Signalizacija

Istorija su signalizacija darkart parodė, kad pasigilinti kiek kas iš tikrųjų kainuoja, labai verta. Prieš statant langus išsiunčiau keletą užklausimų kontaktais, kuriuos radau pagooglinus, tai buvo ir saugos kompanijos, ir tiesiog signalizacijomis besispecializuojančios kompanijos (nusiunčiau namelio projektą su patalpų planu). Trumpa statistika apie patalpas, kas aktualu statant signalizaciją ir dūmų daviklius:

  • 2 durys
  • 1 didelis kambarys (kartu su virtuve) ir 4 miegamieji kambariukai
  • atsidarančių langų - 9
  • katilinė su planuojamu granuliniu katilu
  • Namelio plotas - 135 kv.m.

Pigiausias pasiūlymas buvo 3350 (su darbais ir PVM), brangiausias - 4260 Lt.
Kadangi aš signalizacijai susiplanavusi tik apie 2 tūkst. litų, tokie pasiūlymai labai suneramino, o įtarimą sukėlė tai, kad vien tik už darbą prašoma nuo 1250 iki 2400 Lt. O tai 2 - 3 dienų darbas...

Pagal labiausiai patikusį medžiagų sąrašą užklausiau kainų medžiagų tiekėjų. Gavau apie 1600 Lt sąmatas vietoj to, kas buvo siūloma mažiausiai už 2100 Lt. taigi vien ant medžiagų, iškilmingai įvardiję 10 proc. nuolaidą, užsimetė 500 Lt (arba dukart dagiau kiti...)

Tuomet kreipiausiai tiesiog į elektrikus, tiesiai šviesiai paklausiau ar atliktų man darbus už 600 Lt ir skubiai (nes langai jau įstatyti ir baisiai norisi tos signalizacijos), na ir sutariau. Taigi vietoj 3,5 gaunasi 2,2 tūkst.

Šiame etape man kainavo viskas pigiau, nes dūmų daviklių nemontavo, kol stogo apšiltinimo darbai nepadaryti, ir judesio daviklius sumontavo tik 3, nes yra kol kas tik tuščia erdvė be pertvarų. Tačiau visus laidus išvedžiojo, taigi vėliau reikės tik viską sustatyti-pritvirtinti.

Biudžetas:
Medžiagos - 1130 (su PVM)
Darbai - 450
Viso 1580 Lt.

Dabar jeigu signalizacija suveikia - gaunu SMS su įrašu kas būtent suveikė. Kas patogiausia statybų procese - atjungti ir vėl įjungti signalizaciją galima paskambinus telefonu (o tai patogu, jeigu reikia įleisti statybininkus į patalpas per atstumą)

Kiek išsiaiškinau, tai patikimiausios yra kanadietiškos sistemos DSC arba Paradox, pas mane viena iš jų. Štai sužymėtos "zonos", sms gauni su numeriuku, ir žinai, kas suveikė.


O štai magnetukai, įmontuoti languose ir duryse. Jie tokie mažiukai, rudi, labai tokie estetiškai atrodantys ir matosi tik atidarius langą, viduje. Viskas buvo montuojama jau įstačius langus.



Čia centralė, į kurią sueina visi laidai:


Laidai tampomi ir mažais tokiais lankukais ir vinukais lengvai pritvirtinami prie betoniniu blokelių.

 Čia judesio jutiklis:

Kur didysis vitrininis langas, išeinantis į terasą  - ten judesio jutiklis kartu su stiklo dūžio jutikliu. Na o kitur palikta laidų ritinėlių, kad vėliau, jau pastačius pertvaras ir ištinkavus sienas, galima būtų pajungti.


Raudoni laidai - dūmų jutikliams. Dūmų jutikliai yra didžiajame kambaryje, kur numatyta krosnelė, ir kiekviename miegamajame. Vieni siūlė pastatyti tik porą dūmų jutiklių simboliškai, kiti sakė, kad rekomenduojama (ir net reikia) būtinai į kiekvieną miegamąjį kambarį, kad miegantis žmogus būtų pažadintas jeigu kartais patalpoje atsirastų dūmų. Taigi pas mane dūmų jutikliai bus kiekviename kambaryje. Dabar va kabo raudonų laidų ritinėliai:


Katilinėje ir virtuvėjė statomi ne dūmų, o tempertatūriniai jutikliai, dabar gi - tik raudoni laidai, o virš virtuvės - dar ir vidaus sirena, baisiai šaižiai klykianti, tabaluoja:


O čia lauko sirena, dienos metu:


Naktį mirksi raudonos lemputės:


Tiesa, ką svarbu numatyti - į centralę paprašiau pajungti du laidus ir palikti po 5 m kiekvieno - ateity prijungti ūkiniam pastatui ir pirčiai. Kadangi pas mane po pamatu prakasti plastikiniai vamzdžiai įvairiems elektros laidams, tai padaryti bus super lengva.


Taigi pamokos:
  • Labai verta pasigilinti į kainas, ir pasidomėti, kokios medžiagų TIKROS kainos.
  • Dūmų jutinkliai turi būti ne simbolis, o būtinas reikalas kambariuose
  • Visus laidus reikia nufotografuoti, ateity gali prireikti tokių nuotraukų. Tą aš padariau, elektrikai patarė.
  • :) Pasirodo, laidai signalizacijai vedžiojami ant sienos (taip bus vedžiojami ir elektros laidai) - o aš, "blondinė", maniau, kad sienose gramdys griovelius. Viskas pasislėps po  1 - 1,5 cm. tinko sluoksniu... Na tai puiku, viskas pasirodo daug paprasčiau nei maniau.

Na ir... dėl viso pikto, pajungti jūs prie apsaugos ar ne, verta užklijuoti lipduką ant durų iš lauko pusės, kad objektą kažkas saugo (tokį lipduką jeigu ne iš saugos kompanijos, tai iš langininkų galima paprašyti) ir paskleisti žinią kaimynams, kad objektą saugo "policija", o dar geriau - kad sustatytos dar ir vaizdo kameros :)

Komentarai

  1. saugumo sumetimais tokio įrašo tikrai nebūčiau rašęs, dabar pateiktas viskas, net kur stovi centrale, kokie davikliai ar jie pajungti ar dar ne......

    AtsakytiPanaikinti
  2. o koks skirtumas, kad žino kur centralė? Kitavertus jeigu ir nustatys iš nuotraukų kur centralė, tai nelabai žino kas, kur tas namas, kuriame ši centralė yra :)
    Na o jeigu rimtai, tai namas apsaugotas 100 proc plotu, tiek langai, tiek visa erdvė nuo judesio. "Tuščių" vietų nėra, o judesio davikliai atskiroms mažoms patalpoms tapr reikalingi tik toms patalpoms atsiradus, dabar gi viską apirėpia keli judesio davikliai, veikiantys 180 laipsnių.

    Man kažkaip nepasirodė, kad iš įrašo galima būtų atrasti kažką tokio, kas galėtų lemti didesnę riziką...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rimtu vagiu signalizacija nesustabdys :) GSM signa galima nukilinti ir jokiu sms ir sirenu nebus. Zinoma geriau tokia nei nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kadangi tai yra sodo namelis, kuriame nuolat negyvensi, turbūt būtų protinga pamąstyti apie vidaus mikrofoną ar kokią tai "kamerikę", kad gavusi aliarmą sms'u, nereiktų pulti važiuoti į vietą, o galėtum prisijungus prie PC ir pažiūrėti kas vyksta..čia tik pamąstymui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žinau apie tokius sprendimus, bet kažkaip nesiryžau. Geriausia yra pajungti prie apsaugos kompanijos. Bet dar ir i sms patogu suinvestuoti, kad galetumei telefonu norint ijungti ir isjungti, ypac kai nusimato keli metai statybiniu ir apdailos visokiu darbeliu. Šiaip manau jau vien signalizacijos buvimas apsaugo nuo vagiu-megeju. Dar kaimynu buvimas. O dar kokia tvora ir suo geras :)

      Panaikinti
  5. Sveikinu įsistačius signalizaciją. O aš pasiguosiu - Iš mano objekto šiąnakt pavogė birias medžiagas - 4x cemento, 3x spalvoto mūro mišinio. O svarbiausia, kad tas mišinys buvo nekondicinis, ne gamykliniame įpakavime, t.y. tokio niekam neparduosi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi oj... apmaudu kaip... statybos ir taip nelengvas dalykas, o kai dar štai tokie dalykai nutinka :( gaila kiekvieno vinuko ir kirvuko, jau nekalbant apie statybines medžiagas...

      Panaikinti
  6. Viena mintis- langams varstomiems herkonus kabinciau ne virsuje, o apcioje.. pvz. Nakciai priduodi apsaugai langus . Tarkim be judesio davikliu. Sumanai praverti langa mikro ventiliacijai ir sast- klykia. O jei daviklis lange apacioje- aliarmo nera. Vagis per virsu neilips..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, masčiau apie tai, kalbėjausi, nelabai noriai taip daro kažkodėl. Galvoju, gal visgi reikėjo kokiam vienam lange ir apačioje įdėti, bet kažkaip nepadariau taip

      Panaikinti
  7. Kiek supratau signalizacija suveikia tik patekus i namo vidu. Zinau kad dabar daviklius deda aplink namo perimetra is lauko, Tai signalizacija suveikia jau priejus kazkiek metru prie namo. Nakti ijungi perimetrine apsauga ir po namus gali laisvai judeti ir langus atidarineti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lauko jutikliai nėra efektyvūs, nes jie suveikia nuo vėjo, ar kokio gyvūno prabėgusio per kiemą, nors ir rašoma, kad nereaguoja į daug ką, tačiau praktika parodo, todėl, ypač sodyboje, signalizacija suveikinėtų gana dažnai. Beje jų kainos nemažos, po 200-300 Lt už vieną jutiklį.

      Panaikinti
    2. aš vat tą patį buvau pagalvojus - jeigu koks šuo yra sargas, arba vėjo gūsiai stiprūs kaip kad praeitą vasarą. Na ir kaina atitinkamai už tokius daviklius turėtų stora būti...

      Panaikinti
    3. Čia kalba, manau, buvo apie perimetrinę apsaugą su barjeriniais jutikliais, pvz: ( http://www.fimasales.lt/Apsaugos-sistemos/Barjerai/IR-barjeras-E-964-Q495Q.html ), į jokius vėjo gūsius ar gyvūnus jie nereaguoja, maišot su PIR jutikliais.

      Panaikinti
    4. Kai jutiklis 760Lt, tai nenuostabu, kad nereaguoja.. Jo horizontali apimtis 90 laipsnių, o vertikali tik 15 laipsnių, todėl jie montuojami nedideliame aukšyje tvoros kampe. Tokių reikėtų kiekvienai sklypo kraštinei, nes jis spindulinis, tai bendrai būtų 3000Lt (4 jutikliai), o ir peršokant tvorą ties jutikliu arba pralendant žemai, tas mažas kampas nepagautų ir tokią sistemą gana lengva "apeiti".

      Panaikinti
    5. Jeigu juos montuosi taip kaip parašiai, tai tikrai, kad lengva apeiti :) Jie tikrai nėra montuojami tvoros kampuose.

      Panaikinti
    6. Tai pasidalinkite mintimis, kaip jie montuojami.:) Juk tai IR lazeris, tai suprantama, kad saugoti perimetrą, dedama ant sklypo kampų.

      Panaikinti
    7. Pabandyk įsivaizduoti kas gautųsi, jei jutiklius atitrauktum nuo kampų po kokį metrą ar daugiau į tvoros vidurį, o šiaip tai yra manualas viskas gražiai parodyta, norint patekti turėtum kastis tunelį po žeme arba su parašiutu nusileisti, kitokių budų patekti nepažeidžiant perimetro aš neisivaizduoju.

      Panaikinti
  8. Lipduku galima isigyti ir www.saugiteritorija.lt arba ispejamuju lenteliu daug ko jie gali padaryti bandyk ieskoti

    AtsakytiPanaikinti
  9. Lipduku galima isigyti ir www.saugiteritorija.lt arba ispejamuju lenteliu daug ko jie gali padaryti bandyk ieskoti

    AtsakytiPanaikinti
  10. Beje, kai pirksite pilnai visus kitus jutiklius, paprašykite specialaus lipduko, kuris klijuojasi ant dangtelio atidarius klaviatūrą. Jie specialios formos, pritaikyti kiekvienai klaviatūrai ir būna paruošti zonų bei saugos mygtukų surašymui. Taip žymiai patogiau, nei paprastas lapukas su surašytomis zonomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mum apexis (http://www.apexisbaltic.lt/apsaugos-sistemos) darė vidaus apsaugą, kiek kalbėjom, tai lauko nelabai apsimoka (ypač mūsų sąlygomis, nes katinas vaikšto lauke), tai per didelė tikimybė, kad suveiks.. O dėl nakties tai labai paprasta- tiesiog nejungi. Mes jungiam tik tada, kai nebūnam namie..

    AtsakytiPanaikinti
  12. Mes įsirengėme vokišką apsaugos sistemą savo kotedže. Kol kada neilgai naudojame, bet atrodo gan rimta, viskas yra valdoma arba per pultelį arba per mano ir žmonos telefoną, yra avarinis skubus apsaugos iškvietimas arba aliarmas, įvedus neteisingą kodą daugiau nei tris kartus iš eilės. Jaučiamės daug saugiau dėl įrangos

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai