Jeigu galvojate apie bituminių čerpių stogą...

Iš ko daryti stogą svarstymai ir sprendimas buvo priimtas dar prieš architektui projektuojant - bituminės čerpės. Lėmė tai, kad bendroje sumoje medžiagos + darbai (stogo dengimo darbus atliekant patiems) piešėsi kaip geriausias pasirinkimas. Nes jeigu dengti savo jėgomis, tai iš jų dengti yra lengviausia. Dar pliusas - kad labai nedaug lieka atliekų (sako, kad tik 2 proc.). Minusas - bituminėms čerpėms reikia daug papildomų medžiagų, kurios taip pat sudaro svarią kaštų dalį. Labai svarią.

Bet štai ką aš išsiaiškinau skirtingo, nei kad internetuose rašo ir kai kurie pardavėjai suokia. Pirma - kad dengiant bituminėm čerpėm, nereikia grebėstavmo, o antra - kad hidroizoliacinis paklotas ten, kur stogo nuolydis mažesnis nei 12 ar pan. laipsnių, tai apatinio hodroizoliacinio pakloto ant viso stogo nereikia, o reikia tik ant apatinio stogo karnizo. Tai čia aš susidariau savo nuomonę, kitokią:

Kodėl visgi reikia grebėstavimo. Čia net du momentai. 1) Kad OSB nešustų, tarp jos ir difuzinės plėvelės turi būti ne mažiau kaip 5 cm tarpas, antraip nesivėdins. O stogas bus tamsus, beveik juodos spalvos ir oi kaip trauks saulę... 2) Lengva pasakyti - dėti ant gegnių OSB. Grebėstų pagalba išlydinamas stogas, nelygumai, tam kad jau OSB dėti ant idealiai lygaus paviršiaus. Taigi išlaidų grebėstams išvengti niekaip nepavyks. Čia žinoma apie save kalbu. Na ir tuos grebėstus lygiai sudėti irgi reikia mokėti, darbo tikrai daug - tai trečias momentas, reikia apsispręsti, ar gebėsi šią dalį padaryti savo jėgomis. Mes jau linkstam link to, kad tai darytų patyrę stogdengiai...Bet OSB ir toliau visa kitą jau patys.

Kodėl reikia apatinio pakloto ir reikia po visu stogu. Nes taip visuomet ir buvo, bet nuo kažkurio laiko dėl medžiagų brangumo pradėta Lietuvoje siūlyti pigesnį variantą - jeigu stogo nuolydis didesnis, tai galima ir be to apsieiti. Visgi man keli patyrę specialistai rekomendavo nejuokauti. Ir pati mastau - juk stogas didžiulis biudžeto rijikas, ir jeigu ką su hodroizoliacija ne taip padaryti, o po to problemų turėti...

Visgi manau bendrai viską sudėjus ir dalį stogo dengimo darbų patiems atliekant bituminių čerpių stogas yra visai geras pasirinkimas net ir išlaidų atžvilgių. Dėl grožio - kiekvienam savo, bet man tai tikrai gražu. Iš pradžių masčiau apie rudos spalvos stogą, tačiau kai pamačiau šį paveiksiuką Katepal brošiūroje, nusprendžiau kad tai bus tamsiai pilkas gražuolis:


Kalbant apie stogo dangos biudžetą be OSB ir grebėstų, jis man pagal gautus pasiūlymus kainuos apie 10 000 Lt (276 kv.m ). Iš šios sumos bituminės čerpės Katepal Super Rocky sudarys apie 6000, likusi ženkli 4, o gal ir 5 tūkst. suma - tai mastika, Pintari įlūžio juosta, hidroizoliacinis paklotas, ventiliacinis kaminėlis, kraigo vėdinimo detalė ir pan. OSB, jos transportavimas ir grebėstai - skaičiuosiu atskirai. 

Su tom transporto išlaidom ir jų dalimi statybų biudžete - tai jau atskira istorija net...

Komentarai

  1. Man 250 m2 stogui eternit samata 10 LT su plevelem varztais, atvezimu ir t.t. ir sudeti daug paprasciau nei cerpes. Tad nematau cerpeliu jokio privalumo

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) dėl spavos irgi norėjom rudos, bet kazkaip paskutiu metų persimetam link juodos.
    Bituminės cerpės nieko, atrodo gražiai, va kaiptik kaimynų namas bute per langa matosi, terejom del jų minčių, bet viską susumavus kaina kaip betoninių cerpių o jos man labiau patinka.
    eternit gotika irgi variantas dar neatmestas iki galo. na laiko dar yra apsisprest, kazi ar biudžeto siemet stogo dangai man užteks..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na mes irgi galvojome apie Gotiką, bet preliminarios sąmatos (jų webuose pateikiamos skaičiuoklės) yra betoninių čerpių pusėje. Dabar renkamės tarp monier ir benders.

      Panaikinti
  3. Niekur nematau tamstos nuotaraukos. Prasau pasirodyt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip tai nėra :) Štai:
      http://1.bp.blogspot.com/-BqjJPor0l3s/TwmlBorjl-I/AAAAAAAAABc/vKYXZgrZYcU/s220-h/mano%2Bfoto.jpg

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai