Dar kartelį apie pamatų kainą

Turbūt suprantama, kad pamatus savo jėgomis žmonės daro ne dėl to, kad neturi ką veikti, bet tam, kad sutaupytų. Tam, kad būtų galima įvertinti ir palyginti pigiai ar brangiai kainavo pamatai, geriausia matyt lyginti kubo kainą. Labai smulkiai ir atvirai aprašytos mano pamatų išlaidos štai čia:
http://statausodyba.blogspot.com/2012/11/kiek-kainavo-pamatai.html

Tačiau kadangi yra komentarų, teigiančių, jog darė samdydami ir pigiau, norėčiau kiek tiksliau įvertinti tokių kaip mano pamatų kainą. Iškart užbėgant už akių galiu pasakyti, jog "netaupėm" ant tokių dalykų:
- pylėm kokybišką, t.y. geresnės markės betoną
- nemaišėm patys betono, o užsakėme betonvežį ir tai darėme dėl dviejų priežasčių: 1) įvertinom, jog patiems maišant - reikia ką nors ieškoti samdyti, nuomoti maišytuvą, vežtis statybines medžiagas ir visi kiti papildomi rūpesčiai, 2) darėme rostverką iš haus blokelių, o juos patartina užpilti iškart vienu ypu, kas po truputį maišant patiems nebūtų įmanoma
- dėjom armatūros tiek, kiek reikia ir tokio storio, kokio reikia (kartais čia pataupoma)

Ir dar paprastai žmonės kalbėdami apie pamatų kainą neįtraukia į ją grunto tyrimų ir dažniausiai neįtraukia smėlio kainos rostverkui užpilti. Todėl tam, kad galima būtų palyginti, iš visos 14.424 Lt sumos atimu 500 Lt už tyrimus ir 2000 už smėlį.

Į polius užpylėme 10 kubų betono, o rostverką sudaro 10,5 kubų, taigi viso 20,5 m3.

Pamato kaina gavosi 11.924 / 20,5 = 582 Lt / m3

Kiek teko girdėti, labai gerai, jeigu rastumėte kas kokybiškai padarytų pamatus už 800 lt/m3. Paprastai savo darbą vertinančios brigados daro už 1000 Lt / m3, na bet radau ir laimingųjų, kuriems pavyko pasidaryti ir už 750 Lt (apie kokybę nieko negaliu pasakyti).

Taigi, jeigu turite laiko ir norite sutaupyti, verta pamatus daryti patiems. Jeigu lyginti mūsų kainą su labai gera rinkoje vyraujančia kaina (800 už kubą), mes sutaupėme apie 4500 Lt. Dar sutaupėme ant smėlio rostverkui, nes tikrai įstengėme surasti pigiau, taigi viso mūsų sutaupymas minimum 5000, o gal net ir 6000 Lt. Galima buvo dar šiek tiek sutaupyti patiems maišant betoną, tačiau mums tai nepasirodė patrauklu - rūpesčių buvo ir taip apstu.


Tiesiog patausojome savo jėgas kitiems darbams. Be to, pasisekė, kad betonvežio vairuotojas nuoširdžiai patarė užpilant rostverką suskystinti betoną, o tai yra labai svarbu. Ir reikia dar žinoti, kad pagal technologiją, užpilinėti vienu ypu reikėtų ne daugiau kaip tris blokelių eiles, jeigu eilių daugiau - yra rizikos, kad gali betonas ne visur pasiekti arba / ir išsikreivinti.

Na ir žinoma patarimas skaičiuoti viską. Nes tik dabar matau, kokią didžiulę sąmatos dalį sudaro tokie dalykai, kurie atrodė bus mažmožis:
betono transportavimas ir siurblio nuoma (tai darėme dukart, poliams ir rostverkui) - 1500 Lt, blokelių transportavimas - 250 Lt, ir smėlis rostverkui, kas atrodė visiškai niekniekis - 2000. Taigi štai tokie dalykėliai sudarė net ketvirtadalį pamatų kainos :)



Komentarai

  1. Na dar nepriskaičiavote važinėjimo pirmyn atgal kainos, manau keletas šimtų už benziną tikrai susidarytų, bet šiaip darant ne patiems meddžiagų kainą reiktų dauginti iš dviejų kad gauti galutinę, ne vieną kart patikrinta.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nekreipk dėmesio į tokius "permokėjai", "aš pasidariau pats daug pigiau" ir pan. Dažniausiai tai yra žmonės, nemokantys skaičiuoti ir skaityti. Darai viską gerai - šaunuolė

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikinu,pasirinkot optimaliausia varianta. Brangumo,kokybes,laiko sanaudu vidurkis pasirinktas teisingai :)
    HAUS blokeliai, siokia tokia naujove musu koncervatoriskoje statybiniu medziagu rinkoje. Paciam teko su jais padirbeti. Galiu teigti ,kad pavargti teko. Taciau darant paciam tai nepamainoma medziaga klojiniams. Kas idomiausia Haus blokeliai su laiku darosi kietesni, tvirteja.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Su atėjusia žiema..... labai gražiai vedate tinkliaraštį...labai esu patenkintas kad gali jį paskaityti. Dėl kainų tai išvis pergyventi nereikėtų, nes kiekvienas atvejis skirtingas. Padarėte
    gražius ir gerus pamatus, gražią pavėsinę. Linkiu džiaugsmingai sutikti naujuosius ir surasti gerą mūriniką :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai graziai viskas parodyta ir aprasyta-tikras saunus blogas su daug naudingos praktines informacijos apie Haus pamatu blokelius.Pats ruosiuosi stayti nameli,na ir deja didziausias galvos skausmas yra del pamatu.Bet paskaites jusu bloga,apsisprendziau galutinai-rostverkui naudosiu Haus blokelius,nes ir kaina protinga ir kaip matau,paciam pasidaryti yra net labai imanoma.Tik neramina vienas dalykas-kaip jie atlaike ziema?Kaip gyvuoja jusu pamatelis po ziemos salciu?Ar galetumet ka nors papasakoti siuo klausimu?
    Is anksto dekoju ir linkiu dideles sekmes darbuose ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na zinokite puikiai perziemojo, bet ir ziema tokia ne "gili" buvo siemet. Pamatai atrodo puikiai, tiesus - grazus. Kiek as suprantu pamatuose, tai svarbu tinkamo gylio grezti skylutes, zemiau isalo ir gerai butu kad tos skyles butu kuo labiau nelygios, tuomet betonas uzpildo visas ertmers ir mirtinai istringa, ka sunku po to iskelti.
      Del haus - tetes kai paklausiau ar darytu vel is hauso - tai sako, kad tikrai taip. Bet turiu pasakyti, kad reikejo kruopstumo ir kantrybes. Ir nepamirskite, kad uzpilineti betonu vienu ypu reikia ne daugiau kaip 3 eiles, kitaip isvers. Na ir tetis papildomai tvirtino kampus, bet nezinau ar tikrai to reikejo - nes suskystintas betonas labai puikiai ramiai uzpilde viska.

      Bet atrodo viskas kol kas super. Laukiu tikro pavasario, kad ant pamatu pradetu augti sienos :)

      Panaikinti
  6. Galvoju poliams maisyti betona maisykle. Gal negausiu tokio tvirto rezultato, bet daug draugu taip dare sau ir namai stovi puikiai. Svarbu manau tvirtas pagrindas po poliais , del to manau reikia daryti tyrimus ir zinoti koks tvirtumas ten yra. Kaip jusu nuomone del statybu aiksteleje ruostas betonas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu aš turėčiau galimybę betoną maišyti vietoje - daryčiau tai, nes taip taupiau. Bet tam reikia turėtu darbo jėgos ir maišyklę. Jeigu tai turite - tai manau super ir pirmyn. Tik norėčiau gal pridurti dėl nuomones dėl to pagrindo po poliais: reikia atminti, kad poliai ne tik turi tvirtai atsistoti ant kažko - galingesnė jėga yra ne ta, kuri juos slegia, o ta, kuri pavasarį juos bando iškelti aukštyn. Ir tvirtas dugnas šiuo atveju mano galva tuomet jau kaip ir ne prie ko. Čia veikia jau trinties jėga, ir tai kas yra virš polių. Virš polių - rostverkas, kuris irgi turi gražiai per putplastį remtis į žemę. Poliai ir rostverkas armatūros pagalba gražiai susirišę, ir tvirtai guli ant žemės. Taigi remiasi į žemę tiek polių dugnas, tiek visas rostverkas. O vat kad neiškeltų - tai mano supratimu labai svarbu trinties jėga (polių su žeme) - ir šioj vietoj kuo tos išgręžtos skylės poliams viduje ten giliai netvarkingesnės ir su visokioms išgraužom, tuo geriau - betonas užpildo visas ertmes, ir tuomet sunku tą polių pajudinti tiek aukštyn, tiek žemyn. Ir skaičiuojant betono kiekį - būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kad išgręžtos skylutės poliams irgi suvalgys kažkie betono dėl savo išsigraužimų ir susidariusių ertmių. Na bent jau pas mane tai tos skylutės dugne išplatėjusios gavosi, nes gruntas labai dribo. O grunto tyrimus mano galva būtinai reikia pasidaryti, aš dariausi, tiesa, visą esmę supratau kai pamačiau kas darosi ten 1,5 m gylyje...

      Panaikinti
  7. Kaip manote apie statybu aiksteleje pasigaminta betona poliams. Dekui uz nuomone, ir tiesa, reikes 9 kub.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jei gruntas, stabilus nebyra krastai ir poliai isgrezti jau. Tikrai galima gaminti betona paciam. Tik reik is anksto pasirupinti armatura, geriausia metaliniais karkasais gatavais, arba paciam pasigaminus. 5-6m3 betono nesunkiai galima per diena padaryti, bet jei 9m3 tai reikes ilgai vakaroti. Is anksto reik pasirupinti kuo didesne maisykle, 3-4 talkininkais, bei butinai vibratoriumi.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai