Gėlynas. Gėlėtas - žolėtas.

Turėsiu savo nuosavą nedidelę olandišką bangelę. Atradau tą olandišką bangą prieš kelis metus ir ji mane sužavėjo tuo, kad ta banga labai jau... lietuviška kartais būna :) Gėlės ir žolės - ištisos jų pievos ar parkai, kartais nedidukai plotai bet dažniausiai dideli - atrodo taip natūraliai it kokios laukinės. Tokios tikros...lyg atsitiktinai išbarstė kažkas jų sėklas - sumaišė saujoj ir išbarstė :)


Po to atradau, kaip tai nuostabiai gali atrodyti vėlų rudenį ar žiemą - ir visai galvą pamečiau :) Na ir neįtikėtinai puikus niuansas - galima parinkti atspasrius, tinkančius Lietuvos atšiauriam klimatui, mažai priežiūros reikalaujančius augalus. Štai apšerkšniję kaip būna:


Daugiau apie olandišką bangą yra bloge "Kitokie augalai" . Esu be galo dėkinga šio blogo autorei - ji iš tiesų padėjo man surinkti visą puokštę sodinukų, iš kurios tikiuosi užaugs manoji olandiška bangelė.

Taigi, štai kaip suformuotas mano gėlynas...

Įvertinau, kad jis maždaug 16 m2 ploto. Ir tokiam plotui reikia ne mažiau nei 100 augalų. Išgirdusi tokį skaičių nustėrau - kad tiek daug - bet kai viską susodinau, pasirodė pats tas. Viso pas mane gavosi 117 augalų. 13 skirtingų rūšių. Iš tų 117 - 30 vnt. dekoratyvinės žolės. Štai kaip atrodė tas šimtukas - visai kukliai, pasiruošęs būti pasodintas:


 Vienas iš šių augalų yra brangus - už 7 eur - patentuotas snaputis Rozanne, tokių yra du, štai toks:


Šiems snapučiams Rozanne ir dar eraičinui Festuca palikti reikia daugiau erdvės - po kokius 0,4 m2 ploto. Nes jie tokie kaip ir reikalaujantys daug vietos, tas Festuca maždaug turėtų atrodyti taip, kai užaugs:


Na o visas kitas gėles ir žoles paskirsčiau visaip kaip. Mažesniuosius snapučius pasodinau maišydama su vilnotąja notra, nes jų kompozicija atrodo tikria labai simpatiškai:


Šalavijus patarė sodinti linijomis, taip ir pasistengiau padaryti. Nuo gėlyno krašto sodinau apie 30 cm atstumu. Apkritai kaip gali atrodyti toks gėlynas su betoniniai pakeltais kraštais ir kas atrodo labai stebuklingai - štai:

Pradžioje sustačiau visas gėles vazonėliuose:



O po to susodinau:



Na o visi kiti augalai ir jų pavadinimai nuotraukose:


Čia Juodgalvė Prunella grandiflora Gerhard Rudolf :











Dar labai norėčiau pasodinti česakų kokių dešimt, tie česnakai kad tokio grožio gali būti yra atradimas. Maždaug taip ta pasaka atrodo, sako jog Maximose tų česnakų gigantų pirkti rudenį būna - ieškosim:


Tai štai koks mano tas gėlynas bus. Gėlynas šis - terasos pratęsimas, bus galima juo grožėtis ir terasoje sėdint, ir iš kiemo pusės. Galbūt kitą vasarą bus jau gražu...

Komentarai

  1. Labai gražu, tik man atrodo kad per daug augalų tokiam plotely, bus labai tanku :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kad butu tanku toks tikslas ir yra - viskas turi buti kiek persipyne. Na pamatysim- butinai talpinsiu nuotraukas ir stebesim transformacijas ;)

      Panaikinti
  2. Elena, kitą vasarą tikrai jau bus gražu :) pažadu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Augalu, gal ir ne per daug, bet ar plotas ne per mazas Olandiskai bangai? Pas jus gi ten prerijos. Ar gal tie 16 kvm tik bandymu poligonas 16-ai aru:)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai ir rasiau kad bus bangele nediduke :) paziuresime kaip del didesniu plotu - galbut kada nors ateity ir bus :) o dabar galesime visi stebeti kaip auga ir atrodo si mano mazoji bangele

      Panaikinti
  4. Turiu klausimeli - tos Olandiskos bangos sodinamos nenaudojant geotekstiles, kad neaugtu piktzoles, ar ji ir cia naudojama? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geotekstiles nenaudojau, naudojau tik tinkliuka nuo kurmiu. Siaip tikiuosi viskas tankiai uzaugs ir piktzoles netures dideliu sansu... Tikiuosi :)

      Panaikinti
  5. Nu tikekimes, tikekimes. As turiu sklypeli, kuriame kazkada, taupant tukstantuka po tukstantuko, uztat labai staigiai isaugs skydinis namukas. Bet tame sklype as jau stipriai zymiu teritorija - raviu miska valstybini, kad vaizdas butu, manau paeksperimentuosiu ir su tais visus metus dziuginanciais sodais. Pas mane dzukija, aplink miskas, zeme smelis, del to su piktzolem lengviau, bet matyt reikia labai tausoti ir augalus. Noriu pabandyti su vietoje auganciais augalais. Yra visokiu smilgu, viksvu, imaisius lietuvisku geoiu, kazkas gausis. Na ir ne vien lietuvisku, bet gal labiau tradiciniu mums.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki.....prabego metai......
    Ar galite parodyti kaip atrode(o) Jusu "olandiskoji kliomba" siemet ???

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai