Ribos ir tvoros

Sako, kad gerai kaiminystei reikalingos aukštos tvoros :) Nesu tvorų šalininkė galbūt tiesiog dėl to, kad tvora lyg ir įrėmina ir atriboja sodybą - man labiau patinka atviros erdvės. Be abejo yra daugybė minusų tvoros neturėjimo. Pavyzdžiui, kaimynų šuo nuolat sisioja ant visko kas tik kyšo TAVO sklype, lyg bandydamas įrodyti mūsų mažajai šunytei kaip toli jis spjauna kad tai ne jo teritorija... Arba kiek socialiai remtinais atrodančių kitų kaimynų vaikai nuolat grybauja būtent tavo sklype. Neleisdamas šmirinėti po savo miškelį ir pievelę jautiesi lyg atimdamas paskutinį kąsnį iš jų...Kitas kaimynas niekaip nesitvarko sau elektros projekto ir jau laukia nesulaukia, kaip galės prisijungti prie mano dėžutės. Na, jeigu laikinai, tai man negaila, bet jeitu tai truks metų metus?  Na bet šiuo atveju čia ne apie tvorą, o apie kitas ribas. Na ir kartais pro sklypą prabėga karvės...kaip tai nutinka - nesigilinau, tačiau naglas mielas snukelis tarytum klausia "Ką?!"

Bet įrodymai giliai įspausti statybų aikštelėje:

Na ir neturint tvoros apie didelį šunį pamiršk - kad ir koks išauklėtas ir mielas, jis mūsų visuomenės narius palaidas būdamas gasdina, pykdo ir suteikia progą paloti (turiu omeny žmones) ant šuns šeimininkų.

Tačiau tvora, kad ir kokia pigi, kainuoja siaubingai daug, o mano atveju jeigu apjuosi tą dalį sklypo, kurioje stovės sodyba ir auga sodas, reikėtų apie...350 metrų.

Kol kas manau, jog galima ribas atskirti įvairiais augalais, kurie kiekvienas atliktų dar ir kitas, ne tik tvoros funkcijas. Nuo vieškelio pietrytinėje sklypo pusėje, kuris smarkiai dulkėja karštom sausom vasaros dienom, atsiribojom pušaitėm. Kai paaugs, bandysime karpyti viršūnes, kad jos būtų tankesnės, žemesnės ir sulaikytų dulkes.

O štai kaimynas iš šiaurės vakarų - bitininkas. Tarp jo trobelės ir mano sodybos - laukas. Susidariau įspūdį, kad tas laukas - tai bičių pakilimo takas. Palei ribą jau auga beržai, dar pasodinau alyvų ir galvoju kuo čia dar apsodinti. Galbūt gudobelės būtų geras sprendimas. Galvoju, gal liepų pasodinti, bet ar tuomet bitės duos ramiai gyventi?

Su artimiausiu kaimyniniu sklypu, kuris tiesiog besiformuojantis gražus miškelis ir yra lyg tąsa mano sklypo - auga beržai ir pušaitės - nenoriu labai atsiskirti: į šią pusę "žiūri" mano terasa, todėl tiesiog galvoju ribą nusėti anyžiniu lofantu. Norėtųsi, kad susidarytų tokia lyg ir natūrali gėlių sienelė, kuri dvejojančiam grybautojui duotų suprasti, kad prasideda privatūs grybų plotai. Ta gėlių tvorelė dar ir naudinga, iš jos  gera arbata gaunasi ir kvepia nuostabiai.

Na ir neįsivaizduoju, ką daryti su šiauries rytų riba - nes visų pirma tai riba nuo savo nuosavo sklypo dalies, kurioje auga beržai, o taip pat eina keliukas - iš šito keliuko aš ir įvažiuoju į savo sodybą. Galbūt irgi užsėti kokiom aukštom gėlėm, tačiau rudeniui atėjus jos nunyks. Labai dekoratyvių gyvatvorių negaliu auginti, nes jos neįsikomponuos į natūralią sodybos aplinką, o be to jas ir prižiūrėti laiko reikia...

Komentarai

  1. Tvoros tai tikrai reikalingos ribojimui. Galima aptvėrus ir kažkuo apsodinti. Bet tikrai geriau žymėti ir apsitverti ypač kaimuose.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Perskaičius jūsų istorija tampa aišku - tvoros čia tikrai reikia. Siūlyčiau pabandyti pasodinti tujas, jos nėra tokios brangios ir atrodo gražiai

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai