Oras - vanduo. Štai kodėl.

Kiekvienas sprendimas turi savų pliusų ir savų minusų. Kiekvienam iš mūsų aktualūs nebūtinai tie patys dalykai. Todėl šildymo būdo pasirinkimas yra labai individualus dalykas, priklausantis nuo finansinių galimybių, poreikio komfortui ir namuko projekto pagaliau.

Kas seka mano blog'ą tikriausiai pamena, kad nuo pat pradžių buvau granulinio katilo fanė: brangiau nei malkom / anglim, pigiau nei geoterminis; komfortas - per viduriuką. Svajojau katilinę įrengti už 15 tūks. litų. Ir štai tau...oras - vanduo.

O prasidėjo viskas nuo to, kad kilo klausimas - o kurgi katilo generuojama šiluma visa dedasi kai šildomom grindim tereikia 30 laipsnių temperatūros tik. Pas mane vieno aukšto namukas ir absoliučiai visas šildymas - grindinis. Grindų temperatūra apie 27 laipsnius, vat sakykim radiatoriams - vanduo juose įkaitinamas iki 60 laipsnių. Taigi gan žemos temperatūros poreikis išvedė iš pusiausvyros  įsitikinimą granulinio katilo efektyvumu - gaunasi, kad didelė dalis šilumos kaip ir į orą... mano atveju.


Tas momentas, kad karšto vandens paruošimui vasaros metu naudojama brangi elektra nebuvo pagrindinis argumentas, bet iš tiesų taip jau yra, kad juk vasarą katilo nekūrensi, ir karštam vandeniui ruošti naudojama išskirtinai (brangi) elektra.

Patogumas sodyboje. Čia toks dvipusis klausimėlis. Vieniems atrodo, kad jeigu name bus ne visąlaik gyvenama, tai gal nelabai reikėtų gudraus tokio šildymo. Kitiem atvirkščiai - kad jeigu gyveni nuolat, tai turi laiko ir pakūrenti bei prižiūrėti. Dėl negyvenimo nuolat - visgi pasistačius normalų namuką visai patikėkit nesinori jo atšaldyti. Norisi palaikyti kažkokį temperatūros lygmenį, na nežinau - 15 laipsnių ar gal kiek mažiau, kad viskas nesustingtų nesušaltų. Važinėti kartą o greičiausiai dukart per savaitę pakūrenti - pažiūrėti ar viskas ok, nelabai džiaugsmo suteikianti perspektyva.

Na o nuolat gyvenant - tai tikrai norisi komforto. Ir kalba eina ne tik apie nuėjimą įmesti granulių, kalba eina ir apie nuėjimą, ir apie išvalymą bei apsikuopimą. Tai užima laiko, ir tam reikia turėti nuotaikos. Tai tikrai nėra anti-reklama granuliniams - jie puiki alternatyva kieto kuro katilams (kur apskritai kas rytą bėgi užkurti katilo) ir tikrai daugiau komforto. Gyvenamam name - na sakykim išvažiuojate gerai savaitei ar dviem žiemos metu slidinėti ar šiaip atostogų - tai arba kam palikti granulinį pakurti, arba grįžti į ataušusi namuką. Tiesa lyg ir yra galimybė palikti prikrautą granulėm talpą ir jau keliaujant link namų per išmanųjį telefoną įjungti katilą. Na bet o jeigu už lango labai šalta ir jūs norite kad visgi namie būtų normali temperatūra na kad koks kaktusas nesušaltų ar nenuvystų...? Su geoterminiu ar tuo pačiu oras - vanduo... tereikia paspausti mygtuką. Viskas.

Kainos skirtumas. Jeigu su granuliniu aš skaičiuoju kad galima susisukti už 15 tūkst. Lt, tai geoterminis maždaug 35 tūkst. Lt. Oras - vanduo - kainos siekia iki 26 tūkst. Lt, bet gerai pasiderėjus (dar priklauso koks ten galingumas ir visa kita) galima japonišką pasistatyti už 22 tūkst. Lt.

Bet...vat jeigu iškart planuoti oras - vanduo ir žinoti kad jums nė velnio nereikės kamino, už kurį aš suplojau ir dar plius apskardinimo darbai - apie 4 tūkst. lt, tai skirtumas tarp granulinio plius kaminas ir tarp oras -vanduo sumenkėja iki poros tūkst. litų. Deja, kaminas pastatytas ir kainavo.

Kalbant apie oras - vanduo minusus, tai yra trys opūs klausimai: kaina, o kaip kai temperatūra smukteli žemiau -15, saugumas / vagystės tikimybė. Dar tiesa ketvirtas klausimas būna kurį užduoda tie patys pardavėjai - ar turite alternatyvų šilumos šaltinį.

Kaina. Lyginant su elektros 1:4, kuo  šalčiau už lango, tuo labiau artėjama link elektros kainos. Visgi tokiu atveju geriau skaičiuoti metinį vidurkį, nes juk ir karšto vandens paruošimas ar žiemą ar vasarą su jo pagalba. Tie kurie turi, sako, kad taupu, aišku nelygu kokia žiema. Ką gi, galiu beveik pažadėti - pastatysiu atskirą skaitliuką ir vesiu statistiką, stebėsime kartu. (Tik normaliai šildyti pradėsiu ne nuo šio, bet nuo 2016 metų sezono, o šią žiemą tik temperatūrą palaikysiu). Šiaip oras vanduo sunaudoja 1kW kad sugeneruotų 4kW. O dabar dėl šalčių. Na dingo ilgos šaltos žiemos. Jeigu ir užeina trim dienom šaltukas kai naktį -25, na tai tik trims paroms. O šiaip žiema patapo tokia apie nulį - tai +5, tai -5. Apskritai žiemos šiltos palyginus, ir nėra reikalo ruoštis poliarinei nakčiai.

Kai labai šalta ir babach o už lango -30. Na tai tas kelias dienas mokėsite kaip už elektrą. Bet šildys. Tai iš tų  365 dienų metuose už kelias paras sumokėsite brangiai. Vis tiek dabar Lesto mokam juk kas mėnesį tiesioginiu debetu už vidurkį, tai neką jau ten labai išbalansuos baisiai jūsų biudžetą.

Vagystė. Na taip, išorinį bloką gali nuknisti. Kur jį panaudotų - neįsivaizduoju. Reikėtų prijungti signalizaciją, kad laidui kokiam nutrūkis kaukti pradėtų.  Bet geriausiai matyt signalizacija, ciekava viska stebinti kaimynė, tvora, šuo (šuo su dantim).

Ar turite alternatyvų šaltinį. Na turiu aš krosnelę. Bet o koks skirtumas, juk problema ne siurblys, o tai kad radiatorius - betoninės grindys. Jos įšyla lėtai, na bet jos lėtai įšyla nepriklausomai ar tu su granuliniu katilu ar su oras - vanduo ar su dujom. Vat jeigu staiga elektra prapuola - čia jau įšilusios grindys vaidina labai gerą vaidmenį - jos lygiai taip pat lėtai atšąla, todėl Lesto spės sutaisyti viską jeigu ką. Aišku, atšalimo greitis priklauso nuo namuko sandarumo ir kailiuko varžos :)

Jeigu dar prisiminsiu kokių minčių ir motyvų, papildysiu, kol kas atrodo parašiau esminius dalykus.
Esu kažkada analizavusi alternatyvas, kai dar nebuvau girdėjusi apie oras - vanduo: kaip šildyti sodybą. Ir dar visokių diskusijų po šiuo įrašu: minčių posūkiai šildymo tema.

Apie paieškas, pasirinkimą, kainas ir sprendimus - labai neužilgo. Och... ne moteriška tai tema, tikrai reikia susikaupti :)

Komentarai

  1. Tema ne moteriška. As mastau apie pasyvu nama. Teoriskai brangesne statyba atsipirktu taupymu del sildymo sistemos ir kamino nebuvimo. Sildyciausi rekuperatoriaus tenu (elektra), vandeni - elektra. Kai siluma namas laiko, galima kelis kart maziau energijos naudot ir susimoket uz elektra. Bet va moteriske klausia, o kur pecius su kaminu, kur kugelis peciuje. Dar - kur balkonas. Visa tai kastai ir namo sandarumo mazinimas. Gerai, kad namas dar uz keliu metu statysis (irgi sodyba), bet vat susikerta moteriski su nemoteriskais reikalais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano galva pasyvaus atsipirkimas yra iliuzija, pasyvus tai filosofija. Vietoj balkono padarykite terasa, o peciu - lauke padarykite, lauke spec peciuje dvigubai skanesnis kugelis :)

      Panaikinti
  2. is degtuko pora kubu malku priskaldet. Tikrai kad ne moteriska tema.
    karštam vandeniui ruošti naudojama išskirtinai (brangi) elektra. - nesamone, visa vasara ruosiame vandeni su katilu. Bunkerio uztenka 2 menesiams ( 90 kg )
    Patogumas sodyboje - pernai ziema 90 kg uztekdavo savaitei. Cia palaikant 22 laipsnius ir sildant boileri. su 15 laipsniu uztektu 2 savaitem min. Kur cia nepatogumas?
    kalba eina ir apie nuėjimą, ir apie išvalymą bei apsikuopimą.- karta per 2 menesius isvalome pelenus - 10 min. karta per sezona isvalome katila su siurbliu - 30 min. tokiems darbams tikrai reikia "nuotaikos" :)
    žemos temperatūros poreikis - GKK kaip tik yra pritaikytas zematemperaturiniam sildymui, cia ne malkinis/anglinis agregatas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kalbant apie nemoteriskas temas, tai matyt apskritai turiu atsiprasyti kad rasau bloga apie statybas.

      Panaikinti
    2. Petras D., apie kokį katilą kalbate, kokias granules naudojate, ir kiek už elektrą mokėjote paskutinį mėnesį? galima išsamiau?

      Panaikinti
    3. Galima. Naudojame SF11, granules DIN+ kokybes, 6 mm. Elektros sanaudos 200 kw ( maisto gaminimas / internetas, TV, lauko ir vidaus apsvietimas ). Gyvenam "ant" elektros. Tik nesuprantu kaip elektros sanaudos susije su sildymu?

      Panaikinti
    4. ačiū. dėl elektros labai paprastai, kai turi elektrinį boilerį, kurį galima būtų šildyt ir granuliniu visus metus.

      Panaikinti
  3. Aisku laukiam irangos pasirinkimo ir samatos be abejo, bet ko gero idomiausia dalis dar ne dabar. Jei nepamirsit, po sildymo sezono butu labai idomus postas apie islaidas elektrai :) Oras-vanduo manau labai rimta alternatyva geoterminiam, kazkada tolimoj ateityje galvoju apie sio siurblio integravima i esama sistema su KKK.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. netikiu, kad orinukas isspaus 1:4. Lauksim tikru rezultatu ne siais bet kaip autore rase 2016m :)

      Panaikinti
  4. Aš trumpai, kad neklaidinti žmonių kurie renkasi šildymo sistemą. Kas galvoja, kad malkinis/anglinis katilas blogai šildomoms grindims, tai irgi nieko neišmano apie šildymo sistemas. Ir visiškai nereikia keltis anksti ryta kurti katilą :). Tam yra akumuliacinės talpos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. neklaidinkite jog sakau kad netinka. Grindiniam sildymui tinka kieto kuro (del efektyvumo skirtumu jau kitas klausimas). Grindinis tinka "viskam", ne viskam tinka radiatorinis. Esme tokia: isirengus grindini sildyma visuomet ateityje galesite persiorientuoti i pazangu sildymo buda.

      Panaikinti
    2. Aš ir nesakiau , kad Jūs sakėte netinka :) Pažangumą kiekvienas savaip supranta. Galbūt jūs manote, kad šaldytuvas kažkokia tai nauja technologija (geoterminis būtent tokiu principu ir dirba). Aš daugiau pliusų matau šildant kietu kuru, aišku jei netingite kartą per parą ar dvi įmesti malkų į katilą.

      Panaikinti
  5. Pagalvokite ir apie dyzelinį šildymą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. dėl šildymo pasirinkimo pagal kainą buvo bangų namuose padaryta skaičiuoklė ir įvertinimo kriterijai.
    https://bangunamas.wordpress.com/sildymo-sistemos-pasirinkimas/
    aš taip pat vertinau visas galimybes, ir jei ne tai, kad gyvenu apsuptas savo nuosavo miško, tikrai nė nesvarstyčiau KKK, o spėju įsirengčiau geoterminį.
    deja, teks pjauti, kapoti, kūrenti, valyti, statyti kaminą ir pan.. užskaitau tai kaip trečią savo darbą, už kurį bus galima šiek tiek užsidirbti išnaudojant visus raumenis.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Įdomus pasirinkimas, dar įdomesnis finansinis aspektas :)
    Šildant kietu kuru visą darbą automatiškai atlieka cirkuliaciniai siurbliai, automatika ir pamaišymo mazgas, tad katilo efektyvumas tikrai išlieka tas pats.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vienintelis skirtumas kad granules ar kita kura reikia pakrauti vistiek paciam, ir periodiskai :)

      Panaikinti
  8. Šilumos siublys tinkamas pasrinkimas. Jis gamina tiek šilumos kiek reikia. Nereikia jokių akumuliacinių talpų, kas kainuoja, užimą vietą. Tikiu, kad pas šią nepataisomą idealistę sodyba pastatyta kokybiškai. Tokiam pastatui ŠS galima nupikrti už 18k litų su integruotu boileriu. Tereikės pajungti freono liniją, vandenį ir šildymo magistralę. Visa automatika bloko viduje. Aprišimas super paprastas. Visiškai logiškas ir pagrįstas sprendimas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šilumos siurblys kainuoja kiek brangiau, bet suteikia šeimininkui laisvę. Juo gali visiškai nesirūpinti, o kai kalbame apie namą, kuriame ir be šilumos šaltinio daug visokių reikalų, tai smagu, kad bent vienai sričiai nereikia gaišti savo laiko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai nebandysiu ginčyti, kad su siurbliu mažiau darbo, bet kai žmonės rašo, apie tai, kaip reikia "gaišti savo laiką", truputį juokas ima. Suprantu, kai malkas kiekvieną dieną kurt reikia ar kas antrą, bet sakykim granulinis katilas reikalauja maždaug 5min per savaitę. Daugiau prie jo nesugalvočiau ką veikt. Ar tai daug?

      Panaikinti
    2. man visada sukelia nuostaba zmones, kurie negali skirti poros minuciu, kad ikrauti peciu. Naturaliai kyla klausimas - ar tie zmones sugeba patys sau nusivalyti uzpakali?... :)

      Panaikinti
    3. O kodėl aš turėčiau eiti kūrenti pečių, jeigu yra alternatyva ir aš galiu ją įpirkti. Vietoj to, kad rūpintis kuro pirkimu/ruošimu, saugojimu bei pečiaus priežiūra, aš ta laiką skirsiu sau, savo šeimai.

      Bet čia yra asmeninis kiekvieno reikalas. Jeigu man papildomi 1000-2000 EUR yra priimtina suma už komfortą, kitam tai gali būti neįperkama ir tada lieka rinkti pigesnius šildymo būdus ir tame nieko blogo.
      Bet nereikia prikaišioti, kad "negali skirti poros minučių".

      Panaikinti
  10. Reikia kura kazkur sandeliuot, reikia valyt, taip pat papildyt kazi ar pakanka 5 min.

    AtsakytiPanaikinti
  11. As is zidinio niekaip pelenu neisnesu vis ner laiko, o gal geriau tingiu :) Gedai, turetum laisvus € statytum ir SS ir pamirstum granulini ir laika aptarnaujant ji.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Artūrai, aš niekad ir nesakiau, kad oras-vanduo yra blogiau už granules. Blogo autorė priiėmė gerą spredimą ir niekad to neginčyjau juk. Nesu fanatikas, tikrai matau labai daug pliusų šito varianto. Gal ir pats būčiau svarstęs, jeigu kaminas jau nebūtų stovėjęs, nors nėra čia ko slėpt, biudžetas šildymo sistemai nebuvo didelis.

      Aš tik noriu pasakyt, kad žmonės, kurie neturėję GKK pasakoja, kaip ilgai trunka jo aptarnavimas, kaip taip tikrai nėra. Daugiausiai darbo pareikalauja tik granulių susinešimas į sandėliuką, kai užsakai 2 tonas prieš šildymo sezoną. Bet irgi... vienas vakaras neskubant arba kokia valanda rimtesniu tempu. O toliau minučių reikalas.

      Va Aurimas netiki, kad 5 minučių užtenka išvalyt ir supilt granules į bunkerį. Įdomu kaip įsivaizduoja tą valymą? :) Viskas yra tiek paprasta, kad paprasčiau sunkiai gali būt. Atsidarai dureles, su pelenų siurbliu išsiurbi viską, uždarai dureles. Pora minučių darbo. Įpilt 8 maišus į bunkerį, kurių užteks savaitei ar dviem - dar tiek pat. Ok, galima apeliuot į tai, kad reikia tuos maišus atsinešt ir panašiai... pas mane katilinėj telpa granulių beveik mėnesiui. Tai dar kas mėnesį galim pridėt pusvalandį, jei labai yra noras minučių daugiau priskaičiuot :D

      Panaikinti
    2. na aš neturejau GK, bet LABAI daug klausinėjau, kalbėjausi ir tyrinėjau :) tai man nepasirodė GK toks nuostabus kaip kad iš pradžių jis atrodė. Pigiau įsirengti - taip, patogiau aptarnauti nei įprastą KK - taip, bet jeigu yra papildomas tūkstantis eurų O-V... bet kokiu atveju mano stebėjimai išlaidų bus nuostabiausias įrodymas arba paneigimas :) va tik laiko reikia...

      Panaikinti
  12. Aš irgi apsistojęs ties oras-vanduo. Dėl švarumo, patogumo, ir žinoma kainos, lyginant su geoterminiu. Jūsų atveju labiausiai neramintų siurblio efektyvumas esant tik vidutiniam apšiltinimui. Siurbliai finansiškai naudingesni, kai yra šildoma nedaug. COP 4 yra tik idealiomis sąlygomis, realybėje jis tarp 2-3, tad kuo daugiau reikės šildyti, tuo menkesnis galutinis skirtumas nuo geoterminio.
    Man pačiam didžiausias klausimas, ar daryti kaminą krosnelei/židiniui, vien dėl atsarginio varianto jei siurblys sugestų ar pan.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu reikia atsarginio varianto, tai yra alternatyvų, kurios nereikalauja tiek investicijų, kaip kaminas, židinys/krosnelė ir kuras jiems:
      Pats elementariausias - elektrinis radiatorius. Jeigu namas pakankamai šiltas ir sandarus, užteks vieno radiatoriaus, kad palaikyti šilumą, kol bus taisomas šilumos siurblys.
      Kita alternatyva, kai tarkim dingsta elektra - dujiniai šildytuvai. Jų kaina panaši kaip tepaliniu elektrinių radiatorių.

      Panaikinti
    2. namaskitaip, nu o kodėl pas mane dabar čia "vidutinis apšildymas"... nesuprantu kodėl taip nusprendėt, bet čia labiau retorinis klausimas, nes diskutuoti labai nenorėčiau, nes nėra jokių įrodymų ir faktų. Yra tik gana sąžiningai sandariai pačių rankomis apšiltintas namas viršyjant str reikalavimus...

      Panaikinti
    3. Seku Jūsų blogą, ir pamenu įrašus iš šiltinimo etapo. Dabar teko susirasti konkrečiai. Ne visus skaičius minite, bet kiek teko rasti, stogo varža R6.75, kas yra vos vos daugiau nei B klasės minimumas. Sienos, manau, atitinkamai. Todėl ir rašau, „vidutiniškai apšiltintas“, nes „gerai apšiltintam“ reikėtų bent A klasės, arba netoli to. Nelaikyčiau tai labai neigiamu pasakymu. Padaryta nuoširdžiai, ir optimaliai išlaidų prasme, be išsidirbinėjimų. Tik nuogastavimas dėl energijos poreikio ir elektros sąskaitos dydžio išlieka :) Gražiai Jūsų projektas vystosi, lauksiu įrašų apie O-V, pačiam labai aktualu.

      Panaikinti
    4. na, pagyvensim pamatysim. Su apsiltinimo storiu tikrai neissidirbinejau, uztat viskas sandariai (tikiuosi). Siaip karstomis vasaros dienomis name buvo vesu ir galima tiketis, kad stogas yra tikrai labai neblogai izoliuotas. Ne karta esu rasiusi, kad ne tiek nuo to storio priklauso viskas kiek no kokybisko darbo - sandarumo. Manau mano atveju tikrai bus idomu paziureti kaip efektyviai seksis naudoti energija pernelyg nepersistengus su visais apsiltinimo sluoksniais.

      Panaikinti
  13. Teisingai Jus pasirinkote SS ir teisingai mastote. Ir gerai, kad atsisakete granuliu/KKK. Ten is tiesu ne moteriskas reikalas (pats eksploatuoju dujas+kkk). Del kamino - nesutikciau, koks namas be kamino :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Man 10Kw Oras vanduo su 200L boileriu ir visais kitais priedais isejo ~13KLt, sąnaudom labai patenkintas. Sodyboje matau ruošiatės gyventi nuolatos beveik, tai manau idealiai tiktų, be to pas jus yra krosnelė tai jokių problemų nebus prie spaigų. Minusas yra, kad pakankamai garsiai burzgi, ypač kai šalta, teikia statyti kuo toliau miegamūjų. Dėl apsaugos esu matęs kad ikiša į narvą kad nepavogtų.

    ps. dėl temperatūros palaikymo. Mes turim sodo namelį, kuriame žiema niekas negyvena ir nešildo, tai jokių problemų dėl to neatsiranda, tapetai ar tinkas tikrai nekrenta, net senam TV nieko neatsitiko per 25 metus. Nematau prasmės sodyboje palaikyti temperatūrą žiema. Nebent planuojat neplanuotus vizitus su nakvyne, tada ilgai užtruktų prikaitinti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesutikčiau, kad reiktų leisti namui atvėsti žiemos metu. Sodo namelis ir Sodyba(šiuo atveju praktiškai gyvenamas namas) yra labai skirtingo tipo statiniai.
      Sodo namelis lengvų konstrukcijų, be apšiltinimo(dažniausiai) ir viduje neturi jokių vamzdžių, kurie galėtų užšalti.
      Namas - apšiltintas, sandarus, turinti vandentiekį ir šildymo sistemas, kurios prie minuso turi būti tuščios.

      Jeigu namas bus pakankamai sandarus, tai temperatūrai palaikyti reiks labai nedidelio kiekio energijos.
      Man užteko vieno tepalinio radiatoriaus palaikyti +12C šilumą 200 kv.m name žiemos metu. Visas žiemos sezonas kainavo 150 EUR. O su oras vanduo bus per pus pigiau.

      Panaikinti
    2. Sorry pataisymas - šildymas kainavo 300 EUR

      Panaikinti
  15. Kai sodo namas stovi nekūrenamas, ok. Tik namui nėra blogiau kai jis stovi ilgai nešildomas ir retsykiais atvykstant prikūrenamas šiltai, išvykus vėl staiga atvėsta, tokiam name nuo staigių temperatūros šuolių kaupiasi drėgmė ir gali rastis pelėsis. O jei name sistema pilna vandens, tai tikrai negalima palikti tokio namo visai nešildomo, juk neišleisi iš visur vandens kaskart išvykdamas.

    AtsakytiPanaikinti
  16. ...beje turiu pavyzdį kaimynystėj, kai žmogus palaikė name tik +15-16 žiemą, tai ir turi tokį rezultatą, vonioje ir kambarių kampuose atsirado juodas pelėsis. Pasirodo tokios temperatūros nepakanka drėgmei išsklaidyti ir ji kaupiasi kampuose, tai supratęs jis ėmėsi pamatų šiltinimo ir drenažo darbų šiemet :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. kaip pavydžiu jums gyvenimo prie miško. o turiu klausimą apie jį, galvojat ateityje tvarkyti, ar paliksite čia kaip buvę?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai