Medinio fasado užbaigimai: apvadai, kampai ir kaminas terasoje

O jums būna taip, kad vis nesinori užbaiginėti visokių smulkmenų? Visiems būna :) Žinant, jog statybose toks požiūris gali atsiliepti ilgamečiu vilkinimu, todėl susikaupi ir vieną po kito užbaigi visokius kampukus ir skylutes.

Kalbant apie medžio apdailą tokių neužbaigimų buvo keletas: langų ir durų apvadai, namo kampai, krosnelės kamintas terasoje, na ir stogo pakalime - paliktos skylutės paukščiukams - šiems išskridus galima buvo jas užtaisyti.

Kažkada kai rašiau apie angokraščius, sulaukiau įspėjimų, kad būtina juos kiek patrumpinti: vanduo pateks ir medžiui kenks. Nutarėme patrumpinti, nors tiesą pasakius palangės nuolat sausos, bet jeigu ne dabar, tai po to jau niekada. Taigi angorašių lentas visas nuėmėm ir patrumpinom keliais mm, jos jau nebesiremia į palangę, štai:


Angokraščių lentos obliuotos, o štai langų apvadams nupirkau vėl gi šiurkščiu paviršiumi skeltų lentų, vėl iš Puumerkki. Nenudažytas apvadas atrodo štai taip, palangių "ausytės" gražiai pasislepia po apvadais:



Štai vitrininis langas, čia jau nudažytas:



Namo kampams taip pat panaudotos šiurščiu paviršiumi lentos, kad derėtų prie viso fasado, atrodo tikrai labai gražiai:


Namukas visas toks gražiai užbaigtas atrodo. Aš kažkiek pergyvenau, ar tie kampai nesudarytų kiek kaimietiško įspūdžio, bet viskas tikrai labai elegantiškai, tiesiog nuostabiai:


Naudotos lentos 12 cm pločio, ten kur kampai namo - tai kad iš abiejų pusių būtų vienodo pločio, vieną lentą reikia pasiaurinti tiek, kiek užeina ant kitos lentos kampu. O storio lentos 21 mm. Už tuos šiurkščius kampus ir apvadus sumokėjau 152 eur. Pirkau 18 kvadratų bet liko keletas nepanaudotų - sunku pataikyti, nes visokio ilgumo skirtingo reikėjo, o lentos po 5 m. Taigi visų nuostabai šįkart kiek nepataikėme :)

Ką gi, o štai didžiausias siurprizas - kamintas, kuris esti terasoje. Jį kažkada ketinau apkliuoti klinketio plytelėm. Ir tai buvo didžiulis galvos skausmas, nes kaminą būtina apšilinti vata, kad nesusidarytų kondensatas, na ir apskritai ta sienos dalis kur kaminas remiasi į sieną be apšiltinimo.

Pradėję aiškintis kaip viską įgyvenditi: pritvirtinti vatą, tuomet užarmuoti, o po to jau klinkeriu apklijuoti - visam tam reikėtų samdyti kažką, ir kainuotų nemažai plius rasti tokio nedidelio kalibro darbą daryti yra ypatingai sunku, o ir kainuotų tas darbas mano skaičiavimais ne mažiau  300 eur (aš už visą kaminą beveik tiek mokėjau...)

Tuomes sumastėme, kad kaminas šis visada yra šaltas, jis absoliučiai neįkaista. Net jeigu kūreni visą dieną krosnelę, jis šaltas, tokios jau ISOKERN savybės. Net ne šiltas... Taigi nuspręstą tą reikalą apšiltinti 3 mm Paroc priešvėjine vata ir ne klinkeriu, o medinėm dailylentėm užtaisyti.

Čia matosi, kaip atrodo vatos sluoksnis:


Na o čia štai kaip užbaigtas visas kaminas:


Priminsiu, kaip tas kaminas "puošė" terasą prieš tai:


Tėtis išradingai gražiai ir tvarkingai (kaip visada) sumąstė, kaip užtaisyti pravalos dureles:


Reikėjo kažkokio sprendimo, nes jas savo laiku įstatydami nepagalvojome, kad dėsis 3 cm apšilitino sluoksnis ir dar kažkokia apdaila - tai jų neiškišom. Taigi padarytos antros medinės nuimamos durelės:


Apčios irgi viskas iki smulkmenu užbaigta, jokio grieko nepaliko tėtis :)


Vualia. Išsikišusią sklendę puikiai naudojame radio aparatui arba bose mini kolonėlei pastatyti :)














Komentarai

  1. smagu matyt kai viskas užbaigtai atrodo!
    tik nelaikykit ilgai apsauginės plėvelės ant skardinių palangių, nes vėliau nenugramdysit kai prikeps..

    AtsakytiPanaikinti
  2. smagu matyt kai viskas užbaigtai atrodo!
    tik nelaikykit ilgai apsauginės plėvelės ant skardinių palangių, nes vėliau nenugramdysit kai prikeps..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomus variantas su kaminu. Ir šiaip gražu žiūrėt, kaip keičia namo išvaizdą tokios smulkmenos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super kaminelis gavosi!

    oooo taaaaip, didziausia beda su tomis smulkmenomis, kad begant laikui ju nebematai..esu save pagaves, kad uzejus norui turiningai praleisti laika ir pasidarbuoti, tenka net pagalvoti nuo ko pradeti, atrodo gyveni, viskas neblogai. Aisku zmonos geriau neklausti ka reikia pabaigti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nu atrodo puikiai. Ir tas kaminas kaip kokia kolona. Medis duoda jaukumo pojūtį. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dabar i ta nisa uz kamino lentyneliu ir kaukoliu i jas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai Grazi dažytu dailylenčiu spalva, gal pasidalinsit kokie dazai ir spalvas kodas? Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dažai amerikietiški Rowan Best, spalva Navajo white 884
      Namuko spalva esu be galo patenkinta :)

      Panaikinti
    2. Apie Rowan Best esu geru atsiliepimu girdejus, dekui.

      Panaikinti
  8. Kaip matau apsauginės žaliuzės nebus dedamos? Mum kolkas dar neaktualu, bet pavasarį-vasaros pradžioj bus daromas fasadas, tai jei dėt žaliuzes reikia atsižvelgt.. Apskritai gal jau galvojot ką dėl apsaugos- signalizacija/tvora/šuo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nusprendziau kan apsauginiu zaliuziu nebus. O signalizacija name jau idejau 2014-uju pavasari iskart po to kai langus ir duris istaciau (irasas apie tai: http://statausodyba.blogspot.lt/2014/04/signalizacija.html). Tvora taip pat bus, su ja kazkaip neskubu, gal kitamet isirengsiu jau ja..

      Panaikinti
  9. Vertinu šeimininkės išradingumą ir drąsą, bet ... Kaminą apdailinti medžiu ir priešgaisrinei izoliacijai naudoti priešvėjinę vatą... Ir tik 30 mm... Ir priglaudus ranką nuspręsti, kad kaminas visada šaltas... Aš jau čia ir taip juoduoju pranašu tapau, tai šį kartą patylėsiu ir visiems parekomenduosiu paskaityti STR.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jus klystat jei galvojat kad vata cia priesgaisrine izoliacija, ji dedama kad kamine nesusidarytu kondensatas. ir tokiais atvejais butent tokia vata ir deda

      Panaikinti
  10. Jeigu norite išvengti kondensato, vatos sluoksnis turėtų būti gerokai storesnis. Dabar kondensatas vis tiek susidarys, bet šiek tiek mažiau, nei palikus pliką kaminą. Šiaip vata kaminai apsiuvami dėl dviejų priežasčių: dėl kondensato ir dėl priešgaisrinių reikalavimų. O jūsų atveju yra ir trečioji priežastis: kaminas yra lauko sienoje, todėl jį reikia šiltinti tam, kad išsaugoti namo šilumą. Jūs pasirinkote gerą Isokern kaminą. Gamintojas deklaruoja, kad jį montuoti galima 2 cm atstumu nuo degių konstrukcijų, tarpą užpildant nedegia medžiaga. Taigi formaliai reikalavimai lyg ir išlaikyti: dėjote 3 cm vatos, Bet jūs darėte medinį karkasą, kurį glaudėte prie kamino. Be to, pasirinkote degią medinę apkalą, o tai jau labai rimti priešgaisrinių reikalavimų pažeidimai. Gerai jeigu viskas gerai. Bet jeigu kokia problemėlė, raudonojo gaidžio neišvengti...
    Šioje situacijoje siūlyčiau lupti velniop apkalą ir vatą, klijuoti su klijais 5 cm kietos fasadinės vatos ir kaminą apdailinti nedegia apkala, pavyzdžiui, fibrocementinėmis dailylentėmis. Dailylenčių tvirtinimui pasirinkti ne medinį, o metalinių profilių karkasą. Tada miegosite ramiai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dėl šilumos sutinku, išoriniam kaminuitai būtina, kad siena neperšąltų. Jei pas mane toks pats kaminas namo viduje ir jam padaryta apdaila iš kitos kamino pusės su paprastu gipsu, tai irgi nusižengiau tada :)) Pridėjus ranką, jaučiu kad siena šilta kai kūrenasi, tik kaip ten gali kas nutikti, kai kaminas su dviguba sienele nesuprantu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pas ponią tai kaminas Isokern, iš lavos blokelių sumūrytas, Jei pas jus dvisluoksnis, tai suprantu, kad su keraminiu indėklu. Bet kuriuo atveju kaminas yra ne monolitinis, o sumūrytas, o keraminis indėklas suklijuotas. Kur garantija, kad klijų ar skiedinio siūlės yra pakankamai storos ir lygios? Be to jas kūrenamo kamino viduje veikia chemiškai agresyvi aplinka, temperatūros svyravimai. Po kelių ar po keliolikos metų siūlės gali suskilinėti, patrupėti. Kol kaminas gerai prižiūrimas, valomas, dėl to neturėtų kilti bėdų, bet jeigu, neduok die, kamine užsidegtų suodžiai, tai per tuos įtrūkimus ugnis ir veržiasi. Tada ir gelbėja 5 cm kietos vatos ir degių konstrukcijų atitraukimas nuo kamino – suodžiai kamine išdega, bet gaisras į namą nepersimeta. STR ne veltui yra parašytas. O dėl gipso jums nereikėtų jaudintis, nes daugumos gipso plokščių degumas yra A2 klasės, praktiškai nedegi medžiaga. Čia ponia medį prie kamino priglaudė. Tiesiog nesusilaikiau, atkreipiau į tai dėmesį. Gal žmonės dar kažką ištaisys...

      Panaikinti
    2. Sausos pusises savaiminio uzsidegimo temperatura 427*C.Nelabai isivaizduoju kuom reiketu kurenti krosnele,kad kamino(pagaminto is lavos)isores temperatura pasiktu 427*C(nebent raketu kuru).Taip pat nesuprantu,kodel kamine turetu uzsidegti suodziai,jeigu ,noriu as to ar ne,kaminas laikas nuo laiko bus valomas,krosnele kurenama ne tam,kadpatalpas sildyti,o tik prie ugneles pasisedeti.Akmens vata gaminama lydant tam tikros rusies akmenis prie 1600*C temperaturos.malku degimo procesas vyksta mazdaug prie 800*C Vatai uzsidegti jokiu sansu.Tai ko dar reikia bijoti?Ranka irgi tam tikras indikatorius:ji jaucia skirtuma tarp ikaitinto lygintuvo ir vos vos silto kamino toje vietoje kur i ji ieina dumai is krosneles Zinoma buna visko-ir lygioj vietoj galima koja susilauzyti.

      Panaikinti
    3. Na, apie vatos užsidegimą tai čia kalbos nebuvo. Vata yra A1 degumo klasės, nedegi. Jos kaip tik aplink kaminą turi būti dedama kuo daugiau ir kietesnės. Kalba ėjo apie prie kamino priglaustą medinę konstrukciją ir medinę apkalą. Skaitome STR ir daugiau nesiginčijame...

      Panaikinti
  12. hmm tikrai grazu ir keli pastebejimai : angokrascius visada darau trumpernius nes kitu atveju mediena liesdamasi su kitu pavirsiumi kaip kempines principu traukia vandesi as pries dedmas dar angokrascius dedu silikona ant palanges nuo lango iki palanges grasto kaip papildoma lataka nutekejimui taip pat patarciau uzsandarinti lango remo ir angokrasciusiule su spec montaziniais klijais kurie butu dazomi kaip kad akrilas.apie kamina tai sunku asmniskai pasakyti bet pagal reikalavimus nemanau ar tai geras sprendimas,kaminas toks daiktas kad turi but apdirbamas nedegiomis medziagomis,tarkim tos dureles tikrai grazios bet salutis su dureliu metalu ne i gera,gerai kad neikaista bet jei kaminas uzsidektu kokia diena dureles kaista nedis kaista ir tada gali but pasekmes nelinksmos as siuo atveju priestarauciau medienai ant kamino ir manau ne vienoje salyje tokie reikalavimai,pats daugeli metu dirbu vienoje is skandinavijos saliu tad mates lietuvisku statybus galiu pasakyti kad visur beveik viskas panasu kas liecia saugos reikalavimus.Sienu dailylentes asmeniskai naudociau tik neobliuotas kaip ir visa skandinavija pagrindine ju savybe dazu alieju beicu ir kitu medziagu igeriamumas taigi nudazyta obliuota ir neobliuota mediena labai skiriasi atsparumu gamtos poveikiui obliuotos medienos sienas jau gali tekti perdazyti po 2 metu o neobliuotos 5 metai tik pradzia.Kampams visada naudojamos lentos nevien del grozio kad ir kaip graziai supjautum ar suleistum kampa po N metu jis nebebus koks buves tad kampu lentos butinas reikalas

    AtsakytiPanaikinti
  13. O kokias dailylentes naudojote, kur įsigijote?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai