Grindų betonavimas

Anksčiau man atrodė, kad išbetonuoti grindis ir yra - išbetonuoti grindis. O iš tikrųjų mums tai buvo tik paskutinis ir turbūt maloniausias etapas visko, kas susijęs su namo statybų "apatine dalimi". O tas viskas, kas nutinka iki paties betonavimo fakto - yra daug laiko ir daug pinigų suvalgantis dalykas, ypač jeigu sumąstai, kad šildymas bus grindinis - tuomet radiatorių įrengimo biudžetas peršoka į ansktesnę statybų dalį. Iki betonavimo reikėjo nuotekų vamzdžius pakasti, pamatėlius pertvaroms išbetonuoti, elektrą ir apšvietimą suprojektuoti, elektros laidus po grindimis išvedžioti, vandentiekio vamzdžius išvedžioti, išlyginti smėliuką namo viduje, sudėti 15 cm putpasčio, išvedžioti grindinio šildymo vamzdelius. Štai ką iš tikrųjų reiškia grindų betonavimas :)

Čia gera pamoka besiplanjuojantiems namo statybų biudžetą :) Nes kur gi tokį menkniekį kaip grindų apšildymas ir vandentiekio bei elektros laidų išvedžiojimas skaičiuosi planuodamas daug rimtesnius darbus, tokius kaip pamatai, sienų mūrijimas ir stogo dengimas.... O jie kainuoja, ir kainuoja daug. Štai pavyzdžiui jeigu paprašytumete išlyginti smėliuką ir iškloti viską plėvele, putplasčiu ir uždenti tinkliuką, skirtą grindų vamzdeliams - mokėsite mažiausiai 10 Lt / m2. Na šitą darbelį kažkaip pasidarėm savo jėgom, kaip ir grindinio šildymo vamzdelių išvedžiojimą.

Prieš betonavimą - pasiruošėm betonavimui. Visgi nusprendžiau, kad reikia pastatyti kolektorių šiame etape, ir kad reikia atlikti bandymą, ar nėra kokių skilusių ar užsilenkusių vamzdelių. Kad neužsilenkę, tai aišku ir akys mato, bet visgi kažkaip norisi įsitikinti PRIEŠ betonuojant, kad tikrai viskas tvarkoje. Taigi pajungtas 10 žiedų kolektorius ir atliktas bandymas parodė, kad su vamzdeliais tikrai viskas tvarkoje. Tokie pripūsti oro jie ir paliko. Kolektorius:


Pajungti kolektorių kaina -  200 Lt, bandymas vamzdyno - 100 Lt.

O čia virtuvės zonoje numatytas buvo grindų temperatūros jutiklis. Dalis grindų šioje zonoje bus iš plytelių, ir manau kartais norėsis jas pašildyti ir tuomet, kai kitų zonų nešildysiu. Ir temperatūros jutiklis, skirtingai nuo termostato, matuoja ne kampario oro temperatūrą, kuri gali būti aukštesnė ir nuo saulės pro langą. Taigi nusipirkom tokį gofruotą vamzduką, ir pro ji prakišom tą jutiklį - jo galiukas bus betone, ir matuos betono temperatūrą:


Prieš betonuojant dar nufotografavau dėl viso pikto visus kontūrus, na ir dar nufilmavau. Ir štai atvažiavo ankstų šeštadienio rytą betonuotojai. Betonuotojų paieškos nėra sunkios, kainos svyruoja nuo 20 iki 23, vidutiniškai su firba - sakyčiau 21 Lt/m2. Na kadangi pas mane už Vilniaus apie 20 km, ir dar mokamas kelias (plautą smėliuką pristatė dieną prieš tai), tai kaina bendra gavosi tokia maždaug 21,5 Lt /m2. Kol kas vyrukų komanda esu labai patenkinta, kažkaip labai tvarkingai ir gražiai darbavosi. Pieš savaitę atvažiavo jų vadovas apsižiūrėti, pasitarėm, kur turėtų eiti temperatūrinės siūlės, patikrino, ar tvirtai tvirtinam šildymo vamzdelius. Žodžiu, kažkaip atsakingai viskas, man patiko, radom juos internetu, su betonuotojais šiom dienom darbus tartis reikia prieš savaitę.

Kas man buvo atradimas - betonas vis vien skyla. Ir tos temperatūrinės siūlės yra daromos todėl, kad jis skiltų tvarkingai tiesiai būtent per jas - t.y. sudaromos tokios kaip ir patogios nuspėjamos silpniausios vietos betoninėse grindyse, būtent ten jis ir linkęs dėl traukimosi ar plėtimosi skilti. Na, man daug kas statybose yra atradimas, kaip ir žodis "fibra" - anksčiau tokį išgirdusi, pagalvočiau kad čia gal kokio kailinio žvėriuko pavadinimas ar kažkas panašaus... :)

Taigi apie fibrą - šis dalykas, pačiupinėjus ir iš vaizdo primena dirbtinius lėlės plaukus:


Įmetama į vandenį, pasiskirsto betone, ir atlieka daug visokių gerų funkcijų, tame tarpe ir tai, ką daro armatūra.

Štai kaip atrodo fibra jau betone (reikia pasididinti foto ir įsižiūrėti) - daugybė smulkučių plonyčių plaukelių - fibra išsisklaido betone ir sudaro tokį trimatį tinkliuką, vat taip ir "dirba" kaip armatūra:


Tinklą, kurį dėjome ant putlasčio 20 x 20 cm mes naudojome tik tvirtinimui vamzdelių, gulėdamas ant putpasčio ir nepakeltas nuo jo, jis armatūros funkcijos neatlieka. Taigi tinklo mes nekėlėme, nes nenorėjome, kad vamzdeliai būtu arti betono paviršiaus, nes betono sluoksnis - 6,5 - 7 cm, o vamzdeliai su tinklu - kažkur 2,5 cm, taigi tai labiau tinka, kai betono sluoksnis kokie 10 cm ar pan.

Betonuotojai atvyko 8:00 su daug technikos. Maišyklė:


Šlanga ir toks aparatas, iš kurio nedidelėm krūvelėm išbarstomas smėlio-betono mišinys, jis savo konsistencija panašus į šlapią smėlį, ir visiškai neprimena to betono, kurs kad naudojamas pamatams betonuoti ar pan.:

 

Šlifavimo mašina:


Mūsų strypus, remančius gegnę, apvyniojo tokiu štai paralonu:


Su nivelyru "atmušė" lygius, eilinį kartą didžiausias pagyrimas tėčiu už labai precizišką darbą - visur po 7 ar 6,5 cm gaunasi betono sluoksnis, taigi labai lygiai, be didesniu svyravimų paruoštas visas pagrindas! Na ir atskaitos tašku paimtas slenkstis įėjimo durų, nes lipti ant jo į viršų jau nėra kur:


Na ir beriamas betonas, lyginamas. Dirbo trise: vienas maišė smėlį su betonu, vandeniu ir fibra, kitas skirstė tą betoną ir kojomis mindžiojo, po to, trečiajam tokia ilga lenta išlyginus, dar ir šlifavo.



Štai barstlo betoną, šlanga kaip kokia gyvatė rangosi, taigi labai gerai, kad pasistengėm kaip reikiant grindų vamzdelius pritvirtinti. Šlanga keliose vietose cemento maišais prispausta, taigi kiek suvaldyta :)


 O čia štai lygina išskirstytą betoną:


Na o čia šlifuoja:

Temperatūrinės siūlės padaromos, ir tuomet dar užšlifuojamos. Aparatas tas "užšlifuoja" maždaug 3 mm betono. Po poros dienų tos užšlifuotos temperatūrinės siūlės turėtų pasimatyti, nes dabar iškart nesimatė. Tikiuosi, kad taip ir bus. (beje, po kurio laiko komensacinės siūlės atrodo štai taip)

Dirbo vaikinai nuo 8 ryto iki 17 val., visą laiką intensyviai, kiek aš suprantu - tvarkingai, ir...išvažiavo :)


O man paliko namuką su lygiomis grindimis. Dabar kelias dienas geriau ten kojos nekelti, nesudaryti skersvėjo ir t.t. Po kelių dienų galima bus atsargiai vaikščioti jau.


Kambarių langai neatrodo jau taip aukštai - jau normaliam žmogiškam lygyje:


Tik laidai ir vamzdukai visokie kyšo :)

Sunaudota:
48 maišai cemento
Mašina plauto smėlio
Keli maišeliai fibros
Vandens, elektros ir...kavos :) Kava besidarbuojantiems ir prižiūrintiems-smalsaujantiems :)
Kaina viso su darbais ir medžiagom - 2910 Lt / 135 m2

Komentarai

  1. Gal sakė betonuotojai po kiek laiko galima vidines sienas mūryti? Vaikščioti, kaip suprantu jau po ~3 dienų galima?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labai labai atsargiai vaikscioti galima po poros dienu, bet geriau tris lukterti. Del murijimo pertvaru - neklausiau, neaktualu (nes pirma apsiltinsime stoga - dirbti be pertvaru bus patogiau), bet jeigu neklystu - reiketu geru triju savaiciu matyt?

      Panaikinti
    2. Smagu kai yra tvirtas pagrindas po kojom, sveikinu su šiuo etapu :)

      Vaikščioti galima jau kitą dieną :)

      Betonas sutvirtėja per 28 dienas, tad mūryti rekomenduojama ne anksčiau. Jei bus karštos dienos rekomenduoja pirmą savaitę uždengti betoną plėvele arba laistyti.

      Panaikinti
    3. Tai kad net mūrą ant pamatų dažnai pradeda mūryti po 1-2 sav. Kad pilnai sutvirtėja per 28 dienas tai taip, bet klausimas kokio tvirtumo pakanka ;)

      Panaikinti
    4. jei ne sau mūryji matyt galima ir anksčiau, bet konstruktorius mums nepatarė :)

      Panaikinti
    5. Na, pas save pradėjau mūryti po 3 savaičių berods. Esmė tame, kad pradėjęs mūryti sudarysi tokią mažą apkrovą, kurios tavo pamatas nepajaus nei trupučio. Juk nėra taip, kad iškart uždedi visą svorį kaip su kranu.

      Ryt bendrausiu su betonuotojais, paklausiu ką jie galvoja apie vidinių sienų mūryjimą. Gal ir kitiem bus naudinga informacija.

      Panaikinti
    6. Tikrai ne anksčiau kaip po 3 savaičių manau, nes pertvaros greit išdygsta, pvz. mums per 4-5 dienas visas pakėlė į 3m aukštį.

      Panaikinti
  2. Jeigu betonuotojai vis dar rekomenduotini, prašytume pasidalinti kontaktais:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šitų betonuotojų nerekomenduočiau. Man darė - tai pataupė ant fibros ir plastifikatoriaus, pačių pigiausių bet didelę reikšmę turinčių medžiagų. Įdėjo maždaug 20% reikiamo kiekio, sutaupė gal 30 EUR, o man prastesnes grindis padarė, kurių jau nebepakeisi...

      Panaikinti
  3. Betonuotojų nr. ir aš prašyčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ziuriu visi tame tarpe ir as betonavau grindis su smelis + cementas.
    Gal kas pasirinko kita buda lieti grindis su Knauf? Bent jau teigiama, kad grindys isyla greiciau ir oro tarpu nelieka. O kaip ištikrujų? Kaina?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu kalba eina apie FE50 ir panašius gaminius, tai kaina jų yra neproporcingai didelė. Tinka nebent mažoms patalpoms, dėl kurių betonuotojai nesivargintų važiuoti.

      Vienam kvadratiniam metrui 1cm storio reikia ~18-20kg mišinio, jei gerai atsimenu. Tai gaunasi ~15lt kažkas. Padauginam iš kokių 6cm, kiek dažnai būna grindys ir gaunam baisų skaičių. Ir čia tik medžiagų kaina. Darbas neįskaičiuotas.

      Standartinis sprendimas - smėlis su cementu - 18-20lt kvadratui (~6cm) už medžiagas ir darbą. Tai net jei ir kažkiek greičiau įšyla tos grindys su knaufu, ar tikrai verta tiek mokėti?

      Panaikinti
    2. Geriausiai šildomom grindim tinka lietas betonas, smėlbetonis, nors ir tinka šildomom grindim, bet yra per daug porėtas. Jo privalumas - lengvas darbas, maža kaina. Sau darysiu lietas. Jų tankis didesnis, greičiau šyla, geriau šilumą perima iš vandens.

      Panaikinti
    3. Ar yra kur skaičiais išreikštas tas gerumas? Kainos skirtumas yra milžiniškas. Toks, kuris gyvenime neatsipirks ir net nepriartės prie to. Juk nereikės gyvenant name kiekvieną dieną nuo nulio šildyti tų grindų.

      Ar ne geriau investuoti tų papildomų tūkstančių į apšiltinimą ar geresnę šildymo sistemą, ar dar kažką, kas realiai pasijaustų?

      Panaikinti
    4. Nekalbu apie Knauf, jis gerai uždirbantiems žmonėms kurie gali sau leist patogų ir greitą darbą. Kalbu apie paprastą betoną.

      Panaikinti
    5. Ai, ne taip supratau :) Atsiprašau.

      Panaikinti
  5. Labai ir as noreciau kontaktu betonuotoju.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Betonuotoju kontaktai: 867260920 Miroslavas

    AtsakytiPanaikinti
  7. kazkaip kaina uz darba didoka, kaip supratau apie 20 lt./1m2. Kiek zinau, aplink Trakus 10-12 lt...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tai juk čia jau su medžiagomis. Normali standartinė kaina 18-20lt. Vien darbas - 8-10lt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. zinokite, kadangi domejausi kainomis geguzes - birzelio menesiais, ir turejau kontaktu su keliolika betonuotoju, tai maziau nei 20 lt / m2 prasanciu neaptikau. 20 -minimum, jeigu dar ne mieste ir ne salia miesto - 21 minimum, kaip supratau vertinantys savo darba rimtai - 22 ,t praso. Siaip viskas brangsta 2014 metais, nes uzsakymu daugeja - ir santechnikams, ir elektrikams, ir murininkams, ir betonuotojams. Kainos vasara lyginan su pavasariu - betonavimo atveju - kai supratau pakilo, nes standartiskai visi prase man paskambinus 21-22 litu, apie 19 nelabai ejo kalba...

      Panaikinti
    2. Turbūt ir nuo vietos priklauso kažkiek. Aš kainas surašiau konkrečiai man pateiktas betonuotojų, su kuriais bendravau ir kurių darbą mačiau. Kauniečiai. Bet pilnai tikiu, kad brangsta ir betonavimas. Mano komentaras buvo skirtas žmogui, kuris stebėjosi, kad kaina 20lt vietoj 10lt :)

      Panaikinti
  9. Norėjau paklausti, o kas pajunginėjo kolektorių ir atliko bandymus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ikvepti Jusu pavyzdziu, mes irgi patys vedziojames grindinio sildymo vamzdelius. Tik be nutikimu neapsiejome, vedziojome(per iseigines dienas) kai temperature buvo +30C, o po savaites atvaziave radome keliose vietose uzsilenkusius vamzdelius. Tai viena kontura isardem, panaudojome kitur. O kitas va galvojame ka daryti, paskambinus i Uponor tai sake kad taip nutiko del temperaturos ( jis buvo plastiskesnis, o nakti gal nukrito iki +17 ir ivyko uzsilauzimas), bet jie rekomendavo pakaitinti ir jis atsistatys. Internete maciau kaip tai daroma. Tik va galvoju ar kaitinti bandyti, ar geriau ardyti.
      O Gal galit kontaktus duoti savo santechniko, jei likot patenkinti jo darbu. Aciu

      Panaikinti
    2. oi net neisivaizdavau, kad del temperaturos pokycio jau islankstytas vamzdis gali susilenkti.... tikrai netiketai... santechniku kaip ir patenkinta - jis tik magistralinius bei vandentiekio vamzdzius isvedziojo, kol kas negaliu ivertinti jo darbo kokybes, bet tetis stebejes jo darba sake kad labai gerai dirbo :) Taigi kontaktas: Bronius 868234722

      Panaikinti
  10. O kokio diametro vamzdelius lankstet ant 20x20 cm tinklo? D18?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, vamzdis pas mane 20 mm - rasiau apie tai keliuose irasuose apie tai kaip sekesi vynioti ta vamzdi, tai paziurekite - paskaitykite. Projektuotojas, projektaves perspejo, kad su tokiu storesniu bus sudetingiau dirbti, kitu minusu nebuvo, o su storesniu tik vienas kolektorius, vamzdzio maziau, visumoj man pasirode kad taupiau (taip ir yra, nes salia kolektoriaus eina dar ir magistraliniai vamzdziai ir dar santechniko darbai, kurie irgi kainuoja) - tai nepalyginamai taupiau. Tiesa, 20 mm vamzdi jeigu salta, tikrai sudetinga lankstyti, bet jeigu patalpoje apie 20 laipsniu - vienas malonumas :)

      Panaikinti
  11. Mes patys galvojam pasibetonuoti. Tik idomu kaip su iranga, gal kas nuomavosi? radom cia tai atrodo visai nieko pasiulymas gal kam teko nuomotis is ju ? https://www.cramo.lt/lt/category/statybine-technika_betonavimo-darbu-iranga_betono-maisykles

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai