Grindų šiltinimas ir vandentiekis

Grindų šiltinimo procesą sudaro net trys dalykai: pats šiltinimas putplasčiu, vandentiekio vamzdžių klojimas ir magistralinio vamzdžio, skirto grindiniam šildymui, klojimas.

Juodą 200 mikronų plėvelę klojome ant išlyginto žvyro. Vieno rulono, kas sudaro 150 m2, neužteko, teko nupirkti kelis papildomus gabaliukus, nedidelius. Standartiškai skaičiuojama, kad plėvelės reikia 30 % daugiau nei pačio ploto, tai taip būtent stebėtinai tiksliai ir gavosi. Ten, kur plėvelė persidengė, tai persidengimas nemažas, stengėmės kad būtų 50 cm, bet kai kur gavosi ir kiek mažiau.

Kadangi prieš šiltinant grindis buvo pravesti-užkasti žvyre visi reikalingi elektros kabeliai, tai daugybė jų palei visas sienas styrojo ir sudarė kliūtis greitam putplasčio klojimui, kaip ir styrantys nuotekų vamzdžiai:


Nebuvome puikiai pasiruošę putplasčio pjaustymui - darėm tai barbarišku keliu - peiliu. Smagiausi būtų tai daryti karšta viela, bet tokio aparačiuko neturėjom ir nesusiveikėm. Taigi tėtis virtuoziškai darbavosi archaiškai.

Problemėlė, kurią reikia apeiti - štai tokie kabeliai šarvuose, ir putlastį reikia pritaikyti ir iš šono, ir dar kiek iš apačios, nes tie kabeliukai nėra prigludę prie sienos:



Priglaudę putplastį, numatydavome kurioj vietoj ir maždaug kokiu kampu eina tie kabeliukai:


Į darbą paleidžiamas peiliukas (peilio ašmenys nelygios, o su dantukais, tokios lyg daržovėms pjaustyti ar kažkas panašaus):


Na ir štai apeitas kabeliukas:



Iš pradžių bandėme labai standžiai sukišti putplastį:


Bet po to pagalvojome, kad negerai, jeigu jis labai pradės kilnotis (stumti vienas kitą), tai po to taip smarkiai nespraudėme. Taigi iš pradžių sumėtydavome putlasčio lakštus po kvadratinį metrą, o tuomet jau šonuose išpjovę reikiamo dydžio sukaišiodavome, kartais ir iš mažų likučių:


Nuotekų vamzdžiams išpjaudavome taip pat peiliu skylutes:



Vėliau tos ertmės užpurškiamos makrofleksu:


Daugiau nei dviejų žmonių tokiam darbui nereikia, pirmas sluoksnis itin neskubant, uždengtas per tris dienas.

Tuomet santechnikai išvedžiojo magistralinius vamzdžius ir vandentiekio vamzdžius. Aš buvau įsitikinusi, kad visus tuos vamzdžius išvedžios pirmame putpasčio sluoksnyje, gražiai išpjaudami reikiamas trąsas. Bet santechnikai išvedžiojo ant jo - o tai reiškia, kad į 5 cm antrą sluoksni jau savo jėgom reikia pjaustyti, taikyti. Man rodėsi, kad būtų daug paprasčiau pirmame išvedžioti, na bet ką padarysi.

Visi vamzdžiai tokioj minkštoj izoliacijoj:



Vaizdas katilinėje:

Kolektorius bus mažiausioje patalpoje - mažajame tualete. Iš pradžių galvojau, kad jį patalpinti viename iš kambarių, bet...kolektoriaus pavaros kartais kelia t.t. garsą - traksi, ir jeigu kambary miegotų jautrus garsui žmogus, būtų jau nelabai gerai. Todėl nusprendžiau, kad mažasis wc - pats tas, o jis ir išsidėstęs patogiai. Taigi būsima kolektoriaus vieta štai, o kolektorių pastatyti nusprendžiau po to, kai jau bus išmūrytos pertvaros.


Tualetas mažas, bet jame labai daug visokių vamzdžių ateina :)



Vamzdžiams teko pamatėlius pragręžti:


Štai vonios kambarys:


Iki jo nutarėmė, kad geriausia prakloti vandentiekio vamzdžius koridoriumi, kad neitų per kambarius:



Tiesa, santechnikai užmovė izoliacija ir ant vamzdžio, kuris išvestas nuo vandens įvado iki pamato ir pro pamatą į lauką (kad iš lauko patogiai pajungti šlangą galima būtų) - kad šis nesušaltų:


Tuomet palei perimetrą pradėtos kloti kompensacinės juostos - iš 2 cm storio putlasčio:


Na o tuomet antras 5 cm storio EPS 100, ir tokiu būdu, kad pirmo ir antro sluoksnio siūlės nesutaptų:


 Balta balta kur dairais :)


Santechnka - žiauriai brangus malonumas:
Magistralinio vamzdžio medžiagos (ilgis 12 m) kainavo 633 Lt:
Alkūnės įvairios - 301 Lt
Daugiasluoksnis vamzdis - 210
Izoliacinis kevalas - 12

Vandentiekio medžiagos sumoje - 1122 Lt


Darbas - 1020 Lt, jis skaičiuojamas taip:
šaltas: 8x50 = 400
karštas: 4x50 = 200
šildymo vamzdynas - 150
vandentiekio hidraulinis bandymas - 150
Laistymo vanduo - 120. Matyt šitai paskaičiavo kartu su šiuo apšiltinimu:


Prieš tai tai atrodė taip:


Nuoma oro kompresoriaus (Gotas) - 60 Lt. Buvo išbandyta su 8 atmosferom, kad įsitikinti, ar niekus neikas nepraeina ir nepratekės.

Taigi šis santechnikos etapas viso kainavo 2790 Lt.

Ruošiamės kloti plėvelė, dėti tinklą ir patys vedžioti grindinio šildymo vamzdelius. Šis etapas bus savo jėgomis - baisiai jau brangus malonumas tie samdomi santechnikų darbai.

Komentarai

  1. Super. Mes irgi su zmonike dviese per savaite atostogu issivedziojom vamzdelius

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be reikalo iškėlėt vidinius pamatukus iki grindų nulio. Reikėjo juos lieti sulig putplasčio viršumi, o grindis tiesiog užlieti ant viršaus. Kaip grindinį vesit į kambarius? Irgi gręšit per pamatukus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pamatukai pora cm zemiau nulinio lygio, betonas juos uztengs. Taip, vedziojant grindini pamatukus reikes kiek palauzyti.

      Panaikinti
  3. O jei nepaslaptis kiek santechnikai buvo paskaičiavę už šildymo išvedžiojimą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as zinoma, domejausi, kiek sutaupai pats darydamas. Grindinio sildymo isvedziojimas 2014 pavasari-vasara kainavo 10 Lt / m2. Taigi as sutaupiau apie 1300 Lt. BET - cia tik uz isvedziojima. Jeigu lyginti smeliuka - vel gi sumoketumete, ir uz putplascio bei pleveles uzklojima - velgi eina pinigeliai papildomai. Taigi patys apsilde ir isvedzioje grindis sutaupeme maziausiai 3 tuks, o gal net ir apie 4 (cia kai namukas 135 kv.m.)

      Panaikinti
  4. o tai į 5 cm antrą sluoksni pjaustet igilinimus kad pasleptumet vandentiekio vamzdzius ar tiesiog ispjovet tarpa? nuotraukose nesimato.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes kiek pamenu, tiesiog pradžioje išvedžiojome tuos vamzdžius, ir tik po to dėjome paskutinį putplasčio sluoksnį, supjaustydami putplasčio plokštes pagal vamzdžius. Taigi gaunasi kat kaip ir visas tarpas išpjautas, bet eiliškumas matyt kitoks, nei kad galvojate

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai