Namo projektas (pradžia)

Architektas, kaip ir žadėjo, antradienį atvažiavo ir pristatė man namuko projektą. Mano pagrindinė svajonė - didelė terasa po stogu - suprasta labai gerai! Tiesa, namukas gavosi kiek didesnis - planavau 120 kv.m, čia suplanuota 135 kv.m.
Taigi iš pradžių - išorė:

Nedidelio lango galinėje sienoje manau atsisakysiu, nes tame kambaryje yra jau vienas langas iki žemės...
Namukas vieno aukšto, terasos dydis - 30 kv.m, visa po stogu:
Vaizdas iš šono (įėjimas) ir nugaros:

Tos durys nugarinėje sienoje - į katilinę.
Na ir vidinis išplanavimas - didelė erdvė virtuvė - valgomasis - svetainė. O kita namo dalis - sandėliukas, katilinė, tualetas, ir koridorius su durimis į tris mažiukus kambariukus, vonios kambarį ir vieną didesnį kambarį:
Čia pavaizduota sienelė tarp virtuvės ir valgomojo - jos nebus. Truputį kitaip, sodybiškai čia perplanuosiu, bet apie tai kada nors. Nusprendžiau, kad vienas kambariukas (visi trys maži - po 9 kv.m.) tarnaus pusiau kaip drabužinė, pusiau kaip toks svečių kambarys. Manau, kad jame reiketų pasiaurinti langą, kad įrengčiau palei visą sieną sieninę spintą.

Ir (po daugelio ir šiame tinklaraštyje išsakytų patarimų, kad gyva ugnis sodyboje vis gi reikalinga) - numatyta krosnelė :)


Šiek tiek pamažinsiu langų - tarp koridoriaus ir terasos reikia tik vieno lango, ne dviejų.

Su šiuo projektu užmiegu kasvakarą ir keliuosi kasryt, pratinuos. Nuoširdžiai? Labai patinka :)

Važiuosime ateinančią savaitę  žiūrėti kurioj vietoj statyti ir kaip pakreipti. Pagal taisykles - terasa turėtų "žiurėti" į pietvakarius, nors aš visada buvau įsitikinusi, kad geriausia į pietryčius, nes vakarinę namo sieną musės vakarais tiesiog įsimylėjusios - apgula. Bet tiesa ta, kad žiūrėsime, kur auga gražiausi medžiai, kokie atstumai ir t.t. Na bet vis tiek orientacija - pietūs, o jau kurlink dar - kai įvertinsime daugelį už ir prieš.

Komentarai

  1. Tikrai neblogas gavosi namukas. Terasa su pakeltu gelynu man patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagus namukas! Idomiai, kad architektas pradejo nuo fasadu 3D modeliu pirmam pasiulyme, nori jus "papirkti" is kart :) Turbut nepigus architektas? Siaip labai sauniai viskas atrodo, tik sveciu kambariukai gal per mazyciai, ypac jei ten planuojate spinta per visa siena. Na, bet sakote, kad ten liks drabuzine, tai irgi yra gerai, nes daiktu visada atsiranda marios. Vonia, bent taip atrodo, taip pat labai nediduke? Didele auksta erdve svetainej-virtuvej labai grazu, tik siju didumas, gali buti nepigus variantas sio namuko, jei teks tas sijas daryti is klijuotos medienos. Gal galima suzinoti koks bus svetaines plotis ir lubu aukstis iki kraigo? Miegamajame langas aukstai labai gerai, galima bus vedintis nakti be baimes, kad koks "zveris" islinks i vidu, jei rimtai tai palikciau ta langa. Sveikinu, kad susiprojektavote zidini-krosnele, be jos sodyboje "saltoka" butu :) Bendrai visas projektas labai maloniai nuteikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. džiaugiuos, kad patinka :) na, architektai projektuoja su ARCHICAD programa, tai ten viskas iškart 3D versijoje, ir galima kaitalioti ir apdailas ir visa kita tiesiog "ant akių".
      Architektas - mano labai subjektyviu manymu - tikrai geras :) Dėl brangumo - kaina skaičiuojama už kv.m, ir skiriasi namo ir kitų paprastesnių pastatų. Namo - 30 Lt/kv.m, o kitų (ūkinis, pavėsinė, pirtis) - 20 Lt/kv.m. Nežinau, ar tai brangu, ar ne, mačiau, kad kai kas moka ir po 25 Lt/ kv.m, bet manau kad yra ir ženkliai brangesnių.

      Svetainės-virtuvė gaunasi 50 kv.m - ten maždaug 7 x 7m. Lubų auškštis iki kraigo - 4 m su uodegėle. Dėl mažų kambariukų - taip, jie mažučiai, bet juk tai sodyba, kur visas gyvenimas vyks terasoje, virtuvėjė ir svetainėje. Didinti tikrai nieko nenoriu, bandysiu padaryti juos labai universalius. Bet visi gi yra daug individualių erdvių - kiekvienas kabariukas atskiras, neperainamas.

      Man patinka toks labai aiškus erdvių suskaidymas - viena erdvė - bendra, aktyvi, o koridorius su kambariukais - jau kita erdvė, ramesnė.

      Kiek suprantu, stogas nėra itin sudėtingas. Stogą pagal mano gal ir naivius planus bandysime daryti patys, tai paprastumas šioj vietoj labai svarbus faktorius. Bet formuodama užduotį architektui prašiau, kad noriu aukštų lubų. Po didelės terasos aukštos lubos yra vienas didžiausių malonumų :)

      Panaikinti
    2. Laba. gal galit pasakyti namo projekto pavadinima? :) ar kure architektas pats ar emete is kokio tai tinklapio?

      Panaikinti
    3. Projekta sukure atchitektas individualiai man, pagal mano pageidavimus, kurie surasyti stai cia: http://statausodyba.blogspot.com/2012/01/lukesciu-sarasas-namo-projektui.html

      Panaikinti
    4. O gal butu galima pamatyti "braizytini" varianta? :) nes tuose vizuoalizacijose ne viska aiskiai eina iziureti. Gan idomus namukas, gal pasisemciau ideju :)

      Panaikinti
  3. Dėl terasos - ne veltui orientacija į pietvakarius. Vėsiais vakarais per dieną įšilusi terasa yra gėris, o ten esantys paskutiniai vakaro spinduliai šildo ir ankstyvą pavasarį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sutinku, bet ir rytine saule terasoje yra didelis malonumas, ir vakarai vasara jeigu sauleti - buna karstoka...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geriausia tureti dvi terasas, viena kavos gerimui mazesne i rytus, kita ilgam pasisedejimui su kompanija i vakarus :) Beje orai ir silti vakarai lietuvoje nedazni, todel geriau siulyciau didziaja terasa atsukti i vakarus, nes prisildytoj terasoj bus maloniau sedeti ir megautis paskutiniais saules spinduliais. Bet zinoma jums spresti.

      Panaikinti
  5. Saunus namukas :) Smagu ziuret i progresa :)Tik bent as asmeniskai, labai pasigendu tarpines informacijos. Zinau, kad ner labai smagu rasyt apie popierizma, bet manau ne as vienas jums padekociau. Butu saunu sulaukt, nors kokio komentaro nuo ko pradejot, kaip nusipirkot sklypa. Kaip suprantu reikejo issilaikyt ukiniko pazymejima, uzregistruot uki, gaut kazkokius reikalavimus, leidimus. Bent jau sutrumpinta eiga, kas poko sekes, kiek laiko uztruko ir jei ne paslaptis kiek kainavo. Labai aciu uz atsakymas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jadzekai, as berods kiek įmanoma aprašiau visą popierizmą kas link sklypo ir žemėtvarkos projekto vasario mėnesį: http://statausodyba.blogspot.com/2012/02/dokumentai-ukininko-sodybai.html
      Kaip nusipirkau sklypą - na, ir pati ieškojau per agentūras, kartais užvažiuodavau į kokį kaimelį tiesiog žmonių vietinių paklausiau, visiems draugams daviau žinoti, kad ieškau sklypuko. O kaip radau? Padėjo toks Vadimas iš Remax, jo kontaktaus radau prie pačio pirmo sklypo kurį aptikau aruode. Jis žinojo, už kokią sumą ir kokiu spinduliu nuo Vilniaus aš ieškojau sklypo, su juo kartu apžiūrėjau iš viso keturių mėn. laikotarpyje kokius 6 sklypus, gal ir daugiau.

      Tiesa pasakius, kol pradėjau orientuotis, į ką turiu atkreipti dėmesį, reikėjo apžiūrėti bent keletą. Tada apart mano norų, iškart žiūrėjau į tokius pirminius veiksnius: 1) privažiavimas prie sklypo, 2) elektros buvimas arba atsivedimo galimybės 3) kaiminystė ir bendras vaizdas. Bet...kaip ir patarė Vadimas - "pati pajausi, kai rasi savo žemės gabaliuką" - taip tiesą sakant ir nutiko.

      Dabar dėl ūkininko - tai buvimas ūkininku nė kiek nesusiję su ūkininko sodybos statyba :) Galima tieisiog išsilaikyti tą egzaminą, priklausomai kur gyvenat. Jeigu Vilniuje, tai čia manau reikėtų teirautis Bukiškių žemės ūkio mokykloje arba Buivydiškių žemės ūkio kolegijoje. Kiek žinau, kituose regionuose pigiau viskas, Vilniuje - apie 300 Lt. Na o ūkio registravimas savivaldybėje man kainavo 20 Litukų, kaipir rašiau.

      Dėl namo projekto popierizmo - iki to dar nepriėjau, kai praeisiu - būtinai išsamiai aprašysiu.

      Panaikinti
  6. wow, gražus projektas. Jau noriu į svečius :D
    dėl terasos, aš rinkčiausi pietvakarinę pusę, bet tik tuo atveju, jei niekas daugiau nekliudytų, reikia įvertinti viską: kokie vyraujantys vėjai, kur kelias, kur gražus vaizdas, etc. Savaitgalį buvau pas vieną pažįstamą, kuris statosi sodybą ant kalno prie šventkalnio. Kadangi vieta aukšta ir nuo vėjo beveik niekas neužstoja, tai jis sugalvojo pasidaryti terasą aplink visą namą, sako eisiu ratu, vistiek rasiu kur vėjas nepučia :) liuks sprendimas, ten kur įėjimas ir kur dideli langai iš svetainės - terasos didesnės, o iš šonų gal po 1,5m, bet porai kėdžių ir staliukui vietos tikrai užteks. Tad tavo situacijoje teisingiausia kaip ir darysi - važiuoti į vietą ir ten vertinti.

    šiaip viskas labai super, gražu, patogu ir pan. tik bijau, kad tavo skaičiuoti finansai tokiam projektui sunkiai įsiteks...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. o dėl biudžeto - na, čia bus matyti. Daug kyla netikėtumų - vandens gręžinio būtinybė ir pan. Žiūrėsim :)

      Panaikinti
    3. na, Lietuvoj dažniausiai vėjas vakarų, šiaurės vakarų berods... štai kodėl tie vakarai man kelia nerimą :) Ir dar - man vis akyse stovi tėvų sode kaimynai - jie vargšai tiesiai į vakarus pakreipė savo "terasą", ir vasaros vakarais prisimerkę šašlykus valgė, o vasarą kol saulė nenusileidžia oi kaip ji kaitina...man tų kaimynų vis gaila būdavo, nes mes iš savo terasos, į pietryčius nukreiptos nuo vasaros kaitros atsipūtę į juos velgdavom. Na o vėlų rudenį be problemų - sienos iš šiaurės ir vakarų užstodavo šaltus vėjus...

      Panaikinti
    4. Tai del tos priezasties mes i savo projekta itraukeme 2 terasas po stogu: 1-a didesne is vakaru, o kita, mazesne, i kuria kaip Julius sake tilps staliukas ir dvi kedutes - rytineje puseje :)
      Bet jusu atveju gal gali buti, kad vakaruose yra medziu ir jie uzstos vakarini stipru veja?

      Panaikinti
  7. man tai namo stilistika primena priemiescio nama, bet tikrai ne sodyba...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nieko keisto, juk lietuviai iprate sodyba vadinti rastini namuka su atskirai pastatyta rastine pirtele, senos arba naujos statybos.
      Is tiesu man sis namas primena mazdaug taip - prabangi vila ar uzmiescio namas, vidutines ir didesnes pajamas gaunantiems uzsienieciams.
      Gerai, kad zmones gali sau leisti isirengti tokia sodyba, tiesiog puiku ir reikia tik pasidziaugti!

      Panaikinti
  8. Pritariu, daugeliui sodyba asocijuojasi su "kaimo sodyba", daznai su rastiniu namuku. Man norisi kazko siuolaikisko, del to nenorejau vien tik medinio varianto, o mixo medzio su muru. Dar vienas dalykas pries rastini varianta - reikia tureti praktiskai visa suma iskart kad ji suresti. O murini namuka gali po truputi lipdytis. Del prabangos - cia ziuresime, kaip gausis. Kainos siuo metu ne auksciausios, o ir namo plotas nedidelis, plius jokiu garazu, jokiu rusiu, 1 aukstas ir t.t. Mazesni nei 120 kv m neverta statytis, nes tuomet proporcija tarp investiciju i infrastruktura (turiu omeny elektra, grezinys, kanalizacija ir pan, pagaliau pats sklypas...) tampa labai nelogiska. Taigi tikiuosi, tai tiesiog apmastytas daugeliu kampu sprendimas tureti butent toki varianta. Na man taip atrodo. Dabar :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gal galėtumėte parašyti arba atsiųsti i kotriux12@gmail.com namo matmenis, nes norėčiau pažiūrėti ar tilptų į mano turimą sklypą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1311 x 1838
      tik dar prie iejimo kolona, tai tubur reiketu ilgi skaiciuoti kaip apie 19 m mazdaug (13 x 19 )

      Panaikinti
  10. Sveiki, tikiuosi pamatysit komentarą.

    Būtų labai įdomu sužinoti ar nėra svetainėje per tamsu dėl terasos stogo? Pas jus stogas uždengia visus pietinius svetainės langus tai įdomu ar užtenka šviesos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. manau kad tikrai kažkiek tamsina. Bet man sunku vertinti kiek tai daro stogas, o kiek tai, kad visur pietinėje ir rytijėne pusėje prie pat namo auga aukšti medžiai. Medžiai gal labiau užstoja šviesą nei terasa. Kirsti jų nesinori, nes vaizdas nuostabis pro terasa ir vitrininius langus dėl jų, taigi pas mane ir terasa, ir miškelis tikrai nešviesina namo vidaus. Bet kokiu atveju aš terasa po stogu labai patenkinta.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai