Kaip aš klinkerį klijuoti mokiausi

Galėjau parašyti apie tą klinkerio klijavimą jau senokai. Bet...tingėjau. Beje, mano požiūris į tinginystę yra gana pozityvus, nes tai vienas geriausių talentų, duotų žmogui, kai jis gali tingėti ir dėl to nesukti sau galvos. Visgi tingėti reikia su saiku :) Taigi štai mano išpažintis apie klinkerio klijavimą.

Kaip žinia, klinkerio plytelėmis apklijuoti ketinau pavėsinę, o po to ir namo dvi dideles "kolonas" ir manau kad dar ir cokolį. Todėl pavėsinės darbai man buvo kaip repeticija. Bet gavosi nieko sau repeticija, užtrukusi visą vasarą ir pusę rudens - nes klijavau tik savaitgaliais, na žodžiu labai fragmentiškai.

Klinkerio plyteles pirkau Irise, lenkiškas, su nuolaida gavosi kiek pamenu apie 27 Lt / m2. Tai tokios plyteles, kurių tarpe nėra išlenktų kampu, nes tokios jau kainuoja ženkliai brangiau. Taigi kampukuose matyti sudūrimai, na ir tie kampukuose esantys tarpai nesigauna labai jau lygūs, bet man tai bendro vaizdo negadina.

Taigi, pradėjau nuo pirmos ir didžiausios išorinės sienos, atseit yra kur įsibėgėti ir lengviau. Pritvirtinama kas nors, kas prilaikytų pirmąją plytelių eilę:


Sienelė nušlifuojama, geriausia žinoma ne rankutėmis, o su aparačiuku:

Būtinai reikia prasieiti su gilumniu gruntu (čia svarbu, kad būtų išorės darbams). Gruntas sutraukia viską, visus nešvarumus, dulkes, dėl kurių buvimo vėliau gali klinkeris ir atsiklijuoti, o to labai nesinorėtų...


Gruntavau mažais plotais, prieš pat klijuojant, kad tikrai būtų viskas kaip reikiant:


Ir tuomet pradedu klijuoti plyteles, o tarpeliuose dedami tokie kryžiukai, pasirinkau gana nesiaurus tarpus - 8 mm.

Pradėti nuo šios sienos nepagalvojus, kokiame lygmenyje turės būti plyteles viduje, buvo klaida. Nes po to susivokiau, kad juk plytelių lygmenį apačioje diktuoja židinio pagrindas, ir prasidėti viskas turi ten, kur turi pasibaigti medinės grindys:

Bet tuo metu nei grindų nebuvo, nei į galvą šovė, kad pagal židinio pagrindą reikės viską taikyti, taigi išorinė siena ir kitos sienėlės kiek nesutampa, ir tai matosi (toliau nuotraukoje matysis), bet kažkaip galvoju, kad išgyvensiu :)

Taigi ko apart grunto reikia? Klijų:


Kibiro, kuriame klijus maišyti reikia su vandeniu ir keleto lopetėlių, viena jų su dantukais, su kuria klijų košę tepiau ant pagrindo:
Klijus su vandeniu maišyti pradžioje bandžiau rankomis - sunkus tikrai tai darbas, vėliau nusipirkom toki specialų ant grąžto tvirtinamą metalinį dalykėlį, toks mega-mikseris kaip ir gaunasi, tai daug greičiau ir patogiau, bet ir košės jau didesniais kiekiais užmaišyti tenka:


Galiu drąsiai pasakyti, jog tubūt ne mažiau darbo nei klijavimas sudaro išmatavimas ir reikalingų matmenų plytelių gabaliukų atpjovimas. To pati nedariau, čiau jau tėtį vis nuo darbų teko vogti. Va toks pjūkliukas su specialiu disekliu klinkeriui, liniuotė, pieštukas ir žinoma ausinės, nes klinkeris garsiai zvimbia pjaunamas:


Na ir žinoma T formos kryžiukai ir replytės su užlenktu paplonintu galiuku, kad po to tuos kryžiukus ištraukti - o tai ne visuome lengva, nes kartais juos klineris labai suspaudžia:



 Tepti klijais geriausia iškart visą eilę ir skubiai klijuoti klinkerio plyteles, kurias prieš tai irgi būtinai plonyčiu klijų sluoksniu ištepti (kad gerai pritrauktų):


Kodėl visą eilę? Nes užsiknisti galima jeigu po vieną - dvi klijuoti ir vėl tepliotis. Žodžiu po to įgudus darbas eina visai neblogai, jeigu ne nuolatiniai matavimai, nupjovimai, laipiojimai ir taip toliau.

Kiek paklijavusi sieną, susipratau kad nuo židinio pagrindo reikėtų pradėti. Čia jau kiek reikėjo daugiau pašokinėti - tuomet, kai teko klijuoti perdangos plokštę, nes jos storis buvo per pusantros plytelės, o klijuoti reikėjo dvi eiles, ir dar tvirtinti kažkaip reikėjo ką nors, ant ko apatinė klinkerio eilė laikytųsi. Štai kokelių klijavimas:

Na o čia plokštės apklijavimas, visokiai gnybtais prilaikant apatinę plytelių eilutę:




Toliau sekė kruopštus darbas kaip tvarkingai apklijuoti aplink gaubtą. Čia tarp židinio metalinio gaubto ir klinkerio niekuo negalima bus užglaistyti, nes metalas plečiasi, ir turi būti laisva. Ir norisi, kad tas kas laisva būtų tvarkinga ir lygu. Taigi štai prieita iki gaubto:
 Čia jau kartu su tėčiu darbavomės dviese, nes labai pjaustyti daug ir atitinkamu kampu reikėjo. Paėmėm keleto milimetrų storio klijuota pagaliuka ir uždėjom jį ant gaubto - toks bus laisvas tarpas tarp gaubto ir klinkerio:

Kad išpjaustyti visas plyteles vienodu kampu, iš kartono padarome tą reikiamą kampą:



 Ir pagal tokį kampa išpjaustome atitinkamai klinkerio plyteles, glaudžiame prie pagaliuko:



Po to pagaliuką išimame - gavosi tvarkingas tarpelis, nekrentantis į akis:

Ir lygiai taip pat iš kitos gaubto pusės:



Daugiausia gimnastikos sugebėjimų iš manęs pareikalavo klijavimas aplijk balkius...Čia man vietoj sporto klubo, nes teko laipioti, ant pirštų galiukų stiebtis ir visaip kaip pasisukus klijuoti...




Tikrai daug kantrybės pareikalavęs darbelis... Na o toliau viena sienutė po kitos, po to jau užsilipus ant ožiukų, iškėlus rankas - ne pačiose patogiausiose pozose. Gali pasakyti, klinkerio klijavimas tikrai nelengvas darbas, reikalaujantis daug kruopštumo, plastikos ir fizinio pasirengimo. 





 Atrodė mano akimis viskas gana puikiai, o pats darbas man buvo kaip kokia meditacija. Klijuoji sau, klausaisi muzikos ir kvėpuoji grynu oru...


Na o čia štai matyti mano nuodėmė: didžiosios sienutės plytelių lygis nesutampa su siauros. Na bet nemanau, kad tai gadina kažkokiu būtų visą reikalą.
Beje, plyteliu išvaizda esu tikrai patenkinta, nes jų kaina tikrai viena pigiausių, tačiau spalva visai gera ir bendras įspūris tikrai nėra pigus. Jos tokios labai natūralios gavosi.

Na ir nuodėmė numeris du, vis gi plauti plyteles iškart reikia, nes po to jau tik specialiu tirpalu nuplauti galima. Vandenuku - kempinėle pamozojus gaunasi va kas.


Tačiau tas darbas, kaip ir tarpų glaistymas jau tik pavasarį, nes tam momentui, kai baigiau klijuoti, spalis buvo, naktys šaltos, o tarpams glaistyti reikia šiltos temperatūros. 

Manau, kad klinkeriu klijuoti namo elementus bus jau lengviau, turėsiu nemažai patirties, o ir visokiu apėjimų ir smulkių detalių ten beveik nebus. Apklijuoti židinio pagrindą, gaubtą ir balkius - buvo nemažas iššūkis man, pirmą kartą gyvenime klinkerį klijuojančiai :)

Kaip visa pavėsinė statėsi - filmukas čia :)

Papildymas: kažkada mačiau namą su atsiklijavusiomis klinkerio plytelėmis, matėsi kad tikrai suklijuota buvo bet kaip, na ir atsiklijavę arodo tikrai baisokai, įkeliu nuotraukas (tiesą sakant ir pačios plytelės savaime labai neišvazdžios):



Komentarai

  1. Viskas puikui, bet patarimas klinkerį prieš klijuojant užmerkt vandenyje, prisipildo tada jo poros vandens, mažiau iš klijų išsiurbia, tokiu būdu klijai stingsta tinkamesnėje terpėje bei jungtis tarp klijų ir klinkerio (tas pats galioja ir keraminėms plytelėms) stipresnė gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. esu girdejusi del to vandens, bet labai jau ir taip nesausas tas darbas, jeigu viska dar mirkyti, tai butu labai nekas. Su guminem pirstinem bandziau - bet su jom tikrai ne taip patogu. Ir taip rankos visos kentejo... :) taigi nemirkiau...

      Panaikinti
    2. Tikrojo „klinkerio“ jokiame vandenyje mirkyti nereikia, kadangi:
      1. Klinkerio plytelių vandens įmirkis dažniausiai neviršija 6-8%, kas ir taip yra labai mažai, todėl būtinai reikia naudoti tam tinkamus specialius klinkeriui klijus, kurių darbo laikas būtų bent jau 30-60 min. Šiuo atveju tai kas matosi nuotraukose - klijai buvo panaudoti netinkami, nes jų darbo laikas yra iki 30min. ir jie po 15-20 min. (priklausomai nuo oro sąlygų gal net ir po 10 min.) sudaro plėvelę prie kurios jau niekas nelimpa.
      2. Aurimas matyt turėjo omenyje sendinto tipo plyteles, kurios yra pjaunamos iš plytų. Tai šiuo atveju tai yra keraminės, o ne klinkerio plytos, kurių įgeriamumas ~15-20%. Bet net ir šiuo atveju nieko mirkyti nereikia, nes tai tik paskatins kalcitų ir sulfidų išsiskyrimą iš plytelės, ko pasekoje visas jūsų fasadas bus nusėtas baltomis dėmėmis.

      Panaikinti
  2. o lauke klijuojant klinkerį ar reikia klijus tepti su šukomis?
    Nes kažką girdėjau, kad reikia be šukų, kad nuliktų oro tarpo, į kurį pateks vanduo, paskui jis sušals ir plytelės atšoks...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Klinkeris klijuojasi su šukom. Dėl minėtos priežasties be šukų dedamos plytelės ant laiptų lauke.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Esu kazkur veliau skaiciusi, kad reikia jog neliktu oro tarpu. Del suku naudojimo - man parode ir visur youtube kur rodo, tai rodo kad su sukom lauke irgi sieneles klijuoja. Tai is tiesu nezinau, ar teisingai cia viska padariau... Bet turiu padariusi nuotruaku kaip atrodo atsiklijaves klinkeris - matyt baisiai nekokybiskai darbai atlikti, tai ten kaip tik atrodo, jog be suku buvo klijuota. Siom dienom bandysiu ikelti tas nuotraukas, berods Vievyje buvau aptikusi vargsa namuka su daug broko

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kaip tiksliai vadinasi sios klinkerines plyteles?labai graziai gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Semir Beige spalva, lenkiskos (Paradyz), pirkau Irise, be nuolados 32 lt / kv m, bet buvo nuolaida, tai kainavo kiek pamenu 27 Lt / m. Man zinokit irgi patinka, jos zinoma neturi tu kampiniu plyteliu, taigi kampai ne tokie idealus, bet man atrodo, kad neapziurinesiu gi visko pro lupa. Laukiu pavasario, tikiuosi, nenukritines, uzpildysiu tarpus, ko nespejau rudeni niekaip. Tada pamatysim galutini rezultata :)

      Panaikinti
  6. Netyčia visai pastebėjau šį puslapį ir negalėjau neparašyti specialisto nuomonės.
    Pati idėja labai sveikintina ir reiktų kuo daugiau tokių entuziastų, kurie panašius darbus stengtųsi atlikti savo jėgomis, bet kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir čia - prieš imantis šio darbo reiktų prieš tai išsiaiškinti visus niuansus ir technines detales, kad po to nereiktų gailėtis. Taigi nuo pat pradžių:
    1. Pagrindas žinoma turi būti paruoštas kuo lygesnis, kadangi tokiu atveju prireiks mažiau plytelių klijų ir tai sutaupys jūsų laiko ir pinigų;
    2. Gruntas - labai svarbi dalis, kuri šiuo atveju buvo panaudota netinkama! Nurodytas gruntas yra akrilo kopolimero gruntas, kuris idealiausiai tinka naudoti po akriliniais, lateksiniais ir kitais polimeriniais glaistais, bet ne po klinkerio plytelėms klijuoti skirtais klijais. Kaip matosi iš nuotraukos, šis gruntas palieka baltą paviršių (tai yra kreidos sluoksnį), kuris sumažina plytelių klijų sukibimą su pagrindu. Jau geriau šiuo atveju pagrindas tiesiog būtų gerai nuplautas...
    Teisingą gruntą gali pasiūlyti gamintojas, kuris ir gamina šiems darbams tinkamus gerus plytelių klijus. Beje, naudojant teisingus plytelių klijus, dažnai net nereikia gruntuoti, kadangi juose jau būna tam tikros medžiagos padedančios surišti pagrindo dulkes ir tuo padidina klijų su pagrindu sukibimą.
    3. Klijai - reikia pasirinkti gerus, būtent klinkerio plytelėms klijuoti tinkamus plytelių klijus, kurie pasižymi itin ilgu „darbo laiku“. Kadangi tikros klinkerio plytelės niekada nebūna idealios geometrijos, tai reikalinga esant poreikiui pataisyti plytelių suklijavimo lygumą. Nurodyti klijai vėl gi pasirinkti netinkamai, nes jų darbo laikas neviršija 30 min. (realiai yra ~15 min.), po ko jie sudaro plėvelę, prie kurios plytelės gerai nelimpa ir gero efekto tikėtis nereiktų.
    Tam tinkamų klijų kaina rinkoje svyruoja tarp 45 - 60 Lt už 25kg maišą.
    Yra ir specialių klijų su nano dalelėmis (pvz. Alpol AK518), kurios apsaugo fasadą nuo kalkių ištekėjimų iš pagrindo ant fasadinės dalies.
    4. Plytelės - na šiuo atveju pasirinktas Paradyz plyteles vadinti klinkerio, labai jau didelė garbė :) Šios plytelės yra greičiau akmens masės keramika, bet ne tikras klinkeris. Skirtumas - gamybos technologija. Šios plytelės gaminamos naudojant sausų molio miltelių presavimo technologiją ir tai akivaizdžiai matosi dėl dirbtinio plytelių paviršiaus (kuris pastoviai atsikartoja) ir sintetinės spalvos. Kitaip tariant, jei norit pasidaryti kičą - tokio tipo gaminys būtent Jums, o jei norite gražiai atrodančio kokybiško fasado, tai reiktų pasiruošti sumokėti minimaliai 50-60 Lt/m2. Tikrų klinkerio plytelių kainos svyruoja tarp 50 ir 150 Lt/m2 (priklausomai nuo spalvos, paviršiaus apdailos, storio ir gamintojo). Už 25-35 Lt/m2 galima nusipirkti geriausiu atveju lenkiškas pačios prasčiausios kokybės plyteles, kurios tikėtina, kad net nebus klinkerio, o paprasčiausios akmens masės plytelės, kas buvo ir šiuo atveju, nes Paradyz kompanija gamina ir klinkerio plyteles, kurios kainuoja ~40-50 Lt/m2.
    Kas be ko nereikėtų tikėtis rasti gerų klinkerio plytelių tokiuose prekybos centruose, kaip Senukai, Ermitažas, Iris ar Makveža, nes tai yra plataus vartojimo prekių centrai, o ne specializuotos įmonės, kurios konkrečiai užsiima tokio tipo gaminių importu ir pardavimu.
    Taip pat čia nereikėtų tikėtis ir profesionalios ir išsamios konsultacijos dėl šių gaminių panaudojimo, nes to čia paprasčiausiai negausite.
    Dar reiktų žinoti, jog fasadui naudojamos klinkerio plytelės neturėtų būti mažesnio, nei 9mm storio (vokiečiai rekomenduoja naudoti 12-15mm storio plyteles). Tai yra labai svarbu! Netgi naudojant 9mm plyteles, jų tarpai turi būti pilnai užpildyti (iki pat plytelės paviršiaus), kitu atveju vanduo per plytelių siūles pateks po plytele ir esant žemai temperatūrai jos gali arba suskilinėti arba tiesiog atšokti nuo pagrindo. Norint siūles padaryti bent šiek tiek įgilintas, plyteles reiktų rinktis storesnes.

    http://www.klinkerland.lt

    AtsakytiPanaikinti
  7. 5. Plytelių klijavimas - naudojant T formos kyržiukus galima suklijuoti nebent tokio tipo plyteles. Klinkerio plyteles tokiu būdu suklijuoti bus ganėtinai sudėtinga, kadangi jos niekada nebūna idealiai lygios, todėl reikalauja iti kruopštaus ir ilgo darbo. Žinoma galima naudoti ir kryžiukus, tačiau dažnai teks lygį koreguoti po jais pakišant popieriaus ar kartono gabalėlius, kad horizontali linija išliktų tiesi. Labai svarbus momentas, jog visada lygi turi gautis apatinė plytelių linija, nes tik tuomet plytelės atrodo suklijuotos lygiai. Viršutinė plytelių linija gali būti svyruoti, bet optiškai tas nesimato. Tarpai taip pat neturėtų būti mažesni nei 8mm (rekomenduojama 10-12mm), nes esant nelygioms plytelėms, tie nelygumai taip neišryškės + kadangi klinkeris yra molio gaminys, jis esant temperatūros svyravimams juda ir teisingi tarpai apsaugo jį nuo skilinėjimo grėsmės.
    Norint išgauti tikrų plytų mūro vaizdą (kas ir yra pagrindinė šio gaminio paskirtis), žinoma reiktų naudoti ir specialias kampines plyteles, kurios, be abejo, kainuoja nepigiai, bet kitu būdu tikro vaizdo neišgausi. Kaip sakant, jei jau daryti, tai daryti gerai.
    Plyteles visada reikia pradėti klijuoti nuo kampų (arba nuo sienos kraštų)! Nes tik tokiu atveju nesusidursite su tokiomis problemomis, kaip straipsnio autorė, kai reikėjo įterpinėti nedidelius plytelių gabaliukus ties židiniu. Pradėjus nuo kraštų yra išskaičiuojamas sienos ilgis ir padalinus iš plytelių vidutinio ilgio su tarpu žinai koks kiekis sveikų plytelių gaunasi ir matai kokį plytelių tarpą padaryti (padidinus tarpą 2mm, gali per 10 plytelių išgauti 2cm). Jei vis vien gaunasi nepilnomis plytelėmis, tai geriau pusinę plytelę įterpti kažkur viduryje, kas taip nekristų į akis.
    6. Plyteles plauti reikia iš karto po klijavimo, nes jei panaudosite gerus klijus, tai išteptų plytelių nenuplausite ir naudojant specialią chemiją.
    7. Plytelių tarpų užpildas - tik jokiais būdais nenaudokite plytelių siūlių tarpų užpildą skirtą paprastoms plytelėms! Jis nėra tinkamas tokio tipo darbams, nes yra per smulkus ir naudojamas tepant per visą plytelių paviršių. Lygias plyteles kartais galima užpildyti tokiu metodu naudojant specialų (dideliems tarpams tinkantį) užpildą, bet kai plytelių paviršius yra grublėtas ar šiurkštus, toks būdas plyteles tik išteps nepataisomai. Todėl būtina naudoti tam tinkantį užpildą ir tarpus pildyti rievėjimo būdu (su rievikliu).

    Tai tokie pastebėjimai. Visa kita lyg ir neblogai, bet ateityje būtų patarimas visiems norintiems tokius darbus atlikti patiems iš pradžių pasikonsultuoti su tos srities specialistais, o tik tada imtis veiksmų, kad vėliau netektų gailėtis!

    Jei reikia tikrai kokybiškų medžiagų ir profesionalių konsultacijų tokio tipo darbams atlikti galite drąsiai kreiptis į mus.
    UAB „KLINKERLAND“ - tai didžiausia Lietuvoje klinkerio gaminių pasiūla.

    http://www.klinkerland.lt

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki,

    dabar yra puiki alternatyva klinkeriui! :) mažiau vargo, 100% išeiga, jokių klijų maišymų, nes jie jau paruošti, jokių kampų, nes plytelės lanksčios, jokio pjaustymo, nes plyteles galima karpyti žirklėmis, o ir svoris labai nedidelis! 4kg į kvadratinį metrą. Tiesiog puikus gaminys.

    www.elastolith.lt 867964647

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, ar ikelete tas foto kur rasete jog matete atsiklijavusias klinkerio plyteles, nes neradau lygtais?As siuo metu bandau klijuot panasias kaip jusu plyteles bet man nelabai patinka tas tepliojimas sukom kadangi uzima daug laiko ir apsiteplioja plyteles:(man reikia isklijuot 120m2 tai reikia kad klijavimas butu patikimas ir greitas. Beje jus siuliu dar neglaistete?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dabar ikeliau, matyt buvau pamirsusi kazkada ikelti kaip zadejau. Matosi dabar straipsnio pabaigoje papildymas :)

      Ne, dar nespejau uzglaistyti tarpu, siemet labai daug darbu su namu, bet labai noriu tai padaryti - gal kaip nors pavyktu link rudens, bet paziuresime.

      Del tu suku - na, nezinau kito budo, sis standartinis berods, bet man daugiausia laiko ateme visokie apejimai aplink balkius, zidinio gaubta, o pacias sienas klinuoti - gan greitas reikalas, na salyginai greitas :)

      Panaikinti
  10. Dekui kad idejote foto manau kad atsoko nes buvo klijuotos su paprastais plyteliu klijais ir ant kokios OSB plokstes nes namas greiciausiai karkasinis. Baisokai atrodo matysim kaip pas mane bus nes 120m2 ne juokai isklijuot o paskui taisyt nesinori:(

    AtsakytiPanaikinti
  11. matosi, kad krupsciai viskas daryta.

    www.domuslangai.lt

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai gražiai išklijavot plyteles . Tikrai, matosi, kad ne pirmas kartas.:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. neužsiknisai po to kryžiukų krapštyt? :))

    AtsakytiPanaikinti
  14. kaip laiko plyteles? Neatsiklijavo po tiek metu? Siaip labai grazu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai