Pavėsinės pamatai

Tęsinys istorijos apie kantrų darbą...bet iš pradžių turiu pasakyti, kad teko pasukti galvą dėl pavėsinės pamatų. Architektas nubraižė pamatus juostinius su ketinimu visą plotą užlieti betonu. Tačiau gerai pagalvojus, tėtis nusprendė visgi pataupyti tiek betono, tiek savo jėgų.

Todėl juostinius pamatus nusprendėme daryti tik po ta dalimi, kur bus mūrinės sienelės ir židinys. O visur kitur - gręžtiniai. Štai nupiečiau planelį, kad galima būtų įsivaizduoti:

Na, iš tikrųjų daug viskas tiesiau ir tvarkingiau :)
Bet prieš pradedant kasinėti, reikėjo nustatyti tikslius kampus su taip vadinamom "išnašom", nes kuoliukai, kurie žymėjo kraštus trukdo darbui. Štai skersiniai:
O štai pažymima tiksli vieta, kur įsukamas medvarštis, kad prie jo pririšus virvutę kiekvienakart lengvai galima būtų matyti tikslius kampus:

O štai kaip atrodo tikslus virvučių susikirtimo taškas, pagal kurį pradėjome kasti:


Na, tiesa sakant šis nelengvas darbas teko tėtei:
 O štai draugai mielai kartu su manimi stebėję kasimo procesą užsiropštę ant žemių krūvos:

Užsakiau žvyro 6 kubus (350 Lt), savivartis sėkmingai privežė jį prie pat darbų aikštelės:

O štai ir iškasti pamatai tose vietose, kur bus mūrijama. Pradėtas pilti skiedinys:


Priartėjus prie paviršiaus, sukalami klojinukai iš lentų:

Ir gražiai užpildoma iki pat viršaus skiediniu bei išlyginama lenta:

 Viskas atrodo nuostabiai lygiai:

Pamatą reikia palaistyti, kad jis būtų tvirtesnis, štai kaip jis atrodo nuėmus klojinukus:


Na štai ir atėjo laikas gręžtiniams pamatams pagal likusi pamatų perimetrą. Tam nusipirkome tokį specialų grąžtą (jis nebrangus, kokie 50 Lt) ir su juo išgręžiame 1,15 m gylio skylutes:


Tuomet tokio štai iš skardos sumontuoto "piltuvo" pagalba skiedinys pilamas į išgręžtą kiaurymę:



Tuomet reikia plastikinio vamzdžio, kurio skersmuo  14 cm - jis tarnauja kaip klojinys, suformuoti trumpą "koloną". Jis įgrūdamas į skeidinį taip, kad jo paviršius ir kraštas susilygintų su ištempta virvute, imituojančia būsimąjį pavėsinės kraštą:



Tuomet šis vamzdis taip pat pripildomas skiedinio:


Ir į minkštą skiedinį įstatomas geležinis strypelis, kurio galiukas kiek užlenktas kad tikrai tvirtai laikytųsi:


Visi strypeliai vienodu atstumu nutolę nuo virvutės, ant šių strypelių vėliau bus užmaunami kraštiniai mediniai balkiai:

Taigi kraštiniai stulpeliai visi sustatyti:


Tie, kurie bus viduje - juos darysime vėliau, kai išmūrysime sieneles, nes jie kyšotų ir paprasčiausiai trukdytų ir net keltų pavojų darbuojantis. Beje, vidiniams stulpeliams suformuoti klojiniais bus naudojami kiek mažesnio skeremens plastikinio vamzdžio gabaliukai - 11 cm.

Tuomet reikėjo apskaičiuoti, kiek reikės silikatinių plytų - jų reikia 1300 vnt. Suradau už 0,65 Lt / vnt ir jas atvežė ir iškrovė visai šalia pamatų:


Tiesą sakant užsakydama nepaklausiau kokios tai plytos, o jos baltarusiškos ir deja, jų kokybė prastesnė nei lietuviškų - ne toks lygus paviršius, o tai trukdys kiek mūrijant ir gulsčiuku vertinant paviršiaus lygumą. Na, kaip sakoma, "gerai būti protingu po to", neįsivaizdavau kad standartinių išmatavimų silikatinės plytos dar gali kuo nors skirtis... O kaina skyrėsi tik 5 cnt. Tačiau tai tik pavėsinė, taigi nieko baisaus, tiesiog kiek daugiau kančių mano tėčiui, kuris pats pasiryžo išmūryti pavėsinės sienas.

Ant išlieto pamato dedamas ruberoidas:

Ir pradėta mūryti platesnioji siena:


Tačiau karštis neįmanomas, ir mūro mišinys labai greitai stingsta, todėl - pora eilučių ir gana, mūrysim po truputį, vakarais. Bet gera pradžia - pusė darbo :)

Na bet ir karšta šiandien...



Komentarai

  1. Į betoną turėtų būti dedama armatūra, dėl betono tvirtumo ir pamato "surišimo"

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip!!! Visiškai išgaravo iš galvos! Sunaudota armatūros - nupirkome 2 strypus po 6 m ir supjaustėme į trumpesnius kažkur Kareivių gavėje Metalo bazėje (kainavo armatūra tik 40 Lt)
      Dėkui už pastabą :)
      Beje, visą biudžetą surašysiu kai pavėsinė bus pabaigta, o tai manau vasaros pabagoje matyt bus.

      Panaikinti
    2. Turite auksinių rankų tėvuką.

      Panaikinti
    3. O taip! Beje, jis pas mus puikus ir kruopštus laiptų meistras (jeigu kam reikėtų). Būtinai perduosiu jam jūsų komplimentus :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, kokio gylio pamatas lauko židiniui? Irgi ~ 1.15 m?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pamatas židiniui irgi apie 1,15 - tai, kas eina aplink, o per viduriuką - 70 cm, ir dar toj vietoj įdėta putų polisterolio plokštė 5 cm storio, kad sugertų grunto judesį dėl viso pikto.

      Panaikinti
    2. O tai kodėl nedarėte viso vienodai? Dėl medžiagų taupymo?

      Panaikinti
    3. Tikrai taip, kad sunaudotume mažiau betono :)

      Panaikinti
    4. O gal galite pasakyti kiek maišų cemento sunaudojot? Nes laukia panašus darbelis, tai galvoju, kaip čia praktiškiau medžiagas naudoti :)

      Panaikinti
    5. žinoma. Pirkome 14 maišelių po 35 kg (švediškas, M-500). Šio kiekio užteko pamatui sienelėms, židiniui, ir gręžtiniams stulpeliams pagal perimetrą. Dar reikės manau vidiniams stulpeliams (juos gręšime vėliau, nes dabar trukdytų darbuotis, tai manau reikės dar kelių maišiukų) Viso už cementą sumokėjau 193 Lt. Ženkliai brangiau pirkausi žvyrą, kadangi nenorėjau didelio kiekio, tai atsivežiau 6 kubus, ir jie man kainavo 350 Lt. Dabar kai žiūriu smėlio kainas (į rostverko vidų kur) tai apie 300 lt kainuoja 12 kubų. Na bet man nereikėjo didelės krūvos, o iš 6 kubų pavėsinei tai užteks ir dar nemažai liks...Pavėsinės visą biudžetą surašysiu, kai ją užbaigsiu ir kai tą biudžetą realų jau žinosiu. Tikiuosi... spalį :)

      Panaikinti
    6. O akmenų praktiškai nenaudojote? Nes tai irgi būtų padėję sutaupyt cemento.

      Panaikinti
    7. Ir dar prie to pačio kokiu santykiu maišėte žvyrą su cementu?

      Panaikinti
  3. Santykis 1:6 buvo, cia toks cementas, kad maziau reikia, siaip ant maiso buvo parasytas santykis, taip ir dareme :) o akmenuku dejom tik trupuciuka, beveik ne, ten su akmenukais ne tiek jau pritaupysi...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai