Viena bobutė sakė. Bobutė geriau žino, ko jums reikia?

Retas kuris užduoda klausimą "o ko TAU reikia?" prieš imdamas patarinėti statybų klausimais. Dažnas ima tiesiog kaip iš gausybės rago pilti patarimus ir žinias. Ir jums LABAI pasiseks, jeigu tai yra žmogus, kuris tikrai yra išprusęs ir raštingas statybų reikaluose. Didžioji dauguma remiasi išankstinėmis nuostatomis, stereotipais, pasenusiomis žiniomis, na ir žinoma... gandais bei VBS (t.y. Viena Bobutė Sakė).


Štai žmogus, užsiimantis granulinių katilų prekyba, vakar man išsakė nuomonę ne tik apie juos. Nei man tai rūpėjo, nei klausiau, bet netikėtai rėžė: "apskritai pats blogiausias šildymas  yra grindinis šildymas". Nes jis mat kažkur dirbo, ir ten buvo šildomos grindys, ir jam po to labai skaudėjo galvą. Čia pat užbėgo vienas klientas atsiimti kažkokios detalės, ir jam benubėgančiam šis užduovė klausimą "o tu kaip šildai?" - "grindinis pas mane", sako. "Ir kaip?" - "Puiku, super, labai patenkintas" na ir taip toliau. Po to paaiškėjo, kad didysis kritikas dirbo su šiltais žieminiais batais visą dieną, ir ne paslaptis, kad tokiuose kojos šunta, ir žinoma grįžus namo, užkėlus kojas aukštyn patiri didelį palengvėjimą. Bet štai žmogus, esantis statybų versle, turbūt ne vienus metus tokią nuomonę skleidžia klientams...

Prieš pusmetį kitos srities specialistas, išgirdęs apie mano statybas iš Haus blokelių taip vargšas susiėmė už galvos ir su tokia gilia užuojauta sušuko, kad pas mane viskas supelys... Taip ir nesupratau kodėl betoniniai blokeliai turėtų tą pelėsį taip traukti. Ir tai buvo statybų versle tam tikras statybines medžiagas pardavinėjantis žmogus, susidūręs su kažkokiu "prarabu", kuris matyt teisiais su klientu, kuriam kažką ne taip įrengė - supelijo - apkaltino betoninius blokelius.

Ką noriu patarti. Pasitikrinkite nuomones kelis kartus. Pakalbėkite kiekviena tema su keletu skirtingų žmonių: palaikančių, kritikuojančių, turinčiu paprastą požiūrį į gyvenimą, turinčių blogą patirtį. Ir tik tuomet susidarykite nuomonę.

Šiandien turėjau su bičiuliais įdomią diskusiją: kam statai ūkio būdu? Tavo laikas brangiai kainuoja, samdyk gerą statybų vadovą ir nesuk taip sau galvos (čia dar nebuvau prasitarusi, kad pavėsinę pati klinkeriu išklijavau, kuris galbūt ir nukris, bet esmė čia ta, kad pati visgi jį priklijavau...). Bet kai pasakiau, kad aš statau be paskolos, vadinasi - lėtai, ir jeigu samdyčiau kad ir parekomenduotą - garantuotą statybų vadovą, tai turėčiau per kokius 4-5 statybų metus jam atseikėti 100 tūkst, ir tai be mokesčių, su mokesčiais dar pridėkime keliasdešimt. Mano namo statybos išbrangtų apie 50%. Jeigu aš būčiau pasiėmusi paskolą, turėčiau iškart kokių 350 tūks rankose, ir man būtų svarbu greitai, sakykim metų bėgyje pasistatyti ir įsirengti - tuomet taip ir daryčiau. Paskolai išsimokėti dar sumokėčiau papildomai kokių 200 tūkst. jeigu imčiau dvidešimčiai metų ar pan. Sumoje gautųsi sąmata (su palūkanomis) ne 250, o 550 tūkst. Ir aš nesakau, kad tai blogai. Mano atveju tiesiog mane tenkina variantas 5-6 metų statyba, santaupų panaudojimas ir gana dramatiškas taupymas kokius 5-6 metus, o po to - finansinė nepriklausomybė. Net pasirinkimas statyti mūrinį namą buvo sąlygotas to, kad viską galima labai po truputį statytis.

Kiekvienam savo, pagal turimas galimybes, gyvenimo etapą, gyvenimo būdą. O patarėjų yra daug. Ir gerai, kad jų yra. Tik nereikia visko priimti už gryną pinigą.

Komentarai

  1. :) na teisybės daug. Paprastai pagyvenę statybų (o turbūt ir kitų sričių) specialistų labai mėgsta viską "patart" nurodymų be jokio pagrindimo, žinoma tokie žmonės turi patirtį, jiems žinomi dalykai jiems atrodo natūralus, bei nereikalujantys paaiškinimo. Beabejo yra daug žinių ir patirtis, tačiau dažnai nieko nežinoma ir nenorima žinot apie naujas medžiagas- technologijas vat ir atsiranda nesusikalbėjimas..

    p.s kai kas sužino kad statau monolitinėmis sienomis ir dar klojininius blokelius gaminuos tai nusibosta visą "politiką" aiškint, kuo toliau tuo dažniau, kai matau kad pašnekovas nelabai supranta apie ką aš, tai mano namas patampa iš betoninių blokelių ir iškart viskas visiems aišku :D

    p.s.s labai priimtina pozicija statyt neskubant bet su finansine nepriklausomybę. Gi kai pats dalyvauji tas darbas teikia ir džiaugsmo ir pasitenkinimo kažką padarius taip pat pailsi "protiškai" nuo savo kasdienių darbų. Paėmus paskolą nori nenori natūraliai norėsi kuo greičiau jos atsipurtyt, tai prives prie virsvalandžių darbe, nuovargio bei streso.. ir dar ne faktas kad nenupuši tokiu tempu kol ją išmokėsi.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O mes kaip tik turim problemą su šildomomis grindimis. Dabartiniame name dalis patalpų šildoma radiatoriais, o dalis grindinio šildymo, kuris yra ir antro aukšto vonioje. Tai va, šildė, šildė grindinis šildymas ir pirmama aukšte nebešildo, nors antrame šildo. Gerai, kad dar kambariuose radiatoriai yra, nes virtuvėje buvo grindininis, tai dabar baisu ten užeiti, kaip į kokį sandėliuką. Gal numanote, kokia galėtų būti problema?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, kad tiesiog reikia nuorinti jūsų vamzdukus ir vėl šildys :)

      Panaikinti
  3. 100% pritariu straipsniui. Mano nuomone geriau letai ir pats (aisku ka gali pasidaryti) , o ne samdyti zmones kuriems rupi tik kuo griciau padaryti ir paimt pinigus. Kalbejausi su statybininkais tai kalba isejo tokia. Murininkas murijo is arko blokeliu. Sakau ar eina ismuryti lygias sienas, kad tinkuot nereiketu. Atsakymas aisku eina, bet kam to reikia nes daugiau laiko uzima o tinkuot vistiek reikia. (Tinkuotojas kaip supratau jis ir bus) . Isvada kam gaisti laika sienu lygumui ir po to dar atsisakyti papildomo uzdarbio tinkuojant. Vat toks poziuris i darba statybininku.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ingrida
    gal oro pateko ir nebecirkulioja

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pagyra šio blogo autoriai, šaunuolė, šaunuolė ir dar kartą šaunuolė. Rašo nuoširdžiai ir negaili dalintis savo patirtimi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skaitau kaip savo mintis prieš kelis metus, šaunuolė :)
    Ir - kiekvienam savo. Kitiems yra labiau priimtina pirkti butą už paskolą ir gyventi iškart, nesirūpinant vandeniu, nuotekom, tvorom ir t.t. Ir čia nieko tokio - svarbu atsirinkti kas tinka tau. Kaip ir pasakyta straipsnyje :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai