Oras - vanduo įrengimas

Pasirengti siurblio oras - vanduo pastatymui teko po truputį, atrandant ko gi trūksta ir kas gi galima. Galbūt įdomiausias pasirodys pasirinkimas KUR statyti išorinį bloką. Kaip visuomet, geriausia žinoti kuo ir kaip šildysi namą prieš projektuojant, mano atveju sprendimas kito, dėl to kaip jau ir rašiau neišvengiau visiškai bereikalingos investicijos į kaminą, planuotą granuliniam katilui. Na bet kas neklysta :) Galbūt planuojant iš anksto tokį šildymą būtų suprojektuota ir kita katilinės vieta, na bet čia tik mano pasvarstymai.

Vieta. Nenorėjau statyti išorinio bloko šalia katilinės durų, nes čia pat yra trijų miegamųjų kambarių langai. Žinia, kad tas reikalas kažkiek ūžia (straipsnio pabaigoj video su ūžimu ir kitais efektais), todėl to zizenimo kad ir tylaus visai nėra didelio noro girdėti miegant (o gal žiemą bus ir garsesnis, pamatysime...). Pasidomėjau galimybe statyti tarp namo sienos ir sienos-kolonos, šalia pagrindinio įėjimo į namą. Kelių gamintojų pasiklausius šie pasakė kad jokių problemų, o štai vienas Restos parodoje nerekomendavo to daryti, sakė kažkokio šalto oro gūsiai formuojas, ir jis velniškai buvo teisus. Visgi patikėjau tais, kurie pasinagrinėję produkto aprašymus pranešė kad visiškai įmanoma pastatyti tą dėžę tarp dviejų sienų ir mano turimo atstumo užtenka. Taigi iškart rodau kaip atrodo jau pastatytas sumontuotas reikalas, čia matosi kur gi ir kaip gi jis įspraustas:


Nusprendus, kur bus išorinis blokas, reikėjo išmušti užbetonuotas grindis ir pravesti vamzdžius į išorę. Viduje tai atrodė taip, palei kraštą:



Išorėje išėjo cokolyje, nors kažkodėl buvome pagalvoję, kad išėjimas bus aukščiau ir visiškai veltui nuėmėme kelias fasado dailylentes (vata nuoga štai matosi):


Vamzdukų išėjimas iš arčiau:


Kitas žingsnis - pado su nuolydžiu įrengimas. Tam reikėjo įrengti pamatukus, pas mus kaip ir visur gręžtiniai, štai keletas skylučių (pastebėjau kad rašant statybų tema man vis norisi naudoti mažybinius pavadinimus kaip antai "skylutė" ar "vamzdukas" ar "pamatukas", prašau neieškoti psichologinės potekstės, ok? su manim viskas tvarkoje.)


Tuomet suorganizuojami betoniniai stulpai su styrančia armatūra:


Padą tėtis nusprendė užbetonuoti atskirai, čia įdomumas tame, kad kyšo putplastis apvalus - po to tiesiog tos ertmės, užkėlus padą ant stulpų, užbetonuojamos - jau sureguliavus tinkamai pado poziciją. Ir brūkšniai - jie rodo kurioje vietoje yra armatūra, kad vėliau gręžiojant montuotojams neužtaikyti ant tos geležies. Padas sveria baisiai daug ir prireikė kelių vyrų pagalbos jį nunešti ir uždėti (ačiū jiems ir jų jaunystei):



O štai jau jis ir vietoje ir būtinas yra nuolydis, kuris labai puikiai nuotraukoje matomas:


Tuomet atvažiuoja tie kurie montuoja ir įrengia tokį "pjedestalą", ant jo - išorinis blokas.



Išorinis blokas vibruoja taigi jis ant tokių gumyčių stoviniuoja:


Viduje tas reikalas atrodo taip, kaip atrodo šaldytuvas:


Labai tvarkingai visi pajungimai atrodo:


Trifazis. Vat kas svarbu ir gerai gavosi, tik štai beveik natyčia. Kai aš pradėjau domėtis oras - vanduo galimybe, buvau išsikvietusi atstovą iš viesmann. Šis pasakė, kad reikės trifazio. Aš tuome paprašiau elektrikų trifazį nuo vienos sienos nuvesti iki gretimos (nes visai ne ten ta rozetė buvo numatyta). Po to kiti pasakė kad jokio trifazio nereikia. Susinervinau - tiek reikalų veltui. Kai jau statė-montavo viską, vaikinai pasakė "o ką mes žinome kokie čia pas jus laidai" - bliamba, tai iš anksto gi galima parekomenduoti... Žodžiu, moralė tokia: labai pravartu tą trifazį turėti, nes vienfazio ploni laidai įkaista oi kaip įkaista. Tai bus pas mane storesnis laidas, ir gerai kad tą trifazį privedėm. PATIKSLINU: iš trifazės panaudosime vieną vazę, tiesiog su storesniu laidu, nes standarinio laido atveju kokių pvz 7 kW apkrovos neatlaikytų. Būna, kad reikalingas ir trifazis, būna kad tik vienfazis, tačiau laido storis - svarbus momentas) Tai išaiškino elektrikas, kurį išsikviečiau kad sumontuotų signalizaciją prie išorinio bloko. Žodžiu elektros instaliacijos klausimu aiškios informacijos tikrai pritrūko, dar po to pabandžiau pagooglinti - na ir nieko neradau... Taig jeigu kiti googlins, gal pataikys čia ir  perskaitys :) Tikrai reikia neplono laido...

Signalizacija. Ją reikia pajungti - pajungti tokiu paprastu būdu, kad jeigu kas nors nuimtų išorinį bloką, laidelis atsijungtų ir pradėtų kaukti signalizacija ir jums ir/ar apsaugos tarnybai ateitų žinia... Nežinau ar tai išgelbėtų situaciją, bet geriau manau įrengti (ką ir padariau) nei neįrengti.

Elektros galios padinimas. Pas mane buvo 7 kW, patarė padidinti, nes jeigu siurblys pradės veikti visa galia ir dar kokie prietaisai įjungti...žodžiu, tai sutvarkiau gana paprastai ir nebrangiai, iki 12 kW, jau rašiau čia. Tiesa, reikės pasidomėti ar įvyko viskas, bet manau jau viskas padidinta, kažkaip nepasidomėjau...

Tam, kad paleisti visą sistemą, reikia žinoma užpildyti sistemą vandeniu arba neužšąlančiu skysčiu, pasinaudojus santechnko kaip visuomet nepigiom paslaugom. Tai aprašysiu kitame įraše - pas mane neužšąlantis skysti ir tai kanavo brangiau nei tikėjausi. O dabar... Vanduo-oras siurblys Daikin pajungtas, ir nustatyta "vandens" temperatūra ant +25. Temperatūra viduje +19: šilta, gera, sausa, jauku.

O štai jums ir ūžimas:
Apačioje matosi kaip kaupias drėgmė ir kondensato lašeliai, o pačioj pabaigoj - kaip virpa žolė - tai čia ne vėjas, čia nuo aparato sukeliamų oro gūsių, kurie šalti gana... ir susiformuoja matyt dėl to, kad tas aparatas yra pastatytas tarp dviejų sienų. Ūžia jis, reikia pasakyti, tik kartkartėmis. Ūžimo garsas užfiksuotas spalio 25, kai lauke +9. Bandžiau išgirsti tą ūžimą pro uždarytus langus - be šansų. Atidarius virtuvės langą gerai įsiklausius - girdisi. Bet tai - virtuvės langas :)

Kas mane NUSTEBINO. Tikrai nustebino grindų temperatūra. Jos NĖRA šiltos. T.y. jų temperatūra yra žemesnė nei jūsų kūno temperatūra ir dėl to jos yra palyginus vėsios. Aš tai naivuolė galvojau kad jos bus šiltos šiltutėlės, kaip kad pas mane namie kur vonioj ir virtuvėj grindys šildomos elektra... O kažkada girdėjau tokiu "vbt" (viena bobutė sakė) jog grindys kai šiltos tai nuo to net įskausta galva  ir t.t. Taigi grindys yra ne šaltos, ir ne šiltos. Jos maloniai vėsios. Ir stebina tai, kad ta maloni vėsuma visą aukštų patalpų orą sušildo iki idealių savijautai +19 :) 

Komentarai

  1. Jos tikrai labai šiltos būna kiauruose/senuose namuose, kur į grindis paduoda kokius 45 laipsnius :) o šiuolaikiniuose irgi nepasakysi, kad šaltos, bet malonios.

    Kaip jum nešalta prie +19? :D aš kai pripratęs su trumpom rankovėm ir basas būt, tai su tokiom temperatūrom sunku būtų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kad čia dar niekas negyvena ir dar norėsiu mažinti iki kokių +15 gal. Nes skubos atveju krosnele pasildyti trumpam maloniam pasibuvimui galima. O del silumos tai viskas projekte numatyta - kambariuose standartiskai +20, vonios kambaryje +24. Kam prie kokios temperaturos silta - didelio ginco objektas :) vat kad miegoti prie itin siltos temperaturs negerai - tai faktas :) Projektas su numatytom temperaturom stai cia, su laiku viskas reguliuosis su termostatais: http://statausodyba.blogspot.lt/2014/06/grindinio-sildymo-projektas-kainos-ir.html

      Panaikinti
    2. Šaltumo pojūtis labai priklauso nuo drėgmės patalpoje: jei gera ventiliacija ir vidaus įrangos medžiagos padeda tinkamo drėgnumo mikroklimatui susidaryti, tai ir prie mažesnės temperatūros bus nešalta.

      Panaikinti
  2. dėl bloko vietos aišku klausimas geras, na bet tik jums geriau žinoti kur geriausia jam stovėti - tiek ergonomikos, tiek estetikos prasme.
    dar vieną kartą likau įtikintas, kad verta nepagailėti finansų dviems gręžinukams.
    lauksim žinių po pirmojo sezono apie sąnaudas, ir tada lyginsim su senbuviais (aukščiausius standartus nustatė euras.blogspot.lt)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dviem grezinukams - tai cia kaip suprast?

      Panaikinti
    2. gręžinukai - tai šildymas vanduo-vanduo. pateikiau nuorodą pas Šapalą (euras.blogspot.lt), jis profesionaliai įsirengė juos ir laaaabai tuo džiaugiasi.

      Panaikinti
    3. taip, kol kas nuotaikos teigiamos :D

      Panaikinti
  3. Dėl temperatūros viduje, sveikiau yra vėsesnė temperatūra, prie aukštesnės temperatūros ir vaikai būna lepesni, dažniau serga, ne tokie užsigrūdinę, jei daugiau kaip 22-23 laipsniai organizmas per daug išyla, sunkiau kvėpuot, mums asmeniškai tai jau keltų diskomfortą, kaip sako, galva įsiskaudėtų..
    Sveikinimai, pasirinkus pažangesnį šildymą. Lauksime skaičių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kad galva būtų dirbanti, tikrai nereikia perdaug šilumos :) ačiū! Skaičiai bus, tik reikės palaukti kol namas taps gyvenamu iš tikrųjų, tikiuosi, nuo 2016 šildymo sezono.

      Panaikinti
    2. aga, idomiausia dalis bus po sio sezono :) nekantriai lauksime!

      Panaikinti
    3. zmogaus temperatura +37C jei esi sveikas. Kaip zmogus gali persilti jei namuose nustatyta 22-23C?
      Pas mus 21-22C, pastoviai vedinamas plotas, jokio diskomforto nejauciam.

      Panaikinti
    4. Pas mus irgi 21, tai tikrai puiki temperatūra. Jei žmogaus temperatūra 37, tai ne rodiklis ir nereikėtų nuolat sėdėt pirty :)

      Panaikinti
  4. Kokio gylio skylutės?
    O kam to pado prireikė..? jei jis su stulpais nesijungia?
    Būtumėt padėję kokią cemento drožlių plokštę ir viskas...
    Beje, tikrai labai tyliai veikia. Vietą puikią parinkote. Galima (po žiemos) prie abiejų sienų pastatyti garso slopinimo plokštes po stogeliu - smarkiai mažins tarp sienų vaikštantį garsą.
    Tarp sienų galima kokią tvorelę padaryt jautrią - rėktų kai tik pamėgintų atidaryt :)

    "neieškoti psichologinės potekstės" - užskaitau! :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. padas su stulpais jungiasi :) skylučių gylis apie 70 cm. Padas privalomas tam, kad butu tvirtas pagrindas, kurio nejudintų jokie žiemos - pavasario grunto judesiai. Dėl sienelės galvoju, bet labiau dėl gražumo, kad nesimatytu tos technikos. Na ir nuo skersvėjo sudaromo apsaugotų..

      Panaikinti
    2. tai kad kaip tik tą padą gali kilstelti, jei po juo nėra smėlio/drenažo...
      Laiko juk stulpai.
      Na dzin, pamąstymai. Nesu šių dėžučių statymo ekspertas.

      Panaikinti
    3. Dėl sienelių statymo - gerai pagalvokite ar vistik to reikia, nes jos gerokai sumažins oro srautus, kas automatiškai atsilieps efeltyvumui. ir kuo didesnis temperatūrų skirtumas gausis (o jis tiesiogiai proporcingas nuslopintam garsui), tuo brangiau kainuos jūsų gražiosios sienelės kiekvieną parą. siūlau pasikonsultuoti su stebuklinguoju Tėčiu, jis tikrai žino atsakymą. taip sakant nepamirškim fizikos :)

      Panaikinti
  5. Sveiki,

    pirmų pirmiausia susitvarkykit komentarus, ant Chrome paskutines versijos bei mobile neveikia, prasikeikiau kol kažką išėjo parašyti...

    visu pirma sveikinu įsigijus SS! :)
    visų antrą kelios pastabos autorei:
    Kas jums rekomendavo taip įrengti padą? Pagal mane įrengimas nėra teisingas, aš tokio net nesu matęs. Norint neturėti problemų su kondensatų visų pirmą reiktų įrengti drenuojantį sluoksnį, o tada ant jo statyti pamatuką, ir jokios plokštės nereikia, jums dabar žiema gali susidaryti ledo kalnas! Šiaip labai gerai viskas išaiškinta yra REMOKO: https://www.remko.de/tmp/d3e9f3724018b8a1d2b4695a011acdbe/REMKO-WKF_85-120-180_WKF-120-180_Duo_1_en_GB_en.pdf
    pagal jų brėžinį dariau sau pamatėlį. Taip pat pagal jų brėžinį modulio taip, kaip pas jus statyti negalima, turi būtų ~1,5m atstumas. Aš siūlyčiau modulį pasukti skersai, kad jis pūstų ne į sieną, nesuprantu kodėl iš karto to nepadarė.

    Visų trečia, neklaidinkit žmonių su tuo trifaziu, kaip as dar patikės :D
    Būna ŠŠ trijų fazių ir vienos, priklausomai nuo modulio jums reikia araba trifazio arba vienfazio. Nuo ŠŠ max galingumo galima paskaičiuoti kokio storio jums reikia laido. Reikia trijų atskirų laidų (vienfazio arba dvifazio) nuo skydinės: kompresoriui, vidiniui moduliui (jame yra tenas), ir boileriui, laido buvo likę 6mm2 tokios torio daugaiu nei pakanka, niekas tikrai neturi kaisti.

    Dėl triukšmo, tai garsiausiai dirba kai kaitinamas vanduo ir kai lauke kokių -10C.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. DEL ELEKTROS: reikalingi storesni laidai. Tai pas mus bus taip: is trifazio linijos paimsime viena faze, ten storas laidas, ir jis jau atlaikys tokias apkrovas. Visur gi isvedzioti laidai 2,5 mm2 skersmens ir tokie laidai netlaikytu sakykim 7 kW. Taigi tai kad irengiau salia trifaze su storais laidais - labai dziaugiuosi, tiesiog panaudosiu viena jos faze.

      DEL PADO: taip patare tie, kurie irenginejo, net nuotrauka atsiunte. Del drenuojancio sluoksnio - tai kai bus labai salta tai nespes vanduo pas jus ten susigerti - uzsals pakeliui ir vis tiek bus ledo kalnas...

      DEL MODULIO ir atstumo - cia jau nezinau, tie kas stete pasake kad galima, pries tai pasinagrineje gamintojo instrukcijas. Gal tie moduliai skirtingi ir vieniems galima kitiems ne...?

      Panaikinti
  6. ps. iš ko pirkot? Tikiuosi ne iš tų pačių šalaputrių kaip aš..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dazniausia buna taip, kad paciam SS reikalingas storesnis vienvazis, o el. tenui trifazis. Nusipirkit vonele po isoriniu bloku, pasidarykit nubegimi drenaza ir problema ispresta del ledo kalnu.
    AMNAMAS- nematau paties iraso bloge apie irengta SS. Pats katik pasistaciau, zaidziu su nustatymais, idomu kaip kitiem sekasi.

    AtsakytiPanaikinti
  8. jooo, taip jau yra su grindim, ten kur jos maloniai siltos - patalpose buna jau ne 19-20 o 25+... Naujuose namuose kur nuostoliai mazi - vanduo pasiduoda vos keliais laipsniais aukstesnes temp nei norima patalpos temp...

    AtsakytiPanaikinti
  9. jooo, taip jau yra su grindim, ten kur jos maloniai siltos - patalpose buna jau ne 19-20 o 25+... Naujuose namuose kur nuostoliai mazi - vanduo pasiduoda vos keliais laipsniais aukstesnes temp nei norima patalpos temp...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dėl pado įrengimo, manau ir aš, kad nevertėjo tokio įrenginėti, o verčiau reikėjo paruošti drenažinį smėlio sluoksnį iš viršaus užpilti skaldos. Be abejo, žiemą, kai bus šaltą, kondensatas nespės pasišalinti ir susidarys ledo kalnas ir čiuožykla, bet kam reikalinga betono plokštė, jei įrengiami pakankamo gylio poliai, prie kurių tvirtinasi pastatymo rėmas ? Kad išvengti kondensato ledo kalno, galima nuvėsti drenažą toliau, bet tada reikia drenažo vamzdį šildyti el. kabeliuku, kas atitinkamai papildomos eksploatacinės išlaidos.
    Dėl ELEKTROS laidų: kaip jau "amnamas" teisingai parašė, šilumos siurblių yra vienfazių ir trifazių. Jei yra galimybė, visada rekomenduočiau rinktis trifazį variantą, nes visame name tolygiau pasiskirsto fazių apkrovos.
    t.y. šiuo metu Jus panaudojote tik vieną fazę iš trijų, kuri įsijungus siurbliui ir integruotam elektros tenui stipriai apkraus tą fazę, kas nėra gerai. (tikiuosi name esantys kiti galingi elektros prietaisai (kaip arbatinukas, ar orkaitė), nėra pajungti ant tos pačios fazės?
    Laidai kaisti jokių būdų negali! Jei kaista, reiškiasi viršijamas leidžiamas laidų srovės stiprumas ir reikia keisti kuo skubiau storesniais, nes gali kilti gaisras.
    Dar paprastais žodžiais pabandau paaiškinti, kaip trifazis įvadinis kabelis (5 gyslų) dažniausiai name paskirstomas:
    - elektros skydelyje yra taip komutuojami laidai, kad ant skirtingų fazių būtų didžiausi elektros vartotojai pajungti ant skirtingų fazių, labai galingi elektros prietaisai (saunos pečiukas, šilumos siurblys, kondicionierius arba kitas galingas prietaisas), kad paskirstyti jų apkrovas jungiami ant visų trijų arba dviejų fazių (be abejo, prietaisas turi turėti galimybė pajungti prie 3fazio tinklo).

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gal galima butu paklausti kokiu tikslu paskutineje foto tas jungiamasis vamzdelis padarytas? Domiuosi, nes ir pats greitu metu isirenginesiu orinuka, o santechnine dali ketinu pasidaryti pats :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. speju, kad ten vandens/slegio papildymas grindiniam konturui.

      Panaikinti
  12. tai kokio galingumo ŠS, 7 kW elektros naudoja? Mano 11kw, viena faze, 2,5 mm.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Noriu visiems čia papasakoti, kaip DR WALE pakeitė mano likimą. Beveik penkiolika metų dirbau pardavėja automobilių įmonėje ir vos gavau komisinio atlyginimo už sąskaitas, o tam tikras kolega pirko namus. Buvau sutrikęs dėl jos, nes visi pavydėjo, kiek komisinių ji uždirbo. Nesupratau, kas yra negerai, nes buvau geras savo darbe ir nebuvo nieko papildomo, dėl ko ji darė ją kitokia, ir beveik penkerius metus negalėjau sukaupti drąsos jai išreikšti save. Vieną dieną, kai ji mane vežiojo, paprašiau jos duoti patarimų ir nusprendžiau iš jos mokytis, bet ji pasakė, kad aš geriau dirbu darbą, todėl mane dar labiau supainiojo, nes, matyt, ji buvo geresnė. Po daugelio pokalbių ji man pranešė apie DR WALE, kuris jai atliko sėkmės burtą, dėl kurio ji tapo išskirtine. Ji davė man savo kontaktą ir paprašė pasikalbėti su juo ir padaryti viską, ko jis paprašys. Praėjo septyni mėnesiai, ir aš ką tik nusipirkau savo pirmąjį namą ir sutaupiau pakankamai pinigų, kad galėčiau išsiųsti savo mergaites dvynes į koledžą. Aš buvau palūžęs ir benamis ir niekada neįsivaizduoju, kad taip greitai turėsiu namą. Ačiū DR WALE. Paprašykite jo pagalbos ir su jo leidimu palieku jo tiesioginį kontaktinį numerį WhatsApp / Viber: +2347054019402 ARBA El. paštas: drwalespellhome@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai