Kaip pasistatyti patogų lauko dušą

Tie, kurie nesupranta, kam reikalingas lauko dušas, jeigu yra dušas namie, tai skaityti toliau tikrai neverta. Yra žmonių, kuriems tokios išmonės yra plebėjų išsidirbinėjimas ir ne daugiau. Čia tiems, kurie patiria malonumą maudydamiesi po atviru dangumi, vėsiu vandeniu - tai neapsakomas malonumas karštą vasaros dieną ir tai yra absoliučiai nepalyginamas dalykas su įprastu dušu namie. Absoliučiai.

Mano sodyboje nėra vandens telkinio, taigi lauko dušas yra ne tik įgeidis bet ir poreikis. Bet net jeigu būtų šalia ežeras ar upė, lauko dušas būtinai taip pat būtų. Dušą mes pasistatėme praeitą vasarą ir jis mus gelbėjo per neapsakomus karščius, kai rugpjūčio pradžioje stuktelėjo +34 ir buvo jau net baisu - tuomet maudžiausi kokius dešimtkart per dieną. Gražių lauko dušų pavyzdžių galima rasti interneto platybėse - jau dalinausi prieš metus čia. O štai mūsų dušo istorija:

Brėžinys ir išmatavimai

Brėžinys atrodo juokingai, nepykit, na toks buitinis, užtat matosi visi išmatavimai ir preliminarūs medžiagų paskaičiavimai.


Taisyklė įrengiant lauko dušą - negalima jo įrengti mažiuko, t.y. tokio prie kokių pratę namie, standartiškai 80x80 ar 90x90. Laiko dušas turi būti erdvus, nes erdvės suvokimas maudantis lauke yra kiek kitoks, o ir pojūčio norisi tokio, lyg niekas ypatingai nevaržytų. Taigi pasirinktas dydis 130 x 130. aukštis apie 180 cm, o nuo apačios kojos šiek tiek matosi, bet tik kojos :)

Vieta lauko dušui

Čia jau priklauso kiek turite prabangos rinktis tą vietą. Pradžioje galvojau pastatyti gana atviroje vietoje, bet po to nusprendėme, kad geriausia jį būtų pastatyti tarp trijų beržų, kad maudantis pasižiūrėjus į viršų galėtum grožėtis tais beržais.


Tiesą sakant pasirinkta vieta padiktavo ir kitą sprendimą - jeigu iš pradžių maniau kad nudažysiu tą dušą šviesia veik balta spalva, tai įkomponavus jį tarp medžių kažkaip kilo noras palikti natūraliai - papilkės su laiku ir įgaus šarmo, bus toks kiek apšepęs gal bet užtat tikras :) Man gražu taip.

Vandens talpa

Dušui visų pirma reikia vandens talpos, pakabintos aukštėliau. Vieno kubo bačka buvo įsigyta prieš kurį laiką - t.y. net dvi tokios. Jai sukonstruotas metalinis karkasas. Įbetonuojami poliukai:



Viso keturi tokie kampai ir štai toks karkasas viršuje visaip kaip stiprus:


 Pradžioje lyg ir suvirinti ketino tėtis, tačiau išsprendė su varžtais:


Na ir užkelta bačka:



Vanduo

Iš pradžių pagalvojome: kaip būtų smagu lietaus vandeniu mėgautis. Po to pasidarė baugu dėl visokių legionelių ir pan ir nutarėm visgi nerizikuoti ir pumpuoti į bačką dušui vandenį iš gręžinio, kuris šaltas bet jis įšyla ir visokiais būdais galima paspartinti jo sušilimą.

Dušo kabina

Dušo kabinai išgręžiami ir išbetonuojami penki poliukai po 70 cm.


Juose  užbetonuojami tokie strypai, ant kurių po to pastatomi bruseliai 9x9:


Bruselių apačia impregnuota ir toks tarpas paliktas, kad medis kuo mažiau glaustųsi prie ko nors, nes drėgmės daug ir taip. Štai kaip tai atrodo:


Aš labai norėjau, kad horizontalios lentutės būtų prikaltos taip, kad iš išorės vertikalūs balkiai matytųsi - taip ženkliai gražiau:




 Kad taip gautųsi, lentutės tvirtinamos prie papildomų bruselių iš vidaus:



Kadangi konstrukcija kiek klibėjo, tai papildomai (ne pagal brėžinį) virš įėjimo sutvirtinta tokiu horizontaliu bruseliu, kas labai net papuošė visą reikalą:


Dugnas

Žinoma, kad po apačia smėlio reikia. Tuomet ant to smėlio skaldos:


Dar buvo likę maumedžio lentų nuo pavėsinės grindų, tai jų užteko štai tokiam mediniam patvariam dušo dugnui, kad būtų malonu basomis stovėti:


Maumedis medis labai ištvermingas, tokiam reikalui labai tinkamas (visa kita mediena - pušis ir eglė). Štai kaip atrodo išlindės poliukas, medinis bruselis taip ir nesiliečia su niekuo:


Belieka įstatyti duris:



Na ir nepamiršti kabliuko taip pat ir iš vidaus :) Jeigu pastebėjote, tai tarp horizontalių lentučių yra tarpeliai - jie visai mažučiai: tiesiog žiūrėjome, kad būtų neaklinai ir būtų tas erdvės ir bendrumo su aplinka pojūtis, na bet kartu ir kad iš išorės nieko nesimatytų ir nebūtų sarmata ten nuogam teliuškentis :)

Santechnika

Tiesą sakant tai kažkokie plastikiniai vamzdžiai iš kokių Senukų ar Ermitažo. Nuo bačkos:


Nepastebimai tarp beržų, virvute prilaikomi kad neišlinktų:


Ir toks simpatiškas melsvas kraniukas:


Dušo galvutė nebrangią bet plačią pavyko šiaip ne taip rasti ten kur anksčiau buvo "Pasidaryk pats" apačioj rūsy tokia parduotuvė:


Kainavo 20 litų, kol kas veikia puikiai:


Na ir reikia duše veidrodžio, kaip gi be jo. Iš išorės tokie pagaliukai:\

Prie vielučių pritvirtinamas veidrodžio laikiklis. Kū - kū :)

 

Dar tokį akmenuką plokščią pavyko kieme rasti, tai prie įėjimo į dušą - super patogus sprendimas. Štai jums puikus dušas. Išbandytas, tikrai patogu ir be galo malonus dalykas karštą vasaros dieną.


O čia viskas su muzika...

Na o dėl vandens šiltumo - gali saulė bačkoje vandenį įšildyti, galima bačką juodai nusažyti kad greičiau įšiltų, kartais žmonės ir boilerį kokį tai įrengia, galima primityvų saulės kolektorių padaryti. Šio sprendimo neaprašysiu čia, nes tai kas buvo sukonstruota dabar išrinkta ir galvojama apie tobulesnį. Kol kas maudysimės po natūraliai įšylančiu H2O ;)

Komentarai

  1. na liuks, taip ir norisi issimaudyti, savo pipiru jauciu, kad neisvaryciau is ten :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus lauko dušas, dabar tetrūksta nedidelės lauko pirtelės greta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai labai smagus reikalas, belieka pa(si)linkėti karštos vasaros!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai labai smagus reikalas, belieka pa(si)linkėti karštos vasaros!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsiprašau gal praleidau.... kodėl tapla nesukomponuota virš dušo kabinos? Ar taip nebūtų patogiau ir paprasčiau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad maudantis pasižiūrėjus į viršų galėtum grožėtis beržais.

      Panaikinti
    2. Talpa pastateme atokiau kad nesimatytu, nes konsteukcija tokia nera labai grazi, balta backa nepuosia :)

      Panaikinti
  6. Man kilo klausimas prie ko tvirtinote maumedzio lentutes? Ar tik toki kaip padekla is ju sukalete?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jus visiskai teisus - tai padeklas, ant zvyro gulintis. Galima ji ir isimti labai prireikus

      Panaikinti
  7. Sveiki.Beveik užbaigiau lauko duša pagal jusu.tik nesuprantu kaip dušo galvute prijungti prie plastikinio vapzdžio.gal galit patart?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai