Terasa. Į rytus ar į vakarus?

Šiandien nuvažiavome su architektu į sklypą parinkti namui vietos bei pažiūrėti, kaip jį pakreipti. Tuo pačiu reikėjo numatyti, kur galima bus pastatyti ūkinį pastatą, kurs taip pat tarnaus ir kaip stoginė automobiliui. Na ir dar sugebėjome numatyti vietą pavėsinei.

Gerbiameji, tie, kurie skaitė ir diskutavo, į kurią pusę kreipti terasą reikėtų - nusišypsosite. Namo vietą ir "kampą" parinkome taip, kad terasa, t.y. jos kampas bus nukreiptas tiesiai į pietus. Vadinasi, viena jos pusė žiūrės į pietryčius, kita - į pietvakarius. Taigi bus saulėta visą dieną.

Tačiau buvo skirtingų nuomonių, kas yra geriau - link rytų, link vakarų, turėti dvi terasas, turėti terasą aplink visą namą...

Aš būčiau už vieną, bet didelę terasą. ne mažesnę nei 20 kv. m. (pas mane ji bus apie 30)
Vienareikšmiškai nereikėtų kreipti terasos į šiaurę.
Dėl rytų ar pietvakarių pusės - jeigu terasa orientuota taip, tai kiekvienas vasaros rytas bus saulėtas ir šiltas   (o rytai vasarą pas mus gana šaltoki būna ir rytinė saulė yra didelis gėris)
Dėl vakarų - na, rudenį ar pavasarį galima ilgiau mėgautis saulės spinduliais. Bet reikia nepamiršti dviejų dalykų: pirma) vėjai mūsuose šiaurės - vakarų, todėl šaltesniu metų laiku šaltas vėjelis nėra labai malonu. O vasarą jeigu užeis smarki liūtis ir dar su vėju - tai į terasą, net jeigu ji po stogu - lis. antra) karštą vasarą vakare nuo saulės norisi slėptis, nes ji truputį "nuobodi" - kabo tokiame aukštyje, kad spigina į akis. Ir jeigu jūsų terasa be stogo - ta saulė jau kiek vargina.

Ar terasa su stogu? Mano - taip. Ir ne tik todėl, kad dažnai vasaros lietingos. Tai slepia nuo saulės, kaitros. Visą diena gali praleisti terasoje - grynam ore ir pavėsyje. Na o kai lyja ar ruduo - tokioje tersoje vis dar su malonumu gurkšnosi kavutę rytais :)

Grindys. Medinės - basom kojom malonu. Akmens plytelė - irgi malonu, patogu. Tačiau aš už medines grindis terasoje, jau vien dėl to, kad labai myliu medį (nors ir nesu rastinių namų gerbėja). Žinoma, medines labiau prižiūrėti reikės, tačiau juk tai sodyba...

Tiek apie terasą. O namukui vietos ieškojome bėgiodami po sniega krintant didžiulėm snaigėm. Toks štai  pavasaris šiemet... Pasisekė suplanuoti namo išdėstymą taip, kad neiškirsti gražiausių medelių, liko vietos prieš namą ir ūkiniam pastatui. Na ir netoli - tarp medžių bus pasislėpusi pavėsinė, kurioje noriu įrengti lauko židinį. Manau gan greit sulauksiu išplanavimo, būtinai patalpinsiu viešai apžiūrai.

Su artėjančiom šv. Velykom! Laukiam tikro pavasario.


Vaizdelis pro mano buto langą, balandžio 4 dieną.

Komentarai

  1. Kadangi kiekviena darbo diena i darba isvaziuoju is namu 6:50, tai saules pamatyt rytineje terasoje nepavyks man. Per savaite 2 kartus pasidziaugt (6-dieni, 7-dieni), tai kam ji man rytineje, kai galiu kiekviena diena po darbo dziaugtis vakarineje puseje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dariau, tikrai taip, bet matot, juk tai sodyba, ir čia "vyksta" vasaros atostogos, taigi manau rytinė saulė nepakenks. Dėl vakarinės - na, reikia matyt man pas ką nors kas turi vakaruose terasą, vasaros vakarą užsukti ir pačiai įsitikinti, kiek ta saulė spigina. Mano gi atveju, bus ir rytai, ir pietūs, ir vakarai, taigi galvos skausmas atpuola :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai