Žiema jau tuoj tuoj...

Kaip turėtų būti nuostabu gyventi štai tokiam namuke! Tiesiog puiki žiema...


...ir tikra pasaka. Na o aš vis apie lauko židinį rašau (piešiu, ieškau, gilinuos į visokius techninius niuansus). Bet...aš gi turėsiu ir ugnies name - nedidukės krosnelės pavidalu. Kol kas internete ilgai landžiojusi užsikabliavau štai ant kokios:

Visiška klasika, labai kuklu - tiesiog super. Na bet gerai būtų ir gyvai pamatyti, bandysiu ieškoti, kol kas tokiems reikalams visiškai laiko neturėjau.

Bet įsivaizduoju, kaip už lango sningant savaitgalio vakarais prie tokios krosnelės bus neįtikėtinai gera :)

Komentarai

  1. Geriausia būtų rinktis iš Jotul asortimento. Apie F3 geri atsiliepimai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na Jotul labai simpatiški kai kurie modeliukai, ypač šis :) Tik nepigūs, dar vamzdžio ilgo reikės...Įdomu, ar jiems kada nors taiko nuolaidas?

      Panaikinti
  2. Tai jau tikrai nepigios Jotul krosnelės. Senesnės Jotul yra geriau pagamintos nei dabartines naujos, bent jau taip minėjo pardavėjas, kuris tuom užsiima jau ne pirmus metus. Pasak jo naujos gaminamos iš nekokybisku medžiagu ir gaminamos neaiškios kilmės šaly (kinijoj, lenkijoj ir pan.).
    Mes kaip papildomą šilumos šaltinį įsigijom Jotul F220, pirkti paskatino smarkiai sukilusios dujų kainos. Už nenaują, bet puikiai išlaikytą krosnelę, sumokėjom 1300 Lt, pagaminta ir atveža iš Norvegijos, už tokią naują būtų tekę paklot 5-6 t. Lt. Veikia puikiai, vos 3-4 malkos vakarui ir šilta iki ryto.
    Tiesa, pajungimas į kaminą su vamzdžiu mums dar kainavo 350 Lt. Nuo to vamzdžio kol kūrenasi irgi gerai šyla :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Būtinai rinkitės krosnelę su tiesioginiu oro padavimu į krosnelę (prieš tai reikia įsirengti oro padavimą po grindimis iš papraščiausio 110 kanalizacijos vamzdžio, arba iš kamino ventiliacinės angos). Tokia krosnelė nedeginą (nenaudoja) deguonies iš kambario bet ima jį iš lauko, nesijaus deginto oro efekto (kai trūksta deguonies kas būna žmogui) patalpose.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip taip, ir po grindimis įsirengiate tiesioginį šalčio tiltą į savo namus :-) Kiek ta krosnelė kūrenama, jei trūksta oro trumpam gali praverti langą, tačiau nebus išleidžiama šiluma pastoviai įrengus tą vamzdį. "Būtinai" žodis čia netinka, kiekvienas renkasi tik jam patogų daiktą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O nepagalvojot apie koklinės krosnies variantą? Kad ir paprasčiausią stačiamalkį. Pakūrus ilgai išlaiko šilumą, mažiau pastovaus kūrenimo. Įtaisius krosnyje metalinę kamerą(liaudyje žinomą kaip "dukofkę") galima labai jaukiai gaminti maistą - pradedant košėmis ir baigiant pyragais, bei duona. Nesiveliant į high-end kokybę, kaina gaunasi labai humaniška.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą sakant galvojau :) Tačiau reikalas tame, kad pačioje pradžioje galvodama apie namo projektą apskritai apie jokią krosnelę negalvojau, norėjau tiesiog šildyti namuką granulinio katilo pagalba. Architektas tiesiog atnešė projektą su numatyta vieta mažai krosnelei - labiau dėl emocinio komforto - sako, na kuk reikalinga gyva ugnis sodyboje - nesigailėsi. Už ką esu žinoma dėkinga (o norėjau taupyti ir jokių židinių ir panašių nesamonių neįrenginti). Jeigu aš bučiau galvojusi, kad šildysiu namą židiniu ar krosnimi, tai matyt gal ir prieičiau prie koklinės krosnies pasirinkimo. Tačiau mažas pečiukas iš ketaus yra daugiau ne dėl ašildymo, o dėl jaukumo žiemos metu leidžiant laiką sodyboje. Bet sutinku, kad koklinis pečius matyt yra super dalykas. Kai svarsčiau kuo šildyti sodybą, tokios alternatyvos neišnagrinėjau, o visai manau verta būtų (štai čia ta mano analizė:
      http://www.statausodyba.blogspot.com/2012/01/kaip-sildyti-sodyba.html

      Panaikinti
    2. Koklinį pečių realizuoti kaip pagrindinį šildymą šiuolaikiniam namui įmanoma, bet komplikuota. Didesni plotą lengviau apšildyti nuo centralinio pajungto prie katilo.
      Tačiau stačiamalkio variantas vietoj krosnelės man atrodo jaukiau ir funkcionaliau. Patys tokį sau projektuojamės. Kaip alternatyvų šilumos šaltinį svetainėje.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai