Sklypo planavimas

Vat kaip susodinti ir suplanuoti viską taip, kad nereikėtų labai daug priežiūros ir kad būtų panašu į rojų, a?
Pastarąją savaitę mano "namų biblioteką" papildė naujos rūšies literatūra: knygos apie sodą, daržą ir viso to planavimą. Na, tai viso labo trys knygutės, nes nesikeikiant knygos šiais laikais brangus malonumas :) Kadangi su nuostabiom nuotraukom, labai malonu skaityti, vartyti ir... dūsauti, kaip viskas nuostabu.

Mano sklype labai daug nuostabių natūralios gamtos kampelių - dešimties metų beržų, pušų ir eglaičių - iššūkis bus suderinti viską taip, kad...derėtų. Tiesa sakant, man nelabai patinka daugybė smulkų augaliukų, atrodančių itin dekoratyviai. Mieliau rinkčiausi kokią meniškai suderintą "netvarką", kurioje kartais atrodo visko gal ir perdaug, tačiau būtent dėl to viskas labai jauku, sodru ir nuteikia atpalaiduojančiai. Štai maždaug taip:


Visur pataria pasidaryti visų pirma sklypo planą. Reikės išmatuoti atstumus, nubrėžti planuojamų pastatų kontūrus (vis dar laukiu namo kontūrų iš architekto, jie reikalingi tam, kad galėčiau atlikti grunto tyrimą pamatams), išdėlioti medžių grupeles. Pabandžiau pasibraižyti dabar, tačiau nežinant atstumų sudėtinga, be to nelengva prisiminti, kur ir kaip auga pušys ar beržų būreliai.

Beje, dar vienas klausimas neduoda ramybės - sklypas šiaip lygus, tačiau daug visokių kauburėlių, matyt dalis jų skruzdėlynai ar šiaip kokios kurmių sukeltos krūvelės, iš kurių dydžio darau išvadą, kad tai turėtų būti kurmiai - gigantai... Taigi reikai sumastyti, kaip vieną gražią dieną visą tai (na, bent jau didžiąją dalį viso to) gražiai išlyginti - sulyginti, kad būtų patogu vaikščioti. Reikia nepamiršti, kad tvarkomo sklypo plotas gan nemažas - 95 m ilgio ir 75 m pločio. Iki šiol sugebėta vieną kraštą, kuris nuo kelio, apsodinti pušaičių gyvatvore. Dabar mastau kaip ir kuo apsodinti kitus sklypo kraštus, nes gal nėra būtina vienos rūšies augalais sodinti, galima matyt taikytis prie to, su kuo kuris sklypo kraštas ribojasi.

Komentarai

  1. na pas mus irgi panasi situacija,kai isrovem senus kelmus liko labai negrazios duobes, tai mes su vyru pasitare nusprendem kad geriausia bus paimt ir isart tas sodybos vietas kur planuojam irengt veja, po to aisku reiks tas isartas vietas dar ir isaket ir galiausiai su geleziniais grebliais pereit..., na darbo daug, bet kiek ziurejom tai butu pigiausias variantas. kas del gyvatvores ar nenoretumet gudobeliu sodint?gan praktiskas variantas,nors jei daryt karpoma,tada darbo su jom butu nemazai..

    AtsakytiPanaikinti
  2. O isarti - tai su kokiu bobcatu ar su traktorium? Pas mane dug tokiu vieteliu tarp medziu, ne vien plynas laukas, suku galva - rudeni visai gerai butu ta nuveikti darba..

    Gudobeles - nezinau, reikia pasiskaityti kas ir kaip. Nesinoretu daug laiko skirti karpymui - zinau, kad tai tikrai sunkus darbas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes tai su traktoriuku, kaimynas plugeli turi tai pabandysim, gal ir gerai gausis! :), o apie gudobeles galit pasiskaityti daugiau cia: http://biblioteka.namasiras.lt/index.php?id=272

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai