Sodas

Matyt esu vis gi labai pažangus žmogus :) Žinote, kaip rinkausi vaismedžius? Ieškojau išsamių aprašymų su paveiksliukais...internete :) Apie obuolių rūšis išmanau tik tiek, kiek perskaitau ant kainų etikečių parduotuvėse. O pirkdama turguje tiesiog paklausiu, kurie skaniausi, tai ką bobutė pasiūlo - tą ir imu.

Taigi, į turgų sodinukų eiti pirkti man nerekomendavo, patarė medelynuose, tuomet daugiau šansų, jog bus sveiki ir būtent ta veislė. Tai susiradau tokį, kuris interneto svetainėje išsamiai ir su paveiksliukais viską aiškiai yra aprašęs. Tuomet susiskambinau porąsyk, ir rytoj po darbo važiuosiu pirkti dviejų obelaičių ir diejų kriaušaičių. Tręšnėms jau deja per vėlu - jas sodinsiu kitą pavasarį, reikės iš anksto užsisakyti, kad gaučiau tai, ko reikia.

Kiek supratau, blogiausio, kas gali būti turint sodą - aukštai esantys gruntiniai vandenys. Opa! Į dešimtuką. Medelyno, kuris yra kaip supratau šalia Kauno, Babtuose, šeimininkė ponia Danutė iškart pasiteiravo, kurgi mano sodyba. Išgirdusi, kad Vilniaus rajone, pasiūlė pirkti atsparias, visokias rusiškas ar baltarusiškas kriaušių ir tręšnių veisles. "Čia gi jums ne Kaunas ir ne Žemaitija, kur gali augti visokie iš Vakarų Europos atvežti, pas jus pražus, imkite ištvermingas veisles". Taigi, mano pasirinkimas: obelys - Alyvinis ir Auksis, Kriaušės - Mramornaja ir "oi, pamiršau koks pavadinimas", tręšnės, kurias užsakysiu kitiems metams, patarė tokias - Jurgita ir Revna. Dar kitąmet Žagarvyšnę pasisodinsiu.

Kas link sodinimo meto - tai pavasaris pats tas. Kažkodėl man vaismedžių sodinimas asociavosi su spaliu. Bet pasirodo, kad prigytų ir žiemą išgyventų, geriau pavasarį (na, gal tik laistyti reikės daugiau...čia žinoma jau sunkiau šiemet su laistymu bus).

Išarti visos žemės sodui skirtame plote, sakė, nereikia, tiesiog be žolės turi būti tokio diametro žemės plotas aplik medį, kokio dydžio jo vainikas.

Sodinukai po 20 - 25 litus. Tikiuosi parsivežti ir šeštadieni pasodinti. Žada lietų, taigi nusiteikusi sušlapti :)

Komentarai

  1. Na tikrai netikiu, kad nėra medelynų apie Vilnių :) Asmeniškai aš Babtų medelyno negaliu girti ir minėti geruoju - didžioji dalis pirktų obelų po kelių metų susirgo ir teko iškirsti. Bet čia tik mano patirtis. O šiaip medelius reikia saugoti nuo zuikių :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi netikiu, kad nėra medelynų aplink Vilnių. Tačau bėda tame, kad vat sodininkui-sodybininkui deja surasti tokią info labai sudėtinga :( Kaip ir sakykim - labai ieškojau informacijos apie sodukų muges (domino tiek gėlės, tiek vaismedžiai), bet...ką radau - mugę šalia Senukų... Kažkaip su info yra skurdu pas mus, būtų faina kad būtų viskas vienoje vietoje :)
      O žuvusių obelaičių labai gaila... O zuikiai - blogis! Daug auga laukinių obelaičių, visos sugraužtos zuikių šią žiemą, taigi šių aštriadančių labai saugosiuos. Dar galvoju ar vat kaimybo avys nesikėsins į obelaites...? Jų dantys irgi matyt aštrūs?

      Panaikinti
  2. Paprastai kanopiniai eda jaunas sakeles. Is vienos puses gerai - maziau darbo paciam sodininkui, is kitos puses medis nukencia labiau nei nuo sodininko :)

    Beje, labai patariu tas laukines obelis skiepyti pageidaujama obels rusimi. Sutaupysi kruba pinigu ir turesi medi, kuris jau apsiprates su zeme...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as irgi galvoju kad reikes kokia laukine paskiepyti dviem rusim, is kuriu viena - antanine :) Daug ju nereikia, bet puse obels butu matyt pats tas

      Panaikinti
  3. Jei skiepijama į laukinį poskiepį medžiai užauga kaip "senovinės" obelys močiučių soduose t.y. labai aukštos.
    Kai sodinukus perkame medelyne, tai šie būna skiepyti į vegetatyvinius M26 (žemus) arba M28 (vidutinio augumo) poskiepius. Tokius medžius yra lengviau prižiūrėti, jie ima derėti anksčiau.
    Be to, jei nesate skiepiję vaismedžio tai yra tik labai maža tikimybė, jog ši procedūra pavyks iš pirmo karto.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai