Elektros galios padidinimas. Kiek? Daug.

Prireikė didinti galią. Buvo 12 kw, ir to neužteko, norint įsirengti elektromobiliui pakrovimo stotelę. Pradžioje man parekomendavo pasididinti iki 22kw. Aš džiugiai užpildau ESO paraišką, sumoku 31,75 eur. Buvau įsitikinusi, kad tas padidinimas kainuos gana simbolinę sumą, nes pries 6 metus didinausi galią nuo 7 kw iki 12 kw (statant oras-vanduo) ir sumokėjau už viską tik 50 eur. Tačiau tokių laikų ir kainų jau nebebus...  

Padarau varžų matavimus už 50 eur. Ir tada matau, kad preliminari ESO sąmata...1400 eur. Ilgai žiūrėjau į tą sumą ir supratau kad nekyla ranka tiek mokėti. Po pradinio šoko pradėjau nagrinėti kodėl tiek. Didelę dalį sudarė tokiai galiai padaryti reikalinga rekonsrtrukcija, susijusi su transformatoriumi. 

Tada parašiau ESO, kad suklydau ir noriu ne 22kw, o tik 18 kw. Labai tikėjausi, kad antrąkart to paties mokesčio neims. Klydau, teko sumokėti antrąkart. Šįkart sąmata 548 eur. Na beveik tūkstantį taupau, išsiversiu ir su 18 kw. Gaunu sutartį iš ESO, pervedu jiems tuos pinigus. Pagal sutartį jie gali įvykdyti darbus per 15 kalendorinių dienų. Bet padarė super greitai. Vakar popiet padariau pavedimą, o šiandien vakare jau skambino elektrikas, sako "stoviu prie jūsų, noriu atjungti elektrą". Na ir jau šiandien turiu 18 kw.

Viso gavosi:

Pirma ESO paraiška - 31,75 eur

Varžų matavimai - 50 eur

Antra ESO paraiška - 31,75 eur

Vėl varžų matavimas (tiksliau naujai įkėlimas pagal naujai išduodas ESO sąlygas) - 20 eur

Mokestis ESO - 548

Viso: 680 eur... SKAUDŽIAI...


Pasirodo, kad kiek 1 kw padidinimas kainuoja, priklauso nuo teritorijos. Aš patenku į labai nedėkingą, t.y. brangią zoną -  1kW zoną, tai net be jokių papildomų darbų net, kainuoja brangiau nei sakykim kitoje Lietuvos teritorijoje. 

Štai nuoroda į tą diskriminuojantį mano kišenę žemėlapį: https://www.eso.lt/lt/verslui/elektra_99/tinklo-pletros-zonos.html?fbclid=IwAR1xxt_SpZYpkQY-gWXckN_Pi6psNy5-ba2-hrteP7s-Fm3uk3SWr_RfUTw




 

Komentarai

  1. Miglotas formulavimas to mokesčio...
    Pas mus atvedė gal po 100KW namui, bet žemėlapyje laimei nesame. Gal ir nekainuos tiek kai didinsim elektromobui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mes irgi užpildėme prašymą galios didinimui nuo 20kw iki 28kw ir laukiam verkdikto :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sodyboj 8kw. Jei pasikelt iki 10, kaina beveik €20000. Name minimalus didinimas link €3500. Matant tokius preliminarius skaičius, nekyla ranka mokėt €32 už tikslesnės sąmatos gavimą. Pirmu atveju reikia linijos rekontrukcijos. Antru atvesti naują kabelį iš taško, kuriame yra laisvos galios.
    Metų pradžioj šiek tiek domėjomės persikėlimo galimybėmis. Peržiūrėti šimtai sklypų, namų, sodybų skelbimų. Visus kiek patikusius tikrinome ESO skaičiuoklėje, nes elektros nėra arba jei yra, tai nesitikiu daugiau 3-5kw. Rezultatai tokie, kad jei preliminariai už 11-14kw būtų €5000, tai gera kaina. Kokie €3500 jau labai pigu. O dažnu atveju reikiama buičiai elektra penkiaženklėje kainų kategorijoje. Net kvartaluose, kur ji įvesta, reikia tikrintis koks įvadas ir ką kainuos galios didinimas, nes vystytojas pakloja minimumą. Formliai elektra yra. Dažnas nieko nesigaudo nei kiek kw reikia, nei kiek jie kainuoja.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai