tai buvo naujiena ir tėčiui, kuris tikrai ne vieną šilnamį yra pastatęs, bet pripažino, kad tikrai labai geras ir teisingas sprendimas vėdinti šilnamį. Šaltos oro masės visuomet juda apačia, ir geriau turėti orlaidę viršuje, kur oras šiltesnis. O abiejuose pusėse orlaidės leidžia ženkliai geriau šiltnamį ventiliuoti. Štai kokie gavosi griaučiai:


Dar svarbus momentas: ant bruselių tvirtinamos dar tokios siauros "lentutės" - nuotraukoje įsižiūrėjus matosi. Tai tam, kad plėvelė tvirtintųsi ne tiesiai ant bruselių, o prie tų lentučių (jos iki 2 cm) - viskas daroma taip, kad bruseliai nesiliestų su plėvele ir tarnautų kuo ilgiau. Siaurą lentutę nuplėšti ir naują prikalti yra smulkmena, bruseliai jeigu sugestų, jau reikėtų kapitalinio remonto.

Šilntamio lysvės yra pakeltos: ir dėl patogumo, ir dėl ilgaamžiškumo. Čia svarbus paveiksliukas, nes jame matosi, kad pakeltos lysvės nesiliečia su šiltnamio karkasu. Yra oro tarpas, ir tai svarbu, nes kai lysvė ir jos žemė nesusiliečia su šilntamio mediena, tai ši nepūna. Taip ženkliai prailgėja medienos tarnavimo laikas.



Tarpo tarp lysvių aš norėjau plataus, kad būtų neankšta sukiotis ir su visokiais kibirais ar dėžėm žaistis.


Iš tiesų tai šiltnamis ne mano, o tėčio karalystė, aš čia labiau vaidinu pomidorų valgytojos vaidmenį, o tėtis jau puoselėja ir prižiūri. Mano karalystė - daržas po atviru dangumi. 

Taigi karkasas iš toli:


Tiesą pasakius, pakeltų lysvių dalį, kuri žemėje, ištepėme aliejumi, kad prailgintume tarnavimą. Tiesios saulėgražų aliejus berods, o gal net ne saulėgrąžų, na pigiausias kažkoks:


Šiltnamio sienos aptraukiamos armuota plėvele, atrodo labai tvarkingai:


Ta plėvelė tvirtinama bruseliais:



Apačioje plėvelės reikia kiek palikti kad galima būtų užpilti ir prispausti ją žeme:


O tuomet jau pačioje pabaigoje tvirtinama stogo plėvelė, kuri plona ir pigi, nes skirrta tik vieneriems metams. Plėvelę svarbu uždėti saulėtą dieną, kad ji būtų įsitempusi kiek įmanoma labiau: atšalus orui ji atsilaisvina, ir visai nesinori kad plėvesuotų ir būtų be reikalo vėjo kedenama:



Jau ko ko o kurmių gyvena mano žemėj milijonas, ir jie kažkokie hiper-aktyvūs. Todėl lysvių apačioje prieš pilant į jas žemę, padėjom tinklelį nuo kurmių:


Lysvės paruoštos:


Šilnamio durys susidaro iš durų ir orlaidėss, galima atidaryti iškart abi, arba tik orlaidę (tokia pat orlaidė ir priešingame šilntamio gale):



Laikosi atviros ant tokių vat kablių:


Paprastutis uždarymas:


Sodiname pomidorus ir pipirus...


Sulaukiame kol užauga...


Žali pomidorai...


....pradeda raudonuoti, na arba geltonuoti jeigu jie skanieji geltonieji..


Renkame, valgome, ir kadangi jų daug, daliname draugams miestiečiams, alkaniems tikrų pomidorų kurie skanūs ir kvepia tikrais pomidorais, na ir dar ekologiški :)



Pipirai:

Ateina ruduo, ir stogą nuimame, kad žemė gautų visų rudens ir žiemos kritulių bei visas šiltnamis vėdintųsi:



Na o žiemą jis atrodo taip :)


Užsnigta žemė pavasarį bus atsigavusi:


Tobulai tvarkyti daržo ir šiltnamio nebuvo daug laiko dėl statybų rūpesčių, bet tikiuosi šiais metais jau pasitaisyti. Kažkada rašiau apie daržą ir mano mokslus apie tai, tai galiu patarti, kad dabar būtų idealus laikas į tuos kursus kaip tik nueiti. Aš tuose kursuose buvau rudenį, o vat jeigu prieš pavasarį nueisit, tai viskas liks šviežia atminty, nes man teko užrašus traukti ir prisiminti daug ką, o čia iškart po kursų beveik kad ir į daržą, na arba sėti daigus :)

Dabar gi belieka svajoti apie naminius pomidorus... mmm :)


Armuotos plėvelės prireikė 40 kv (4 x 10 m), kainavo apie 60 eur
Pirkom vertikalius bruselius, visa kita mediena - iš turimų statybų likučių.
Dar visokie sriegiai (jų bet kuriuose senukuose, makvežoj ar ermitaže būna, pigiau pirkti ilgus ir tiesiog supjaustyti)
Skaičiuoju kad man kainavo šiltnamis apie 90 - 100 eur, neskaičiuojant pakeltų lysvių medienos ir žemės (nes žemę daržo pakeltom lysvėm ir šiltnamiui pirkausi / vežiausi).

Jeigu nebūtų medienos likučių, manyčiau dar pridėti kokius 20 eur reikėtų (šiaip skaičiuoti reikia kad medienos kubas apie 175 eur kainuoja).

Komentarai

  1. Liuks siltnamiukas! Klausimelis - ar tie sriegiai isisuka i tuos briluselius? Bet pats sriegis nera skirtas spec. medziui?

    Ir dar - tos ploksteles, i kurias, kaip suprantu, atsiremia bruselis isisrieges - ar jos irgi sukiojas or galima pareguliuoti auksti? Kur tuos strypus pirkot ir gal zinoma kaina?

    Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sriegiai paprasciausi, jie neisisuka i medi, tiesiog ant sriegiu verzle uzsisuka, o tos ploksteles - tai poverzles, tai tiesiog jau uzmovus bruseli (jame skylute tiesiog isgreziama) ant sriegio, su ta verzle galima reguliuoti auksti. Strypu tokiu buna visose statybinese parduotuvese, perkam ilgus ir pjaustom, ilgi pigiau :)

      Panaikinti
  2. Atleiskite uz nelietuvybe ir klaidas. Vat sitoje vietoje kazka turi sugalvoti arba telefonu gamintojai, arba lietuviu startuoliai:) Praktiskai mesos sviezuma telefonu galime tikrinti, o klaviatura pirstukams musu dar kazkaip neistobulejusi. Aisku per kazkiek metu ir pirstai pakeis forma- kiek girdejau jau keicia:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikinu :)
    Ir rekomenduoju pasiskaityti - darbo bus mažiau, o rezultatas bus geresnis:
    http://www.sbdituva.lt/images/stories/straipsniai/protingas_siltnamis.pdf

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai šaunus šiltnamis. Kaip patobulinimą siūlau pasidomėti automatiškai atsidarančiomis orlaidėmis. Mechanizmas labai paprastas, tad jūsų tėvukas nesunkiai jį pritaikytų. Efektas labai didelis, nes šiltnamis pats reguliuoja maksimalią ir minimalią temperatūrą(dabartinės orlaidės taip pat reikalingos)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žinau kad automatiškai atsodarančios yra gėris, bet kiek teko domėtis, gana brangiai kainuoja lyginant su mano investicijom į šį šiltnamį... gal kada ateityje - jeigu rastumet kokią nuorodą ar instrukciją, būtų super :)

      Panaikinti
    2. Jei rusiškai skaitote:
      http://vasha-teplitsa.ru/communikacii/fortochka-dlya-teplicy.html
      Prisipažinsiu, dar neišbandžiau, bet jau šiemet tikrai pabandysiu... :)

      Panaikinti
  5. Geras šiltnamis, patinka man su dvišlaičiu stogeliu. Vis tik karkasą buvo galima impregnuoti? kad ir pačiu pigiausiu pinotex'u, ir mediena tarnautų ilgiau, ir vaizdas būtų geresnis, nei supelijusios spalvos.
    Pipirai - turbūt turėjot minty paprika, gražiai užaugo :)
    Kaip dėl laistymo sprendėt? Ar nedžiūvo augalai?
    Takelį per vidurį galima geotekstile užtiest ir neaugtų piktžolės, kaip ir aplink šiltnamį, prie pat plėvelės išorėj gi nepatogu žolę pjaut?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pinotexu šiltnamio nenorėjome nuodyti, tas vietas kurios su kuo nors liečiasi - aliejumi ištepeme, kad nešustų tiesiog. O ta supelijusi spalva tai man patinka, aš ir lauko dušo net nedažiau, palikau pilkėti, man ta pilka mediena atrodo labai šarmingai - mano aplinkoje tarp medžių toks stilius tinka, taigi ir pasirinkimus darau galbūt tokius, kokie kitiems netiktų :) Kad ir maumedžio terasos - jos irgi pas mane su lauku papilkės, bet aš to net labai laukiu! O dėl pinotexo tai pamastykite atsargiau, visgi sau pomidorus ar agurkus auginsite, yra ekologiškesnių tepalų :)

      Panaikinti
    2. Tai klausimas kas sveikiau ir ekologiškiau ar pelėsis ir laikraštis po sudėtais pomidorais pintinėje ;), ar medienos antiseptikai kurie tiesiogiai nesiliečia ir negali kažkaip įtakoti daržovių. Kiekvienam kitaip šviečias ta ekologija :)

      Panaikinti
    3. o, stipriai... :) laikrastis ne zurnalas jis be dvino na zidziu gal as nesivelsiu giliau...

      Panaikinti
    4. tiesmukiška reakcija ne gėris :)

      Panaikinti
    5. Pasidalinau patirtimi kaip pastatyti nebrangiai ilgameti siltnami kurio mediena nešustu nenaudojant jokiu chemiju, atkreiptas demesys kad pomidorai ant laikrascio ir tai yra neekologiska... O del lietaus vandens tai kaip suprast - dengiat lysves nuo lietaus ir po to laistot vandeniu is grezinio ar kaip... Nesupratau jusu komentaro, ir del tiesmukiskumo taip pat, tiesiog nespeju atmusineti kritikos streliu - ne del pacios kritikos, tiesiog kad kiti nebutu klaidinami. Del pinotexo kalbejau su uzsiimanciais darzininkyste, tai patare jokiu budu nenaudoti jo. O del pelesio isvis nesupratau. Prades pelyti - parasysiu ir perspesiu, pasistengem igyvendinti isradimus ir pasidalinti tuo, tik su tikslu padeti, tik su tokiu tikslu. Pastatykit kitaip ir aprasykit, o skaitantys atsirinks kas kam labiau prie sirdies bus...

      Panaikinti
    6. Elena, niekas jūsų nekritikuoja, tik pasidalinau savo pastebėjimais ir uždaviau kelis klausimus. Kitų blogų rašytojai iš vis nesiteikia atsakinėti į klausimus...
      Augs jūsų daržovės tikiu su didele meile ir sveikos ir skanios :) Beje, linkėjimai nuo kursiokės :) Gyvenkime draugiškai :)

      Panaikinti
  6. Puikus šiltnamis gavosi, tetrūksta laistymo sistemos :) ir daržovės pačios augs :)

    Mes ir svarstom ar statyt iš plastikinių lankų, ar taupyt ir pirkti kokybiškesnį iš aliuminio konstrukcijų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Niekada daržovės pačios neaugs - joms reikia švelnumo, prisilietimo, paglostymo. Žinot, tėtis net nesutiktų tą laistymo sistemą daryti - jam patinka palaistyti, paglostyti tuos pomidorus, juolab tai daroma tikrai ne kiekvieną dieną, ir tų pomidorų tik 30 krūmų, ne šimtas.. Įrengėmė lietaus vandens nuo namo stogo kaupimo sistemą, ir šiltnamis bei daržas laistomi lietaus vandeniu (jo praeitą vasarą dėl nežmoniškos sausros pritrūko, tai teko ir vandeniu iš gręžinio laistyti, prieš tai pašildžius bačoje). Žodžiu pas mus gaunasi toks ekologiškas ir labai natūralus priėjimas prie šiltnamio ir daržo reikalo :)

      Panaikinti
    2. lietaus vanduo nėra ekologija, nes jis būna iškrenta iš dangaus gan dažnai užterštas, pasiskaitykite apie tai atidžiau.

      Panaikinti
    3. Rūgštieji krituliai: http://valstietis.tv3.lt/Pradzia/Patarimai/Sodyba/Rugstieji-krituliai-gamtos-tersejai

      Panaikinti
    4. Lietuvoje tokio rugstaus lietaus kuris kenktu augalams nebuna. Pasauly zinoma visko pasitaiko, bet gi nepradesime darzu distiliuostu vandeniu laistyt o nuo lietaus dangstyti. Lietaus vandenyje yra labai daug naudingu medziagu: jus padarykit bandyma: viena laistykit lietaus vandeniu o kita kokiu is krano pragiltruotu ar pan, ir pamatysit skirtuma... Mano ziniomis lietaus vanduo darzui (Lietuvoje ir kol kas) yra geris

      Panaikinti
  7. pas mane panašiai, tai tą apatinį medį vanduo-drėgmė greit supūdo. dabar kelčiau ant pamatėlio ar per plytą aukštesnę, kad žemė neliestų medžio visai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. net papildžiau įrašą perskaičiusi jūsų komentarą :) esmė ta, kad bruseliai kabėdami ant tų sriegių visiškai nesiliečia su žeme.

      Panaikinti
    2. Ir dar papildžiau tokia info: plėvelė tvirtinama neiškart ant bruselių, o prieš tai dar prikalams tokios siauros lentutės (nuotraukoje kur šiltnamio karkasas nesunku įžiūrėti). Tokiu būdu patys bruseliai su plėvele nesiliečia.

      Panaikinti
  8. ar galėtumėte atsakyti į pirmą komentaro klausimą, kaip brūseliai tvirtinasi ant tų sriegių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsakysiu, tik turiu dar pasitarti kaip cia aiskiau parasyti

      Panaikinti
    2. Papildžiau ir patį įrašą, tiesiog pagalvojau kad apie bruselių ir pan. pastatymą ant pamatėlių su sriegiais / varžtais esu aprašinėjusi ne kartą (terasa, pavėsinės grindys ir pan.) tai šįkart kažkaip paviršutiniškai prabėgau :) Taigi: brūsėlyje (dugne) išgręžiama skylutė. O ant sriegio pradžioje eina veržė, na o tuomet poveržlė (ta nuotraukoje matome plokštelė). Taigi bruselis kai užsimauna, tai jo aukštis reguliuojamas vukiojant veržlę. Šiltnamio karkaso nuotraukoje matosi, kad kai kur eina įstrižai bruseliai - tai čia kad statmenai viskas būtų.

      Panaikinti
  9. Kiek daug maž galėjo kainuoti mediena šiam šiltnamiui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiksliai sunku pasakyti, nes daug kas tiesiog iš turimų atsargų, lentos visokios. BET skaičiukite kad pušies / eglės kubas kainuoja apie 600 Lt. tai bruseliai karkasui - jeigu naudosite 6x6 cm, jų 16 vnt, 1,6 m aukčio. Tai kaina brusų: 0,06 x 0,06 x 1,6 x 16 vnt x 600 Lt =55 Lt. Stogui bruseliai - likutis iš namo pakalimo, lentos apatiniam ir viršutiniam žiedui - irgi iš likučių. Taigi mums kainavo iš esmės dar sriegiai, veržlės ir poveržlės, kampukų dar reikėjo, bet ne itin daug čia. Manau jeigu visą medieną naujai pirkti reikėtų, tai apie 150 - 200 lt (60 eur). Už plėvelę mokėjau irgi berods 60 eur (prireikė 40 kv m)

      Panaikinti
  10. a, ir dar kas yra gerai, tai kai durys yra platesnės už turimą karutį:) išvežt žemes, ar ten atvežt kažką – vienas džiaugsmas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, buvo labai matuojama ar karutis pralenda i duris ir tarpa tarp lysviu :)

      Panaikinti
  11. kaip bulvės šiauduose? Ar išaugo? Gal jau žiūrėjot kaip derlius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. auga, žydi. Kaip tik savaitgalį kiekpapildomai šienu dar "apdėjom". Derliaus dar netikrinau, nes manau kad anksti - nes vėlai jas "sodinau" :) bet ikelsiu nuotraukyte kaip jos atrodo si savaitgali ;) del ko pergyvenu - kad tas "derlius" nebutu pazaliaves (jeigu kartais sviesa patenka) - na bet matysime...

      Panaikinti
  12. Bulves siene auginat, ar mulciuje nuskutus zole? Jei siene, tai kur sieno prisiravit:)? As turiu uz tvoros toki eksperimentini darzeli, kad zmonai ir uosvienei akiu nebadytu, nee as ten beveik neraviu, visiskai nelaistau ir t.t. Toks siukslynelis. Tai ten viska mulciuoju nupjauta zole ir bulves su paprika labiau pasiteisina, nei superravimuose aciu dievui ne mano, o zmonos darzuose.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai