Nuogrinda

Nuogrindos tipas priklauso ne tik nuo jūsų skonio, o ir nuo to, koks yra gruntas ir kaip drenuojamas jis (ir ar reikia to drenavimo apskritai). O dar mano nuomone jis priklauso ir nuo to, koks jūsų stogas, o tiksliau - stogo užlaidos plotis.

Apie skonį. Nuogrinda, žinoma, turi derėti prie namo. Mano namukas yra apkaltas medžiu, o aplinka - laukinė gamta. Todėl mano įsitikinimu man visiškai netinka koks klinkeris, trinkelės ar pan. Man norėjosi nuogrindos iš skaldos, tokia natūrali, atrodo turėtų derėti. Mat man norisi labai išsaugoti tą gamtos necivilizuotumą, kuriame pūpso namelis, ir tas noras niekaip nepraeina nors tu ką.

Apie funkcionalumą. Daug kam patinka turėti kietą pagrindą po kojomis, kad aplink namą nuogrinda galėtumei prasivaikščioti. Sodyboje jau kelis metus vyksta gyvenimas ir man tokio poreikio nė karto nekilo - per lietų eiti aplinka namą. Apskritai ratais aplink namą neprireikė niekad vaikščioti.

Prieš porą savaičių vykusioje Gardenstyle konferencijoje buvo pateikti pavyzdžiai kokiu atveju kokia nuogrinda tinka. Štai, tokia kuri iš skaldos - laikoma nestabilia ir nepraktiška. Nepraktiška, nes ją reikia prižiūrėti, kadangi gali želti žolė, lapai kauptis, ant jos neprasivaiščiosi:


O tokia sakykim yra stabili, praktiškesnė, ilgaamžė, žodžiu visaip kaip rekomenduojama:


Dar kitaip statybos terminologijoje tokios nuogrindos skirstomos į atviras ir uždaras. Uždara - drėgmę dalinai NUVEDANTI. Atvira - kvėpuojanti ir drėgmę SUGERIANTI. Atvira tinkama tuomet, kai įrengta pamato hidroizoliacija ir drenažas. Grunto drenažas pas mane neįrengtas, nes kažkaip nebuvo reikalo, tiesiog nesikaupia tas vanduo. O pamato drenažas įrengtas savo laiku atsakingai, kokybiškai, savo rankomis, apie tai čia. Gal dar vertėtų paminėti, kad pas mane pamatai gręžtiniai, jokio rūsio.

Nutariau kad mano nuogrinda bus atvira kvėpuojanti, galbūt ne ypatingai praktiška (laikas parodys), tačiau deranti prie namuko ir aplinkos. Be to, nusprendžiau nenaudoti betoninių bordiūrų, man labai šiuolaikiškai žiūrisi plastikiniai borteliai. Pagalvojau, kad plastikinių bortelių kokybė galbūt irgi skiriasi, plius neturėtjau laiko važiuoti pirkti - vežtis, ir kad save pagaliau išjudinti ir pradėti tuos nuogrindos darbus, užsisakiau bortelius tvirtinamus ntaliniais vinimis iš sodomanija.lt - Plastbort79 Maxi. Ir dar tris rulonus geotekstilės.

Taigi nuogrindai reikėjo:
  • Plastikinių bortų
  • Geotekstilės
  • Žvyro
  • Skaldos
  • Darbo rankų.
Žvyro nupirkau už berods 60 eur. Skalda jau keletą metų gulėjo ir laukė savo eilės kieme, nes liko po pavėsinės ir terasos darbų. Darbo rankas - pavyko prikalbinti kaimo žmogelį.

Kaip žinia, mano stogo užlaidos plačios - apie 90 cm, todėl šalia namo pamatų drėgna būna tik tokiais atvejais jeigu liūtis ypač smarki ir dar lyja iš šono.  Mano nuogrindos funkcija didžiąja dalimi yra dekoratyvinė. Kadangi nuogrinda įrenginėjama namui stovint gerus 5 - 6 metus, vieta po pamatais buvo nuolat stebima, ir per tiek metų įsitikinau, kad ten niekad nesikaupia vanduo - taigi prie pamato sausa.

Surasti informacijos internete kaip įrengi tokią paprastą nuogrindą nėra lengva, sakyčiau praktiškai neįmanoma. Rusai youtube apskritai dauguma rodo kaip įrenginėja apšiltintą nuogrindą - jie ekstrudinį polisterolį tar pakloja kartais ant žvyro... (beje, nuogrinda rusiškai - otmostka, jeigu ieškosite youtube filmukų).  Lietuviškuose bloguose ar youtube nepavyko rasti išsamaus įrašo. Taigi tiesiog nusprendžiau, kad man užteks tokio "sumuštinio" ir jo eiliškumo: Žvyras / Geotekstilė / Skalda.

Plastikinio bortelio aukštis - 8 cm. Nuogrindos plotis - 40 cm (populiaresnis plotis yra 60 cm, kaip suprantu)

Paprastai nuogrinda įrenginėjant - kasama žemė. Mano cokolis virš žemės, todėl tiesiog įtaisomi borteliai, pritvirtinami, pagal cokolio aukštį. Maždaug 4 cm žvyro, kai kur iš pradžių pakasta kiek giliau, tai žvyro daugiau,, tuomet geotekstilė (metro pločio rulonas padalinamas per pusę, vienas kraštas pastumiamas po apšiltintu ir apklijuotu klinkeriu cikoliu, kitas kraštas kuris šalia borteliu užlenkiamas). Ir kokie 4-5 cm sluoksnis skaldos.

Štai tie sluoksniai:


Nuotraukoje matyti, kad kampas sutvirtintas vielute. Nežinau, ar tai teisingai, bet tiesiog darbininkas nerado kito būdo. Žvyro ir skaldos masė didelė, bortelio kampas turi atlaikyti, taigi išsprendė paprastu būdu.

Dabar nuogrinda yra aukščiau negu visa teritorija, teks kiek pakelti žemės lygį:




Kitur ne toks didelis skirtumas:




O čia matosi po LABAI smarkios liūties prieš keletą dienų. Čia tas šonas, į kurį pūtė ir pliaupė, visa šlapia:

O čia kitas kampas, matosi kai liūtis "užeina":


arba štai:


Taigi tas vanduo į atvirą nuogrindą įsigeria, praeina pro skaldos ir žvyro sluoksnį ir susigeria. Geotekstilės paskitis - stabdyti žolės augimą iš apačios.

Dabar namas atrodo užbaigtai, tvarkingai, kiek nustebau kad reikės kelti žemės ygį aplink jį, bet tai nėra didelė bėda, sutvarkysime.

Sąmata:

Žvyras - 60 Eur
Plastikiniai borteliai (2 rinkiniai) - 180 Eur
Geotekstilė - (1m x 10 m ilgio, 3 rulonai) - 28,5 Eur
Pristatymas - 12 Eur
Skalda - likučiai (žvirgždo frakcija 4/16)*
Trukmė - kelios dienos.

Skaldą patrombavo kažkiek, nežinau, ar tai gerai, bet atrodo ok.
* Šiaip visur rekomenduojama nuogrindai naudoti skaldą apvalių akmenukų, prie jų mažiau viskas kimba. Na bet aš tikuosi pas mane bus viskas gerai taip pat :)






Komentarai

  1. Kai pas jus aplink namą pieva, o ne veja, tai kietos nuogrindos vaiksčiojimui nereikia.
    Iš kitos pusės, labai jau nepraktiška tokia danga, kas parodyta jūsų pirmoje nuotraukoje iš konferencijos. Po kažkiek laiko ten bus lapai, nupjauta žolė ir gražiai išvalyti bus sudėtinga. Nebent koks oro pūstuvas pagelbės.
    Norint praktiškumo ir išlaikyti natūralumą, galima buvo svarstyti nuogringą iš akmenų ar betuonuoti ir daryti akmenų antspaudus.
    Bet jūs dažniau renkatės ne iš praktiškumo, o pagal emocijas, tad pasirinkimas pilnai suprantamas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Mano namukas yra apkaltas medžiu, o aplinka - laukinė gamta. Todėl mano įsitikinimu man visiškai netinka koks klinkeris, trinkelės ar pan."

    Ir tuo tarpu pamatas ir viena siena klinkeriu/imitacija išklijuotas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bent viršutinį sluoksnį galėjote užpilti didesne frakcija, gražiau žiūrėtųsi 16-22, 16-32.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabu, kaip atsakingai jus kiekviena darbu etapa planuojate!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dabar irgi galvojam ką su nuogrinda daryt. Pabandėm ir šį variantą (anksčiau). Ir pas jus ir ypač pas mus gavosi kiek kreivoka, perfekcionisto akį rėžia ;)
    Taip, pigu, paprasta greita, bet galvosim apie ką kitką, ne su plastmasėm.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai labai įdomi idėja. Prie tokios kabančios sofos manau puikiai tiktų kavos staliukai. Šiaip jie neužima daug vietos, sukuria jaukumą, pabrėžia savininkų svetingumą ir tarnauja kaip svetainės apdaila.

    AtsakytiPanaikinti
  7. tikrai noriu padėkoti LAPO mikrofinansui už tai, kad suteikė 19 000 eurų paskolą sergančiam vaikui prižiūrėti. jei jums reikia skubios paskolos, venkite suklastotų skolintojų ir kreipkitės tikros paskolos bendrovės el. paštu lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puikios įžvalgos, šiap čia kieme ir odiniai baldai tiktų.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai