Vieta buitinių nuotekų valymo įrenginiui. Kyla klausimai.

Ta vieta numatyta sklypo krašte ir gana tolokai nuo namo. Ir jeigu jį užkasinėti ten, tai būtų du nepatogumai:
pirmas - vesti dalį vamzdžio reikėtų po namu, kad nebūtų staigių "posūkių" tam, kas tekės vamzdžio viduje...
antras - privažiavimas prie jo ateity bus komplikuotas, nes dabar ten smagiai eina keliukas, bet po kurio laiko kelią jam pastos ūkinis pastatas...

NVI pažymėta vieta yra pagal projektą 8 m nutolusi nuo namo kampo:


Labai norėtųsi tą NVI perkelti į paveiskliulo viršų, t.y. kiek virš ūkinio pastato, kuris pažymėtas "2" čia. Bet čia susiduriu su tuo, kad ypatingai sudėtinga rasti informaciją, kur būtų žmogiškai paaiškinta, kokie atstumai ir apribojimai ar reikalavimai yra.

Kompanijos, kurios užsiima nuotekų įrenginių pardavimu ir įrengimu dažniausiai savo informacija pateikia tokiu kampu - kaip baisu statyti visokį šlamštą ir kaip reikia pasirinkti patikimą, t.y. jų produkciją ar įmonę. Ministerijų ar savivaldybių puslapiuose konstruktyviai ir aiškiai sudėliotos informacijos su žibiriu nesurasi...

Jeigu įrengti NVI šalia ūkinio pastato, tai jis gausis kokie 3 m nuo kaikynų sklypo. O yra toks SAZ  - sanitarinė apsaugos zona. O vat kokia ji iš tikrųjų - ar 8, ar 10 ar 5 m - niekur nerandu aiškiai nurodyta.

O taip pat  šiuo atveju NVI būtų visai šalia užstatymo zonos ribos, t.y. apsaugos zonos - elektros linijos ir melioracijos - ribos. Kiek suprantu, tai užstatyti leidžiama riba - va ūkinio pastato kraštas ant tos ribos ir stovi. O NVI ar gali būti ant tos ribos statomas? Nes NVI juk ne statinys?

Dar kyla klausimas - o kam "priduoti" reikės tą NVI? Ar kas tikrina kur būtent jis įrengtas? Būtų aišku patogiausia rasti, kur aiškiai išaiškinta piliečiams, kokie atstumai, kokie reikalavimai. Bet ne... na arba aš, višta, nesugebu rasti. Hm...

Radau kažkokiam forume nuorodą į štai tokią lentelę, gal kam pravers. Man ji, deja, nepaaiškina kylančių klausimų.

 
Namų ūkio pastatai
Tvartas
Mėšlidė, kompostavimo aikštelė
Išgriebimo duobė
Vietinis nuotekų valymo įrenginys
Šachtinis šulinys
Vandentiekio įvadas į gyvenamąjį namą
Vandentiekis iš gyvenamojo namo į tvartą
Antžeminis skysto kuro rezervuaras
Požeminis skysto kuro rezervuaras (jų grupė) iki 3 m3
Gyvenamasis namas
n
15
20
15
10
7
7
1
Namų ūkio pastatas
n
1,5
8
4
10
n
n
n
n
Garažas
n
n
1,5
n
n
10
n
n
n
n
Šiltnamis
n
n
1,5
3
3
10
n
n
n
n
Tvartas
n
n
3
3
25
15
n
n
Mėšlidė, kompostavimo aikštelė
1,5
n
n
n
25
15
5
n
1
Išgriebimo duobė
5
n
n
n
25
15
5
n
n
Vietinis nuotekų valymo įrenginys
4
n
n
n
15
7
5
n
n
Nuotekų tinklai
n
n
n
n
n
10
5–1,5*
5–1,5*
n
n


Beje, nuo mano namo NVI projekte numatytas ne 10 m, kaip nurodyta lentelėje, o 8. Kažkur teko skaityti, kad nuo kaimynų sklypo turi būti ne arčiau kaip 3 m, tačiau tokiu atveju nebūtų išpildoma sąlyga SAZ (10 ar 8 m), bet iš kaimynų galima gauti sutikimą, vėl gi, ar yra kokios nors ribos tokiu atveju?

Žodžiu užvelta viskas, ir toks įspūdis, kad be konsultacijos su praktiškai su tuo užsiimančiais žmonėmis neapsieisiu. Bet juk tai tiesiog kažkur turi būti raštu išdėstyta? Nes kai ką nors ne taip padarysi, tai toks raštas staigiai atsirastų, ir juo pamojuotų tau prieš nosį tikriausiai...

O su NVI vieta klausimų atsirado tiesiog dėl to, kad reikia įvadą į namą paaryti, ir vat į kurią pusę pasukti - ar į projekte nurodytą ir kasinėtis namo viduje, ar patogesnėje vietoje, ir viskas gražiai eitų išorėje...

Komentarai

  1. Prieš metus baigėme daryti sklypo detalųjį planą ir kaip tik buvo pakeistos taisyklės dėl NVI vienbučiams namams. Neliko apsaugos zonos ir NVI galima buvo projektuoti kur nori(paliekant 3m atstumą iki kaimyno). Pas mane brėžinyje NVI pažymėtas kaip taškas be jokių zonų.
    Veiksmas Vilniaus rajone.
    Ar per šiuos metus kas nors keitėsi garantuoti negaliu, bet statybos leidimą gavau prieš mėnesį, tai niekas neprisikabino.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O gal galit pasakyti kokios taisykles tai buvo?

      Panaikinti
    2. Konkrečiau nelabai ką galiu pasakyti, tiesiog architektas, kuris darė mums detalųjį sklypo planą, informavo, kad pasikeitė tvarka ir neliko apsaugos zonos. Tad kai sąlygos pagerėja, nebuvo prasmės ir gilintis.

      Panaikinti
  2. Sanitarinė apsaugos zona nustatoma pagal lentelę, jei bus arčiau kaip 15m nuo kaimyno ribos reiks jo sutikimo, nes kaimynas jau toj zonoj negalės statyt šulinio, tai jau kaip ir suinteresuota pusė gaunasi.. paskui reikia išlaikyt atsymus nuo el tinklų rodo 1m, ir melioracijos tinklų, čia jau priklauso kas per tinklas, sąlygose iš melioracijso turi būt rašomi atstumai.
    kadangi pridavinėjant namą reiks išpildomosios, tai viskas priklauso nuo statybos inspekcijos, tikėtina kad prašys pakoreguot technini projektą pagal pakeitimus, projekto korektūrą reiks derint su miesto architektu ir tinklininku šiuo atveju, tai jei nebus išlaikyti atsumai, kaimyno sutikimai gauti nelabai suderinsit...
    patarčiau kreiptis pas projektotoją ir tartis dėl koregavimo iš anksto o ne pus faktum..

    AtsakytiPanaikinti
  3. NVI (biovalymo irengini) galima ikasti 30cm nuo namo pamatu. Infiltracini sulini staciau 3m iki kaimyno tvoros. Kai pridavinesi nama statybos inspektorius reikalaus tavo nuoteku (inzinieriniu tinklus) geodezine. Mes praejome statybos inspekcija. NVI dareme nepagal projekta 6m nuo namo, ikasiau kazkur 2,5m nuo sienos namo.
    Idomiausiai tai kad skirtingi gamintojai (Feliksnavis, Traidenis, Augustas ir KO) sneka apie skirtingus atstumus :)

    Siaip jei abejoji, tai geriausia butu pasiskambinti statybos inspektoriui kuriam pridavinesi ir pasiklausti apie visus tuos atstumus.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai