Pamatai baigti, jie bus šiltinami tik iš išorės

Daug ką perskaityt teko ir su daug kuo pasitarti. Dauguma blogerių šiltina pamatą ir iš vidaus, ir iš išorės. Rodos, galioja principas "blogiau nebus". Žinoma, bus tik geriau, tačiau vis gi nusprendėme, kad pamatą užteks apšildinti ir tik iš išorės. Štai kodėl.

Namas be rūsio, pamatai gręžtiniai, po rostverku - 5 cm ekstrudinis putplastis, po juo - 20 cm smulkaus žvyro. Rostverko auktštis - net 75 cm. Iš išorės apšildžius tuos 75 cm atrodo, bus tikrai neblogai. Per 75 cm smėlio ir po to dar pro putplastį (dar nenusprendėm, kokio storio dėsime ant smėlio) lyg ir neturėtų smarkiai lįsti tas šaltis. Kai šildai pamatą iš išorės - viskas labai aišku - jį šildai nuo iš išorės ateinančio šalčio. Iš apačios ateinančiam šalčiui kelią pastoja žvyras ir putplastis. Ką veikia putplastis iš pamato vidaus - iki galo taip ir nesupratau. Jis lyg ir šildo žvyrą...

Suprantu, kad bus šalčio tiltas per gręžtinį polių, bet vidinis apšildymas čia lyg nieko ir nepadėtų. Kai kur rašo, kad šiltina ir polių, bet kaip ta cilindro formos daiktą apšildinti nelabai suprantu, juolab visiškai nesinori jo judinti, nes polių laiko žemės trinties jėga, ir geriau mes jo nejudinkime. Manau, aukštas 75 cm rostverkas šiuo atveju mus gelbėja - kuo toliau nuo žemės gelmių, tuo toliau nuo įšalusios žemės, tuo šilčiau.

Per kelias laisvas dienas susitvarkėme su smėliu pamatams. Užsisakiau bobkatą ir pasiūliau jam suformuoti iš smėlio kalniuką per rostverką ir pervažiavus jį gražiai viduje smėliuką išlyginti. Štai bandyta tą kalniuką ruošti.


Tačiau bobcato vairuotojas nepatikliai paspardė betoną ir vis gi nusprendė, kad 3 tonas sverianti bobcatas gali sulaužyti rostverką. Taigi tiesiog sustumdė išorėje likusį smėlį link pamato ir sukratė jį į vidų. Du trečdaliai smėlio jau nuo pat pradžių buvo pamato viduje, nes smėlį skubiai užsakinėjome prieš užsidarant Jašiūnų karjerui. Gerai, kad pamatas be pertvarų ir galėjome taip padaryti - sutaupėmė kaip matau ne tik ant smėlio bet ir nuomojamos technikos išlaidoms. Bobcatas per nepilnas pora valandėlių siaubingai lyjant susitvarkė su smėliu.



Taigi visas smėlis viduje. Viso buvome užsakę 10 mašinų po 11 tonų ir truputį bijojau, kad gali to smėlio neužtekti. Rodos, užtekti vis gi turėtų. Va kokia didžiulė smėlio dėžė gavosi :)


Tuomet paprašėme vietinio kaimiečio pasidarbuoti kastuvu ir visą tą smėliuką paskirstyti per pamato plotą. Pradęjęs darbuotis penktadienio vidurdienį...


Sekmadienio rytą visas smėlis jau pasiskirstė - smėlio vis gi užteko. Valio!!!







Ten, kur smėlis gulėjo kelis mėnesius - jis kietas, o ten, kur ką tik pateko - minkštas, dumba. Taigi dabar rudens lietūs, sniegas ir visa kita turėtų gerai sutrombuoti smėliuką.

Ką gi, viską, ką planavome šiam statybų sezonui, padarėme. Netrukus parašysiu, kiek kainavo mums pamatai, bet kiek vėliau, nes baisiai skauda pirštą. Šiandien nesėkmingai paslydau bešokdama ant rostverko - susimušiau pirštą. Traumatologiniam pasveikino, kad atsipirkau tiesiog skausmingu sumušimu, bet vis tiek nesilanksto. Šiandien važiuojam į kokį restoranėlį atšvęsti statybų sezono pabaigos. Smagu, kad be gipso :)

Komentarai

  1. Neturiu galutinės nuomonės dėl apšiltinimo, tačiau manau, kad įšalas būna iki 1,20-1,30 cm po žeme, ir ši riba pasiekiama tik per ilgalaikį šaltį, o visa kita yra iškilę virš žemės ir šaltis laikosi pačiam jos paviršiuje ir ore, tai reiškia, kad yra rostverkas yra nuolatiniame šaltyje. Dėl to manau, kad labai svarbu pamatą apšiltinti tiek iš vidaus tiek iš išorės. Bet kiekvienas turi čia savo nuomonę...
    Beje kiek cm putplasčiu ruošiatės šiltinti grindis ir kur bus jūsų grindų nulis? Gali būti, kad smėlio net per daug pripylėte į pamatą ir vėliau dar reikės nukasti kažkiek :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl to grindų nulio dar man reikės pasiaiškinti. O dėl smėlio - tai esu tikra kad jis smarkiai nusėsti turėtų per žiemą, pavasarį matysime. O gal žinote kur rašo apie tą grindų nulį? :)

      Panaikinti
    2. Architektės brėžinių pjūviuose viskas turi matytis, visi aukščiai jau turi būti užplanuoti ir nuo to priklausys kokiam aukštyje bus palangės.

      Panaikinti
  2. #grammar nazzi režimas

    Apšildymas -> aktyvi sistema skleidžianti šilumą

    Apšiltinimas -> pasyvus elementas padidinantis šiluminę varžą.

    Labai ausį (akį) erzina "iš išorės pamatą šildysim."

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puplastis pamato išorėje ir viduje atlieką vienintelę funkciją - neleidžiai greitai apsikeisti temperatūromis, jeigu pamato ir grunto temperatūros skiriasi.
    Išorės apšildymą jūs suvokiate kaip šalčio "sustabdymas", kad jis nepatektų į pamatą, bet realiai vyks visiškai kitas procesas - šiluma per pamatą persiduos į vėsesnį gruntą. Kadangi pamato išorėje žiemos metu bus ~10(pvz), tai tarp grindų(~ +20) ir grunto delta susidaro ~30 laipsnių.
    O juk pamato viduje, jeigu neprasibraus įšalas, bus vis vien tik ~6 ir delta gausim ~ 14 laipsnių.
    Tad be vidinio pamato apšiltinimo jūs sėkmingai šildysite pamato viduje esantį smėlį, o jis turi tokią savybę greitai tą šilumą išskaidyti giliai po savimi, tad procesas bus niekad nesibaigiantis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Putplastis iš vidaus neleidžia šalčiui patekti į rostverką ir taip per pamatus turėti šilumos nuotolius.
    Dėl grindų nulio ir grindų putplasčio storio reikia dabar pagalvoti, nes pas save,teko nemažai smėlio išvežti lauk, kad teisingai sudėti grindų putplastį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet putplastis iš išorės irgi neleidžia šalčiui patekti į rostverką...man tas vidinis putpastis kažkaip neatranda vietos mano galvelėje...Aš suprantu, jeigu kur konkrečiai būtų pasakyta, kad vidinis putplastis sumažina šilumos nuostolius X proc ar panašiai. Tačiau niekur nepavyko atrasti ko nors konkretaus. O su statybininkais ir architektais tariantis visi kažkaip sako "kaip ir šildo, bet taip maždaug gal ir nepernelyg...gal neverta ir t.t."

      Panaikinti
  5. Grindų betonas vistiek liesis su pamatu, taigi nematau prasmės šildyti pamata iš vidaus, geriau investuoti į storestį putplasti grindų sumuštinyje ypač jei bus grindinis šildymas name.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Grindų betonas niekaip negali liestis su pamatu, nes pirma, jos greičiausiai bus iškilę virš pamato 5-10cm, antra - per perimetrą palei sienas turi būti paklota kompensacinė juosta ~1,5-2cm storio, kad grindų betonas nuo šilumos plėsdamasis neišverstų sienų...

    Tikiuosi, grindys bus apšiltintos ne mažiau kaip 10-15 cm polistirenu (5+5 arba 10+5), ar nebent šildysit žvyrą :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na taip grindys virš pamato turi buti bent 10 cm, kompensacinė deja 0,8 cm Knauf Original. Na grindys nesilies kabutėse, nes tas 1 cm kompensacinės juostos yra niekas, bet liesis muras taip, kad šilumos nuostoliai į pamata bus bet kokiu atveju, bet jie labai simboliniai, nes kaip žinoma pagal fizikos dėsnius šiluma labiau mėgsta kilti į viršų.

      Panaikinti
    2. Šilumai jokio skirtumo per kur išeit, randa plyšius ir išeina :) Pažiūrėkite aplink tarybinės statybos namus visur žolytė žaliuoja žiemą :)) jei neapšiltinti pamatai, tada šiluma per sienas ar pamatus "šildo" betoną ar žvyrą :))

      Panaikinti
  7. O ta kompensacine juosta - tai vdinamoji tarpine? Va radau suprantama brezini cia: http://www.kaunosilas.lt/pdf/breziniai_2006/48.pdf

    O del polistireno storio tai manau cia nereikes pagaileti, kokius 15 deti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ta pati tarpinė, kiti vietoj juostos deda puplastį 2-5cm storio.

      Panaikinti
  8. Dėl rostverko (pamato) šiltinimo iš vidaus, tai aš niekaip nesuprantu kam reikia šiltinti du kartus. Šiltinant grindis susidaro viso namo grindų ploto apšiltinimas ir rostverko vidaus šiltinimas neturi jokios reikšmės. Čia mano nuomonė, kam reikalingi trys sluoksniai putplasčio nesuprantu. Apšiltini pamatą iš išorės ir grindis.Aišku pamatu kažkiek šalčio pateks, bet tai manau niekis, tik per didžiuosius šalčius žemė įšala giliau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na man irgi panasiai atrodo viskas...

      Panaikinti
    2. tai su tokia logika gaunasi, o kam tada rostveką šiltinti iš išorės, jei grindys vis tiek apšiltinamos?
      Lietuvoje išalo gylis yra maždaug 1,1m, todėl gruntu patenka po rostverko apačia, tuo pačiu šaldo rostverko vidines sieneles. Jei rostverkas būtų iš lauko užkastas bent 1m. gylio gruntu, tada manau tikrai neverta šiltinti vidaus. Dažniausiai rostverkas apsikasa iš lauko tik 30-50cm.

      Panaikinti
    3. ...arba tik 20 cm, tai tas pats kas lauke, tad per nešiltintą rostverką šaltis nukeliaus į sienas, paskui bus stebimasi, kodėl daugiau malkų sudeginama ir pan. :) Bet, jei žiūrint į tai, kad žiemą nebus gyvenama ir namas bus šildomas nepastoviai, galima jo iš vis nešiltinti, juk perspektyva šio namo būti tik sodyba, kuri daugiausiai bus lankoma vien vasarą, na, dar kelis kart per žiemą? :)

      Panaikinti
  9. Didelis namas, o ir statomas kaip tvirtovė. Panašesnis bus į premjero rezidenciją o ne į sodybą.
    Dideliausios sėkmės vargstant.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. galiu tik pasakyti, kad tai vieno auksto namas, ir kaip ir kiekvienas toks turi gan dideli pamato plota. O viso su bendras plotas su visom katilinem bus 135 kv. metrai. Net mansardos nebus. Beje, statome daug ka savo rankom, ir tikrai nepretenduojam i tvirtove :) net prajuokino jusu komentaras.
      Palinkejima sekmes priimu, palinkejimo "vargstant" - ne :) kol as tikrai nenuvargome ir esame patenkinti tiek eiga, tiek rezultatu, tiek isipaisymu i biudzetus.

      Panaikinti
  10. Kiek matau pamatas kaminui yra padarytas. Dabar klausimas. Is ko bus vidines sienos ? Is ko bus katilines sienos ir lubos? Klausiu del to kad katilines lubos turi buti betonuotos. O tam kad betoas laikytusi reikia rimtesniu sienu, na o kad rimtesnes sienos atlaikytu betona reikalingas nors sioks toks pamatas, kurio as pas jus nematau. Gal del katilines saugumo pas jus yra kitoks sprendimo budas. Kalbejau su priesgaisrine tarnyba ar galiu katiline isklot nedegiom plokstem, tai atsakymas buvo kad gali , bet jas tvirtinti negalima prie mediniu konstrukciju. :)

    O pamatai tai liuks gavosi

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vidines sienas is haus irgi matyt, tik plonesniu... del katilines lubu - dar nesigilinau, bet projektas patvirtintas priesgaisrines, tai dar paziuresiu kaip ten su tom katilines lubom.

      O vidinem sienom tai papildomai bus daromi pamatukai, cia jau tame smelyje... Kaip tiksliai, tai cia sulaukti reikia kovo-balandzio, aprasysiu kaip darysim, nes irgi matyt savo paciu pastangomis teks.

      Panaikinti
  11. sekmes darbuose . lauksiu atasakymu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki,

    Gal galite pasidalinti meistrų kontaktais. Mano el paštas tuskenis17@googlemail.com
    Iš anksto Ačiū

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai